torsdag den 26. januar 2017

Roser og mangel på sol

Skønt DMI havde lovet solskin i dag, så vi ikke noget til den her hos os. Jeg tjekker på vejret her og nu en gang imellem, det lader til at København var de heldige vindere af solskin denne gang, mon nordjyderne også så solen eller andre?
Derfor må jeg ty til roserne igen:
 Austin rosen Braithwaite er bedst i 2. blomstring
 Brittania 27.11.
 og 6.12. først i november fandt jeg ud af navnet på denne rose, derfor er der ingen billeder fra første blomstring
 Brother Cadfael
 Austinrose med dejlig duft
 Buff Beauty
 også her, en Mochata rose som remonterer flittigt
 Burgundy Ice blomstrede flittigt i november, desværre ikke særlig sund og blomsterrig hos mig.
 Austinrosen Buttercup købte jeg hos Jas i sommer, den gjorde det godt.
Rosen Café blev købt først på året
 utroligt smukke blomster
Charles Austin har den mest vidunderlige farve
men blomstrer flittigst første gang
 Chartreuse de Pharm
 er smuk og velduftende - købt 2015 men er ikke helt kommet i gang endnu, kun få blomster
 Clair Austin
har blomstret flittigt i sommer, den står ved rosenlysthuset og nåede helt til tops ved kronen i sommer.
 Clair Renæssance
 har ikke været så stabil i sommer, måske er der for lidt sol der midt i rosenbedet, de andre skygger måske for meget.
 Clarét
skøn farve - nogen gange næsten sort, og skøn duft.
Som I nok har bemærket, kommer roserne i alfabetisk orden, sådan er de gemt i mit arkiv. Det er nemmest for mig at følge det slavisk, så jeg ikke kommer til at vise den samme rose flere gange.
At dømme efter mængden af besøgende, gør det vist ikke noget, på grå vinterdage er det dejligt at se sommerbilleder.
Til slut et par træer:
 Sorbus aria Lutescens
 dejlige filtagtige blade i udspring
Catalpa nyudsprunget 9.6.
 Catalpa/Trompetkrone er et fint træ, men jeg savner at se blomster. En af mine venner herovre købte en samtidig med mig, hun plantede den i en krukke. Det kunne den åbenbart godt lide, den har blomstret et par sæsoner allerede og står stadig i krukken.
Fortsat god aften


35 kommentarer:

 1. Her fik vi hele 20 minutters solskin. Jeg drønede rundt og fotograferede, men blev slet ikke færdig før mørke skyer og dis trak ind over landet igen. Men vi bor jo i Danmark, og det er januar, så vi kan vil ikke forvente det anderledes ...
  Roserne er nu heller ikke værst at kikke på :-) Sig mig, hvor bredt er rosenbedet? Når der ligefrem kan være skygge i midten, må det have en vis bredde, tænker jeg.
  God dag i morgen. Jeg har hørt at det bliver sol :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja bedre end ingenting, men stadig alt for lidt. Det var også kun fordi, vi var lovet sol, det så vi ikke noget til.
   Nej vel :) rosenbedene er jo ying og yangformede, og de roser der står i midten er i den brede del, så får de skygge fra de andre roser. Der er nok omkring 4 meter på det bredeste sted, slyngroserne på pælen skygger også.
   Tak i lige måde, ja det havde jeg også hørt, at der skulle blive i dag :) vi får se.

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Her prøvede solen at presse stråler gennem skyerne først på dagen men det lykkedes ikke rigtig. Det har dog været lysere i forhold til igår. Rosen kiggeri er nu dejligt, tror at jeg er faldet for Clair Austin idag og nr 2 må være Café selv om de jo er meget forskellige.
  Måske Trompetkronen simpelthen har det for godt hos dig. Noget kunne jo tyde på at den gerne vil pines lidt.
  Håber sørme også at vi får del i solen imorgen. Dagene er altså bedre med lidt sol på.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Det var først over middag, at det blev lidt lysere her end i går, men solen så vi kun gennem skyerne ved 14 tiden i 1 minut. Deprimerende.
   Clair Austin faldt jeg også for i sin tid på en blog, den er meget smuk, ja det er Café bestemt også, men efter blomstring gik det galt med løvet.
   Ja jeg tror også, at trompetkronen har det for godt hos mig, den står et af de mest våde steder i haven. Hos Rikke får de vand 2 gange om dagen, men det giver jo ikke mere plads til rødderne.
   Ja lad os håbe, vejrudsigten passer i morgen, det ville hjælpe gevaldigt på alting.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Ja, vi havde da lidt sol - byen er varm og luften det gør sit til at tågen letter, for bare en 10km ude kom skybanker og disen tilbage. og selvom der ingen vind var, så var der ingen varme i solen.
  ja, Burgundy Ice bliver kun benævn "good" så andre er nok også mindre begejstrede.

