mandag den 9. januar 2017

Clematis gruppe 2

I dag har det været en grå, kold og kedelig dag med en del vind, støvregn kom der også ind i mellem, så jeg har ikke været ret meget i haven.
Heldigvis har jeg lige endnu et par skønne billeder fra i går morges:

Næsten fra samme sted, men farverne var flotte sammen med den mørke himmel
Clematis gruppe 2 (store blomsterhoveder men desværre også tendens til visnesyge, heldigvis dør de ikke af det, men kommer igen året efter)
skal heller ikke klippes, du kan evt. gøre det efter blomstringen, men endelig ikke før, for så får du ingen blomster i år.
 Princess Alexandra
 
har store flotte blomsterhoveder, desværre en det en af dem, jeg ikke har så meget held med, men et par blomster kommer der da i den. Den groede op i en ahorn i skoven, men nu er træet fældet, så den vælter lidt tilfældigt rundt indtil videre.
Gladys Picard
her med birkebladet spirea foran og i baggrunden fjerbusken, den gror op i et birketræ, jeg har haft den i 5 år i år.
Fair Rosemond vokser op i blodblommen
den gror langt op, så den er svær at tage billeder af
 og James Mason i blærespireaen, jeg er spændt på, om jeg ser den mere, jeg er ikke sikker, måske kom jeg til at luge den væk. Vi får se.
 Heller ikke Miss Bateman gik det god med i sommer, men den er heldigvis ikke død, den gror op i et paradisæbletræ
Nelly Moser står op af et andet paradisæbletræ i nærheden, heller ikke den har haft det for godt i sommer.
 Her er derimod en rigtig succes, det er Piilu, købt for en slik i Netto, men hvor den blomstrer. Bent har sat et rionet rundt om det træ, den skal gro op af, det er noget, den kan lide.
 Rosemoore vokser op i en tjørn, den er heller ikke så ivrig og skal hjælpes godt på vej.
Beauty of Worcester er en af de skønneste fyldte clematis, de første år klippede jeg den om foråret, jeg blev klogere og lod være med at klippe den, nu vil den blomstre, den gror op i et birketræ.
Arctic Queen bliver beundret af både gæster og blogger, en meget fin clematis, som gror op i et fyrretræ.
 Den bedste i gruppe 2 er helt sikkert denne. Xerxes eller måske er det Julka, nogle besøgende i haven mente ikke, at det kunne være Xerxes, men det var det, der stod på mærkesedlen, den er købt for mange år siden i Bilka. Det først år kørte Bent over den med plæneklipperen, det kunne den godt lide, så blev den endnu kraftigere, jeg var nu ikke tilfreds :)
 Multi Blue vil endelig gro her i haven
det har taget mig år, at få den i gang, men endelig lykkedes det.
Mrs. Cholmondelay, af en eller anden mærkelig grund har jeg ikke et ordentligt billede af hende, den er ellers vist utallige gange, og mange er blevet lokket til at købe den.
Mrs. Cholmondelay
Til slut denne fine sag, som jeg ikke har noget navn på, købt i Netto for en del år siden, den ligner en Jackmanii.
I april og maj er der travlhed stort set hver anden dag med at binde clematis op, jeg bruger sejlgarn som regel, det fungerer ud mærket, men der skal holdes øje med det - især når det blæser, det gør det tit.
Jeg skal have fulgt op på fotograferingen i år, det kniber med billederne.
Hvis du vil vide mere om clematispleje er der et udmærket link her, Aagesen har lavet en udførlig vejledning.
Som I nok kan gætte kommer beskæringsgruppe 3 i morgen.
Fortsat god aften


26 kommentarer:

 1. Når jeg ser dine billeder, skal jeg helt klart have flere clematis i træerne - måske i skovkanten? Piilu er jeg også glad for - den eneste af mine egne, jeg husker navnet på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Rigtig god idé med flere clematis i træerne, ja fint at have dem i skovkanten. Piilu er også speciel, det er nok derfor, du kan huske den.

   Slet
 2. Hej Lisbeth. Det var interessant at læse og se billederne. Jeg kan rigtig godt lide de blå store.
  Jeg synes, det er svært at finde ud af, hvilke der er 1, 2 eller 3 og må holde mig til skiltene, der følger med.
  Jeg købte to nye i efteråret og de er bare nogle små stængler. Jeg håber, de kommer godt igang til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Godt du synes det, de store blå er også flotte.
   Ja men hvis det bare står på skiltene er det jo ingen sag, det er værre, når det ikke står der, så må du lægge mærke til blomstringstidspunkt. Ja det skal nok komme i gang, men det kan godt gå lidt langsomt de første år.

