onsdag den 15. juni 2022

Har du en hadeplante?

 

Billedet taget her til morgen

Ja jeg har en hadeplante, og det er ikke skvalderkål, mælkebøtter eller tidsler, nej det er såmænd en prydplante, som breder sig helt vildt og bliver for høj.

ja du ser rigtigt, det er storkenæb, de er vildt store og kan dække en mindre rhododendron som ingenting.
Mandag gik vi begge i krig og trak op efter bedste evne, børen blev fyldt, men skidtet kommer jo igen. Der er alle mulige i forskellige farver og faconer. Netop i skoven og op mod skoven er de et stort problem. Også i læhegnet og i regnvandsbedet gror de, men det gør ikke så meget, der må det gerne være lidt vildt. 
Nå det var lidt om min hadeplante, har du også en hadeplante?

Her kommer så mine yndlingsplanter roserne:
Bridge og Sighs
Champion of the world, der kommer flere af den senere uden saksen ;)
Den første blomst i Clarét
og i Constance Spry
Maigold er en af de tidligste, den har blomstret længe
Olivia har allerede mange blomster
Det samme har denne kaldet Open Arms
Wild Eve
og yndlingsrosen med den fantastiske duft Wollerton old hall
Deutzia
Rosenbedet yin med mørke skyer i baggrunden
her kan I se, hvor vildt det gror i regnvandsbedet
mellem storkenæbbene står denne fine hosta
fin iris med broget løv, jeg har glemt navnet.

også den hvide er flot
Jasminen er i fuldt flor, den dufter fantastisk 
Til sidst et par billeder af en anden af mine yndlingsplanter
R. auriculatum
R. fictolacteum
der er få tilbage med blomst i, en af dem er R. calendulaceum
og R. Lady Anett de Trafford
Solnedgangen var flot i aftes, taget klokken 22.22 
I må have en dejlig dag. 


28 kommentarer:

 1. Ligefrem hadeplanter har jeg vel ikke, men for tiden udkæmper jeg en ulige kamp med steffensurt som dækker mange 'ønskeplanter' i skyggebedet. Det er en anstrengende affære at kravle rundt på skråningen, og jeg får jo kun nogle af rødderne med. Men nok om mig!
  Dine Geranier hører helt åbenbart til dem der sår sig selv siden de er så invasive, og selvom planten er køn i sig selv, kunne man måske udskifte dem med nogle af de stedfaste, da de jo åbenbart elsker at bo på din jord. Geranier har et solidt rodnet, og hvis der nu stod nogle Rozanne eller Rose Clair eller andre sorter jeg ikke kender, kunne de måske holde de andre nede. De stedfaste kan jo klippes til, hvis de fylder for meget og det er nemmere end at luge. Jeg klipper alle Rose Clair ned når de lægger sig ovenpå naboerne, og Rozanne river og flår jeg i når de bliver for meget.
  Du kunne jo prøve at plante et par enkelte, og hvis det virker, kan de deles og blive til flere efterhånden som de gør sig fortjent til det:) Det er med ondt at ondt skal fordrives - ved du nok...
  Dine roser er skønne nu og solnedgangen ligefrem yndig!

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg spurgte jo og fik svar. Jeg er glad for steffensurt, de danner et godt bunddække, men måske får jeg også nok af dem. De bliver ikke så høje som storkenæbbene. Jeg har Rozanne i pavillionbedet, det er ok. Rose clair har jeg også, den breder sig også, de her krydser sig og smider frø. Det er vist en håbløs sag og grave dem op, jeg skal være mere hård om foråret, der er de så fine i små puder. Jeg synes, det er hårdt at klippe dem, derfor rykker jeg dem op med hus og hår, om man så kan sige. Ja du har nok ret - med ondt skal ondt fordrives. Hvilke andre mon er stedfaste, jeg har aldrig hørt det før. Google er måske min ven i dette tilfælde.
   Ja nu er roserne fine, men der er mange på vej endnu. Jeg blev forbavset, da jeg så solnedgangen, jeg troede, det var overstået.
   Knus

   Slet
  2. Jeg ved såmænd ikke om der er noget der hedder 'stedfast' eller om jeg selv har fundet på det, men hvis man ikke ønsker planter som spreder sig i hele haven er det sådan nogle jeg tænker på. Måske er du simpelthen begavet med en oase for Geranier siden de krydser sig. Du har måske endda lagt grund til nye sorter? Lyder som om mit løsningsforslag ikke rigtig dur hos dig...:-)

   Knus!

