torsdag den 20. januar 2022

Vinter (brrrr) og forårstegn (yeee)

 Ja vi må sige, at der er kulde over Danmark i denne tid, ohøj hvor det blæser, man holder sig helst inde 

men alligevel måtte jeg ud for at tage billeder af de første forårstegn, de kommer her:
I efteråret købte jeg en Adonis, den er nu ikke meget for det, men med årene bliver den forhåbentlig bedre
Cyklamen
Erantis er nu blevet til flere her ved husmuren
Hamamelis blomstrer igen, der er to slags i en busk, den anden blomstrede i efteråret
Helleborus
også her - påskeklokker
Iris reticulata (våriris) er på vej op
Helleborus foetidus har jeg to steder i haven
også kaldet nyserod
ja men se da, tulipaner på vej op
og vintergækker
ja de myldrer frem flere steder i haven 
også lyngen blomstrer nu 
og der er is på spejlbassinet
Sådan ser min egebladede hortensia ud nu. Mon du har set dette indlæg på Lisbeths blog, jeg kan anbefalet at læse indlægget om hydrangea quercifolia, en lovprisning af en spændende plante, som man ikke kan undvære i sin have. Grunden til, at jeg viser den nu, er at jeg vil fortælle, at den ligesom andre hortensiaer er nem at lave stiklinger af. Jeg har haft succes med at klippe et stykke af en gren og sætte den i jord, det virker for mig, den laver rødder. Marit jeg laver en til dig 😊 så kan vi bytte. 

Trods kulden måtte jeg lige en tur til havet, jeg var godt klædt på, det var også nødvendigt.
17.1.
resten er fra i dag
det så fint ud, men koldt var det
der var bølgegang selv mod øst
på turen mødte jeg en af mine havevenner, hun fortalte, at de var to piger, der havde været i baljen her til morgen, det gør de stort set dagligt, hold da op jeg skal ikke nyde noget.
på turen så jeg også denne smukke cornel
den får mig til at tænke på en solnedgang
billedet er taget 18. januar
Disse to har jeg lige taget, koldt men smukt


I morgen går turen til tandlæge, første gang i år vi skal uden for øen, vi har ingen steder været siden oktober.
Rigtig god weekend til jer.
 24 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Jeg takker for ditt generøse tilbud, men tiden vil da vise om den overlever her :)
  Det er iskaldt her også. I går var det varmt her, men i dag er det nordvestlig vind og den er veldig kald.
  Det er helt utrolig å se hvor langt alt er kommet i hagen din. Påskeklokker med knopper nå ser veldig flott ut. Du er så heldig :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det bliver spændende, om den kan overleve hos dig. Egentlig kiggede jeg efter en gren, der kunne lægges ned, så kom jeg i tanke om, at jeg har fået flere stiklinger til at slå rod.
   Samme vejr her nordvestlig vind og omkring 1-2 grader med vindstød op til 20, så er det koldt, men det er så nok værre hos dig.
   Ja lige nu er jeg langt foran dig, men det bliver ikke ved, og du har jo noget at glæde dig til. Ellers må du flytte til Samsø eller Danmark ;)
   Klem

   Slet
 2. Ja for søren er det koldt og blæsende. Men så gør det ekstra godt at se alle de fine forårsgodter du har på vej i haven. Jeg har lidt på vej men ikke nær så meget som du har. Så er det dejligt, at jeg kan få lov til at nyde alle dine knopper og skud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja det er meget koldt og blæsende, så jeg tænkte, jeg kunne glæde jer med at vise det, der er på vej her.

