mandag den 16. januar 2017

Staudepæoner og andet

Men først et par billeder fra den dejlige dag i dag
  en smuk morgen
med rim i landskabet
og små diamanter i græsset, mens det var mørkt
Bent fortsatte arbejdet med at beskære, denne gang gik det knap så godt, den afsavede gren landede ikke der, hvor han havde beregnet den til at lande, jeg stod ellers parat til at styre den, men det lykkedes ikke, så der røg lidt smågrene med knopper af et par af rhodoerne.
De er nu sat i værkstedet i en spand, måske kan jeg få dem til at blomstre, det er da et forsøg værd.
Først skal vi have en Martagonlilje, den eneste som blomstrede sidste år, skønt jeg havde købt en del nye, gav de ingen blomster. De andre fra tidligere år kom slet ikke op, jeg håber på bedre held i år, de er dyre i indkøb, så de skal helst blomstre og komme igen hvert år.
Til gengæld var det galt med liljebillerne, det er en lille lakrød bille, som elsker at æde vores liljer og lægge deres larver indsmurt i deres ulækre eskrementer på bagsiden af bladene. Den er svær at fange, men lykkes det, så slå den endelig ihjel, så den ikke lægger flere larver. Jeg er heldig, de sidder kun på enkelte liljer, hos andre bliver blomsterne helt ødelagt af de bæster, så mange opgiver at have liljer af samme grund. Finder du larverne er det vigtigt af få dem fjernet fra planten, en ulækker men nødvendig beskæftigelse. Gift kan ikke anbefales, da det går ud over bierne, som er så vigtig for haven.
Nu til pæonerne:
 Bowl of Beauty
 Dancing Butterfly
 også her
 Do Tell

 er en af yndlingene
 denne er hjembragt fra mit barndomshjem, den har en skøn duft.
 Gardenia
også her
den sætter mange blomster
 Imaculee var ved at forsvinde for mig, jeg håber, den kommer sig.
 Jan van Leuwen
 også her
og her
festiva Maxima
 også her
De næste har jeg ikke navne på, men derfor kan de jo godt være kønne


 Denne er fra Pæonexperten, desværre uden navn, først sidste år kom den i blomst, jeg har nok haft den i 4 år. Det er ikke altid de blomstrer de første år.


Forhåbentlig vil nogle af dem, jeg fik i efteråret fra Ole Larsen blomstre i år.
Når først staudepæonerne har fået ordentlig fat er de nemme at have med at gøre.
Pæoner kan først købes i eftersommeren, her er igen link til Karsten, så kan du kigge og lade dig friste, det er en dejlig beskæftigelse en mørk vinteraften.
Ingen solnedgang i dag.
Fortsat god aften.

38 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth
  Hol da op en smuk solopgang - så fin var den ikke her, men det har været solrigt vejr og hundekoldt. Desværre fik jeg først fri kl. 17, så det blev ikke til at nyde at være udenfor i dag. Dejligt tema med pæoner :) Det har også været et indsatsområde her i år, så der er blevet sat 6 nye, men det er jo så ikke sikkert, at jeg ser dem i blomst den første sæson. Jeg kan ikke huske navnene på dem alle, men Do tell er i hvert fald i blandt dem :) Jeg har også stiftet bekendtskab med liljebillerne - ikke særligt rart at mase dem, for de temmelig ulækre, men det er jo så et af de onder, der følger med, når man holder af blomster. Jamen sikke da noget med dagens beskæring - det går desværre ikke altid som beregnet, selvom man gør sig umage. Håber, du har held med at få grenene i blomst.Skønne billeder af alle dine pæoner - kan næsten dufte dem :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det var en fin solopgang, den skal vist holde et par dage, de lover ikke sol i morgen. Det har ganske rigtig været koldt i dag, det var ikke til at gå ret længe uden for, men jeg holdt ud, mens vi ryddede op i nordbedet, hundeturen tog jeg selvfølgelig også. Ja pæoner kan vi også lide, håber du får blomster i nogle af dem i år, min Do Tell var flere år om at komme i gang med at blomstre. Jeg kan sagtens mase liljebillerne, men larverne de er ulækre i den grad.
   Nej det gik ikke helt godt med beskæringen, selvom jeg stod klar med riven. Det var lidt øv.
   Ja jeg håber, jeg får lidt blomster ud af det, men jeg tror, det er for tidligt. Jeg kunne jo lige så godt forsøge.
   Tak :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Vakker soloppgang! Do Tell er utrolig flott, den ser ut som et kunstverk :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit
   Ja Do Tell er en af de smukkeste pæoner.
   Klem

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Fik du også staudepæoner fra Ole - alletiders spændende!
  Og du har ret - ingen gift tak! Calypso giftblanderne hos Bayer AG burde skamme sig, men det eneste de interesserer sig for er næste kvartalsrapport, så pyt med Europas bier...