   Slet
  3. Nej det ved jeg heller ikke, men nogle mener du ikke er så slemme til at brede sig, jeg tror ikke, at Rozanne er, den gør det ikke her, men den bliver stor. Jeg tror bestemt, jeg har nye sorter, der er mange forskellige, og de er faktisk fine, de er bare for meget ;)

   Slet
  4. Jeg tænker Rozanne er steril - ganske enkelt...

   Slet
  5. Rozanne er svær at få i gang, jeg har en tidligere haveblogger, som har hjulpet mig til to, hun kan finde ud af at lave dem.

   Slet
 2. Kære Lisbeth
  Storkenæb som hadeplante... ja hvorfor ikke. Jeg har også mange af dem, du viser og er egentlig glad for at de vælter rundt over det hele. Jeg flår dem, når de bliver for meget.
  Min eneste virkelige hadeplante er den blå klokkeskilla, der ikke kan flås væk som storkenæbbene, og som breder sig endnu vildere. Uf!
  Dine fine roser og rodoer er noget mere ordentlige :-)
  Flot Deutzia, du viser - og en skøn solnedgangsfinale.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Ja sådan er det her, de gror højt op i rhododendronerne, det er ret træls. Men jeg tænkte på dig, da jeg skrev det. For jeg kan jo huske dit klokkescilla problem. De er ikke så slemme her (endnu)
   Ja roser og rhodoer er meget mere ordentlige.
   Deutziaen tog jeg billede af til dig, mon du har fundet ud af, hvad du vil plante ind til naboen?
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Tak :-) Jeg har næsten bestemt mig, men har købt et par andre små Deutzia til et andet sted. Dem må jeg snart vise.

   Slet
  3. Jeg er spændt på at høre, hvad du har bestemt dig for, og på at se dine andre små Deutzia.

   Slet
 3. Hej Lisbeth,
  Hadeplanter efterspørger du, nej det har jeg ikke direkte, men der er godt nok gang i væksten på de forskellige planter i øjeblikket. For mit vedkommende er det skovbregnerne som vokser så voldsomt at de dækker planter, bl.a. de små rhodoer, og i min iver efter at luge i skoven er jeg mildest talt blevet ædt af myg. Nu har jeg fået skaffet sneglemad (Ferramol).Skønne roser du har og den flotte aften himmel, og deutzia er også smuk, min blomstrer også nu.
  Fortsat god dag.
  Kh
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Ja alting gror ret vildt nu, jeg har heldigvis ikke så mange skovbregner, de kan være stride, og det er ikke godt, hvis de dækker dine små rhodoer. Myg er fælt håber det hjælper med balsam.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Jamen jamen storkenæb som hadeplante,, Kommer det da ikke an på hvilken storkenæb? Dem jeg har er da ikke særlig aggressive. Og dem fra dig er da bare store og flotte. Men måske har de ikke sat sig rigtig fast endnu, hihi. Lidt spændende om de vil krydse sig og sprede sig. Frøspredning har jeg nu aldrig haft problemer med , med andre planter, hverken digetalis eller akelejer eller andre. Jeg tror haven er for tæt plantet lige fra foråret.
  Og nu begynder roserne, uhmmm
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja jeg tænkte også på dig, da jeg skrev det, for jeg ved, at du er glad for storkenæb. Jeg synes, at alle mine er aggressive. Så tæt er mit nok ikke, det spreder sig vildt her. både digitalis og akelejer.
   Ja nu er detvden dejlige rosentid.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Wow for en solnedgang. Min hadeplante par excellence er vorterod. Den kan jeg simpelthen ikke fordrage, og i vores jord er den umulig at komme til livs. Jeg gør alligevel, hvad jeg kan for at holde den ude af bedene. Det er nu også helt vildt, hvor dine storkenæb breder sig. Det ville jeg uden tvivl også blive træt af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja den solnedgang var ret speciel. Vorterod ja det er også noget skidt og snerlerne er også ved at invadere haven, men dog ikke som storkenæb. Tak for medhold med hensyn til storkenæb :)

