fredag den 13. august 2021

Sumphibiscus, clematis, natur og hav på Samsø

 I går morges var det dejligt stille på min morgentur til havet, jeg tog nogle billeder, mens jeg lyttede til havets stille skvulpen:


mon I kan fornemme stilheden og bølgeskvulp?

Clematis:
Elfe kommer troligt igen hvert år, men ikke med en overdådig blomstring, 
Blue Angel med besøg af en admiralsommerfugl 
Der var besøg af en del sommerfugle i går


Söderhjälme
Worcester Beauty
Agapanthus blomstrer villigt i sin potte
I aftes blev buskbommen studset, oppe på toppen fandt jeg en dræbersnegl :(
Roser:
Burgundy Rambler
Clarét 11.8.
og 12.8.
Comtessa
Golden Chils
en hjemmelavet rose, måske Lady Emma Hamilton, den ligner i hvert fald.
Sumphibiscus:
For nogle år siden fik jeg lokket Anne til at så nogle frø for mig, der var forskellig slags. De kom fint op, nogle er plantet i mit rosenbed. Frøene importerede jeg fra Frankrig.
især den ene er blevet pænt høj, de har dannet knopper men det er uvist om de når at springe ud
de har forskelligt løv
og er fine grønne planter
endnu en fin solnedgang, den er fra i aftes 
og et spørgsmål:
nogle der kan sige mig navnet på denne græsart. Den har stået nogle år i rosenbedet, men jeg regner med, at det er en vild græs.
Det er deprimerende at gå rundt i haven nu, det er så tørt så selv ukrudtet er ved at visne ned, det er et sørgeligt syn. Måske bliver der færre billeder og indlæg af netop den grund. Vi får se 
Rigtig god weekend. 

 

24 kommentarer:

 1. Det må være dejligt at bo så tæt på havet at man kan gå derned, det er nogle skønne ture du har der.
  Jeg tør ikke byde på navn på græsset, men den er da flot.
  Ærgerligt med de ulige fordelinger af vand. Vi har fået tilpas, men når det blæser meget samtidig med solskin så tørrer det virkelig hurtigt ud igen.
  Hav en dejlig weekend.
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er dejligt, sådan en morgentur til havet er bare skøn - især i stille vejr, det er det ikke i dag.
   Det er rigtig træls, at vi ingen vand får, her blæser det stort set altid, så bliver det endnu mere tørt :(
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 2. Gräset ser ut att vara någon form av hirs. Här har kommit en del regn men jag har ingen regnmätare. Dock så är det bara fuktigt i ytjorden och inte riktigt på djupet.

  Vågskvalp är det mest rogivande jag vet. Och jag har spenderat många timmar på 'min' klippa vid havet och bara vaggats till ro av skvalpet :)

  Kram, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja du siger noget, måske kan det være hirse. Jeg kan ikke klare mig uden en regnmåler, selvom vi næsten ikke får regn, så sker det dog, så er det rart at vide, hvor meget der er kommet.
   Ja det er dejligt med en tur til haven, det giver ro.
   Kram

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Vakre bilder fra Samsø. Det må være flott å kunne gå ned til havet hver dag. Så synd at du ikke får noe regn. Det kommer ikke noe her heller for tiden. Vi fikk 0,8 mm i går, og det var det hele.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Marit
   Ja det er flot med en tur til havet. Skyerne går uden om os, så vi får kun få dråber her, det var heller ikke meget I fik i går.
   Klem

