onsdag den 18. januar 2017

Hosta og hostablomster

Ingen sol i dag -
så jeg låner et fra d. 16, vi trænger til opmuntring på en grå, kold og blæsende dag.
I sidste nye nummer af Haven er der en artikel om Camellia - jeg har 4 stk., 2 i pavillionen
og 2 i bedene.
I bladet står der, at de blomstrer udendørs i marts/april, men min blomstrer altså nu. Det havde nu ikke gjort noget, om den havde ventet lidt, for blomsterne bliver ikke så fine, når det er koldt og blæsende.
Hosta:
Findes der noget skønnere end når de smukke spirer titter op af jorden.
 Yellow River
 Christmas Tree denne er fra min fars have
 June
June Fever
June Fever


 Strip Tease
Mange klipper blomsterne af, men det gør jeg ikke, de har deres egen charme.

  fine og sarte
 store og små
lyslilla
blå
og hvide
 nogle med skøn skøn duft

knoppen er da heller ikke så tosset
eller efterårsfarverne
i 2016 var de ekstra fine i farverne og holdt længe. Jeg glæder mig til de kommer igen.

Fortsat god aften.

32 kommentarer:

 1. Hosta er ikke til at undvære i haven! Det er en fantastisk plante - jeg har mange, men det er de samme 6-7 stykker, som går igen - de bliver delt og flyttet rundt i stor stil. Blomsterne har jeg det lidt blandet med, men jeg får mig aldrig taget sammen til at klippe dem af, og de er jo fine, når det kommer til stykket.

  SvarSlet
 2. Hej Aase
  Det har du helt ret i, jeg har købt en del af dem og er meget glad for dem, især hvis sneglene vil lade dem være. Jeg synes, blomsterne er smukke, det er bare en skam, at de bliver kedelige i de nederste blomster ret hurtigt.

  SvarSlet
 3. Hej Lisbeth
  Det er bare å slå fast at det er et mildt klima du har! Camellia i blomst nå er tidlig. Selv de jeg har i kjelleren blomstrer ikke, men der er det også kaldt. Inni i din pavilljong blirdet vel varmt på dager medsol? I minkjeller tror jeg det er maksimum 5 grader hele tiden. Så mine blomstrer nok ikke på lenge enda. Flotte hosta og blomster! Blomstene er ofte undervurdert på de.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er et mildt klima hos os, men det må også være en tidligtblomstrende. Denne her står jo ude i et bed. Dem i pavillionen blomstrer ikke de første par måneder. Tak - ja det er de.
   Klem

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Nej der har ikke været meget ved vejret idag. Det eneste positive er da at det har været tørvejr.
  Hvis den normale blomstringstid for Camelia er marts/april så er der åbentbart noget dit eksemplar har misforstået. Jeg har ikke fået kigget i bladet endnu men det må jeg hellere få gjort. Gad vide om der er håb for min endnu men mon ikke der skal være knopper på vej nu selv om den evt først vil blomstre om et par måneder.
  Så er det straks meget lettere med nogle hostaer, og jeg sætter stor pris på både blomster og blade. En med hvide blomster må på ønskelisten 😊 Alle mine er i lilla nuancer dog lige fra helt lys til meget mørk. Super flot knop i den sidste.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej det har godt nok været kedeligt vejr i dag, men tørvejr ja.
   Jeg tror, at min camelia er en meget tidligt blomstrende sort. Det er også det eneste, jeg har set i bladet endnu. Jo du skal kunne se knopper i din nu, mine i pavillionen har knopper, den magen til din dog ikke ret mange.
   Ja hostaerne er fine, der er vist ikke så mange med hvide blomster, et eller andet sted må man vel kunne se, hvilke der har hvide blomster. Ja den knop er flot.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Hosta er bare alletiders og du har jo unægtelig en del!
  Der findes da mange med hvide blomster "Guacamole" er nok den mest kendte. Her er en forhandlers liste:
  http://www.perennialnursery.com/white-flowering-hostas/
  Men vi må ikke glemme bladværket, en del Hosta udmærker sig også med det:)

