tirsdag den 7. april 2020

Kantplanter og hårde tider

Hårde tider er normalt for Bent, men det er nu ikke kun ham, der har hårde tider.  Coronaen sætter en kæp i hjulet for mange. Ingen festivaler, ingen frisører og ingen plantemarkeder + meget mere. Men har du overskud på kontoen og mangler planter i dine bede, så tænk på planteskolerne og ikke mindst netplanteskoler. I højre side af min blog henviser jeg til de planteskoler, hvor jeg handler. Der er link, så du kan gå den vej ind.  God fornøjelse.
Jeg tænker også på de små børn som nu skal ud i livet igen, er det mon klogt, det virker i hvert fald utrygt. Jeg kan godt forstå, hvis forældrene har spekulationer, hvad gør man i den situation, ja man må vel følge regeringen, hvis man ikke stadig arbejder hjemme fra. Det er ikke nemt, for de fleste længes sikkert efter en normal hverdag. Det varer vist længe endnu, inden jeg ser mine børnebørn igen irl.
Godt vi har naturen og vores skønne haver:
fra turen i morges
og fra søndagens tur
fra søndagens morgentur
Og så til de hårde tider for Bent:
Måske husker I at havde set et billede af, hvor tæt vandet kom ind til huset. Billedet er taget d. 17.2.
 i går så det sådan ud. Bent er i gang med at grave ud til dræn
der skal lægges stabilgrus og fliser, så der er nok at se til, og vi har købt materialer for en mindre formue, men det er nødvendigt. Der kommer flere billeder efterhånden, som projektet skrider frem.
Kantplanter fik jeg inspiration til at vise billeder af på grund af Iberisen, som jeg er så heldig at have i rigelige mængder rundt om i hele haven, flere billeder af dem, når de springer rigtigt ud.
I er velkommen til at komme over og stjæle af den, hvis det overhovedet bliver muligt at samles til blogtræf i år, i hvert fald kan der kun komme 10 personer af gangen. Iberis gror nemlig bedst,, hvis de er stjålet. Det er min for 20 år siden, da den først tog ved, var den nem at formere.
Andre kantplanter:
 også cyklamen gror fint langs kanten
 og kalkkarse/Arabis caucasica, jeg har også den blå, men den er ikke i blomst endnu
Rosenskovmærke er også fint flere steder i haven, og som I kan se gror der også heuchera som kantplante.
dem har jeg også i rigelige mængder
den sidste kantplante jeg vil vise er en geranium, som blomstrer med fine blå blomster og visner væk igen efter blomstring. Det er en god bunddække, jeg viser selvfølgelig billeder, når den blomstrer.
 Den første franske anemone er sprunget ud
 Den fyldte blodblomme står flot nu
 den sidste camelia mangler mere sol, der er mange knopper, men jeg tror ikke de bliver pæne, de er allerede ved at være brune, kan I se.
 også Erythronium dens canis Snowflake står som kantplante, jeg købte en del sidste år hos Lene
 Fuglebadet
 og spejlbassinet er begge gjort rene
Gunneraen blev pakket ud i søndags, den var ved at sprænge presseningen. Spændende for hundene, som I kan se, holder musene til under presenningen hele vinteren.
Rhododendron:
 R. globigerum 5.4.
 og 6.4.
R. Queenbe x R. rex 6.4. er godt i gang
Til slut en lille histore om en blåmejse. Ovenfor grenen til højre er der åbenbart et hul, vi stod længe og kiggede på, at den fløj ind i træet og ud igen, den var åbenbart ved at gøre rent derinde, for den havde hele tiden noget med ud og fløj hurtigt frem og tilbage. Den var for hurtig, så der blev ingen billeder af den, men det var en sjov oplevelse.
Tirsdag var en god dag for de fleste, solen skinnede fra en skyfri himmel. Det gjorde den også her, men det var en streg i regningen, at det blæste en voldsom kold vind fra sydøst, også i dag blæser det en del denne gang fra sydvest, men det er heldigvis knap så koldt.
Rigtig dejlig dag til jer, pas på jer og husk at vaske hænder, nyse i ærmet og ikke mindst hold afstand, det kan det for nogle knibe lidt med, har jeg læst mig til.
Godt vi har vores haver :))) Husk at liljer og hostaer er på vej op, så pas på, hvor du træder.
Påskebuket, bemærk der er to tulipaner i :) både de og magnoliaen er tæt på nu.

