onsdag den 27. oktober 2021

Så I det lige? - mere fældning

Himlen så flot ud mandag morgen her bag træerne på min morgentur, men som sagt blev jeg snydt, solen kom først op, da jeg var kommet hjem..
Hvad siger I så, tulipantræet er smukt, men den grimme stamme der står tilbage efter fyrretræet dur altså ikke. Det var meningen, der skulle vokse en clematis op af den, men nej den er ikke pæn.

så væk kom den

som i helt væk, det var dejligt. Den clematis der skulle gro op af stammen ligger nu hen af jorden. Vi prøver, om den kan graves op og flyttes hen til et andet træ. Men nej hvor det pyntede, da stammen kom væk. 
Her ved nordbedet blev der fjernet nogle grene i hægen, for vi fandt nemlig en plads bag ved i bedet.
Vi har haft denne Magnolia Siieboldii stående siden vi var til plantemarked i Sanderumgaard, vi kunne ikke finde en plads til den, men så kom jeg til at se, at der var plads i nordbedet under hægen, der måtte fjernes lidt grene, så den kunne få noget lys. Nu må vi se, hvordan det går med den. 
Jeg var en tur rundt langs hegnet tirsdag formiddag, mens solen skinnede flot på træer og buske:
se nu bare den fine grønne gunnera sammen med Cornus mas, der står bagved med efterårsfrakken på.
Her er det sumpegen, der shiner
og set fra den anden side, Buddleja Globosa til højre
her er vi tættere på den, blomsterskuddene som kommer i juni, skinner som sølv

her er hvad de kan se, når de går forbi ude på vejen
nu kan man se rødegen ude fra vejen, forrest i billedet er en almindelig eg.
her er det et kig ind i skoven med Acer palmatum Dissectum
Så er fuglekirsebærtræet på sit højeste, snart taber den bladene
Guldved kan købes her, den får flot løv og hvide blomster, jeg klipper den i facon, måske er det derfor jeg ikke ser blomster på den.
 
Her ses rosenbedet, det er ret tomt efter jeg har klippet dem alle ned, men hurra for lyset
en mangfoldighed af farver
Lady of Shalott passer perfekt til tulipantræet bagved
et kig mellem grenene den anden vej
Rhododendron:
R. Charme passer virkelig til sit navn - især når solen skinner.
R. Irene Koster er løvfældende, bemærk de fine knopper
Roser:
Aprikola er som regel en af de sidste til at blomstre
Perpertually yours holder også længe ud. 
Tirsdag fik Bent fjernet en rød hyld, som ikke længere var pæn. I stedet blev der plantet en rhodo, som havde stået ved fyrretræet, nu får den mere lys, jeg håber, det giver flere af de velduftende blomster.
Sådan ser den ud i juni. 
 
Jeg fik ordnet rosenbedet, fjernet ukrudt og grannåle, så nu er det klar til vinteren.
Det er mildt og blæsende uden sol i dag, I må have en god dag.

22 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Så flott soloppgang det var hos deg denne morgenen. Det pyntet veldig å få den stammen bort ja. Hvis du får flyttet den clematisen til et annet sted hvor den kan klatre er det jo flott.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja der var da lidt farver på solen den dag. Den stamme var flot, da træet var intakt, men bestemt ikke da kronen var væk.
   Ja nu må vi se, hvad der skal ske med clematisen.
   Klem

   Slet
 2. Det er utroligt, hvad små detaljer kan gøre, og jeg tror, det var godt, at stammen kom væk. Hvis du ikke kan flytte clematissen kan den måske bare få lov at vælte ud over det hele. Det kan se meget smukt ud.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er det, vi kunne begge se den grimme stamme, den pyntede bestemt ikke, men det var der råd for. Ja måske er det en idé bare at lade clematissen vælte ud over det hele. Vi må se, hvad vi gør.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Solopgangen var også rigtig flot her på Sydsjælland, men det var vist så også den sidste flotte dag i denne omgang. Nu er mange af de smukke blade blæst af træerne, desværre.
  Jeg tror det var godt, I fjernede fyrrestammen - den så ret umotiveret ud 🙂

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja i dag har vi i hvert fald ikke set meget til solen, og vinden fjerner hurtigt de smukke blade. Jeg har dog nogle på endnu, de skulle gerne sidde til torsdag eftermiddag :) jeg får have besøg i morgen formiddag.
   Ja det var super at få den stamme væk, det så bestemt ikke godt ud.