  Nu må vi håbe at sneglene har fået et knæk og ikke angriber de ferske skud denne sæson! Jeg er optimist!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er de, og ja jeg har rigtig mange. Guacamole har jeg, jeg kunne bare ikke lige finde den og den hvide blomst, som er en af dem, der dufter.
   Tak for linket.
   Bladværket er bestemt fantastisk, jeg har jo en del forskellige, men er færdig med at gøre den til et samleobjekt, jeg kan jo bare dele, det bliver vist også nødvendigt, for nogle af dem er blevet for store.
   Ja lad os håbe, at sneglene har fået et knæk, men helt undgå dem, kan vi nok ikke. Godt du er optimist, det har jeg bemærket.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Kære Lisbeth
  Vejret har bestemt ikke været noget at råbe hurra for - vi har også fået støvregn, og det er præcis sådan en dag som i dag, der får mig til at ønske januar hen, hvor peberet gror :) Hosta er en virkelig fin og dekorativ plante, som jeg desværre ikke har det store held med, fordi sneglene ribber dem fuldstændigt. Jeg har overvejet at prøve at have dem i krukker, men ved ikke, om det vil afhjælpe problemet. Dine hostaer var helt fantastisk store og flotte i år, husker jeg fra mine besøg, og stort set ikke bidt i af sneglene. Jeg holder også meget af blomsterne, så her er vi enige :) Sjovt med din Kamelia, der altså ikke lige opfører sig efter god skik og orden. Det må nu alligevel være dejligt, at der blomster nu :) Tak for solskinsbillede - det var tiltrængt :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Nej det må man sige, da jeg var ude i formiddag kom der også lidt støvregn, men det var ikke ret meget. Ja det er så ærgerlig med de snegle, for hostaerne er ikke kønne ret længe, når sneglene først har været der. Jeg tror godt, du kan prøve med krukker, det har jeg gjort, når jeg skulle redde en fra dem. Ja blomsterne er også fine. Ja min camelia er lidt mærkelig, det må være en tidlig sag.
   Selv tak - håber det hjalp lidt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Hvor har du mange skønne hosta!
  Dem er jeg også glad for. Både blomster og blade :)
  De kan noget særligt på de skyggefulde steder især.
  Tak for kigget på en kold januardag :)
  Mange hilsner Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vibeke
   Hvor hyggeligt med en hilsen fra dig. Ja jeg har mange skønne hostaer, dem kan vi slet ikke undvære i vores haver.
   Selv tak - du er velkommen en anden dag :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hvad er det for en hosta, der har den flotte lyslilla blomst. Den har jeg ikke set før, sikke en skønhed. Dine hota står så fint.
  Og kamelia! Jeg har prøvet med kamelia nogle gange men det er aldrig lykkes for mig, efter nogle år er de gået ud. Jeg holder meget af kamelia, og det er så ærgerligt, når de går ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, jeg ser du kalder den blå og ikke lyslilla, som jeg skriver. Jeg er endnu ikke helt med i om tekst er under eller over fotoet.

   Slet
  2. Hej Mette
   Jeg har desværre ikke navne på så mange af dem mere, jeg har flyttet og delt, så navnene er blevet væk. Tak ja sidste år havde jeg god held med mine hostaer, jeg er jo plaget af snegle, det er du nok ikke, når du har høns.
   Mine kamelia klarer sig fint, skønt de står ude hele året, jeg har købt dem i England, men det er første år, de vil blomstre ordentligt. Ja det er rigtig ærgerligt, hvis de går ud. Mine står imellem mine rhodoer og får næsten samme behandling, dog ikke helt så meget gødning.

   Slet
  3. Det kan jeg godt forstå, hos mig er teksten altid under billedet :)

   Slet
 9. Du ved jo jeg er vild med Hosta men jeg klipper jo blomsterne af. Jeg synes de begynder at drysse inden de sidste blomster er sprunget ud og synes at det i fugtigt vejr godt kan give grimme pletter på bladene. Øv at du ikke har navn på den på det 11. billede...den der er nærmest blågrå og med bred gul kant...den er fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Rita
   Ja det ved jeg, og jeg ved også, at du klipper blomsterne af, jeg tænkte på dig, da jeg skrev det, men det er du jo ikke ene om. Jeg er også ked af, at jeg ikke har navnet på den, den er fantastisk. En gang skrev Marit til mig, at det var Sagae, men det er det desværre ikke.

