fredag den 16. september 2022

Flere efterårsfarver og flere roser

 Ja for hver dag rykker efteråret lidt nærmere, men det er der jo ikke noget mærkeligt i, der mangler stadig en del, men nogle af planterne er godt på vej, her kommer billeder af dem:

Jeg har to vingede benved/euonimus i regnvandsbedet, denne har flest farver
denne her står knap så lyst, her halter farverne bagefter
her er det blåbær, også de får flotte farver, de har givet en flot høst i år
her er det pavillionbedet med en cornel og paraplymagnolien her til højre
denne pileurt får det flotteste blade om efteråret
stenbedet i den gamle have
flot kig til pavillionen, en flot japansk ahorn står foran her
Viburnum sargentiana Onondaga er også ved at få farver, den er for en del år siden købt her
min Cornus florida var ved at gå ud for os, Bent var parat til at grave den op og fjerne den. Heldigvis protesterede jeg, for den lever endnu, kan I se. 
Himlens 7 sønner shiner stadig
og bierne er vilde med den, der er stadig en summen ved træet, inden længe bliver dækbladene røde, den er så småt begyndt på det.
Staudeclematis, som jeg har fået af Susanne, Solbakken, den breder sig flot, vi har ingen navn på den.

Denne hortensia har jeg fået af Anne, hostaen i baggrunden er også fra hende. Den har stået stille i lang tid, derfor har jeg flyttet den, det har hjulpet.
Roser:
Carolyn Knight
Charles Darwin
Händel
James Galway
Jayne Austin
Mandarin 
Mary Ann er så småt i gang igen
Queen of Sweden er ikke specielt blomsterrig hos mig, der er for mørkt og for tørt
Stockholm gør det til gengæld godt i øjeblikket, den står i dråbebedet, der er noget bedre end i rosenbedene i den store have. 
Da det skulle regne sidst plukkede jeg en buket roser ind. Sofia Renæssance holdt længst, den lyserøde er Elaine Paige, den klarede ikke mange dage herinde, men det er en rigtig fin rose. 
Solnedgangen onsdag aften var meget smuk.
Skyerne går udenom, selvom de havde lovet regn, bliver det vist ikke til noget. Det går nok, vi klarer os, men blæsten må nu gerne lægge sig. Rigtig god weekend.
16 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Flotte farger hos deg. Ja, høsten rykker stadig nærmere. Blåbærbusker har så fine farger ja. Her har ikke fargene begynt å skifte enda bortsett fra på bjørkene. De har fått gule blader på grunn av tørken i sommer. De har begynt å falle av trærne allerede.
  Vakre roser!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det begynder så småt, underligt at det ikke er begyndt hos dig endnu, men ligesom med foråret er vi åbenbart også foran med efteråret. Ærgerligt med birketræerne.
   Klem

   Slet
 2. Ja, det begynder så småt at rødme, men en del visner bare, og det ikke så smukt. Min blærenød har næsten ingen blade tilbage, den har været vissen længe - og jeg tror jeg må opgive de 3 bærmispler. Det er prisen for det nye vejr.
  Det ser lidt friskere ud hos dig og det skyldes nok de mange træer som giver skygge i haven. Det er dejligt du stadig kan plukke flotte roser ind. De kan give aftenhimlen kamp til stregen når det kommer til farver!
  Hyggeligt du kan gå rundt og glæde dig over planter fra havevenner, og naturligvis også alt det du har flyttet rundt til bedre pladser. Man mærker efteråret, men haven har ikke givet op endnu - og det har du heller ikke:)

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det gør det, men du har ret, der er også noget, der bare visner, det er trist. Lad os nu se, dine bærmispler kan godt være klar igen til næste år, jeg krydser fingre.
   Ja det kan godt være, at det er de mange træer, der er skyld i, at det ser friskere ud hos mig.
   Ja det er skønt med en god hukommelse, så jeg kan huske, hvor jeg har fået plantere fra, både foræringer og købesteder.
   Nej hverken haven eller jeg har givet op endnu, men man ved aldrig.
   Knus

   Slet
 3. Fine billeder, men jeg synes nu godt, at efteråret med dets flotte farver må vente en måneds tid endnu!
  Når det er sagt, elsker jeg efterårsfarverne 😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Endnu en gang er vi enige, det må godt vente en måned endnu, men ellers er efteråret min yndlingstid :)

   Slet
 4. De flotte efterårsfarver er ikke dukket op hos mig endnu, men en del blade visner og falder til jorden, så det ligner lidt efterår. Dejligt at roserne stadig giver sommerfarver i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Nej jeg er åbenbart tidligere med efterårsfarver, men det kommer jo også lidt an på hvilke planter man har. Jeg har med vilje valgt planter med gyldne efterårsfarver. Roserne kan stadig nydes.

