tirsdag den 5. april 2022

Regn og gødetid

 Ja så kom regnen, det var nu ikke meget, vi fik. 5 mm mandag, de lover mere onsdag og torsdag, det håber vi. I dag blev roser og clematis gødet, så de kan komme ordentligt i gang med at gro. Ikke at jeg vil klage over dem, de skyder allerede fint. 

Morgenturen søndag var noget kølig, men solen skinnede og fuglene sang, så trods ødelagte rhododendronblomster var jeg glad

Solopgang i en blomstrende mirabelle
mirabellerne var heller ikke glade for frosten, nogle af blomsterne er blevet brune
det var hvidt
på golfbanen

her står jeg i skyggen af træet og tager billedet, I kan se hundenes snore til venstre
sol på de gamle piletræer
flot himmel sidst på eftermiddagen
en træpæon i solen

himlen er så flot, når solen skinner på de mørke skyer
hyacinterne 
er i gang med blomstringen
Camelliaen kunne ikke lide frosten, det kunne acerne heller ikke, jeg er spændt på om de overlever, de hænger noget med det fine nye løv. Flere har været bekymret for dem, det var berettiget. Jeg håber, der kommer nyt løv, når det bliver rigtigt forår.
Jeg har stadig mange påskeklokker, her er nogle af dem:



her kan I se flere påskeklokker, og at Bent er begyndt på kanterne
De klarer det flot, selvom nogle af dem er væltet på grund af frost og vind.
R. globigerum har heldigvis klaret frosten, det var den eneste af de 7, der var i blomst. Men snart kommer der nye.
der var enkelte ikke udsprungne rhododendron, men denne er lidt misfarvet, så den klarer nok heller ikke frosten, selvom den ikke var sprunget ud. Det er R pachysanthum hybriden
Stæren sad næsten ved siden af mig og lod sig fotografere
så fin
solnedgang søndag aften.
og i aftes, det er taget indefra, det blæste så meget, at jeg ikke havde lyst til at gå ud.
Det gør det også i dag, men nu er der gødet.
I må have en skøn dag.








20 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth
    Jeg må innrømme at jeg var bekymret for dine Acer, og det med rette. Huff, denne dumme kulden kunne bare holdt seg borte :(
    Så synd med din fine camellia også. Flott bilde av mirabellen, og også av stæren. Det er likevel vår hos deg, mens her er det stadig iskaldt om natten.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det var med rette, jeg har jo købt tre potter, den ene er ikke plantet ud endnu, det er meget bedre. Ja den kulde kan vi nemt undvære, men det er det med vejret, som bider sig fast, som Lisbeth skriver om.
      Ja godt vi har stæren til at muntre os lidt op, der er triste ting i haven for tiden, vi har lidt mere vår ja.
      Klem

      Slet
  2. Rhododendron globigerum ser jo veldig spennende ut. Jeg googlet den, og ser at den beskrives som veldig hardfør (-25 grader).

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Martin
      Jeg er med i facebook gruppen Rhododendronforeningen, der klager de over, at alle blomster er blevet brune, men jeg så, at de også viste R. globigerum, så det kan tyde på, at den er hårdfør.

      Slet
  3. Skyerne på det sidste billede ligner næsten sommerfuglevinger..
    Ja nu kender vi foråret igen. Vi fik 11 mm i går, ikke dårligt. Bare nattefrosten holder sig væk, men det kan vi vist ikke regne med.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja det kan der være noget om. Foråret er blevet til vinter igen, øv det er koldt. Vi fik kun 5 mm, så nu er du foran, vi plejer ellers at følges ;)
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  4. Hej Lisbeth,
    Hvor er din R. globigerum flot, den har jeg ikke, jeg holder mig fra de tidlig
    blomstrende for her er aldrig tidlig forår, vi får altid en gang frost.
    Dagene bliver brugt indendørs, jeg synes det er væmmelig koldt, og har reddet mig en gang hoste, i sidste uge var jeg for uforsigtig med påklædningen da vejret var så fint. Men der er også rigelig at lave indenfor
    med rengøring m.v. Desuden har jeg lige bestilt lidt flere træer og buske i
    Holland, for jeg har ikke et valnøddetræ, og det må man jo have, jeg har da
    pladsen til det, og når de så alligevel skal sende er det mest økonomisk at
    få lidt mere med, så der røg lige 8-10 træer mere med.
    Jeg har stadig mine nyerhvervelser stående indendørs og det er jeg glad for
    de kræver lige lidt mere stabil, lunt vejr inden de skal udenfor.
    det blæste så meget her i går at der er væltet træer i læbæltet , måske fordi
    jorden er blød efter regnen forleden.
    God aften til dig.
    Kh
    Inge Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Inge Dorte
      Så var det da godt, vi ikke skulle af sted i morgen, hvis du har reddet dig en gang hoste. R. globigerum er ret hårdfør, jeg har set flere, der har vist den i Rhododendrongruppen, mens de klager over, at andre er blevet brune. Ha ha så købte du lige lidt igen, du er vild, selvom det er mest økonomisk :) nå men du har nok selv styr på det. Alt det jeg har, har jeg købt over flere år, du køber det hele på et par år.
      God idé at lade dine nyerhvervelser stå indendørs, de kan ikke tåle at komme i jorden, kan du se på mine acer, nå nej jeg har ikke vist dem. Ja det var et frygteligt blæsevejr i går, det kan nemt være, fordi jorden var blød. Vi fik nu ikke så meget regn, du fik nok tre gange så meget som os.
      Tak i lige måde
      Kh Lisbeth

