torsdag den 19. november 2015

De "kedelige" stedsegrønne

Ja det er der vist mange, der synes, men jeg er glad for mine stedsegrønne, som giver haven karakter og liv også om vinteren. Indrømmet man skal have en rimelig størrelse have for at kunne have så mange stedsegrønne, som vi har hos os.
Onsdag morgen var ikke helt så flot som tirsdag, men vi fik da sol op på dagen og en fin solnedgang, som jeg desværre ikke fik billeder af. I dag regner det til en forandring, 9 mm i nat.
Denne her flotte thuja står i pavillionbedet, den lyser op med de gule spidser her i vinteren, jeg har fået den hos Anne Marie fra Lønbæk
førbillede af denne fine sag, som jeg gav mig til at klippe i tirsdag.
her ses resultatet fra den ene side
og fra den anden side
her i stenbedet er der en på hver side af trappen op, den til højre er den ovenfor viste
i samme stenbed står også den opstammede thuja, op i den gror
The generous Gardener, det går rigtig godt
i samme bed står to stk. hebe, denne er den pæneste
også den bløde ene blev opstammet i går. Faconklipning har jeg ikke vovet mig ud i endnu, hvis Jette fra bloggen Mit lille gods læser med i dag, er her en idé til et nyt indlæg for dig, så kan du måske vise og fortælle os, hvordan du gør.

cypresserne her (tre styk) har jeg opstammet lidt, kan I se. Foran skjuler den vandhanen, så her har jeg ikke klippet.
 også i læhegnet
 ud til vejen er der en del stedsegrønne
i skoven er der en enkelt
 i stenbedet ved den gamle have står denne store thuja, som godt kunne trænge til lidt mere klipning, kan jeg se nu.
 To koreagraner er der tilbage i samme bed, der var tre, men den sidste er fældet, den begyndte at tabe nålene efter talrige angreb af rådyr før vi fik hegn op hele vejen rundt om haven.
ved bassinet står også en stedsegrøn, som breder sig ret meget, så jeg må klippe en gang i mellem.
En klynge opstammede thuja her ved sumphibiscussen sammen med en lille lysegrøn cypres bliver afslutningen på de stedsegrønne for denne gang.
Nu må vi have lidt andet end grønt
 Crownprincess Margareta
 Grace
 James Galway
og Morten Korch, to blomster blev plukket ind til vasen i dag, selv nu dufter den fantastisk.
Jeg håber, I får en god dag.
Det afklippede blev brugt her i krukken fra Tina sammen med en pelargonie.

28 kommentarer:

 1. Fine billeder af dine mange stedsegrønne.
  Jeg holder også af de stedsegrønne. Bestemt ikke kedelige. De gir` haven et helt andet billede. Ikke mindst om vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Hvis man har en stor have, kan de stedsegrønne ikke undværes, ja det er dejlige at have især om vinteren.

   Slet
 2. Hej Lisbeth. Fint indlæg om de stedsegrønne som nogen elsker at hade. Jeg var på rundtur i haven i går og klippede af forskellige slags til at pynte mine forældres gravsted med. I dag regner her så igen , vi har fået 93 mm indtil i dag i denne måned. Håber ikke det bliver hård frost den første tid, for så går det vist ud over de nyplantede roser. God dag fra Vendsyssel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak skal du have, i en stor have som vi har, er de ikke til at undvære, og rigtig gode at klippe af nu til dekorationer og lignende.
   Ja her er der også regn on and off, det er ikke til at gå derude så vådt er her. Jeg er ikke bekymret for frost, hos os bliver det ikke så slemt, håber heller ikke, det bliver det hos jer.
   Også god dag til jer.