   Slet
 5. Det snadderregn der kom i morges-formiddag. gav, med lidt god vilje, 1mm. og noget af det kom selvfølgelig lige da jeg var på cykel.
  Den er sød, den staudeclematis. Den ligner små fine klokker. Helt anderledes end den hvide jeg har. Der er åbenbart en masse forskellige staudeclematisser. Jeg husker ikke liige hvem af de andre bloggere der osse har en masse fine. Gad vide hvor tørketrolerante de er?
  Jeg prøver at nå en bittesmule i haven, med at planlægge- flytte phlox til bede nær vandtønder og finde mere tørketolerante planter istedet.
  Mine nøgne Jomfruer er så flotte nu, det er da osse et efterårstegn, men efteråret må nu godt vente lidt. Der er en masse der gerne skulle nås.
  Dine roser leger nu ikke efterår, de er flotte.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja hvor er det typisk, når der endelig kommer en smule regn, er det når man går tur eller er på cykel.
   Ja staudeclematissen bliver flottere og større for hvert år, nu er den ved at være delbar. Jeg tror, de er fint tørketolerante, de får ikke meget vand der tæt ved et æbletræ.
   Ja de nøgne jomfruer er også et efterårstegn. Ja men det er jo netop her i efteråret, det hele kan laves, når bare man har fået noget regn. Men det er jo efterhånden mest i weekenden, du kan nå at lave noget.
   Nej roserne kan heldigvis endnu.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Jeg har aldrig før hørt om en paraplymagnolie. Den har nogle store smukke blade, der får den til at se helt eksotisk ud. Jeg har lige googlet den og kan se, at den kan blive 10-12 m høj, så det bliver da noget af et træ. Har dit træ frugter? Da jeg googlede, så jeg et bilede af en smuk rød frugt.
  Det er et virkeligt smukt billede af 'Carylon Knight'.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja paraplymagnoliaen kan godt virke lidt eksotisk, den har haft det hårdt hos mig, den var meget lille, da jeg købte den ved Lønbæk panteskole, så jeg har trådt på den mere end en gang, det er nok det, der har gjort den stærkere ;) I år havde den ingen blomster, men jeg har nu ikke set røde frugter på den.
   Ja Carolyn Knight har en smuk farve, tak.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Jeg siger som de fleste andre, at efterårsfarverne endnu ikke har udviklet sig hos os. Händel har sådan en smuk blomst; men vores plante var ikke stærk og gik ud til sidst, og jeg tror ikke, jeg køber en erstatning, selvom blomsten er så køn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Sjovt at vi er tidligere ude med efterårsfarverne. Men mine træer er heller ikke med farver endnu, det er kun buske. Hvis ikke du kan regne med, at Händel vil overleve, kan jeg godt forstå, at du ikke vil købe en erstatning. Min blev flyttet, den stod for tæt på hegnet, her har den det åbenbart bedre.

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Så blev det lørdag og der er lidt mere tid at gøre godt med, det har været lidt en hektisk uge.
  Ja efterårsfarverne er så småt på vej, forhåbentlige en smuk tid vi går i møde.
  Mine blåbær blade er stadig helt grønne, er nok en anden sort end dine. Bærrene fik jeg ikke glæde af, solsortene stjæler dem inden de bliver helt modne. De er nemlig meget sent modne, først her i efteråret er de til at spise for os mennesker, men solsorterne er åbentbart ikke kræsne :-)
  Dejligt at hortensiaen blev glad ved flytningen, ja nogle gange hjælper det, vi er jo ikke altid heldige ved første placering :-) men så må gravemaskinen igang.
  Regn er da også godt for afprøvning af rosernes holdbarhed inden døre, så ved du jo fremover hvilke det ikke kan betale sig at putte i buketter, det er jo træls hvis de drysser nærmest med det samme.
  I aften står den på hygge komsammen med gamle gartnerpige kollegaer.
  En rigtig god weekend til dig
  Knus Anne

  SvarSlet
 9. Hej Anne
  Ja men det er godt, du havde tid i formiddags, det havde jeg så ikke. Ja der er jo sket lidt af hvert for dig i den forløbne uge.
  Ja det må være en anden slags blåbær, mine har haft det fint, de er såmænd bare købt i Netto, og fuglene har holdt sig fra dem, vi har fået mængder af blåbær i år, jeg har endda plukket til fryseren, og børnene fik jo også, da de var her.
  Ja mon ikke du mente hostaen, den er i hvert fald groet godt siden flytningen. Den stod ellers ude ved læhegnet, men nu kom den ind ved terrassen, det var bedre.
  Ja det dur ikke, hvis roserne drysser med det samme.
  Det lyder hyggeligt, god fornøjelse.
  Tak i lige måde
  Knus Lisbeth

  SvarSlet