   Slet
 3. Ja, huuii, en kold vind. Jeg har rygvind om morgenen, så der tænker jeg ikke så meget over det, men hjem,, brrr. Det var "snestorm" i dag, da jeg cyklede hjem.
  Jeg nåede ud en runde i dag osse, man kan mærke dage er blevet længere, Og fandt osse mange fine forårslækkerier. Dog er jeg ikke så langt fremme som dig, men det er vist de færreste. Du bor jo forholdsvis lunt. Min troldnød viste fine gule "frynser" i weekenden, men nu har den da trukket dem ind i varmen igen.
  Jo du kan tro jeg læste, slugte, Lisbeths skriv om egebladet hortensia. Uha uha,, en hortensia der er tørketolerant, sådan da, og med smukke blade og smukke blomster. Jeg blev forlibt.
  Forhåbentlig lægger blæsten sig til weekenden,, jeg har flere ting i haven jeg så gerne vil ha lavet. og der er altså svært at lave noget når man ligner en michelinmand med alt det tøj på.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja fy for pokker, der er koldt især i modvind, så bider det godt i kinderne, og endnu mere hvis det sner.
   Ja vi kan godt mærke, at det er blevet lysere både morgen og aften. Vi er lidt tidlige herover, men I skal nok indhente os.
   Jeg så din begejstring for den egebladede, du må selvfølgelig også prøve med en stikling her fra, det plejer du at have succes med.
   Ja lad os håbe at blæsten lægger sig, man har svært ved at lave noget, hvis man skal have meget tøj på.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Det er ikke småting du kan vise fra haven - og allerede nu! Lækkert med lidt frisk grønt - og også den fine Hamamelis er velnok smuk. Vil det sige at din troldnød er podet med 2 sorter på samme busk siden den blomstrer både efterår og vinter?
  Og apropos vinter... Jeg skal love for det er koldt og blæsende! Håber ikke I bliver søsyge på vej til tandlægen, det er jo nok med én pinsel ad gangen! Her er jeg spændt på hvor meget vandet stiger når alt det vand skal ud af Østersøen igen.
  Skønne himmelbilleder til sidst!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Nej jeg opdagede jo, at der var en del, det måtte jeg lave et indlæg om. Ja Hamamelis er en fin plante og så med blomster nu. Jeg undrede mig meget over, at den blomstrede to gange, men en eller anden venlig sjæl fortalte mig, at den den var podet på sikkert var begyndt at vokse og blomstre. Jeg synes, det er en ekstra charme.
   Ja for pokker det er koldt og blæsende. De lover, det skal stilne af til i morgen, så vi er fortrøstningsfulde. Heldigvis tager turen kun en time hver vej. Ja det bliver spændende, hvordan det går med alt det vand hos jer. Her er det ikke så slemt, det har før været meget værre.
   Tak - ja det var koldt at tage billederne, så det er dejligt, de er værdsat.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Strand og vand er altid godt. Hvor langt har du egentlig til vandet?
  Din have er meget længere fremme end min - jeg troede ellers, at vi boede så 'mildt' 🤔

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja det er det, vi har ca 15 min. til havet. Det er lige tilpas.
   Vi er altid (næsten) tidligt på den på denne tid, men lidt senere bliver vi bagefter. Det fryser ikke så meget hos os. :)

   Slet
 6. Sikke meget blomstrende du har allerede. Har din hamamelis to sorter på én rod? Eller hvad er det med to blomster i en busk??
  Hvornår klipper du stængler af hortensiaen? (tak for link :-) ) Jeg må prøve, om jeg også kan formere den på den måde.
  Gosh hvor har det været blæsende - det er sejt, at du har været ude og taget så mange billeder. Fantastisk kornel du fik i linsen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja foråret er på vej på Samsø, men det er altså p----koldt, så det varer nok lidt endnu. Ja Hamamelis har to sorter på en rod.
   Jeg har klippet stængler af på forskellige tidspunkter, men mon ikke juni er bedst, jeg googlede, det ser ud til, at det skal være i august. Dette her link https://www.youtube.com/watch?v=d0I8gdtt_N8 er til en almindelig hortensia, men jeg har gjort det samme med den egebladede, til min store overraskelse fungerede det, flere af stiklingerne lykkedes.
   Ja det har godt nok været et par kolde dage, jeg er hurtigt inde igen i hvert fald, dog ikke når jeg går til havet, men så er jeg godt klædt på. Den kornel er fantastisk ja.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Tak. Jeg må prøve at lave stiklinger.
   (PS I dag har vi vindstille og det skønneste vejr)

