søndag den 15. januar 2017

Liljer og træbeskæring

I dag skal mit indlæg handle om liljer

og om beskæring, Bent har fjernet nogle grene af den store rødel, som står lige bag nordbedet. Bent er en meget omhyggelig mand, så med lodder og trisser passer han meget på, at grenen ikke falder ned i mine rhododendroner, han ved godt, at så falder der brænde ned på mere end en måde :)
Jeg selv har beskåret et par clematis fra gruppe 3, bl.a. Jackmanii, det tager lang tid, for den er kæmpe stor, der skal klippes mange grene over.
Den himmelske bambus/Nandina domestica står stadig smukt grøn.
Jeg håber, I kan lide mine temaindlæg, jeg laver dem, dels fordi jeg har mange billeder, men også for at vise hvor mange fristelser der findes til vores haver. Jeg håber, nogle kan få inspiration til nye planter i haven.

liljer er ikke specielt billige i anskaffelse, det er heller ikke altid sikkert, at de kommer op, men som regel gør de da. Jeg har plantet en del, som har blomstret et par år, og så er de forsvundet. Det er rigtig ærgerligt, men sådan er havelivet. Sidste forår forsvandt liljerne Forever Susan og Funny Girl på grund af det stående vand.
Nå ikke alle de beklagelser, her kommer flere liljebilleder:
Jeg har ikke navne på alle, men denne her har jeg fået foræret af en dame, der har sommerhus herovre, den hedder Lilje pyrenaicum  / Pyrenæisk lilje.
 Anastasia
 Big Brother
også her
 Bonbini
 The Edge
 Eyeliner
 også her
 denne her har jeg fået af Anne
 Landini
 Lankogense holder normalt ikke længe, man skal være glad, hvis den kommer op andet år.
 Smokey Mountains
også her, den var fantastisk i 2016
 Lolypop er en af de første, der blomstrer, meget fin men uden duft
 Tiger Babies
Denne her er købt for at være en trælilje, den dufter dejligt.
Igen må jeg henvise til Karstens links, hvis du vil købe liljer. her er en dansk side, hvor jeg har handlet flere gange.
Til slut solnedgangen.
God søndag aften og god start på ny uge.

30 kommentarer:

 1. Jeg er vild med dine temaindlæg! Du har mange fine liljer - jeg bliver altid så nærig, når jeg står der! Men de få, jeg har, er smukke og dufter meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig Aase
   Ja jeg har en del liljer, jeg er også nærig, nogle af dem er købt i Netto eller en anden dagligvarebutik, det gør dem jo ikke kedeligere. Det er en god ting at de dufter, heldigvis er de fleste smukke.

   Slet
 2. Så mange flotte liljer du har! The Edge har jeg ikke sett før, og jeg liker de som har en ytre kant på blomsten.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit
   Ja dem kan jeg selvfølgelig også godt lide :) vi har jo næsten samme smag.
   Klem

   Slet
 3. Jag blir så imponerad av alla de växter du har i din trädgård Lisbeth!
  Trevligt att få se en pyreneisk lilja i full blom, jag planterade en sådan i fjol och hoppas förstås att få se den i sommar igen.

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja jeg har mange forskellige vækster i haven.
   Den pyrenæiske kan godt ske at springe over det første år, den kommer op men blomstrer ikke. Men så kommer den året efter.
   Kram

   Slet
 4. Hej Lisbeth. Du er meget inspirerende. Jeg har i hvert fald indført liljer i min have efter at have læst om dem hos dig. (Jeg har nu kongeliljer i det lille fortovsbed). Jeg er også imponeret over alle de planter du har i din have. Rigtig god idé med temaer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Dejligt at du lader dig inspirere og at du kan lide mine temaer.Det lyder farligt med liljer i et fortovsbed, er der ikke nogle, der hugger eller ødelægger dem?