27 kommentarer:

 1. Hei Lisbeth
  Ja denne krisen er ikke enkel å forholde seg til, og det blir nok sånn her også at småskolen og barnehager åpner igjen litt etter litt. Men jeg forstår godt de foreldre som er skeptiske.
  Så fin din cyclamen er, og den liker seg nok godt der med varmen fra steinen.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Nej det er det ikke, og det er ikke nemt at vide, hvad der er det rigtige, dem der bestemmer er jo ikke meget klogere end os, det er en ukendt fjende, vi står overfor.
   Ja cyklamen breder sig godt der ved stenene.
   Klem

   Slet
 2. Det er bestemt ikke let. Hvis man lade de voksne gå først ud og på arbejde og på cafe, så vil ramaskriget formentlig være, at de slæber noget med hjem til børnene. Og hvis vi lader de gamle gå ud, så vil ramaskriget være at det ikke skal være de sårbare, der skal først. Godt det ikke er mig, der skal bestemme.
  Du har sørme mange fine billeder i dag. hundetanden tager prisen.
  Jeg kan godt forstå, du har mange kantplanter med alle de store bede, du har :-)
  Morsom historie med blåmejsen. Knapt så morsomt for Bent. Jeg håber, han får en lagkage.
  Kh - på afstand, for det kan jeg sagtens finde ud af ;-) Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nej det er ikke nemt, og de er jo nødt til at have gang i landet igen. Men hvad det rigtige er, finder vi måske ud af bagefter.
   Tak ja der er mange gode sager nu, jeg blev også overrasket over hundetanden, den må gerne blive til mere som årene går. Ja der skal nogle kantplanter til :)
   Bent tager det med godt humør og i det tempo, han har lyst til. Jeg sørger for forplejningen, i dag får han karbonader - hans livret. Der er også altid wienerbrød i skabet, så må vi se, om han også skal have en lagkage ene mand.
   Ja heldigvis kan vi finde ud af at holde afstand :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Det er hårdt, at du ikke kan mødes med dine børn og børnebørn.
  Det ser ud til, I stadig har det vådt i haven. Jeg er ellers så forbavset over, så hurtigt det har tørret ud i år. Jeg er ked af at sige det, men jeg har faktisk kigget i vejrudsigten, om der ikke kunne være udsigt til ridt regnvejr til det sidste jeg plantede, som ser tørkelidende ud. Al min plantning af større planter er stoppet, det er simpelthen for tørt. Nu tror du måske, det er fordi, der er plantet på sandjord. Nej, det er et område med næringsrig lerjord og nogle steder grundvand ca 90 cm nede. Jeg fatter intet. Der er knastørt. Det har regnet voldsomt siden sidste sommer nærmest, man har ikke kunne køre til området på grund af våd vej, og nu, få uger inde i forår, er der tørt.
  Godt at Bent får lavet dræn fra huset.
  Hilsner fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette
   Ja det er lidt hårdt, men der er ens vilkår for de fleste, jeg har lige talt med de to af dem på facetime, der var liv og glade dage.
   Ja nogen steder er det vådt endnu, andre steder er det allerede meget tørt, som du også har erfaret hos dig. Jeg vandede en del af rhodoerne i går, man forstår det ikke med alt det vand vi havde for bar en måned siden, men sådan er det tit om foråret. Nej nu får vi ingen regn, jeg har bemærket, at det de har lovet forsvinder fra kortet igen, det har vi prøvet i mange år. Men roserne skal nok klare sig, vandet er heldigvis der nede hvor de har rødderne.
   Ja det er godt, at Bent er flittig.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Ja, det er godt, at vi har naturen og vores skønne haver - begge dele giver så mange herlige oplevelser, som er ekstra gode i denne tid, hvor der så meget, vi savner.
  Jeg hørte lige, at der ikke bliver markeder før tidligst til september, og det er jeg jo ked af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det er det bestemt, så kan vi bedre leve med savnet.
   Ja det er trist med markeder, men der er så mange ting, vi må undvære nu, en ny tid er startet.