   Slet
 3. De stedsegrønne er jo slet ikke kedelige om vinteren! I min første have begik jeg den fejl at jeg ingen stedsegrønne havde, men den fejl har jeg lært af. Nu har jeg mange stedsegrønne, og jeg nyder dem hele året - men mest om vinteren. Du er god til at klippe dine stedsegrønne i facon :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Den fejl er der vist mange der gør, godt du har lært noget af det :) Mon der også er stedsegrønne i din nye have. Det er rigtigt, at man nyder dem mest om vinteren. Tak for ros til klipning, det er desværre ikke det jeg er bedst til :)

   Slet
 4. Hej Lisbeth. i min lille have har jeg desværre ikke plads til så mange stedsegrønne, men lidt er det da blevet til. Det ser altså så flot ud i din have og det gør jo at haven ikke bliver så bar at se på hele vinteren. Ud over de er smukke, så gør de jo også så der bliver mere læ for vinder.
  Kh Linda.
  Ps. Jeg har fortalt min Morten Korch at dine stadig blomstre, den ser nu ud til at den er ligeglad :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Selvfølgelig er der ikke plads til stedsegrønne i din lille have, du må gerne nyde mine i stedet :) Du skal jo have plads til det vigtigste, alle roserne. Her er nok mere forblæst, så du har ret, de stedsegrønne gør gavn på flere måder.
   Det er godt nok for dårligt, at Morten Korch ikke hører efter, hvad du siger :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Jeg er nok en smule vaccineret mod de stedsegrønne. Ved huset i Sverige skal man ikke gå langt før gran og fyr stort set er det eneste. Men jeg kan bestemt godt se fidusen med at de liver op om vinteren og giver lidt liv i en ellers grå tid.

  Ha en dejlig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det forstår jeg godt, jeg har en gang været i Sverige på hytteferie, det blev altså for meget grønt for os, så vi tog hjem en dag tidligere. Havet omkring os siger mig mere, men jeg vil alligevel nødig undvære de stedsegrønne her i haven.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Hej Lisbeth!
  Det er et fantastisk emne med de stedsegrønne, jeg har også et blandet forhold til dem, men i de perioder uden det store grønne er de fantastiske, og jeg skal have flere i min have, kan jo heller ikke undvære dem i binderiet, eller til fuglene;-) Det mine tankere rumstere omkring er hvordan og hvor de skal plantes, for at få det optimale udseende ud af dem i haven, og så jeg kan klippe når det er nødvendigt.
  Kunne være sjovt at høre hvordan du greb det an, da du/i begyndte på at plante stedsegrønne. Du viser mange skønne, og i er gode til at få det til at virke harmonisk.
  Med blæsende hilsner og kram:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Tak - ja mange har et blandet forhold til de stedsegrønne, men med store haver er de ikke til at undvære, synes jeg. Jeg har selv købt dem alle, men vist egentlig kun, fordi Bent mente, at vi skulle have stedsegrønne. Det var godt tænkt af skovmanden :) De er gode at have for dig, du skal jo bruge dem. Jeg skal lige tænke over, hvordan jeg får lavet et indlæg om det, det er faktisk lavet og er der inde, men det er flere år siden. Jeg kigger på det.
   Blæsende hilsener tilbage i modvind :)
   Kram

   Slet
  2. Ja det er godt tænkt af skovmanden, herligt samarbejde i har! Spændende at du allerede har lavet et indlæg omkring det- jeg holder øje med hvad der kommer;-) for der føler jeg slet ikke min fantasi rækker.
   Kram

   Slet
  3. Det kommer nok i morgen, men det er ikke helt nemt, er tilbage i gamle billeder :) det tager tid.
   Kram

   Slet
  4. Og det haster jo ikke, ved det tager lang tid at kigge i de gamle billeder- tak for at ville det!
   :-)

   Slet
  5. Jeg kiggede i aftes, så indlægget er næsten klar, lidt anderledes måske, jeg skal lige kigge lidt mere :)