   Slet
 4. Ingen solpågang her. Bare et grumset gråvejr, med lidt regnsnask i. Men jeg nåede da at plukke de sidste bellebooskop æbler ned, da jeg kom hjem.
  Stammer kan være flotte, men de skal stå rigtigt. Jer tror osse det var godt stammen kom væk. Og så fik I yderligere mere godt brænde.
  Jeg krydser fingre for vejret holder som lovet i weekenden. Håber på at kunne få ordnet urtehaven. Den har passet sig selv meget længe og det ses. Hønsene kommer ud nu, så de kan få lov til at rode i bedene og guffe larver mv.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Nej det var der heller ikke her i morges, det var mandag morgen. Godt du fik plukket de sidste æbler, det er et godt æble.
   Ja stammer kan være flotte, men ikke på den måde, så væk skulle den, Bent frydede sig også over det gode brænde, han fik ud af det.
   Ja men jeg krydser fingre med dig, så du kan komme i urtehaven, men de lover heldigvis rimeligt vejr. Hønsene er sikkert glade for at komme ud og rode i bedene.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Fine efterårsdetaljer! Jeg har også klippet et par roser ned og har kig på nogle flere. De er så ucharmerende, når de står næsten uden blade. Til gengæld har jeg givet dem en fodpose af kompost for at hjælpe dem lidt på vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja roserne er meget ucharmerende, hvis de ikke han blade tilbage. Jeg har planer om at rive en masse blade ud i rosenbedene, men de skal lige falde ned først :)

   Slet
 6. Ja man har en plan til man har en ny! Håber I kan finde et godt sted til klematissen. De forskellige egetræer pynter fantastisk. Det er fornøjelse at se alle de forskellige nuancer af efterårsfarver i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja det har man tit. Vi finder nok en plads til den. Ja egetræerne er fantastiske nu, jeg nyder synet hver gang, jeg går ud.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Ja men hvis det ikke er pænt ja så må det væk :-) nogle gange lever forestillingen bare ikke op til resultatet, men så blev det jo til lidt mere brænde. Mon ikke Clematisen kan flyttes. Når noget fjernes og andet flyttes rundt så er det spændende om udfaldet bliver som håbet, men med mere lys er der nok ingen skade sket :-)
  Tulipantræet er virkelig smukt, iøvrigt en masse smukt bladværk du viser og nogle sjove små sølvspyd på Globosaen.
  Skønt med mange knopper i rhodoerne, ja så kan vi begynde at se frem til forårets blomsterflor.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Sådan er det bare, ja :) det er nemlig det, og det er altid godt med mere brænde. Jo måske kan clematissen flyttes, vi venter lige til hostaen er visnet ned, så prøver vi. Ja eller måske bliver udfaldet endnu bedre en håbet :) i hver fald er det godt med mere lys.
   Tulipantræet nyder jeg i den grad i øjeblikket, for det ser vi så snart, vi går ind af lågen. Har din globosa ikke de sjove sølvspyd?
   Der er mængder af knopper til forårets blomsterflor.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Jo min globosa har jo selvfølgelig også de fine sølvspyd, jeg har bare ikke rigtig tænkt over, hvor fint det er før.

   Slet
  3. Ja det tænkte jeg nok, så fik du øje på noget nyt :)

   Slet
 8. Hej Lisbeth

  Den gav da også god brænde den stamme, og du finder jo nok gode placeringer til slyngplanterne!
  Flot rhodo på det sidste billede - har den et navn?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det gjorde den bestemt, det er tungt træ, og Bent var glad. Jeg forsøger at finde en anden plads til den clematis.
   Rhodoen hedder R. viscosum.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Du må prøve at sove lidt længere om morgenen, eller få hundene til at styre sig til der er lys på himlen, Lisbeth. Ellers er det frem med lommelygten:)
  En mangfoldighed af skønne farver er lige præcis hvad du leverer, og jeg nyder det hele! Nu er du nået til den tid på året hvor der skal tænkes på alt det der må rykkes rundt for at fungere, så nu kan Bent pakke saven væk og finde spaden frem i stedet... Det er lidt af et puslespil, og der er ved at være rigeligt med brikker at rykke på, men I finder nok en løsning på det hele.
  Fyrrestammen stod vist ikke helt godt og enten var den for lang eller for kort, hvis den skulle have fungeret som klatrestativ, så det var en god beslutning at få den helt væk. Du finder sagtens et træ til din klematis!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja nu skal vi i hvert fald stille urene, så må jeg se, om jeg kan finde ud af at blive liggende lidt længere, det bliver svært. Lommelygten er fundet frem.
   Ja der er mange skønne farver, jeg nyder dem også og nyder at tage billeder til jer. Bent har fundet spaden frem, det går fint.
   Du har ret fyrrestammen var enten for kort eller for lang, nu er den væk, jeg må tænke i nye baner med den clematis, det går nok, jeg har jo træer nok :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 10. Alla lövfällande behöver, om jag fattat rätt, mycket ljus för att blomma bra så er buske borde belöna er med mer blom :) En trädgård förändras och en del måste offras och lämna plats för något annat - ett naturligt kretslopp..

  Kram, Carina

  SvarSlet
 11. Hej Carina
  Ja det har du helt ret i.
  Kram

  SvarSlet