tirsdag den 18. januar 2022

Årskavalkade september og oktober

 Som sagt er efteråret min yndlingsårstid, derfor kneb det denne gang med at overholde de 24 billeder, jeg håber, I tilgiver og kigger med 😊

September:

Dagliljer/hemerocallis har jeg ikke vist endnu, dette er Strawberry Candy
denne her har jeg ikke navnet på, men flot er den
den der særlige høststemning
Rødbirk taber løvet tidligt på efteråret
Summersong
Solnedgang 24.9.
Himlens 7 sønner blomstrer i september og langt ind i oktober
Hortensia i blandet flok
7.9. besøg fra Byhaven i Ebeltoft af Lisbeth og Bent
Der blev fældet mange træer i september og oktober, her står den stolte skovmand 😍
En af de meget flittige roser Prosperity
Sumphisbiscus sået af Anne, blomstrede for første gang
Blåskæg/Caryopteris
Oktober i gyldne farver:
Cyklamen 
Stewartia
Troldel/Fothergilla Major
Skæbnetræet/Clerodendron blev smukkere og smukkere, inden den tabte løvet
også solopgangen d. 7. oktober var fantastisk
8. og 9. oktober var der besøg af børnebørn med forældre
Bærmispel i læhegnet
Acer palmatum Dissectum
mange skønne farver i staude og pavillionbedene
Himlens 7 sønner med røde dækblade
Rh. luteum i skoven
Tupelo træet/Nyssa sylvatica
Sumpeg
og sidst men ikke mindst Sorbus dodong
Som sagt holder jeg meget af efteråret og nød at finde billederne frem. November er heldigvis også  med, hvad angår stærke farver. Det gemmer vi til næste gang. 
I må have en dejlig dag


24 kommentarer:

 1. Ja, her er du i dit es! - Og det er jeg sådan set også, for efterår er nok også min yndlingstid på året. Det er så dejligt at se dit staudebed med alle de skønne farver - næsten uden blomster - og det viser hvor langt man kan nå med gode planer for en laaang sæson i haven. Dine træer og buske står jo også så flot med det høstfarvede løv mod den blå himmel, og så er der alle de sentblomstrende som sandelig også giver energi!

  Dejligt indlæg!
  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er jeg, og jeg er glad for at høre, at det også er din yndlingstid. Du har også fået meget i din have med høstfarver, det er ligesom vi bedre kan klare vinteren, når vi har nydt de smukke gyldne farver.
   Tak for din altid søde kommentar.
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Kære Lisbeth
  Du har vel nok også meget efterårssmukt :-o Om det så er himlene, er de flotte.
  Din efterårsglæde er nok en kombi af, at du har meget flot i haven at være glad for, og at du netop har meget, fordi du kan lide årstiden. En perfekt spiral, der bare bliver bedre og bedre.
  Som Ulla er jeg også vild med bedet med et kik af pavillonen i baggrunden. Hvor er det interessant helt uden blomster.
  Men det snarlige forår er nu heller ikke at kimse af. Jeg har klippet flere stauder i dag, og det vælter jo op derude, når jorden bliver synlig. Skønt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Ja lige fra start har jeg gået op i de gyldne farver, så det kunne blive et smukt efterår, så kan man bedre klare vinteren bagefter. Himlen kan jeg nok ikke tage æren for, men jeg kan tage billederne, når himlen er smukkest.
   Ja det syne med pavillionen i baggrunden er jeg også vild med, så der bliver taget mange billeder af det om efteråret.
   Jeg elsker at gå rundt om foråret og se det hele komme op igen, det tager en time morgen og aften ;) Hos os har det været koldt i dag, så jeg nøjedes med at samle birkegrene op. Jeg er imponeret over, at du har været ude, det kribler i fingrene efter at rive blade væk, så man kan se, hvad der kommer op, men jeg må have tålmodighed lidt endnu :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Deilig gjensyn med september. Fine hortensia hos deg, og de stortrives i ditt klima ser jeg. Sumphibiscus ser spennende ut. Den kjenner jeg ikke til.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja også september er en god måned, hortensiaerne er så fine sammen, jeg har bare været heldig. Sumphibiscus kan måske ikke trives hos dig, den er heller ikke nem at finde. Man kan finde frø på nettet i Frankrig, lige noget for dig, den kan trives i dit orangeri.
   Klem