   Slet
 4. Jeg hører tydeligt bølgeskvulpet på dine billeder. Jeg kender det herfra - det er en gave at bo tæt på vandet :-)
  Tørken er forfærdelig. Jeg syntes, jeg havde vandet inden vi tog på ferie, men en af mine få hostaer, der står i en gigantisk krukke i skygge må jeg have glemt. Den var faldet helt sammen. Det har jeg godt nok aldrig set før. Nu går jeg ud med vandslangen og redder stumperne. Vi var i nordjylland på ferie, og her var markerne sjaskvåde med store pytter - det er godt nok ujævnt fordelt. Her har vi foreløbig ingen regn fået i august. Der kom godt nok 5 mm den 10., men det fugtede ikke engang jorden under de store buske.
  Kan græssen være en Rottehale? Den mest almindelige er vist Eng-rottehale. Jeg beklager navnet, for den er da ellers ganske nydelig.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja du kender til bølgeskvulpet, det er bestemt en gave at bo tæt på vandet, desværre er det rent regnmæssigt ikke så godt, man bliver deprimeret af at gå og se på, at alt hænger og man kan jo ikke vande det hele. De lovede vand i morgen og nu på mandag, men jeg tror ikke på det. Det er bittert at se, at andre får så meget regn, Nordjylland manglede ellers også, men de fik i spandevis, de heldige asener ;)
   Det kunne godt minde om en rottehale ja, men min er mere gylden i det. Vi må høre om andre har et forslag.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Tænk at dræbersneglen bevæger sig helt op i toppen af busken - i den tørke! Så er alt håb jo ude.
  Til gengæld nød jeg morgenturen til havet. Det var helt dejligt med lidt skvulp i stilheden, og lyset der breder sig langsomt!
  På dine billeder ser man ikke at tørken har bidt sig fast, men du tager vel også billeder af det bedste du har - og det er heller ikke så lidt! Både klematis og roser ser dejlige ud, men jeg forstår godt hvis inspirationen bliver dæmpet lidt efterhånden.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er utroligt med den dræbersnegl, jeg blev så forbavset, at jeg glemte at tage et billede.
   Det var en dejlig tur til havet, ikke som i dag hvor det blæser ½ pelikan og tørrer endnu mere :(
   Ja selvfølgelig tager jeg billeder af det bedste, mange clematis er bidt af smådyr, så de er ikke så pæne, det synes jeg bliver værre i tørken.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Det har tydeligvis været en fin morgentur til stranden. Mon I får regn i dag? Lige nu har vi en byge, men det er ikke de store mængder vand, der kommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det var en skøn tur ja. Regn i dag - ikke en dråbe desværre. Jeg talte lige med Jas i Brenderup, han for fortalte, at der var så vådt hos dem, så markerne var helt plørede, sikken en forskel, her er så tørt, at det støver.