  Din Catalpa - har jo frit for at vokse når den ikke er hæmmet af en krukke, så det er det den er indstillet på - blomster kommer senere kunne jeg forestille mig?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Jeg fornemmede nok, at ikke så mange havde haft meget fornøjelse af solen, og selvom det ikke er meget koldt, så er det koldt nok til, at den ikke varmer. Men lyset er godt :)
   Jeg er åbenbart ikke den eneste, som ikke er så vild med Burgundy Ice, den holder ikke længe i blomsten.
   Ja lad os håbe, at Catalpa en gang kommer med blomster, når den nu har så gode forhold :)
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Ingen sol til os heller - bare gråt og vandkoldt uden vand :) Jeg synes efterhånden, at januar har varet mindst tre måneder - for søren da, hvor er den uendelig! Skønt med opmuntrende rosenbilleder - jeg har nok en svaghed for Café med den meget specielle farve - mon den også dufter? Jeg købte Cartreuse de Parma på din opfordring og er meget spændt på, om den vil trives her - utroligt smuk blomst, farve og dejlig duft. Jeg kan så forstå, at den er en lidt langsom starter, og at jeg skal have tålmodighed med den. Charles Austin er jeg også meget glad for - den blomstrede nærmest uafbrudt sommeren igennem, selvom den kun var et halvt år gammel og voksede rigtig godt til. Burgundy Ice derimod er ikke en god rose hos mig - spinkel, sygdomsramt og halvfjollet at se på, hvilket ærgrer mig temmelig meget, for når den trives, er den smuk - det gør den så bare ikke her. Det gør Buff Beauty heller ikke, så den må nok lade livet til foråret. Efter læsning her og der har jeg fundet ud af, at vi nok har for kolde vintre her i det midtjyske - det ynder moschataerne så ikke. Sorbus´en er smuk og lysende i udspring - trængte virkelig til noget lysegrønt :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Nej jeg var klar over, at det meste af Jylland heller ikke så noget til solen. Ja januar har været uendelig lang i år. Jeg ved faktisk ikke om Café dufter, men det er vist ikke meget, den er så langt nede, så der får jeg ikke næsen ned.
   Det var imponerende med din Charles Austin, jeg har to, de blomstrer næsten kun en gang, de er nu også fra, da rosenbedet blev lavet i 2004.
   Ja du er heller ikke begejstre for Burgundy Ice. Buff Beauty har jeg ingen problemer med, den er også fra første år.
   Det var godt, ja sorbus´en er rigtig fin i udspring.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Jeg var i haven i eftermiddag i det skønneste solskinsvejr. Men bare vent, jeg tror det kommer over til jer i morgen. Jeg er vild med dit rønnetræ. Det har de flotteste blade.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Heldige dig, jeg håber, det kommer her i morgen. Ja rønne er virkelig smuk i udspring.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Absolut ingen sol her, men gråt og vandkoldt. Faktisk gad jeg end ikke gå i haven, selvom jeg havde en time afsat til det - det var bare for koldt og råt. Men dine smukke rosenbilleder hjælper trods alt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Nej det var vist sydvestjyderne, der vandt solen i dag. Det har virkelig været slemt, siden DU ikke en gang gik ud, du plejer at være ret sej. Godt det hjalp med rosenbillederne :) det er jeg glad for.

   Slet
 7. Hej Lisbeth. Jo, vi havde sol noget af dagen i dag, men også en del overskyet. Det er dejlige rosenbilleder du viser. Forhåbentlig får du mere held med kejserkronen - måske skal den bare falde til, før den rigtig begynder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Igen var I heldige, håber også I er det i morgen, har du ikke fri. Tak skal du have, ja lad os håbe, at jeg får mere held med Trompetkronen i år, men løvet er heldigvis smukt.

   Slet
 8. Hej Lisbeth

  Café har jeg ikke lagt merke til før. Den var virkelig flott,og hadde spennende farge.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja Café har en fantastisk farve.
   Klem

   Slet
 9. Jeg er også faldet pladask for rosen Café. Jeg kendte den ikke, og ville læse mere om den men den er umulig at finde på nettet, alt muligt andet kommer frem i stedet.
  Aha, det er Catalpa/Trompetkrone, jeg har. Jeg har ikke vidst, hvad det var for et træ, og heller ingen havegæster har kunne fortælle mig det. Jeg fik 2 stk. et sted jeg købte liljer for flere år siden. Spurgte hvad det var, og liljemanden svarede, han ikke anede det men jeg kunne tage dem med, når jeg gik. Godt sted at handle!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette
   Ja det er en lækker rose, men du har ret, den er umulig at google.
   Det var da godt, du fandt ud af, hvad det var for træer, du har fået med hjem. Hvem er liljemanden, det lyder da som interessant sted.

   Slet
  2. Hej igen. "Liljemanden", som jeg ikke lige kunne huske hvad hedder rigtigt, er holdt op for mange år siden. Måske han stadig kan listes med, til at vise de liljer, der er tilbage. Han fik sine liljer mm fra Kina. Jeg har ikke besøgt ham i et par år nu men til sommer vil jeg prøve igen, så vil jeg fortælle dig det Lisbeth. Jeg har rigtig mange liljer fra ham fra år tilbage, de er alle stadig store og flotte.