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Stedsegrønne kedelige nej det syntes jeg ikke og når der blir klippet lidt i dem så bliver de da ligefrem spændende :-) Dine klipperier ser da ud til at lykkedes meget godt men øvelse gør jo mester og du har jo efterhånden fået klippet i en del. At afklippet så kan kruges til pynt i krukker og lign. er jo win win.
  Jeg skal ud og flagre i aften så jeg er lidt tidligere på den. Var eller lige ved at tro at jeg måtte blive hjemme i denne uha da Mogens og han kollega (de skiftes til at køre hveranden uge) var involveret i et færdselsuheld imorges men heldigvis slap de rimeligt billigt. Mogens er bare lidt øm af at sikkerheds selen har strammet godt til. Hans kollega som kørte fik en hjernerystelse og så er de jo begge lidt rystet og så skal hun vidst ha en ny bil.
  Ha en fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det var da noget værre noget med Mogens, godt der ikke skete mere, men man er noget i chok bagefter sådan en oplevelse. Jeg kan godt forstå, de er rystede, hvis der skal ny bil til er det da ikke et lille færdselsuheld.
   Godt du heller ikke synes, at stedsegrønne er kedelige, de kan bruges til meget. Jeg kunne nok blive bedre til at klippe med lidt øvelse, men jeg mangler tid til at nå det hele.
   Knus og god fornøjelse i aften

   Slet
 8. Jeg synes ikke de stedsegrønne er kedelige, men der er nogle som jeg holder mere af end andre. Jeg synes nærmest at alle typer graner er flotte, og jeg elsker at gå i stilheden i en stor granskov - som om man er i en anden verden. Men din lille granskov i læhegnet ud mod vejen er meget charmerende.
  Det er bare så fedt at være leveringsdygtig i egen pyntegrønt, det er det jeg savner mest fra dengang min have var proppet med stedsegrønne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja du har ret, nogle af de stedsegrønne er måske knap så spændende, men det gør ikke så meget i en stor have.
   Lidt trist at du ikke selv er leveringsdygtig i pyntegrønt, når jeg har så meget og knap nok bruger det, men igen det med pladsen, de tager meget plads op.

   Slet
 9. Rhododendron hører også til de stedsegrønne og jeg synes bestemt ikke de er kedelige. Se blot på alle de farvevariationer der er.
  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ole
   Ja rhododendron hører også til de stedsegrønne, og her er vi helt enige - selvfølgelig.
   Jeg sad lige og tænkte på dig, er det ikke dig, der hedder Ole Lolk på fb?
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Godaften Lisbeth.En lille hilsen fra en travl pige...............har haft håndværkere hele dagen.Så her roder noget.
  Og det kan da være at folk ikke er så interesseret i indlæg om stedsegrønne planter..............for det er det laveste antal kommentarer jeg har fået i flere år.
  Men flotte billeder du viser af dine...........er da vild med din opstammede thuja.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Nå ja du har håndværkere.
   Jeg tror ikke, du kan regne med i søndags, det var jo lige efter Paris, og der var meget stille på bloggene. Jeg synes nu, du skal prøve at lave et indlæg om klipning af stedsegrønne. Du får da normalt altid mange kommentarer, men du er jo også flittig selv.
   God aften til dig
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Stedsegrønne er bestemt smukke og ikke til at undvære i en stor have som din. Jeg har ikke rigtigt så mange, kun to serbergraner, en sukkertopgran og så mine rhododendron, som jeg betragter som stedsegrønne om vinteren.
  Du er da blevet helt ferm til at formklippe dine - øvelse gør mester.

  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja jeg tænkte nok, vi var enige. Du har da også en del, især når vi medregner rhododendron, det gør jeg også, men de kommer i et indlæg for sig :)
   Tak skal du have, ja jeg må øve mig noget mere.
   Knus

   Slet
 12. Jeg er nok en unntak, for jeg synes de ikke er kjedelige i det hele tatt.
  Jeg bor midt i en skog, og har plantet en lang thujahekk rundt hele hagen ☺ Så her er det vintergrønne planter rundt overalt! Jeg får ikke nok av de vintergrønne!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det er jeg ikke sikker på, at du er, flere har tilkendegivet, at de også kan lide stedsegrønne, men det kræver jo en større have, ligesom du også har. Jeg holder meget af dem nu, hvor alt det andet har tabt bladene.
   Klem

   Slet