søndag den 8. januar 2017

En solskinsmorgen og clematis

Jeg havde ikke regnet med, at se noget til solen i dag, men en times solskin blev det til. Jeg var selvfølgelig ude med kameraet:
Solopgangen var ikke noget særligt
 men da den skinnede ind på træer og buske
 var det en helt anden sag
smukt så det ud
 
 
Clematis
Det er længe siden, jeg har vist billeder af mine clematis, jeg tror, jeg sprang over sidste år, så her kommer første del af dem. Disse hører alle til gruppe 1, det vil sige, at de blomstrer tidligt og ikke skal beskæres, med mindre de trænger meget.
Som nogle af jer ved, har jeg de fleste af dem til at gro op i træerne. Det kræver lidt arbejde de første år, det tager nogle år, inden de etablerer sig ordentligt, så jeg binder op og binder op.
 Cl. alpina, den har Bent bygget et stativ til af naturmaterialer
Cl. alpina macropetala Alba (tror jeg) vokser op i et birketræ
Her op ad rosenlysthuset vokser et par Alpina mere, den blå hedder Villy og den anden Pink Princess
Cl. macropetala Jan Lindmark gror op i et fyrretræ
 Cl. macropetala Propertius gror op i et andet fyrretræ, den blomstrer to gange og iflg. Roses.dk har den en let duft.
Jeg har fået den foræret som en stikling fra frk. Anemone og Mr. M. Jeg håber, den kommer godt i gang i år. Dette billede er fra 12.5.
Her er den igen fra 9.8 her kan I se, hvor stor og flot Ulla og Malcolms er. Deres clematis er meget kraftigere end mine, fordi Malcolm har lavet gode stativer, de kan vokse op af.
 Cl. montana Wilsonii købte jeg i marts, den gjorde det godt allerede samme år, den vokser op af hegnet bag nordbedet.
Cl. montana Pink Perfection har jeg to steder i haven op af en birk

Pink Perfection op i en tjørn, denne her var meget længe om at komme i gang.
Montana Rubens vokser op i et bøgetræ meget højt, den er kravlet over i nabotræet i skoven
 Cl. montana Marjorie
vokser op i blodbøgen, jeg har fået en foræret, som gror i træet lige ved siden af.
I værkstedet står for tiden Pixie, som ikke er hårdfør, den er ude om sommeren, men kommer ind i pavillionen, når det bliver koldere, men kommer temperaturerne under 0, flytter vi den i frostfrit rum.
Cl. Pixie har en let duft
 Staudeclematis recta
og recta Purpureum, denne her er finest før blomstring, da den har flot mørkt løv.
Her er den
 og her med smukke blomster 17.8., den remonterede, da jeg klippede det visne væk.
Til slut endnu en staudeclematis, desværre kender jeg ikke navnet på den.
Fortsættelse følger i morgen
God søndag aften

25 kommentarer:

 1. Fine billeder du har taget af dagens solstråler :-)
  Jeg er vild med alle dine skønne Clematis. Jeg har kun 2 i min have ind til videre, men håber på at få mange flere med tiden.

  SvarSlet
 2. Tak skal du have, det var flot der i morges.
  Ja det er skønt med mange clematis, du kan købe her http://www.clematis-westphal.de/shop/duftclematis-fragrant-clematis/index.htm eller måske kan du få stiklinger ved nogle af os, de skulle være nemme at formere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har prøvet at stiklingeformere en af mine Clematis bare sådan for sjov, og det har givet 5 planter ud af 6 stiklinger, og de er endda taget på 2 forskellige tidspunkter hen over sommeren :-)

   Slet
  2. Jeg tænkte nok, at det var noget, du kunne finde ud af, flot resultat med 5 planter ud af 6 stiklinger. Så må du bare have nogle stiklinger, så du kan få flere.

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Flotte clematis du har! Det som er så fint med de er at en kan jo nesten ha blomstring hele tiden fra tidlig vår til lagt ut på høsten.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit
   Ja det er det gode ved dem, hvis man sørger for at have forskellige, så er der blomst til mange måneder.
   Klem