      Slet
  5. Hej Lisbeth
    Kunne det dog ikke bare nøjes med at regne, nej det skal også blæse en halv pelikan :-( så bliver vejret bare lidt for træls.
    Det er super ærgerligt med frost svidninger, men når vejret ikke kan finde ud af om det skal være forår eller vinter så kan det jo kun gå galt og jeg håber dine Acer skyder med nye skud. Bøgen på Fyn har så valgt at tage forårdragten på for den ef sprunget ud :-)
    Her er der også godt gang i hyacinterne, dem er jeg ret glad for, men i det her vejr skal de plukkes ind hvis duften skal nydes :-)
    Påskeklokkerne er heldigvis ligeglade med vind og vejr og dejligt at se en rhodo der har klaret sig igennem kulden og kan fremvise en perfekt blomst.
    Det må så være “se den lille stær” istedet for “hør” håber dog at den alligevel er fornøjet :-)
    Godt at få gødet, og det er jo en stor omgang hos dig, jeg regner med at få gødet roser i weekenden, skal lige have købt noget først. Havde gødning til rhodoerne tilovers fra sidste år så de har fået.
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja hvis det kunne nøjes med at regne, det vil jeg så ikke kalde nøjes, det ville være dejligt med regn i stedet for blæst og frost. Det er rigtig skidt med forår i marts og frost i april, men vi kender snart til det, sådan går det ofte.
      Jeg tager ikke hyacinterne ind, det går ikke med Bents allergi.
      Påskeklokkerne vælter, når der kommer frost, heldigvis rejser de sig igen.
      Nej nej jeg hørte da stæren, den underholder lystigt flere gange om dagen.
      Lad os håbe, at det bliver vejr til at gøde roserne i weekenden, men det ser rimeligt ud, så mon ikke det går.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  6. Så smukke morgenbilleder. Kulden kan man jo ikke rigtigt fornemme i en blomstrende mirabelle med solopgang.
    Nu kan du hvile på laurbærrene efter dit arbejde med gødningen. Læne dig tilbage og nyde regnen, når den kommer. Fantastisk at du sad lige under stæren og fik lov at tage så fine billeder! Vejret kan vi jo ikke gøre noget ved, men jeg ved du har Rhododendron der blomstrer i en meget lang periode, og nogle af dem skal nok lykkes.

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Tak skal du have, nej man kan ikke fornemme kulden i en blomstrende mirabelle, men rim i græsset tager man ikke fejl af.
      Ja det er rar, jeg fik gødet. Regnen er startet her, men de lover kun 5 mm, nu må vi se.
      Jeg blev også forbavset, da jeg så stæren lige ved siden af mig. Der kommer heldigvis mængder af blomstrende rhodoer inden længe. Lige nu står der bare nogle med brune blomster, det er grimt.
      Knus

      Slet
  7. I år er jeg temmelig afslappet, når det handler om frostskader. Det går, som det går. Alligevel ville jeg uden tvivl ærgre mig over at se mine nye acere stå og hænge med det nye løv.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja det er vi nødt til at være afslappet omkring. Med acerne er det jo vores egen dumhed, vi skulle ikke have haft så travlt med at få dem plantet ud i den kolde jord. Der er en tilbage i potten, den har det fint.

      Slet
  8. Kære Lisbeth
    Stæren er et dejligt forårstegn. Det samme er de hårdføre forårsblomster. Det er mere risikabelt med de sarte, der får et svirp i år. Dem har jeg vist ingen af mere, nu da magnolien er væk. Det er ærgerligt med dine acer og rodoer.
    Så vidt jeg kan se i vejrudsigten, må vi væbne os med forårs-tålmodighed. Det råkolde og småfugtige vejr, vi har nu, varer i hvert fald et par uger mere. Vi fik kun 4 mm vand i går og et par mm i dag, så jeg kan ikke engang glæde mig over, at jorden bliver vandet. Nå, men det er godt for dem, der har fået.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lisbeth
      Ja det er dejligt med stæren, vi har flere i år end vi plejer, måske har vi endda et par kasser, der er beboet. Ja mine rhodoblomster er ikke kønne mere, jeg har pillet dem af jeg kunne, de pyntede ikke. Ja det er ærgerligt med acerne, vi skulle ikke have puttet dem i jorden, de klarer sig bedre i potterne, har jeg fundet ud af.
      Ja vejret er ikke det bedste, hvis bare påsken kunne blive god, men det er vist ønsketænkning. Vi fik 5 mm i går og 5 i formiddag. I morgen skal vi have 9, mon vi tør tro på det, jeg tvivler.
      Kh Lisbeth

      Slet
  9. Det er som om alt er gået i stå igen - undtagen fuglene ved foderbrættet ...
    Vi har fået 17 mm, så jeg er tilfreds. Men væden, altså. Ikke med temperaturen; der er ikke meget global warming over Danmark lige nu 🥶

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ellen
      Ja der sker ikke så meget nu, men I var da heldige, vi fik 5 mm i går og 5 i dag, det er for lidt. Du kan godt være tilfreds, men varmen mangler vi i den grad.

      Slet
  10. Dejlige billeder fra mark og have. Nu er det grødevejr. Nattefrosten har sluppet sit tag, haven er gødet, og regnen når snart ned til planternes rødder.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Elna
      Ja det er dejligt, jeg synes, det grønnes så fint, så jeg tror på foråret nu.
      Hilsen Lisbeth

      Slet