  Nå, dejligt gensyn med forsommerens pæoner, dem kan vi ikke få nok af!
  Og tak for at du linker til mig:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja masser af staudepæoner, det var det, han først tilbød mig, så kom træpæonerne oveni, jeg er meget heldig. Det er også staudepæonerne fra Ole, der allerede skyder derude nu.
   Nej gift vil vi ikke have, jeg glemte jo at skrive om det hele i går, så måtte det med i dag.
   Ja det er dejligt med pæoner.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Smuk dag og en skøn solopgang. Vinterhumøret blir nu lidt bedre med masser af sol også selv om det betyder døgn frost.
  Næ gift for at ha flotte liljer det ka vi ikke li også selv om det kræver lidt ekstra opmærksom.
  Dejligt gensyn med pæonerne. Kan godt forstå at Do Tell er en af yndlingene. Den er så smuk. Håber at min vil blomstre i år.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er rigtig, men også kold dag, alligevel vil vi hellere have frost og høj klar himmel.
   Gift er vi ikke tilhængere af nix.
   Vi håber, at vi får blomster i Do Tell, både Linda, dig og mig :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Jeg elsker pæoner og nyder virkelig dine smukke billeder.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig at høre Elna.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Glæder mig til det igen bliver pæon-tid...dejligt gensyn med dine. Jeg har hørt at Martagonliljeløg ikke kan tåle at tørre ud og at det er derfor at nyindkøbte løg mange gange glemmer at komme op. Jeg ved ikke om det passer men har aldrig turdet tage chancen, så jeg har kun en ganske almindelig som jeg har fået af en veninde.

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Rita
   Ja det bliver dejligt, du har nok mange. Måske er det rigtigt med Martagonliljeløgene, mine nykøbte kom godt nok op, men kom ikke i blomst. De gamle derimod viste sig ikke. De er lidt for dyre i anskaffelse til det pjat.

   Slet
 7. Igår var helt igennem en smuk dag, jeg havde fri og med dine billeder fra jeres standtur i frisk erindring kørte Alma og jeg til stranden og gik et par timer. Det havde vi begge godt af :o) Det var da ikke så godt at Bent, den omhyggelige mand havde regnet forkert jeg håber ikke han fik for meget skældud :o))
  De smukke pæoner dem kan vi snart glæde os over igen, jeg er begyndt at gå og spejde efter de små røde toppe :o) her er de ikke begyndt at vise sig endnu. Jeg må da lige ind og lure lidt på Karstens side med links.
  Nej Tak til Gift, det bruger vi heller ikke i Casa Rosen.
  Knus og dejlig dag til jer begge.
  Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja dagen i går var noget smukkere end i dag, herligt at jeg har været skyld i en strandtur til dig og Alma.
   Bent fik ikke skæld ud, han gjorde det jo ikke med vilje :)
   Det er kun de pæoner, jeg fik fra Ole i efteråret, der er begyndt at skyde, de gamle er ikke i gang endnu. Ja kig du på Karstens link, det er god underholdning.
   Det glæder mig, at du ikke bruger gift.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 8. jeps... det var en skøn dag i går :)

  SvarSlet
 9. Hej Lisbeth

  Har ikke fået fulgt med på bloggene det sidste stykke tid, så sidder og svælger i skønne plante-temaer fra din hånd :-). Nyder specielt klematis og pæonerne fra dagens indlæg. Jeg kommer sådan til at spekulere over hvor stor din have/grunden er? Du har uhyggeligt mange slags planter og oven i købet mange sorter af hver slags. Så jeres grund må da vist have en vis størrelse?

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillader mig at fritte dig endnu en gang, håber du bærer over med mig. Jeg har sat rose Mme Alfred Carriere i efteråret og leder nu efter en clematis dertil. Jeg tænker gruppe 2, da gruppe 3 først begynder at blomstre samtidig med roserne, passer det? Jeg overvejer Xerxes eller Beauty of Worchester. Men når jeg googler dem er der flere farvenuancer på begge. Både varme og kolde blå/lilla nuancer. Jeg foretrækker så afgjort de kolde, så er nysgerrig om dit kamera gengiver den farve de har i din have korrekt? De ser nemlig helt perfekte ud :-).

   Slet
  2. Hej Gitte
   Ja det er længe siden, jeg har hørt fra dig. Godt du har nydt indlægget, vi ha ca. 2500 m2 have, så der har været godt plads til mange forskellige planter, nu begynder det at knibe med pladsen.
   Du har helt ret, de to clematis har både kolde og varme farver, især Beauty of Worcester har lilla nuancer. Jeg ville ikke selv sætte en af dem sammen med Mme Alfred Carriere, jeg synes, de er for store i hovederne til at gro sammen med en blomstrende rose. Jeg kan se på billederne, at de blomstrer fra først i juni til sidst i juni, så de vil blomstre samtidig med rosen. Hvis du ikke vil have nogen fra gruppe 3 sammen med, ville jeg så langt foretrække gruppe 1, som så er færdig med at blomstre, når rosen starter. Jan Lindmark eller Alpina kunne være et bud.
   Nå ja jeg ved egentlig ikke, om det var det svar, du ville have, men det var det du fik :) Kameraet gengiver farverne på de to clematis helt korrekt :) (her var svaret du søgte) men du fik så et råd med på vejen, heldigvis bestemmer du selv :)

   Slet
  3. Fedt at du gider Lisbeth :-). Men ellers har du ret, ikke lige det svar jeg ønskede mig. Jeg troede nemlig gruppe 2 blomstrer første gang før roserne springer ud :-/. Så kan det godt være jeg vil kigge på gruppe 1 i stedet... Tak for rådet!