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Flotte bilder av alle dine vakre clematis! Gruppe 2 er de jeg har flest av. De er jo så fine midt på sommeren i denne gruppen.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit
   Jeg købte også flest af gruppe 2 de første år, senere har jeg spredt dem lidt mere.
   Klem

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Jeg kan jo godt forstå det der tiltaler så mange med de storblomstrende Clematis, For mig kan det godt blive for meget af det gode med så meget og så overdådigt - men den enkelte blomst som feks Miss Bateman er da spændende og lækker!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   De storblomstrende er rigtig flotte, men jeg kan nu også godt lide dem med små enkle blomster. De første år købte jeg mest de storblomstrende, det gør jeg ikke mere, nu blander jeg dem. Du er jo heller ikke til fyldte blomster, du er nok mere til de små i gruppe 3.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Dejlige billeder som jeg har nydt.
  De liver op på en dag som i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for Aase
   På sådan en dag kan vi godt trænge til opmuntring :)

   Slet
  2. Hej Lisbeth.
   Helt enig.
   Ha´ en god tirsdag.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Her har det været surt lige fra morgenstunden og finregn var det her det meste af formiddagen. Syntes at vinden har taget til i løbet af dagen så oven i det sure er det også blevet koldt men det er vidst hvad vi skal ha de næste dage.
  De storblomstrende clematis er jo ret fine. Jeg har desværre også oplevet visnesyge i de få jeg har. Er da lidt misundelig på din Multi Blue. Jeg har også en troede jeg men den er to år gammel nu og fyldte blomster har den ikke haft nogle af. Desværre er clematis ikke gode venner med blæsevejr som der også er en del af her i haven. Det bliver forhåbentlig bedre jo ældre de blir.
  Har været til strik i aften så det er lidt sent 😊
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det samme her også med finregn. Det blæser mere nu, og det bliver desværre kun værre, så det er nok med indendørs sysler de næste dage.
   Ja derfor er jeg også gået væk fra at købe de storblomstrende, det er så ærgerligt, når de pludselig visner ned. Jeg har kæmpet med min Multi Blue og slået adskillige ihjel, men denne gang har jeg været heldig (håber jeg) Nej blæsten bryder de sig ikke om, men jeg synes, det hjælper med alderen.
   Det tænkte jeg nok :)
   knus Lisbeth

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Skønt med lidt sol fra i forgårs, for i går var også grå og trist her. Lige nu regner det og er koldt udenfor, og der er vist ikke udsigt til bedre vejr de næste dage - januar burde afskaffes :) Hvor har du mange dejlige gruppe 2 clematis. Det er ikke en gruppe, jeg har haft det store held med netop pga. visnesyge, men jeg bliver ved med at prøve. Sidste år satte jeg Miss Bateman, Xerxes og Multiblue - de kom godt fra start, men det er jo ikke en garanti for, at de bliver ved med at trives - synes, det er en lidt vanskelig gruppe at have med at gøre. Nelly Moser, Arctic Queen og Beauty of Worcester er da de rene skønheder og måtte også gerne bo her :) Tak for link - det skal nok vise nyttigt :)
  Rigtig god dag til dig!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja de billeder kan da løfte lidt op, jeg har lige været på hundetur, det var hundekoldt :) så det var absolut ingen fornøjelse, det varer vist et par dage, inden vi får solen at se igen.
   Det lyder godt, at de er kommet godt fra start, det er altid godt med en god begyndelse. Jeg holder mig nok mest til de to andre grupper nu, så går det bedre, men de storblomstrede er flotte. Jeg køber jo mest i Tyskland, men så er det bedst at have en at dele fragten med. De storblomstrede er dyre, så det er ærgerligt, hvis de ikke lykkes. http://www.clematis-westphal.de/shop/duftclematis-fragrant-clematis/index.htm
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth!
  Syntes simpelthen tiden går stærkt i tiden, så har ikke været så meget på bloggene i år.
  Hvor er det gode billeder af naturen og hestene, og sneen-vi har ikke haft så meget at vi måtte ud og skrabe;-) Lige nu regner det.
  Spændende med clematisser, og den du viste i går: Cl. macropetala Propertiu, hvor er den smuk. Jeg må snart ud og klippe i min jack mani, men den kommer du nok til i dag.
  Jeg har så også et par stykker i gruppe to, eller de visner ned, og har ikke vist blomster endnu, men måske i år hvor de går ind i 3 sæson, kan jo ha lov at håbe.
  Faktisk troede jeg at clematisser bare var villige og frodige, og inden for kort tid, men det kan jeg så også erfare, og læse at det er normalt de skal have tid, hi hi
  Ha en rigtig god dag
  krammer