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Ja overraskende at du kan vise billeder med sol idag. Den var ikke forbi her. Flotte billeder du fik taget.
  Clematis er en fryd for øjet og det er jo noget af en samling du har fået efterhånden og du er jo nok ikke færdig med samlingen endnu. Propertius er rigtig fin og sjovt når den er hjemmelavet. Købe kan vi jo allesammen. Måske det ikke er så svært og måske det skal prøves. Har da nogle få jeg kan øve mig på 😊
  Pixie er en klar favorit selv om den er sart. Hvad angår de sarte så ser det ud til at at de har klaret sig fint i drivhuset efter et par kolde nætter under fiberdug og hundetæpper 😊
  Den lilla staude clematis er også rigtig fin. Jeg har haft en engang (måske den var lidt mere blå) men den gik til i noget omlægning af bede. Sådan går det desværre engan imellem.
  Fortsat god søndag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det havde jeg heller ikke forventet, vi var heldige. Tak skal du have.
   Ja jeg har jo en del clematis, så må vi se, om jeg får flere. Jeg mener, at Cecil har forsøgt at formere nogle, men om det er lykkedes, ved jeg ikke, men du har jo også flair for den slags, så det er da et forsøg værd.
   Det er da fint, at du har kunne opbevare dem på den måde i drivhuset.
   Ja sådan kan det gå, når man flytter for meget rundt med dem.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Et indlæg jeg vil vende tilbage til, for det er godt med den slags inspiration! Jeg elsker clematis (men hvem gør ikke det?), og jeg synes det klæder dem allerbedst at vokse i træer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Det lyder godt, ja clematis er skønne, og det ser rigtig godt ud, når de har fået ved og gror op i træerne.

   Slet
 6. Sikke mange smukke clematis - jeg kan så lære, at jeg skal læse om de planter, jeg får foræret! Jeg fik 2 'Pixie' foræret i sommers, og de står derude i frost og sne i disse dage..... Der var meget lidt info med dem - udover at de var stedsegrønne og duftede! Øv! Men så må jeg jo lære at lave en smule research...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Tak - ja det er noget af det, jeg har lært, jeg laver så vidt muligt research, selvom jeg ikke er så godt til det som Karsten. Skynd dig at tage dine Pixie ind, måske kan du nå at redde dem.

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Sikke dejlige vinterbilleder fra både i går og i dag. Jeg har også fået læst op på årskavalkaden og har nydt de skønne billeder :) Spændende, at du nu tager hul på clematis - her spidser jeg virkelig øren og øjne, for det er et område, jeg gerne vil udvikle på. Jeg er meget begejstret for Propertius og gætter på, at det var den, der betog mig fuldstændigt, da jeg så din have sidst i maj, men alle de andre er jo også skønne. Det ser så godt ud, når de vokser op ad træerne, og hvor ville jeg ønske, at jeg havde flere træer at gøre med :) Det har jeg så ikke, så jeg må nøjes med mine rosenstativer - det er også ok. Smukke billeder af den lave vintersol i haven.
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Tak skal du have, godt du følger med. Jeg håbede, at clematis var noget, der kunne interessere, det ser det da ud til, at det gør. Måske var det den, du var begejstret for, men som jeg husker det var det Marjorie, som gror inde i skoven. Ja det er flot, når de gror i træerne, men de kan såmænd bedre lide at gro på stativer, så det går nok, at du ikke har så mange træer.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Du har ret - det var Marjorie :) God dag til dig!
   Knus

   Slet
 8. Hej Lisbeth

  Så var det jeres tur til sol, herovre var det en temmelig grå affære!
  Der lader til at være uenighed om Pixies hårdførhed, Taylors clematis anbefaler at man har den i krukke, men kun fordi det ser så godt ud når de hvide blomster vælter ud over den, og i krukke kan den jo nok ikke lide frost - Ellers bliver den beskrevet som "Fully hardy".

  Alletiders tema - her har jeg meget at lære!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja lidt sol fik vi, mere end forventet og lovet, men det holdt ikke længe. Jeg har også min Pixie i krukke, det er flot, når blomsterne vælter ud over kanten. Så er det også nemmere at tage den ind, når der kommer frost.
   Det glæder mig, at du kan lide temaet, så må vi håbe, du kan lære noget :)
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Sikke et flot morgenlys...og sikke nogle dejlige clematisbilleder :)

  SvarSlet
 10. Det var flotte morgenbilleder, så dejligt.
  Også skønt at du tager et emne op og clematis har jo en særlig plads i mit hjerte ... Sikke mange i gruppe 1 du har, så mange er jeg ikke oppe på. Din Propertius skal nok komme i gang og blive stor og flot, huskmpåmat vores er over 10 år gammel. Tak for omtalen 👍
  Knus

  SvarSlet
 11. Tak Ulla
  Ja der er vist mange, der er glade for emnet clematis.
  Jeg har en hel del, fandt jeg ud af, det er det med overblikket :) Jeg glæder mig til, at Propertius bliver stor, men den har ikke så gode vilkår som jeres, den er nu også meget flot.
  Selv tak.
  Knus

  SvarSlet
 12. Goodevening Lisbeth,
  I am jealouse about how many Clematisses you have growing in your garden. You are a very lucky women to have a garden like this.
  Have a wonderful evening.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good evening Marijke
   I do understand you, I am lucky to have så many in my garden, and you haven´t seen them all yet.
   Same to you
   Rosehugs
   Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth.
  Hold op, hvor har du mange klematisser. Dem kan man heller ikke få for mange af.
  Knus
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Ja jeg har en del, det gør ikke noget :)
   Knus
   Lisbeth

   Slet