   Slet
 5. Bent har godt nok haft sit hyr med det vand, forhåbentligt hjælper det med det sidste tiltag. Kantplanter har jeg simpelthen svært ved at få til at se naturlige ud. Som regel ender jeg med at grave dem op igen, og jeg tror ikke, det er planterne, der er noget galt med. Vi krydser fingre for at det går hurtigt med at finde en vaccine; ellers ser fremtiden for gamle ikke lys ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja han har knoklet meget med det vand, vi håber, det hjælper. Jeg ved ikke, om mine kantplanter ser naturlige ud, men jeg synes, det virker ok. Ja det gør vi, det er lidt deprimerende med fremtiden i øjeblikket, det kan vare længe inden vi ser børn og børnebørn igen, desværre.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ja man kan have mange meninger og bekymringer når der igen åbnes op, men vi må jo stole på at de kloge ved hvad de gør, men det er har sikkert nok heller ikke været nemt for dem at finde ud af, hvor det er bedst at begynde. Der er jo mange hensyn at tage, og det er jo ikke nemt at få gang i produktionen igen hvis mor og far ikke har skole eller pasning til ungerne, og mange er jo nok også bekymrede for om deres job forsvinder hvis vi ikke får gang i hjulene igen inden for en overskuelig fremtid. En ting er sikkert at det er et andet Danmark vi lever i nu. Der er masser af savn og afsavn rundt om i de danske hjem, som man må forsøge at leve med.
  Selv har jeg da også været lidt bekymret ved at stå ansigt til ansigt med mange mennesker hver dag, men indtil videre er det da heldigvis gået godt. Nå men nok om det, det er da heldigvis dejligt vejr i disse dage så det må vi trøste os med.
  Hold da op så har Bent fået endnu en af de hårde opgaver, heldigvis er han jo ikke pivet. Det er jo noget skidt når vandet kommer så tæt på, så noget må gøres, ja her er det jo løbet ind i huset, det kan vi dog ikke klare selv, heldigvis er der håndværkere der lever af den slags og en forsikring der betaler :-)
  Det er nu snart ikke at se i haven at det har været et rekord vådt efterår, jeg tror at nogle af mine Rhodoer skal have lidt til slange vand hvis det forbliver tørt.
  Det varer nok ikke længe før du kan vise blomster i den tidlige Geranium, der er farvevisende knopper i min.
  Ja det var vist tid at få monsteret pakket ud og der er nok nogle gode dufte for de to sorte, det ser da også ud til at de små gnavere har hygget sig.
  Sjovt at I opdagede mejsereden, det er da også dejligt bekvemt med sådan et hun i træet, og med sådan en hovedrengøring har det jo npk været i brug et stykke tid. Nu har I så opdaget det, så blir det spændende at følge den lille familie.
  Fortsat god aften
  Knus Anne


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er vi nødt til, som min mellemste siger, samfundet skal jo i gang igen. De er ikke bekymrede, men det bliver ikke sjovt for pædagogerne. Det er helt sikkert et andet Danmark vi lever i nu.
   Ja indtil videre er det gået godt med at stå ansigt til ansigt med kunderne, det håber vi, det bliver ved med, det værste ved sygdommen er, at ingen kan vide det, man ja vi kan nyde det gode vejr, og det gør vi i fulde drag.
   Ja det er ikke omkostningsfrit at bo her i huset, for haven kræver meget, men det gør de andre omgivelser også.
   Godt forsikringen dækker jeres skade.
   Jeg har ikke set knopper i min geranium endnu, men det varer nok ikke længe.
   Ja gunneraen måtte pakkes ud nu, musene har haft det godt derinde under presenningen.
   Ja vi vil holde øje med mejserne :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Uha stakkels Bent. Forhåbentlig er det ikke tørret for hårdt op, så det ikke er til at grave i.. For det er da utroligt som jorden er tørret op i de senere dage. man skal jo ligefrem vande det nyplantede.
  Mejser er sjove at iagtage. Og så får I nok ikke så mange fnadder insekter til sommer til at genere jer.
  Det er mange dejlige kantplanter du har,, den Snowflake ser fin og sart ud. Næsten som en orkide.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er hårde tider for ham, men det var heldigvis ikke tørret for hårdt op, det skulle ikke være for vådt, men heller ikke for tørt, så det har han vist ramt meget godt. Ja det er tørre meget hurtigt, nærmest forbavsende, det havde vi ikke ventet. Vi har mange mejser, de tager forhåbentlig mange insekter.
   Ja Snowflake var overraskende flot, det er første gang den blomstrer.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Fina rododendron och blomning du har hos dig. Det verkar vara stor skillnad på dränering mellan Sverige och Danmark. Jag var tvungen att gräva hela vägen ner till sulan, 3 meter, på huset och lite till. Sen tätade jag med en specialtjära och gummiduk innan jag satte en profilerad hårdplast. Annars är inte dräneringen godkänd av försäkringsbolaget.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja nu er der så småt ved at være gang i rhododendronblomstringen. Det lyder som et kæmpearbejde for dig, men selvfølgelig er det rart at få det godkendt af forsikringen.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Good morning dear Lisbeth,
  What a job your husband has. It's lovely to see the beautiful flowers of the Rhodo's. Also beautiful to see is the Gunnera. It's amazing to see how all the rainwater that we've had is gone already in the upper layers of the soil. I also notice it how fast the waterlevel in my pond is going down because of the sun and strong winds. I think it will take month's before life is going to be a bit of what we were used to have. But it is what it is.
  Have a beautiful day!!!
  Stay safe
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good morning dear Marijke
   Yes my husband has a lot to do with all the water. It has been dry again a little bit fast, we hope there is a lot down ind soil.
   I think the same we have to be patient.
   Same to you and stay safe
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth

  Alletiders at få gravet yderligere dræn, huse har bedst af at ligge tørt - og haver har det ikke godt med oversvømmelser;)
  Super at din nye Erythronium blomstrer første år, så har du en ok leverandør!
  Morsomt som blåmejsen gør rent - mon ikke den selv vil bruge redepladsen?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja ekstra dræn ved huset er en rigtig god idé. Vi gør hvad vi kan, der er stadig mudrede stier i skoven, mens der er ved at være tørt andre steder.
   Noget tyder på, at det er en god leverandør, jeg har fået flere fine ting derfra.
   Jeg tænker, blåmejsen gjorde rent i lejligheden, inden den selv skulle bruge den.
   Tak i lige måde

   Slet
 11. Jo, Lisbeth, jeg er her endnu - og jeg har også læst med hele tiden, bare ikke lige fået kommenteret.
  Jeg tror faktisk, det er den rette vej at gå med børnene først - men sjovt er det ikke! Jeg er bekymret for, hvordan det kommer til at spænde af - men vi skal have flere smittet i et passende tempo - men vi skal stadig være påpasselige, så det ikke stikker af for os. Det er en balancegang uden lige.
  Haven er et godt sted at slå bekymringerne fra - lige undtaget måske hvis man er Bent - for det har han da meget bøvl af! Eller i al fald af vandet. Her er ved at være meget tørt - jeg vil ikke blive forbavset, hvis bondemanden hiver vandingsmaskinerne ud af vinterhiet meget snart. Indtil i dag har jeg hentet vand inde i bryggerset til at vande potter og nyplantninger. Vandforsyningen til havens haner er gravet ned i marken, og da bondemanden efter venlig forespørgsel åbnede for vandet efter vinternedlukningen, stod vandet ovenud midt på marken! Ploven har vist haft fat i ledningen. Så der måtte graves lidt og repareres, det faldt på plads i aftes, så nu er der igen vand i hanerne i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Jeg tænkte nok, at du var med, det var mere fordi, du slet ikke lavede indlæg, at jeg undrede mig og sendte dig en tanke. Fædrene til mine børnebørn er heller ikke bekymrede, og de som er har måske mulighed for at blive hjemme noget længere, så kan de jo vælge det. Ja vi skal stadig være meget påpasselige.
   Ja jeg tænker næsten kun på have, når jeg er derude. Bent knokler men tager det med godt humør i det tempo, han kan føler, han kan klare, men han synes alligevel, at han er ved at blive for gammel.
   Godt du har fået vand i hanerne igen, det vand driller en del både her og der, der var vist også noget inde hos jer for ikke så længe siden. Tørke, ja det får vi nok igen, vi kan ikke ændre på vejret.
   Tak for din hilsen

   Slet
 12. Fin gennemgang af kantplanter. Rosenskovmærker er så yndige. Jeg har desværre svært ved at få dem til at trives.
  Hav en rigtig god påske!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna
   Rosenskovmærker kan godt være lidt svære at få i gang, men hvis det lykkes skal jeg love for, at de trives godt.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. Ja, det er jo ikke "dine" kanter Bent slår sig på, for de er jo både fine og organiske i formen, men han har da også nok i sit eget projekt langs huset. Milde himmel! Mon ikke der er beskæftigelse påsken over?
  Og nu vi er ved de milde himle - dejlige billeder igen af den omgivende natur!

  Hav en dejlig påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Nej det har du ret i, han har også lige nået at tage græskanterne i havens bede og at slå græsset, han er en flittig mand, men heldigvis god til at tage det i det tempo, han kan holde til.
   Tak skal du have, i dag var det gråt, så jeg tog ingen billeder på golfbanen.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Det er hårde tider for Bent med al den vand, men det bliver nok en god løsning med dræn der ved huset. Uha, ja det er ikke rart at skulle købe materialer i dyre domme, man ville jo hellere bruge pengene på noget andet.

  Der bliver vist ikke til ret meget havesamvær i år - vi må se om der åbnes op en gang til sommer.
  knus

  SvarSlet