   Slet
  3. Ja det er da et forsøg værd. Vi er lige kommet hjem med færgen, den vippede ikke, men det blæste lidt i morges og stadig lidt nu, kan jeg se.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Det her vejr er ikke noget for mig at komme ud i, tager hatten af for dig at du trodser blæst og kulde og tager gåturen med hundene.
  Håber på bedre vejr i weekenden, så jeg kan komme ud og se om og hvad og der er på vej. Det ser helt godt ud hos dig.
  Adonissen er en fin lille plante men den gror langsomt, nok derfor at de er ret dyre, jeg har haft en i mange år, som ikke gjorde meget væsen af sig og sidste år var den gået ud :-(
  Jeg fik en lille egebladet hortensia foræret i sensommeren, glæder mig til at den gror til. Den står stadig i sin potte i drivhuset og venter på foråret så den kan blive plantet ud.
  Der kunne da godt findes en bedre anledning end tandlæge til at tage uden for reservatet, men tænderne skal jo passes. Håber ikke det bliver at for dyrt.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej det er ikke lige dig, bare jeg er godt klædt på, kan jeg godt lide sådan en tur, i går var jeg ingen steder, så måtte jeg tage revanche i dag.
   Ja det behøver ikke at blæse så meget.
   Tak for oplysninger om Adonis, det vidste jeg ikke, ærgerligt at din er gået ud. Jeg købte en for nok 10 år siden, den kom aldrig, og ja de er dyre. Jeg håber din egebladede klarer sig bedre.
   Næ for hvis vi ikke skulle til tandlæge, kom vi slet ikke på tur, så sparede vi bare færgen. Efter tandlægen kan jeg nå at komme i butikker, som ikke lige er Netto og Superbrugsen, så det er skam fint, men ja det behøver ikke at blive dyrt, men det er sjældent det ikke er det, tandlæger og dyrlæger er ikke til at komme i nærheden af.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbet,
  Håber din tur til fastlandet går godt, nu er det næsten vindstille her og 5 graders varme, det har frosset et par grader i nat, men i går var man glad for man ikke brugte paryk, der var det virkelig blæsende.
  Jeg har ønsket mig en adonis det sidste år, men jeg synes den er så dyr, at jeg altid finder noget andet, men sød er den. Tak for den fine solnedgang, jeg nyder hver eneste en du lægger op på bloggen.
  I formiddag har vi faktisk nydt at være ude og lave lidt forskellig oprydning, der falder mange birkegrene ned i gårdspladsen og bøgegrene i alleen, det er ikke rart at køre i.
  Jeg kunne se i rigtig havde blæsevejr, jeg kigger altid på Samsø når jeg er inde og se vejret på Tv2.
  Nu vil jeg en tur rundt i haven og se hvad der sker der. Du har jo allerede meget som blomstrer og det er dejligt i denne tid.
  Rigtig god weekend til jer
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Ja turen gik fint, men det er lidt dyrt at komme til tandlæge :( Vi mærkede ikke sejlturen, men her er stadig ikke vindstille hos hos, dog kan det ikke sammenlignes med i går, jeg tog hue på, så håret ikke skulle blæse væk.
   Adonis har jeg også kviet mig ved at købe, men det var et nogenlunde tilbud, så jeg vovede det, men den er lidt klejn i det.
   Jeg skal også ud og samle grene op, der falder mange af og især birkegrenene falder ned nu.
   Ja der var meget blæst her i går og i forgårs. Ja det er skønt, at der er noget, der er ved at komme op, blomster ser vi gerne nu.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Det var et dejligt opmuntrende indlæg. Man bliver så glad for de små grønne spirer, der pibler frem.
  god weekend til jer!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna
   Ja det er glædeligt, når man kan se, at det begynder at titte op, nu bliver det mildvejr, så kommer der mere :)
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Det har varit en hel del sol men också kall vind och minusgrader. Vårtecknen börjar så sakta visa sig här också - ungefär desamma som hos dig. Det blir en härlig vår så småningom :)

  Kram, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja samme slags vejr hos os begge. Dejligt med vårtegn, det kan vi lide.
   Kram

   Slet
 11. Ja, vi fik da lige nogle vældigt kolde dage i sidste uge, men nu er det mildt igen.
  Dejligt at se at din stinkende nyserod gror - du har ofte sagt at du ikke kan få dem til at gro :)

  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var koldt, nu er det mildt, men vinden var kold i dag.
   Jeg havde nyseroden de første år, den såede sig vildt, men så forsvandt. Godt jeg har fået af jer, den står flot nu. Den anden er fra Anne, den klarer sig også fint.
   Knus

   Slet