   Slet
  3. Hej igen
   Det lyder spændende, jeg skal ikke besøge ham, men hvilken by bor han I?

   Slet
  4. Han bor i Grenå, liljerne er ikke der, hvor han bor, og han skal kontaktes først. Jeg har fundet hans telefonnummer 23713315. Men som sagt, har er holdt op, så der skal listes med ham, hvis man vil se, hvad der er tilbage. Måske er der ikke mere tilbage, det vil jeg spørge om til sommer. Hans hjemmeside er nedlagt for flere år siden.

   Slet
  5. Jeg tænkte nok, at det var Ole Larsen. Ja han er holdt op, jeg var så heldig at få en hel kasse pæoner fra ham i november. Både Rockiier og staude pæoner.

   Slet
  6. og ps, og hvis du får kontakt med ham, og han stadig har liljer, som du absolut må se, ja så kan du jo lige se mine liljer også :-). Sidst i juli, først i august.

   Slet
  7. Nå du svarede før jeg fik sendt. Så du kender ham godt, han er en hyggelig fyr, og en oplevelse at besøge. Jeg er altid kommer hjem med noget helt andet også, bl.a. som fortalt de 2 trompetkronetræer.

   Slet
  8. Jeg har spurgt, om jeg måtte komme forbi, men det var i november, der gad han ikke at have mig på besøg. Måske prøver vi igen til sommer. Jeg har en veninde, jeg tager af sted med, hun er interesseret i alt muligt, netop som Ole. Jeg har aldrig mødt ham personligt, kun skrevet med ham på fb.

   Slet
 10. Go morgen Lisbeth
  I dag er der to favoritter, cafe og Clair Austin:)
  Min trompet krone står også i en krukke, men du har set hvor lille den er, så den levere nok ikke nogen blomst foreløbig, men smuk er den alligevel, når der er blade på:)
  Her er flot morgenhimmel, men det ser nu ikke ud til at vare længe endnu.
  Knus og kram fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Anette
   Jeg var ikke i tvivl om, at Café ville være en favorit, også Clair Austin er skøn.
   Nej det varer nok lidt, inden du får blomster i din trompetkrone, men løvet er heldigvis også smukt.
   Her skinner solen nu, men vi fik ikke så meget ud af morgenhimmelen, den var skjult bag træer.
   Kram Lisbeth

   Slet
 11. Hvor er de smukke alle dine roser,jeg faldt især for Austinrosen Buttercup, den må jeg have fat i. Jeg håber at det bliver stille vejr med sol i weekende ,så der kan ryddes lidt op i haven. Hygge herfra og god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Leila
   Tak skal du have, nå du kan godt lide gult, ja men Buttercup er også fin. Jeg er bange for, at der ikke bliver meget sol i weekenden, her er der sol i dag, men det blæser og er koldt.
   Tak i lige måde

   Slet
 12. Hej Lisbeth

  Uhh, gyser lidt når jeg læser jeres beskrivelser af Burgundy Ice... Har lige sat tre stk i mit bed i efteråret fordi de har farVEN! Håber de er undtagelsen der bekræfter reglen hos mig. Har ellers set dem flotte og frodige andre steder.
  Clair Austin er min favorit i dag, yndig farve og facon. Spændende træer igen! Det ville være fedt hvis du kan fortælle lidt mere om dem du viser, vækstbetingelser, hårdførhed, blomstringstid osv.?

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ups ja det er ikke godt, jeg håber, du får held med dine tre Burgundy Ice, for det er en fantastisk farve, måske går det bedre hos dig.
   Clair Austin er meget smuk både i farve og facon, men duften er ikke kraftig.
   Er det træerne, du gerne vil have, jeg fortæller mere om, det er jo ikke dem alle, der blomstrer. Jeg må også tilstå, at jeg nok ikke kan fortælle så meget om dem. De er alle på forsøgsbasis her hos mig, heldigvis går det meget godt med de fleste. Catalpa står ret vådt og Sorbus aria står lige ved siden af, det har de det fint med.
   Sig til hvis det er helt forkert ramt, hvis det er noget andet, du vil vide.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Du kan jo ikke så godt fortælle noget du ikke ved ;-). Du har bare så godt styr på alle mulige planter, så tænkte du vidste mere om dejlighederne.
   Er bare interesseret i at vide mere om alle de fine træer og buske, men så kan jeg jo bare google dem. Sådan noget som sluthøjde og bredde, fine efterårsfarver, foretrækker sur jord, kalkrig jord, blomstre forår el. sommer, stedsegrøn, plantes beskyttet osv osv. Alt hvad der lige er at fortælle om dem (uden altså at skrive en plante biografi, bare letlæsnings-udgaven). Tænker jeg googler dem i aften.

   Slet
  3. Hej Gitte
   Nej det har du ret i, det meste kan du google, men det med efterårsfarver skriver jeg normalt. Ingen af dem jeg har nævnt endnu har det. Men jeg skal prøve at gøre det bedre med de næste, hvis det er noget jeg ved :)

   Slet
  4. Du gør det altså helt godt allerede, ellers ville du jo heller ikke have så mange læsere ;-).

   Slet