   Slet
  4. Du nævner også gruppe 3, men de blomstrer vel kun samtidigt med Mme A.? Tanken var egentlig at strække blomstringen...

   Slet
  5. Mange fra gruppe tre har små fine og ikke så anmassende blomster, og flere blomstrer først hen i august, hvor madammen holder pause :) Har du kigget på mit indlæg med gruppe tre clematis. Viorna Elf er en lille yndig sag. Har du kigget hos disse her i Tyskland, de har mange skønne, men du skal have god tid :)

   Slet
 10. Må nok indrømme at jeg er til fals for de store, vulgære blomster ;-). Kombineret med små/ lette blomster synes jeg det er noget så lækkert. Men hvis der er en lidt finere lille clematis som ville blomstre i madammens pause ville det nok ikke være så tosset heller (på godt jysk). Tak for hjælpen endnu engang. Den tyske side kræver vist næsten at ungerne er puttet en weekendaften og så med et godt glas rødvin til overvejelserne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var jeg også de første år, jeg kan stadig godt lide dem, men de andre er nu også fine. Prøv at kigge på texensis/viorna gruppen, de er rigtig søde. Selv tak ja du skal nok have et par aftener til den side og et enkelt glas rødvin kan nok hjælpe på overvejelserne :)

   Slet
 11. Smukke fotos fra det kolde men solbeskinnede Samsø.
  Du har mange forskellige pæoner kan jeg se.Det kan godt blive min yndlingsplante,da jeg synes de er smukke og spændende og dekorative fra de viser deres løv tidligtpå foråret.Men når så blomsterne folder sig ud,-ja så må man forbi igen og igen for at betragte disse skønheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise
   Ja jeg har en del forskellige pæoner, de er smukke lige fra løvet viser sig, og når blomsterne folder sig ud, så er de fantastiske, det har du helt ret i.

   Slet
 12. Hej Lisbeth!

  Tack för en vacker kavalkad av en av de mest älskade växterna i våra trädgårdar.

  Inte enkelt att såga grenar nej, de har en egen vilja ibland.

  Bra att du påpekar att vi skall vara rädda om våra pollinerare. När jag ser en liljebagge sätter jag först handen under och sedan låter jag den falla, nio ggr av tio lyckas jag fånga den.

  Trevlig kväll!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Selv tak - ja pæoner er skønne.
   Ja det er svært med grenene, de falder som det passer dem.
   Ja gør jeg også med liljebillerne, ellers snyder de os :)
   Tak i lige måde

   Slet
 13. åh de pæoner de er så skønne, dem kan man slet ikke få for mange af. Jeg har også plantet Martagonliljer i efteråret jeg har ingen tidligere erfaring med dem så jeg er meget spændt på om de bliver til noget i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jeannett
   Ja pæoner er rigtig skønne, dem vil vi gerne have. Jeg håber, du får held med dine Martagonliljer, de kan være lidt vanskelige, kan du nok høre.

   Slet
 14. Hvor er billedet øverst på forsiden dog skønt. Fantastisk syn, lige til at drømme om.
  Ja det er underligt med liljer. Jeg har selv rigtig mange. Det er som billerne kun vil være på nogle liljer og ikke sætter sig på andre. Jeg har flere liljer, hvor billerne aldrig har været bl.a en, der bliver flere meter.
  Snupper man billerne, når man ser dem, synes jeg ikke, det er et større problem. Med tiden ser man den lille røde prik på lang afstand.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Ama/Mette
   Du har helt ret, jeg mærker også sommeren, når jeg kigger på det :)
   Sjovt at du har samme erfaring med billerne, det er ikke alle, der har det, nogle får fuldstændig ødelagt deres liljer af dem.
   Det har du ret i, desværre ser jeg dem ikke altid, men hvis jeg gør, er de hurtigt døde.

   Slet
 15. ps. jeg har masser af rosa martagonliljer men ikke en eneste hvid. Hvis der er nogle, som vil bytte, bytter jeg gerne. Der findes også andre farver, helt rød f.eks. Jeg betaler gerne tilbage med stort antal rosa eller noget helt andet for de mere sjældne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt at du har så mange, at du vil bytte. Jeg har haft hvide, men de kom ikke frem sidste år, desværre. Men du er heldig, at du har så mange rosa. Hvor bor du egentlig henne i landet?

   Slet
  2. på Djursland i nærheden af Tirstrup.
   8444 Balle.

   Slet
  3. http://www.oekologi.dk/oekohaver/12.html

   Slet
  4. Tak for link til tur i din have, det ser smukt ud.

   Slet