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det gør den da også, men det er jo meget godt her i januar, så vi kan få den måned overstået.
   Bent nåede lige at skrabe, så blev det tøvejr, her er det også kedeligt vejr.
   Ja Propertius er en smuk clematis, jeg glæder mig til den bliver stor. Ja idag må det blive Jackmanii´s tur, du kan godt klippe nu, men vent du bare til en solskinsdag, det sker der ikke noget ved.
   De er langsomme startere de clematis, men med 3. sæson burde de komme godt i gang, der skal tålmodighed til med dem.
   Tak i lige måde
   Krammer

   Slet
 9. Hej Lisbeth.
  Her havde vi udmærket vintervejr i går, jeg var både ude og gå en lang tur med hunden, og ude i drivhuset og beskære min vin, rydde op efter sommerens pragtsnerler, feje og sågar vaske vinduer derude også. I dag er det en helt anden sag, det både regner og blæser, så jeg kan ikke tage mig sammen, til at gå ud. Jeg skal alligevel til kiropraktor med Camilla her inden længe. Men så har jeg fået ryddet op her inde istedet for.
  Jeg har også svingende held med mine klematis i gruppe 2. Multi Blue tror jeg er død, for den har jeg slet ikke set noget til de sidste to somre. Når det kommer til klematis, er jeg dog før blevet positivt overrasket, når de pludselig har skudt i vejret alligevel, efter jeg har erklæret dem døde. Prinsesse Alexandra vil ikke rigtig skyde i vejret, men den har hverken haft visnesyge, eller været erklæret død. Den er bare stadig meget lille. Miss Bateman har jeg stor held med.
  Du skal ikke være ked af, at du er kommet til at luge, hakke, eller slå klematisser over, for ifølge Flemming Hansen, som jeg var så heldig høre et foredrag med, så vil de netop sætte pris på sådan en hårdhændet behandling et par gagne, i løbet af de første 2-3 år.
  Rigtig god dag.
  Knus
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Så var I mere heldige end os, i morgen bliver det værre. Jeg har været ude og hakke lidt i dag, men det blæser en del. Ja det er godt med lidt aktivitet.
   Du har ret, bedst som vi erklærer en clematis død, så kommer den et år eller to efter, det er jo fine. Alexandra er åbenbart sådan, for det lyder akkurat som min. Miss Bateman plejer jeg også at have held med, jeg forventer, at den kommer igen i år.
   Jeg ved godt, at de har det fint med en hårdhændet behandling, det var jeg glad for, da Bent kørte Xerxes over med plæneklipperen :)
   Tak i lige måde
   Knus
   Lisbeth

   Slet
 10. Vilken imponerande samling av Clematis du har Lisbeth!

  Clematis `Piilu´ härstammar från Roogoja gård i Estland där familjen Kivistik under många år tagit fram nya praktfulla Clematis till oss trädgårdsälskare.

  Din trädgård är fortfarande skön trots januari månad.

  Allt gott Lisbeth!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja jeg har nogle stykker.
   Det vidste jeg ikke om Piilu, ja det er godt, der findes mange nye skønne clematis.
   Tak skal du have og i lige måde.

   Slet
 11. Det er nogle smukke buketter, du kan vise af langt de fleste klematis, selvom du siger, at de ikke allesammen har været lige blomsterrige. Jeg synes også, at jeg oplever, at de kan finde på at holde lav profil et år og så vende tilbage året efter med en udmærket blomstring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie
   Ja heldigvis er der mange blomster i nogle af dem. De er lidt mærkelige de clematis, men godt de ikke går ud.

   Slet
 12. Jeg lærer vist aldrig at kunne huske forskel på den ene og den anden gruppe, og hvornår skal hvem hvad!! men dejligt med henvisningen til Elmers side, den bliver studeret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej også her
   Det har jeg ingen problemer med, til gengæld forstår jeg godt din skræk for at klippe den forkerte, når man har to forskellige sammen, netop det kom jeg til i dag :( en gruppe 1 blev cuttet, ingen blomster i år, surt.

   Slet