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Flotte liljer!
  Lilium pyrenaicum og lankongense må blive dagens favoritter.. er vild med den grønne tone inderst på pyrenæeren:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tak skal du have, ja de to er mere specielle.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Dine temaindlæg er da bare super og idag liljer i store doser er bare skønt. Pyha så kan jeg jo også se hvor meget jeg mangler :-) Bombini kunne sagtens være en af dem og så nogle gule. Den pyrenæiske er jeg da så heldig at ha'
  Ja der er meget for Bent at tage hensyn til når der skal beskæres og det skal jo helst være brænde der kan kommes i brændeovnen der skal falde ned.
  Det har været det smukkeste vejr idag og vi har været til fødselsdag nede hos min bror og svigerinde og de havde fået et lille lag sne i nat så det var lidt kønnere der end her på Nordfyn.
  Fortsat god søndag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Det er godt I kan lide mine temaindlæg, jeg var heller ikke i tvivl om, at du og Linda kunne lide dem. Heldigvis fylder liljer ikke så meget, så dem kan du godt have flere af.
   Bent er god til at tage hensyn også uden jeg har sagt det, han kan heldigvis sit kram.
   Ja det har været smukt vejr i dag også uden et drys sne, men prøv at kigge på Ritas indlæg, smuk sne hos hende.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Jeg synes, det er skønt med dine temaindlæg, så bliv endelig ved med det :) Alle dine dejlige billeder får tiden til at gå hurtigt, så lige om lidt er det forår, og vi kan komme ud og rode i jorden igen :) Jeg synes, du har fået opdraget Bent helt rigtigt, når han både kan beskære og tage hensyn til rhodoer på samme tid - mænd er jo ikke altid så gode til at multitaske ;) Liljerne er nogle af de planter, jeg forelskede mig i under mine besøg i din have, og jeg har virkelig lagt mig i selen her - tror, jeg satte 20 løg i efteråret - bl.a. Landini og Lollipop. Så håber jeg bare, de kommer op og bliver til noget. Duften er dejlig udendørs, men den bliver lidt for voldsom indendøre efter min mening, men skønne er de under alle omstændigheder. Den himmelske ser så fin og forårsklar ud. Smuk solnedgang ovenpå en fantastisk solskinsdag :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det er jeg ikke i tvivl om, jeg bliver ved lidt endnu. Jeg har skam ikke opdraget Bent, han kan bare sit kram, og så ved han godt, at jeg bliver sur, hvis det rammer rhodoerne, han vil også selv ærgre sig slemt, hvis han gør. Når det drejer sig om træbeskæring er han god til at multitaske, ellers ikke :)
   Godt du har fået flere liljer, dem må man have, så må man holde øje med liljebiller. Nej ind skal de ikke de kære liljer, det bliver for meget af det gode. Ja det har været en dejlig solskinsdag.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Kære Lisbeth Det er en super ide med tema indlæg for som du skriver så får man en ide til nye planter til haven. Det er bare meget bedre at se dem i virkelighedens have end på et salgsbillede. Det er fantastisk, at man kan have de smukke liljer der ser så eksotiske ud her i vores haver. Jeg har da også nogle men kunne sagtens bruge flere. Dejligt indlæg, hav en skøn mandag. PS hils Bent og sig han er toppen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina
   Det glæder mig, at du kan lide mine tema indlæg, du har ret i, at det er bedre at se dem i virkeligheden, ja det er smukke planter. Vi kan altid bruge flere af dem, men desværre er der det med liljebillerne, som er noget af en plage.
   Tak og i lige måde, jeg skal nok hilse Bent :)
   Knus

   Slet
 9. Wow what a beautiful lily's you got in your garden. I tried to grow them in my garden but they don't come back the next year.
  Have a wonderful day Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marijke
   Yes I have a lot of lily´s. Some of mine desappears too, it is at pity that they won´t grow in your garden.
   Same to you.

   Slet
 10. Tycker om växtporträtt blandat med det du gör i trädgården nu. Liljor har jag köpt i omgångar från ett litet svenskt företag. Spännande sorter du visar.

  Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Det er jeg glad for at høre. Liljer er skønne, du har nok også mange.
   Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth!
  Tack för dina fina bilder, och intressant att läsa om dem.
  Ha en fin dag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Selv tak - godt du kan lide at læse om dem.
   Fin dag til dig med.

   Slet
 12. Hej Lisbeth!
  jeg kan også godt lide dine tema indlæg-det er nemlig som om jeg nu har opdaget irisen, sikke skønheder du viste i går, dem vil jeg kigge efter i år:-) Liljer er også skønne, vidste ikke de var tvivlsomme, troede det var fordi jeg havde flyttet mine to at de ikke gad noget sidste år.
  Ha en god dag
  Solskindshilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Det glæder mig meget at høre, jeg tror rigtig mange er glade for temaindlæggene, der er i hvert fald mange, som kigger forbi. Jo liljer kan godt være lidt vanskelige nogle gange, men det er jo godt at vide, så man ikke er ene om det. Til gengæld har du mange martagoner, så vidt jeg husker, det er du heldig med. Jeg skriver en smule om dem i dag.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 13. Jeg sidder her efter at have set dine mange smukke liljer og kommer til at tænke over, hvor meget der er sket teknologisk set, siden jeg begyndte at blive haveinteresseret. Dengang var billedmaterialet meget begrænset, især i bøgerne, og i dag kan vi vel næsten ikke længere holde ud at læse en ren tekstbog, så forvænte er vi blevet med billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja der er sket rigtig meget siden da. Jeg sidder for tiden og læser Valdemar Petersens bog Gamle roser i nye haver, der er ikke så mange billeder i, og kvaliteten på dem der er, er ikke specielt god, så må man læse sig til det. Det går jo også meget godt.

   Slet
 14. Smukke er de,-liljerne.Jeg har nogle få stykker,men de dekorative liljebiller ødelægger noget af fornøjelsen og jeg har opgivet at komme dem til livs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise
   Ja liljerne er smukke, men du har ret, liljebillen tager helt sikkert noget af fornøjelsen.

   Slet
 15. Tak for den fine billedserie af liljerne :-)
  Jeg er vild med liljer, men har kun 2 slags ind til videre. Kan ikke få alt på en´ gang. Der er jo i hundredvis af planter, som står på min ønskeseddel ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Vivi
   Nej man kan ikke få det hele på en gang, det kender jeg godt, jeg har også samlet gennem mange år, og du efterlod meget af din samling, da i flyttede. Men det skal nok komme lige så stille, det er også sjovere :)

   Slet