   Slet
 4. Uhmm, de 7 sønner... Og de smukke sensommer og efterårsfarver.
  Jeg ved egentlig ikke hvilken årstid jeg har som yndling. De har hver deres charme og fordele. Selvom januar kan være øv at komme igennem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja der er mange skønne ting om efteråret, men foråret er jo også dejligt og januar er laaaang. Men sommeren er ikke min foretrukne årstid, her er for mange mennesker.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Efteråret er bestemt en dejlig årstid med alle dens gyldne nuancer og der er stadig gang i både stauder og roser. Foråret er nok min favorit årstid, at se det hele starte forfra igen, er så livsbekræftende.
  Meget smuk oktober solopgang, de kan heldigvis være smukke på alle årstider :-)
  Ja ham “træmanden” fik noget udrettet med motorsaven i efteråret. Det bliver spændende at se hvor meget ekstra lys der bliver lukket ind i haven i den kommende sæson.
  Fortsat god aften
  Knus Anne


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja for mig den bedste årstid, men foråret er nu også fantastisk, der kan gå lang tid med at gå rundt og kigge på, hvad der er sket siden sidst :) ja det har du ret i, solopgang er flot, hvis solen kan få lov.
   Ja vi er også spændte på at se, hvor meget det betyder med det ekstra lys, lige nu kan man ikke se nogen forskel.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Efteråret er meget smuk rent farvemæssigt, men vi kommer ikke udenom, at det indvarsler vinteren. Jeg tror derfor jeg bedst kan lide foråret med dets spæde, lysegrønne farver, når bøgetræerne springer ud.
  Det er måske bare fordi jeg er glad over, at vinteren er forbi? Jeg ville nu ikke undvære nogen af årstiderne ... jeg ville ikke bryde mig om at leve i et land uden skiftende årstider.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Jeg ser anderledes på vinteren, jeg nyder den efter de stærke efterårsfarver, og jeg nyder freden og roen. Det er nok, fordi jeg er ved at være gammel, men der holder jeg alligevel også af foråret, når det hele spires og grønnes. Skiftende årstider er uundværligt i Dk.

   Slet
 7. Hej Lisbeth,
  Ja efteråret med alle de smukke farver er et fantastisk syn. Jeg plejer at tage en tur til Dollerup Bakker og gå turen rundt om søen, og nyde de smukke farver.
  Er også glad for vi har de 4 årstider her til lands, men for mig er foråret nu det dejligste.
  Læser lige nu Beth Chattos bog Shade garden, har læst den adskillige gange men der er noget nyt hver gang. Hun har også opdelt bogen i måneder, så kan man slå op under januar og lige nyde hendes gåtur, hvor hun beskriver hvad som er kommet op. Som alle de andre føler jeg mig også lidt som en løve i bur, kan næsten ikke vente med at komme i gang, men det er for koldt.
  Igår fik jeg brændt noget affald af, som jeg havde i stakladen, og det var vældig dejligt at kunne lave noget fornuftigt og så have varme samtidig.
  Det blæser en del fra vest idag, men vi var en tur i skoven, og der var dejlig læ, og så er det jo ikke koldt.
  Ha en god dag.
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Ja jeg holder meget af efteråret, det frem går tydeligt. Jeg er sikker på, at Bent ville misunde dig den tur, det er jo hans barndoms land :)
   Jeg holder også af foråret, det er spændende at se, hvad der kommer op, når det først rigtigt kommer i gang, men det er godt nok koldt nu, her hos os er der ikke meget læ.
   Dejligt du kunne gå og lune dig med at brænde affald af eller gå ned i din skov, her er vi ikke ude så længe af gangen for tiden. Men nu skal Bent ud med hundene.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 8. Busken med de blå blomster (nedenunder billedet af din sumphibiscus) er så smuk. Er det en Caryopteris? Der er ikke så mange blå farver i efterårshaven, og slet ikke buske med blå blomster.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Hej Elna
  Ja det er Blåskæg/Caryopteris jeg havde glemt navnet, da jeg skulle lave indlægget. Det er en busk, jeg er meget glad for.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 10. Hösten är vacker i trädgården om man planterar 'rätt' växter. Hos mig konkurrerar hösten med våren men jag behöver ju inte välja :) Kan inte säga vilken jag värderar högst.

  Kram, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja det er vigtigt med de rigtige vækster, hvis man vil have efteråret. Heldigvis kan man glæde sig både over forår og efterår, så du behøver ikke at vælge :)
   Kram

   Slet