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Uha der var noget af et spørgsmål for man kan da ikke hade planter :-) men jeg forstår jo godt hvad du mener, og mon ikke vi alle har noget der kan irritere Her er den mest irriterende nok trekant blomsten, som jeg ikke bryder mig særlig meget om og selv om jeg fjerner hver eneste år, så kommer der bare nye til. Tænker at det er fuglene der spreder den. Det er heldigvis ikke så voldsomt som dine storkenæb.
  Heldigvis er vi da glade for det meste og det giver os daglige glæder, ja og nu er det vidst roserne der er det store hit :-)
  Har den hvide striber den blå Iris?
  Der bliver da meget at dufte til på lørdag, tror da at næsen kommer på overarbejde :-) nå men det er jo et luxus problem.
  Meget smuk solnedgang.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg kan nemt hade visse planter, hvad med snerler, dem har du nok ikke nogle af, der er mange hadeplanter i min have. Jeg fik slået min trekantblomst ihjel, men Rikke havde samme problem som dig. Du får mit problem at se på lørdag, mens du kan nyde alle duftene. Jeg kan ikke huske, om den blå iris har hvide striber, det må vi undersøge på lørdag.
   Ja gode dufte er et luksusproblem
   Solnedgangen er vist ikke helt så smuk i aften, det kniber at se den for de snart høje træer.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Hei Lisbeth.
  Det var da enormt hvor mye Storkenebb vokser hos deg,
  Jeg trives godt med storkenebb i hagen, men de gror mye mer beskjedent her.
  Du har fantastiske roser. Her er ikke de kommet i blomst ennå, men Sjasminen blomstrer og dufter nylig her også. Et herlig sommertegn.
  Ha fine dager - hilsen fra Turid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hje Turid
   Ja de storkenæb er en plage, må jeg sige. Roserne er så skønne nu, og jasminerne er først lige begyndt, så der er mange dufte at glæde sig til.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Jeg er på etterskudd med alt for tiden, også kommentering. Ja, vi har vel alle våre hateplanter, og mine er de som her kalles for småhjerte. Dicentra formosa tror jeg de het en gang. De frør seg og spirer over alt her. Jeg har veldig få geranium, og det er jeg glad for når jeg ser hvordan de vokser og sprer seg hos deg.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det ligner dig ikke, men sådan kan det gå for os alle. Småhjerte ja den er ikke slem hos mig, men jeg er glad for at du ikke er plaget af geranier, hos mig er det i hvert fald en plage.
   Klem

   Slet
  2. Nei, det ligner ikke meg. Jeg har vært syk og antagelig har det vært en corona variant. Jeg er så trett og sliten at jeg orker veldig lite. Jeg håper at kreftene snart kommer tilbake.
   Klem

   Slet
  3. Øv det var da ikke rart, håber du snart kommer over det, rigtig god bedring <3
   Klem

   Slet
 9. Jeg elsker storkenæb, som gerne må brede sig, hvor de står hos mig, men jeg HADER sæbeurt. Da vi flyttede til Den Stråtækte, var der nogle, men ikke så mange, og naive mig lod dem stå, fordi jeg syntes de var ganske nydelige. Hvad jeg ikke vidste var, at de breder sig mere aggressivt end skvalderkål (som jeg også hader ...), og jeg kan simpelthen ikke slippe af med det skidt! 😡

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja vi har før skrevet om sæbeurt, de breder sig også hos mig, men der er så tørt der, så der er alligevel ikke andet, der kan gro på den plads.
   Storkenæbbene holdt jeg også meget af, da jeg købte dem, men det er gået over. Hvis du kommer på besøg, kan du få nogle med hjem, blomsterne er meget søde, men de bliver for høje og drukner rhodoerne.

   Slet
 10. Deutzian var riktigt läcker. Tycker om deras blommor och att jag behöver gå nära för att se de fina detaljerna. Tråkigt med din näva, det ser ut som G. nododsum som jag har här men den sprider sig inte så. Kanske står den för dåligt till. Jag har tänkt använda den i de vilda delarna bland kraftiga växter på sikt.

  Kram, Carina

  SvarSlet