   Slet
 10. Goodmorning Lisbeth.
  Wow what a Hosta's you have!!! I love it. The climat in your garden must be mild. But your garden show's you that spring is nearby.
  Have a wonderful day.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Goodmorning Marijke
   Yes I have quite a lot of hosta´s. We have a mild clima here.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 11. God morgon Lisbeth!

  Massor av fina Hostor, vad vore en trädgård utan dessa fantastiska bladväxter. Jag klipper inte heller bort blommorna, de är ju vackra och inte alls något som förfular växten.

  Jag skulle nog kunna köpa hur många Hosta som helst, allt från miniatyrer till giganter inom släktet. Det enda jag tycker är jobbigt med växten är att den måste delas med jämna mellanrum och det kan vara tungt när de fått växa lite för länge. I fjol tog jag mod till mig och delade många stora plantor så nu har jag massor med krukor som står ute och väntar på våren. Vet inte vad jag skall göra med alla krukade Hostor.

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Gunilla
   Ja hostaer er uundværlige i vore haver, og blomsterne bliver kønnere for hvert år, synes jeg.
   Du har ret, de er svære at dele, sidste år blev mine lidt for store, de bliver nok endnu større i år. Du kan begynde af sælge af dem :)

   Slet
 12. Dejlige hosta billeder. Jeg er spændt på den skålformede fra dig. Det er godt for insekterne, at lader blomsterne sidde, og så kan jeg jo tigge et par frøstilke af og til. Det er sjovt at så dem. De spirer villigt og nye farver dukker frem.
  Den blå er jeg helt forgabt i. Jeg har sået en med sorte stilke og frølingerne ser ud til at blive ligesådan. Så nu har jeg en hel kasse planter :o).
  Har ingen forstand på Hosta, men synes de er flotte og frodige på vores sandjord.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Marie
   Ja hostaer er skønne, og det er rigtigt, insekterne er glade for blomterne. Jeg har haft masser af frøstande, så du kan sagtens tigge til efteråret.
   Det lyder spændende med en hel kasse planter med sorte stilke :)
   Ja hostaer er flotte og uundværlige i haverne.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth!
  Fick min första hosta, förra året. Vi delade en stor planta som blev många nya. Det blev så fint, så jag köpte några andra sorter också. De passar bra i min nya "lund". Dina är stora fina, och vackra blommor har de.
  Härligt att vi går mot våren.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Godt du også har fået hostaer nu, de er så skønne. Ja det er herligt, at det går mod våren, det glæder vi os til.
   Tak i lige måde

   Slet
 14. Fina Hostaporträtt :) Blomstänglarna blir oftast kvar här också har oftast inte tid att klippa. En del blommar vackert... ..andra är jag mindre förtjust i. Men det är helt underbara växter.

  Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Tak skal du have, ja nogle af blomsterne er kønnere end andre. Ja det er skønne vækster.

   Slet
 15. Du har en rigtig fin samling hosta og de er jo ikke til at undvære - man bliver så glad når de skyder frem af jorden igen og så er de jo egentlig også så dekorative i efterårsfarverne.
  Spændende om 2017 bliver ligeså godt et hosta-år.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja jeg har en del og har delt mange af dem, så der er mange, dem kan man bestemt ikke undvære. Ja det er spændende at holde øje med, når de dukker op om foråret. 2016 var i hvert fald et godt hosta-år.
   Knus

   Slet
 16. Hej Lisbeth. Åh det var gode billeder. Jeg kan også så godt lide hostaer. Jeg fik jo frø af dig for nogle år siden og det er der kommet en del planter ud af, som nu er i min og andres haver! Det er en spændende udfordring af så dem selv. De er en smule svære, fordi de skiftevis skal have varme og kulde. Nu har jeg blå, en hel grøn og en brogetbladet. Så tak for det:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Tak skal du have, ja hostaer er skønne, dem kan vi ikke undvære. Du fik en masse ud af de frø, du fik, det var dejligt. Jeg troede, de alle ville blive ens, men det er så ikke tilfældet, kan jeg forstå. Godt du klarede udfordringen.
   Selv tak :)

   Slet