   Slet
 7. Jeg spottede da noget så sjældent som vanddråber på en rose på et af dine billeder.... Ellers er det ikke spor sjovt at være havenørd, vi mangler i den grad regn ligesom jer. Vi fik dog knapt 3mm her i eftermiddag, men det blæser jo, så det er snart tørret op. ikke engang sneglende kom frem.
  Det må da være dejligt at kunne gå langs vandet. Lyden af bølgeskvulp er så beroligende. Det var osse altid vores valg af campingplads da ungerne var små og vi yngre og smidige. Så tæt på vandet som muligt.
  Græsset kender jeg ikke. Det ligner dog lidt noget hirse, som jeg sommertider har som ukrudt, rester fra en fugleblanding. den er fabelagtig til at så sig selv.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er sjældent med vanddråber hos nogle af os, vi fik 5 dråber her i eftermiddag, det var alt, blæsten er vi til gengæld godt træt af.
   Ja det er skønt at gå langs vandet, det kan jeg gøre så tit jeg vil, jeg gør det bare ikke, en gang om ugen skal jeg derned en tur.
   Du har nok ret i, at det er en hirse, det har Lisbeth også skrevet, så det vedtager vi.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Stille vejr kunne vi nu godt bruge, syntes det har blæst rigeligt både igår og idag, og særligt når man mangler vand er den kombi bare ikke god. Vi fik en lille bitte byge ved middagstid, ellers har det været tørt. Vi har jo godt nok fået noget regn, men jeg skal nu ikke langt ned i jorden, før jeg møder tør jord, så jeg kan levende forestille mig hvordan det er hos jer :-( det er dog vådt nok i toppen til at ukrudtet kan gro igen.
  Dejligt med nogle sommerfugle, her er de talrigt tilstede i øjeblikket og flere gange om dagen må jeg indfange her i stuen, for de flyver ind når døren står åben.
  Troede ikke at dræbersneglene kravlede så højt til vejs, den regnede nok ikke med at blive opdaget inde i buksbommen, men så kan den lære det :-)
  De er sørme store sumphibiscusene håber du når at få blomst i dem. Her tror jeg ikke jeg kommer til at opleve det, der er ikke skyggen af det der kunne ligne begyndelsen til en knop. Det er ret ærgerligt.
  Fortsat god lørdag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja og stille vejr lover de ikke meget af de næste dage :( det er frygteligt som det udtørrer både, når man får regn og når man ikke gør. Den smule vi får, holder ikke længe, vi får så slet ingenting. Talte lige med Jas, han sagde, at jorden var helt fedtet hos dem, så meget vand havde de fået.
   Ja sneglen må jo have været inde i løvet på buskbommen, underligt - men den døde.
   Det er da lidt surt, når det endda er dig, der har sået og priklet sumphibiscusne. Jeg er nu heller ikke sikker på, at mine kommer til at blomstre, men de har da chancen, når der er knopper. Jeg tror desværre ikke, at de er nået langt nok, det kunne være sjovt at se farven.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Det er flotte billeder af havet du har taget. En dejlig stille morgen. Ærgerligt med regnmangel. Vi har fået korte byger næsten hver dag den seneste uge her i Viborg. Det bliver alligevel til noget sammenlagt. Dine klematis ser fine ud trods vandmangel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney
   Det er dejligt at gå ved havet i stille vejr. Det er den bedste måde at få vandet på, korte byger er bare godt, det ønsker vi os. Klematis klarer sig rimeligt uden vand, dem der dør, tror jeg ikke er på grund af vandmangel.

   Slet
 10. Dine clematis er skønne, Lisbeth! Hvor er det dejligt, at du lige kan gå ud til havet på dine morgenture. Vi bor også nær havet og nyder at gå langs stranden.
  Regn har vi til gengæld fået rigeligt af for de næste par uger - mærkeligt så ulige det fordeler sig i landet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja de clematis der vil blomstre gør det heldigvis godt. Jeg nyder turene til havet, men går der ikke hver dag.
   Ja vi kan ikke prale af regn, tværtimod. De har sat 8 mm på i dag, de må meget gerne komme, så slipper jeg for at vande.

   Slet
 11. Hej Lisbeth,
  Jeg kan ikke tro I har meget tørke, blomster og græsset ser så fint ud. Ja det
  blæser lidt her og 19 grader fint vejr til at plukke blåbær i Dollerup Bakker.
  Der kommer mange byger så vi mangler ikke vand tror jeg, for det har jo ikke rigtig været varmt, men du har virkelig ret, man mister næsten lysten til at gå ud i haven når man ved planterne mangler vand og det gør en i dårligt humør, har I brugt alle jeres vand reserver?
  Men du har nu så mange fine planter som du må glædes over, og så håbe der snart kommer vand til jer.
  God aften til jer.
  Kh
  Dorte

  SvarSlet
 12. Der er to yderligheder, jeg holder lige meget af: Et hav i voldsomt oprør og et blikstille hav - og der skal helst ikke være andre mennesker omkring mig. Kun John ...
  Og vi mangler også regn - jeg har lige været ude at vande.

  SvarSlet
 13. MAGISKA bilder!!
  Kram från Titti

  SvarSlet
 14. Mit bedste bud er, at det er en glat rottehale.
  Jeg har aldrig hørt om en sumphibiscus, men hvis den gerne vil gro i sumpen, er det da lidt fantastisk, at den gror så fint i din tørre jord.
  Når jeg ser dine billeder, kan jeg godt forestille mig lyden af havets stille skvulpen. Det var ikke den lyd, jeg hørte ved Vesterhavet i dag, det var havets voldsomme brusen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet