tirsdag den 6. maj 2014

Noget om rhododendron

Vejret i dag er blæsende og gråt, en gang imellem kommer der en lille byge, meget lille, det er ikke værre end jeg kan være ude alligevel, og det har jeg så været. De næste dage loves der regn, så håber vi og krydser fingre endnu en gang.
I går nævnte jeg, at min have blev nævnt i forbindelse med en bestemt rhodo i bladet Haven.
Det var åbenbart det eneste sted, de kunne finde et billede af den rhododendron, så det har de lånt af mig.
R. Limonanda (kalder de den i bladet) blomstrer ikke endnu, så dette billede er fra sidste år. På skiltet fra Rhododendronhaven står der R. Limonarda, når jeg googler, kan jeg slet ikke finde den??
For nogen år siden var der et tilbud i Rhododendronhaven. Det var helt nye rhodoer, som man kunne købe 3 stk. af for 350 kr. (tror jer) jeg synes, det lød spændende og købte så tre af dem. Det viste sig senere, at det var planter fremavlet af Huisman, det sagde mig ikke noget dengang, men da Karsten med bloggen Grønne Nedslag er meget interesseret i mange nye og forskellige planter, fandt han hurtigt ud af, at det var noget særligt, når det var fra Huisman.
Den ene af de planter jeg købte var R. Big Smile
og R. King Lion
Der var ikke plads til den i bedet med de gyldne farver, så et nyt blev lavet denne gang i lidt sartgule farver. Disse er ikke sprunget ud endnu, så der kommer først billeder senere.

I mit gyldne bed i skoven står R. Goldbukett
 R. Mary Lou er en af dem, som er hårdt angrebet af billetklip, jeg er meget i tvivl, om jeg skal investere over 700 kr. i nematoder?
og R. Viscy
samt et par stykker mere, som endnu ikke er i blomst
Jeg synes selvfølgelig, at det er sjovt, at jeg er startet på de farvenuancer, før de åbenbart iflg. bladet Haven er blevet in.
Her kommer lidt andre rhodoer
R. Double Dots var nemlig også nævnt i bladet. Jeg havde ikke før kunnet se, hvorfor de kalder den dobbelt, men i går plantede jeg noget lige ved siden af den, pludselig kunne jeg se det ekstra skørt.
 R. Bellefontaine er nu sprunget helt ud, det er en stor busk
 til gengæld er dette her en lille fin sag, købt på et plantemarked, den står i et af stenbedene. R. Campylogynum Myrtilloides
lige ved siden af står R. Sargentianum, også en fin lille sag købt på plantemarked
R. Minna Ida blomstrer flittigt nu i nordbedet
 her har vi R. China endnu ikke helt udsprunget
og her R. Helen Martin i øvrigt også fra Huisman
 R.Ken Janeck er i samme farvenuance
det samme er R. Moerheims Pink
og R. Silber
R. Queen Anns smukke lyserøde dobbelte blomster med svag duft er en rigtig tøseting :)
R. Quinquilifolium er så fin med sin nyvækst, jeg har haft den en del år, men aldrig set blomster.
 Nyvæksten på R. Fortunei kommer før blomsterne
Fantastisk nyvækst her på en anden rhodo
Nå men jeg har da andet end rhododendron
En enkelt klase er der kommet i min Akebia den første, til trods for at jeg har haft planterne en del år, så er det først nu, der sker noget. Forhåbentlig kommer der flere de kommende år


Clematis Alpina alba
Der er også blomster i  firblad, som jeg har fået fra Karsten
 Stjerneskærm/Astrantia brogetbladet
og den stribede iris, som mange har fået foræret af mig, den breder sig fint og har gule blomster.

De fine trillium blomstrer endnu
Tulipaner er der også en del af endnu. Her de liljeblomstrende Elegant Lady
Det blev til mange billeder, jeg er glad for, jeg tog dem i går, for i dag blæser det for meget til at tage billeder.
Til slut Fritilaria Acmopetala
Fortsat god tirsdag
46 kommentarer:

 1. Lutter skønheder i din have og utroligt mange rhododendron. Jeg er især vild med de sarte lyserøde. Det er nok en tøseting? Og så den med det ekstra skørt, double dots, den er da specielt sød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Ja jeg har mange skønne rhdododendron, jeg er også selv glad for den sarte lyserøde, den er meget skøn, så pyt med at det er en tøseting :) Double Dots er meget anderledes og sød.

   Slet
 2. Hej Lisbeth Du er ikke bare dronning af Påskeklokkerne med også Rhodendendron Dronning . Det er da helt fantastisk med alle de Rhodendendrons, hvor er det spændende at se hvor mange forskellige der findes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Tak det var store ord, ja der findes mange forskellige rhodoer, og jeg har ikke mange af dem, selvom jeg har over 200 :)

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Trend-setter... Det må jeg nok sige, det er jo ikke det værste at kunne sætte på visitkortet, som efterhånden må være ret langt ;)
  Jeg kan godt forstå din store interesse for rhododendron, for hvor findes der mange smukke med meget forskelligt udtryk. De passer jo også helt perfekt ind i så stor en have, hvor de rigtigt kan komme til deres ret.
  Dine trillium er så smukke, jeg så den dobbelte på plantemarked, en stilk 150,- så pas godt på den ;). Den firblad du har fået af Karsten, er nu heller ikke ringe ;)
  Jeg håber at regnen snart rammer Samsø, her har det regnet hele formiddagen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Trend-setter ja det lyder flot :)
   Jeg synes, at rhododendron er en spændende plante, og smukke er mange af dem også. Ja jeg har pladsen til dem, ellers kan det jo ikke lade sig gøre.
   Jeg køber ikke så dyre trillium, jeg finder dem f.eks i England, jeg fandt hurtigt ud af, at det var for dyrt på plantemarkeder, samlerne ved godt, hvad de vil have for dem.
   Nej den firblad er meget sød.
   Ja I var heldige, jeg så godt på fb,at Vestjylland fik regn. Jeg håber stadig at få i hvert fald torsdag-fredag.

   Slet
 4. Double Dots er utrolig vakker! Får håpe du får mer regn. Her er det kommet 15 mm så langt, og det regner fortsatt. Nydelig trillium!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja Doble Dots er meget vakker. Nej hvor er du heldig 15 mm, nu er jeg misundelig :)

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Af de 3(?) haveblade vi har herhjemme er Haven jo faktiskt det gode - så hvis de spurgte pænt først er det da ok at de brugte dine billeder.

  Rhododendron ’Limonada’ er en Huisman frembringelse fra 1994 - navngivet sådan i 2009. Men han kalder den selv 'Limonanda'...??

  Men du har ret, man finder kun dine billeder når man Googler Limonada! Limonanda giver lidt flere hits. Så kunne forestille mig at der er en slåfejl i Rhodo registreringen.

  Flot med nyvæksten på så mange rhodoer - de ser ud til at trives!

  Godt at firbladene har klaret sig så flot! husk de spreder sig pænt:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja Haven er ok, Alt om Haven er meget med svenske haver, det synes jeg ikke er helt ok, når det er et dansk blad, men det er ellers gode artikler de har. Det 3. kender jeg ikke.
   De spurgte først, om de måtte få et billede af Limonanda. Tak fordi du opklarede navneroderiet for mig, jeg tænkte nok, jeg kunne regne med dig.
   Ja der mangler nok et bogstav i registreringen.
   Ja bortset fra billetklip, så trives de udmærket.
   Ja jeg kan forstå, at firblad spreder sig pænt, jeg må holde øje med dem. Kvæler de noget? De står lige ved siden af min smukkeste trillium og en martagon lilje.
   Tak i lige måde

   Slet
  2. Liljer kan de jo ikke på nogen måde true - men dens fætter Trillium har jo samme niche som firblad og Trilliummen er jo ikke lige så livskraftig? så det ville jeg være opmærksom på.

   Slet
  3. Ok fint at de ikke kan true martagonen, men trilliummen må jeg så holde øje med eller flytte. Er det ok at flytte den, eller har den bedst af at blive stående og bedre etableret. Jeg kunne selvfølgelig også flytte firblad, hvis jeg kan komme til for de andre.

   Slet
 6. Egentlig synes jeg, Haven burde bede om tilladelse til at bruge dit billede af den pågældende rhododendron. Double dots er en fin variant, fordi den er dobbelt uden at virke tung og overdrevet. Mary Lou blomstrer fint, selvom den er angrebet af billetklip - det er noget af en udskrivning, du overvejer. Vi har et par planter, der er angrebet, så det er noget mere overskueligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja men Haven spurgte skam først, ikke noget der, jeg sendte selv billedet til dem og betingede mig, at der skulle stå, at de havde lånt billedet af mig. Det står der så ikke, men der står, at den blomstrer i Høneballehaven.
   Ja men du har ret, selvom de har billetklip, blomstrer de jo fint, men kønt er det ikke, jeg har nok 10-15 planter de har klippet i, og hvordan går det til sommer. Jeg synes også, det er mange penge. Det kan da være, hvis det hjælper, men det ved man jo ikke, så er pengene spildt.

   Slet
 7. Hvor har du altså mange smukke rhododendron
  Tak også god også god tirsdag til dig.

  SvarSlet
 8. Jeg googlede også Limonada - og fik et hit frem fra "Deutsche Genbank Rhododendron - som man måske kunne læse mere på og blive klog på.... Den er i hvert fald meget smuk og det er da fint at "HAVEN" henvendte sig til dig - hvem ellers... :) Selvfølgelig er du med på trenden om de gule og sartgule rhododendron.

  Det var ellers et skønt indlæg med mange smukke rhodo-billeder. Blomstrer Schlippenbachii stadig? Må jeg så ikke lige se et billede af den...

  Jeg fik jo også en stump af den stribede iris, den har haft det lidt kummerligt hos mig, men nu i år ser den ud til at have fået fat, så jeg er spændt på om den blomstrer.

  Jeg har altså ikke hørt fra Lene eller andre mht. samkørsel den 24. maj....

  God aften med regnvejrsbønner..., knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg har et link til Huisman, som jeg har læst, her har jeg så fundet et par stykker mere, som jeg nok må eje :) man er vel lidt samler, haha.
   Nej Schlippenbachii blomstrer ikke meget mere, det er ved at være slut med den, men jeg har en anden ved siden af, bare i lyserød, som har samme slags blomster og senere en i lyslilla af samme kaliber
   Godt du fik liv i den stribede, ellers må du have en ny, jeg er stadig leveringsdygtig. Blomsterne er ikke så spændende, og efter blomstring går det smukke væk, så ligner den en almindelig iris.
   Nej jeg tænkte det nok, hvis Lene vil med, melder hun sig først i sidste øjeblik, tror jeg, så vi skal nok bare regne med, at I skal hentes ved færgen. Linda ved nok ikke noget endnu, så vi henter jer ved færgen.
   Tak i lige måde, jeg skæver langt efter skyerne, men de giver ingenting.
   Knus

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  10 dråber vand er hvad det er blevet til idag. Det ser heldigvis lidt mørkt ud nu så der er da håb. Du har mange skønne rhodoer på programmet idag ovenikøbet nogen af fin familie kan jeg forstå. Ja det er noget af et dilemma om der skal bruges penge på at bekæmpe billetklip på den anden side så er Mary Lou meget fin i farven. Spørgsmålet er jo også hvorlangt nematoderne rækker for der er vel flere planter rundt omkring i haven med samme problem. De små fine er rigtig søde. Akebia er rigtig flot håber du får mange flere blomster i den. Nå det er sådan blomsten i Firblad ser ud. Den gør ikke meget væsen af sig men den er nu meget sød. Stjerneskærm er ikke noget jeg har har altid syntes at den var lidt kedelig men den brogede er nu så fin i bladene at jeg godt kunne finde på at købe en bare for bladenes skyld. Den stribede Iris er også rigtig fin. De Trillium er altså så fine :-) Det er næsten vindstille så nu må regnen gerne komme.
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er sørgeligt med det regn, vi er vant til det her i maj, det mest skuffende er at de lover, men der kommer ikke noget, det er træls. Her er det bestemt ikke stille vejr endnu, det irriterer mig, for så tørrer det endnu mere.
   Ja det er netop det, der er problemet, det er dog hovedsageligt i skoven, de er, men hvis bare jeg ved det hjælper, men det siger Eliane her nedenfor, at det gør. De mørke stjerneskærm er ikke kedelige synes jeg, men den brogede der er selvfølgelig slet ikke, men det er med den som med den stribede iris og meget andet, det er kønnest lige når det springer ud.
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Kære Lisbeth.
  Der er vist ingen tvivl om at du bliver nødt til at vande med nematoder mod øresnudebillens larver. Jeg havde dem engang......jeg husker ikke i hvilken plante, men vi gravede den op og der var nærmest levende under den. Vi gav den ny jord og vandede nematoder ud og så så vi ikke mere til øresnudebillen, så det virker.
  Se:http://www.kan-lir.dk/articles.php?article_id=347.
  Hvor er de smukke alle dine rhodoer. Jeg er nok mest til de gule.
  Tak for alle de smukke billeder.
  Vi har stadig ikke fået regn her, men vi håber det kommer snart.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Nå her har du erfaring, problemet er, at der er nok 10-15 stykker, som er angrebet, og der står jo også at man bagefter skal jagte billerne under bladene og gå rundt med lommelygte for at indfange dem, det orker jeg godt nok ikke.
   Nå du er ikke til lyserøde rhodoer, ja ja men de gule er nu også smukke.
   Selv tak - ja lad os håbe, vi snart får noget regn.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet
  2. Nej, Lisbeth, de er fine ALLE dine rhodoer, men de gule er bare dem jeg bedst kan lide :)
   Problemet med øresnudebillens larver er jo, at de ødelægger rødderne på dine rhodoer, men jeg kan godt se det uoverskuelige, når det er så mange, det drejer sig om. Er der én af rhodoerne, der er så lille, at du kan grave den op og se til rødderne?

   Slet
  3. Ja sådan er det, jeg kan lide de fleste, men ikke så meget de røde :)
   Jeg er godt klar over, at de ødelægger rødderne, det er ikke så meget selve klippet, selvom det ser grimt ud. Jeg har fundet frem til en lille Mary Lou, som skal graves op efter blomstring, problemet er at jorden er ret kompakt, så det er ikke sikkert, de lige kan ses. Vi flyttede en i efteråret fra skoven ud i det lysåbne, da så vi ingen larver. Men de er der jo nok desværre.

   Slet
 11. Hej Lisbeth. Jeg vil glæde mig til at læse om dine rhodoer i Haven, som kom den anden dag. Jeg kan godt lide den farve, der er in, den er virkelig flot! Ja, nu må regnen godt blive her et par dage, det vil være rigtig godt oven på solvejret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Der er såmænd kun det ene billede i Haven, det samme som jeg har sat ind her, og så står der, at den blomstrer i Høneballehaven :) Ja den gule farve har du også gjort i i flere år, jo jo vi er med på trenden.
   Ja I må gerne få regn i flere dage, bare der også bliver noget til os :)

   Slet
 12. Nå, så det er øresnudebillen som er på spil ift. billetklippene. Jeg har dem også, men bekæmpelsen lyder omfattende og besværligt, så jeg tror jeg følger dig og lader være.

  Er altså pjattet med trillum, så må se om jeg kan få fat i nogle til mine nye bede. Den du viser har en smuk farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Ja det er en træls fætter at få besøg af. Det lyder nemlig meget besværligt at bekæmpe dem , men det er også ærgerligt, hvis de bliver ødelagt alle mine rhodoer.
   Ja den røde trillium har en smuk mørk farve, men den hvide er også fin.

   Slet
 13. Kære Lisbeth
  Tusind tak for smukke billeder af de fantastiske rhodoer især - hold nu op, det er næsten ikke til at bestemme sig for, hvilken der er dejligst :) Har tjekket "Haven" og set dit billede - om jeg forstår, hvorfor de ikke tager på besøg hos dig og får syn for sagen - de kunne da ikke finde bedre sted!
  Hvor er det træls med billetklippene - jeg vidste faktisk ikke, hvad der forårsagede det, men kan forstå på Elianes kommentar, at det drejer sig om øresnudebiller. Det lyder som en meget stor operation at slippe af med dem - øv, hvor træls!
  Her har vi ikke fået regn i dag, så jeg håber virkelig, at der kommer noget de følgende dage. Jeg har dog også et ønske om tørvejr i perioder, så græsset kan slås, og roserne gødes - er måske lidt svær at gøre tilpas ;) Jeg har tidligt fri de næste par dage, så der skal arbejdes med de nye bede uanset vejr - Jeg skal have plantet rose Awakening i en rosensøjle sammen med andet godt - åh, hvor jeg glæder mig. Der er så smukt udenfor, og der er blomst i knop i min hvide ridderspore - det er da utroligt :)
  Klematis Alpina er vel nok fin hos dig - min overlevede ikke vinteren sidste år.
  Ha´ en dejlig aften!
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Selv tak - ja det er svært at vælge, for der er mange skønne. Nej jeg forstår heller ikke, hvorfor de ikke kommer herover, men tak for de pæne ord :)
   Ja det er ikke bare lige at slippe af med de bæster, det er jeg træt af. Fra første færd da jeg startede på at købe rhodoer, vidste jeg, at de kunne komme, så det har altid været min store skræk at få dem i haven.
   Nej det er vist kun nord og Vestjylland som har været heldige at få regn. Ja man kan måske nok sige, at du er svær at gøre tilpas :) Det lyder som om, du har spændende ting at gå i gang med. Jeg har den mørke ridderspore, der er også knop i.
   Hvor ærgerligt med din Alpina,
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Slet
 14. Kan sørme godt forstå, du er træt af det - hvis det så bare var en enkelt rhodo, der var ramt, var det måske til at have med at gøre, men 10 - 15 stykker er jo slemt! Der kan siges mange gode ting om det tidlige forår, men det betyder så også, at der følger noget "skrammel" med i form af uønskede insekter og snegle. Håber virkelig, at du får has på problemet!
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er ret træls med alt det skrammel, nu får vi endelig regn, herligt. Med det følger sneglene :(
   Kh Lisbeth

   Slet
 15. Kære Lisbeth
  Det er vist bare at sige, hvor er de skønne alle dine rhodoer, dog er R. Double Dots spændende, og fin, den vil jeg kigge efter.
  Stribet Iris, - jeg en af dem, som har fået en sådan af dig, og der er kommet 1 blad, så jeg har den.
  Man siger jo nematoder hjælper, så du må nok ryge ud i det-------
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er skønne rhodoerne, mon du kan få R. Double Dots i Aldershvile Planteskole, det vil jeg tro.
   Godt du har den stribede iris, den skulle gerne blive til mere.
   Ja det gør man jo, men med mindst 30 inficerede rhodoer, er det noget af en omgang.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 16. Ja ja sikke du kan og godt at Haven så huskede at nævne at den blomstrede hos dig! Det manglede da også bare andet!
  Det er da lidt spændende at være trendsætter for rhodofolket.
  Her har det heller ikke regnet nævneværdigt i går 1/2 mm og i dag ingenting så her er også knastørt. Men jeg vander kun min krukker så må det andet klare sig for der skulle jo gerne være regn på vej!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det var jo betingelsen for, at de kunne låne mit billede :)
   Ja så meget trendsætter er jeg nok ikke, men sjovt var det da.
   Det regner her i skrivende stund, de har lovet 5 mm, så det håber jeg på at få, og så håber jeg, at det når jer også.

   Slet
 17. Ham Karsten kan altså noget med Google, som vi andre ikke kan, hi-hi.
  Du har rigtig mange spændende Rhododendron. Den med det ekstra skørt er rigtig sjov.
  Jeg mener, at Quinquilifolium får røde blomster. Det ser helt forkert ud synes jeg, men jeg har den også mest for de smukke blades skyld.
  Her har det regnet en smule i nat. Men jeg danser regndans og håber på mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det kan han nemlig, det er godt at have ham i baghånden :)
   Ja jeg har mange spændende, man er vel samler ha ha.
   Får den røde blomster, det vidste jeg ikke, så gør det ikke noget, den ikke blomstrer, men løvet er flot.
   Det regner hos os nu, det er skønt, men jeg tror nu snart det holder op, de lover mere i morgen.

   Slet
 18. Skønne, über-moderne fotos:0) - Synes det er forrygende at dit bugnende billedarkiv kan hjælpe Haven...må senere checke det ud, for denne detalje har ikke fanget mit læsende øje.

  Kh Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Katinka :) Ja men jeg var da også lidt stolt, da de skrev og spurgte, om de måtte låne et billede af den :) Ja du må se, om du får tid til at kigge nærmere på bladet.
   Kh Lisbeth

   Slet
 19. Hej Lisbeth.Hurra-Hurra nu regner det også her hos mig.........skønt.
  Og har også set dit billede i Haven.
  Men din Limonanda har også en smuk farve.
  Og alle dine smukke rhodoer liver så dejligt op.
  Skal vist også lige have registreret mine 14 rhodoer.
  Den lille hvide klematis er bare så fin...........og glæder mig til min stibede iris vokser lidt til og blomstre.
  God dag til dig knus Jette
  Har også 3-4 der blomstre lige nu.

  SvarSlet
 20. Hej Jette
  Ja hurra - her regner det også, og de lover mere i morgen.
  Ja Limonanda har en smuk farve, det er skønt lige nu med rhodoerne, kan du tro.
  Ja din stribede iris skal nok blive til noget. Dejligt at du også har rhodoer i blomst.
  Også god dag til dig
  Knus

  SvarSlet
 21. Hei Lisbeth!

  Jeg har i dag utfordret deg til å være med å hjelpe humlebiene på bloggen min. Jeg håper du blir med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Ja nu har jeg set det, jeg må ud og tage billeder af humler, selv i regnvejr er det åbenbart muligt.

   Slet
 22. Beautiful vieuws out of your garden.
  Have a wonderful day and greatings from Holland
  Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you Marijke
   Nice to see you on my blog, wonderful day to you too.

   Slet