fredag den 24. april 2020

Mere plantning

Udsigten fra Bertels bakke i går morges
De sidste tre rhododendron  er blevet plantet, og igen blev der flyttet et par stykker.
Jeg har heldigvis en Erythronium /hundetand som fylder lidt mere end de første, jeg har vist. Denne er også en White Beauty. Og tænk først nu kommer min blodurt frem, jeg var bange for, at den var væk på grund af alt det vand, der har stået her i haven, inden det blev tørke. Den ser nu lidt sølle ud endnu, jeg håber, det bliver bedre.
Der er andet, der ikke har det så godt:
nemlig min Akebia, blomsterknopperne har taget skade, selvom vi ikke har haft frost som sådan, har den alligevel taget skade ligesom de nye skud på roser og hortensia, også nogle af mine sommerfuglebuske har det ikke godt. Mærkeligt nok har de gule det fint, men flere andre ser sølle ud, så jeg er spændt på, om de kommer sig, ellers er der plads til en  ny rose i yang bedet.
Og der blev plantet:
R. Kokardia har jeg i forvejen, men denne var forhodsvis billig, og jeg kan godt lide formen på den de første år. Den anden jeg har er blevet vældig stor, denne kom ned i nærheden i skoven, det varer nok nogle år, inden den når op på højde med den gamle.
I skoven står to R. luteum
 der kom en mere ind i nærheden R. luteum Sun star (En Huisman rhododendron) her kan du læse om den. Jeg er spændt på, om den dufter
Til sidst blev R. macabeana rex Quarts form plantet i en potte, den skal være i koldhus om vinteren og i skygge om sommeren. Den er jeg spændt på.
Vi havde jo snakket om at flytte den hvide camelia ind i skoven, mens jeg plantede noget andet, gik Bent hen for at se, om den kunne graves op
 inden for 5 minutter kom han gående med den, den havde simpelt hen været så tør, at det ikke tog nogen tid at grave den op. Den stod i nordbedet, og trods vanding er der meget tørt.
Mon ikke den bliver glad for at komme ind i den fugtige skovbund
den havde en fin blomst helt uden brune kanter.
her ved portalen har Bent fortsat arbejdet med en stensætning.
Når jeg går rundt i haven er der en salig duft
af Viburnum burkwoodii det er rart, for i  går var der gyllelugt i luften :)
 Clematis Alpina er så småt i gang med blomstringen
 Epimedium x perrachium Frohnleiten købte jeg i efteråret hos Thyboesminde Stauder
 Den japanske ahorn er ved at være sprunget ud, de er ikke alle lige tidlige
Rhododendron, der er ved at blomstre:
 R. Festivo
 R. metternichii
 R. Songbird
bemærk de smukke knopper på R. orbiculare Blauköpfchen. Der var en del til salg af den  i Rhododendronhaven, så jeg, da jeg var der i mandags.
 det smalle bed Bent havde lavet ved træpæonerne er nu næsten tilplantet
Tulipaner:
 New Design
 Salmon van Eijk

Purple Dream
 Bent fik lagkage igen i går
et flot initiativ fra Besser Borgerforening. De cyklede rundt med lagkagestykker, som blev rakt ind over hegnet på en stang med en plade på :) Det er stykket til venstre, det til højre er af den jeg har lavet.
Til slut aftensolen
Her er det blæsende og køligt i dag, slet ikke så flot som i går.
Rigtig god weekend20 kommentarer:

 1. Mycket fin blomning hos dig nu. Och jag blev påmind om att jag ska titta efter min vita alpklematis :) R. macabeana rex Quarts form - vad är det för något? R macabeanum tillhör sektion Grandia och R rex sektion Falconera. Har någon gett en form av R macabeanum ett så förvirrande namn?

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja der er en del i blomst nu, og mange rhododendron er på vej i blomst, det er der nok også snart hos dig.
   Jeg synes også, at det er et underligt navn, men det var det, der stod på skiltet. Jeg er ikke så meget inde i det med sektioner.
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Ja, nå er det mye fint i blomst i hagen din! Bent får nok av lagkake om ikke annet :)
  Flott blomst på din camellia!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er dejligt, Bent synes også, det er rart med lagkage, det nyder han :)
   Ja endelig var der en fin blomst på den camellia.
   Klem

   Slet
 3. Hei Lisbeth.
  Skulle gjerne hatt den tilgangen på planter som dere har. Det siste bedet Bent har laget ser fint ut. Flott med stein!
  Ikke verst å få servert lagkake i hagen:-)
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eirin
   Ja det er godt at have god tilgang til planter. Det med sten gør I jo også meget i, så jeg giver rosen videre til Bent.
   Ja det er ikke så dårligt med lagkage i haven :)
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Flotte blade på den nye storbladede rhododendron. Det er enormt et udsving, der er i vandmængden i jeres have. Det må være svært at balancere med det. Det er da også et flot initiativ af borgerforeningen.

  SvarSlet
 5. Hej Marie
  Ja den er ret flot, nu må jeg se, om jeg kan holde liv i den, foreløbig bliver den masset godt på. Ja nogen steder er det meget tørt, jeg har lige vandet i 3 kvarter, inde i skoven er der ingen problemer.
  Det var ret flot af Besser borgerforening, der hører vi slet ikke til og havde slet ikke regnet med, at de kom helt hen til os.

  SvarSlet
 6. Jeg har lige set tørkeindexet, uha uha, oppe i det helt røde felt.. Og med alr det I har plantet. Jeg burde osse plante flere ting, men med den tørke sååå, ved jeg ikke om jeg tør..
  Hundetand er så fin, jeg bliver mere og mere forelsket i dem..
  Synd for din Akebia. Min er vist ikke skadet. men jeg har nu ikke været udenfor hegnet og tjekke den der. den dufter så dejligt når den blomstrer.
  Derimod er mine Fuchia frostskadet. De var jo startet tidligt, opad de grene fra sidste år. de skud er blevet svedne. Træls.
  Det var da en sjov god ide med de lagkagestykker. Og om nogen har Bent da fortjent dem. Sikke han har knoklet..
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er noget værre noget med det tørke, det har vist desværre lange udsigter, så jeg vander både rhododendron og det nyplantede, det bliver dyrt.
   Du må have fat i nogle hundetænder, dem kan du også få hos Lenes liljer, jeg tænker, hun får nogle hjem til efteråret.
   Jeg er kommet i tanke om, at den milde vinter og den efterfølgende kulde, nok har været skyld i svidningerne. Det hele er jo kommet for tidligt i gang på grund af den manglende vinter, som altså først kom i foråret.
   Ja det var en sjov idé, Bent har fortjent det, han har arbejdet hårdt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth

  Flot Epimedium × perralchicum du hat fået fat i!

  Jeg tror den rigtige betegnelse på dn nye Rhodo er: R. macabeanum X Rhododendron rex 'Quartz form' - altså et kryds:) En spændende sag!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Jeg var lige ved at være bekymret for, at du havde corona, du var ikke med i sidste indlæg, men det har du så heldigvis ikke.
   Jeg tænkte nok, at den Epimedium kunne interessere dig.
   Jeg har bare skrevet af, hvad der stod på skiltet, men du har sikkert ret, der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er et kryds. Jeg er meget spændt på den.
   Tak i lige måde

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Der er sørme ikke langt fra tanke til handling, så godt at Camelia var nem at få op. Håber den bliver glad for sit nye sted. Det ser godt ud Bents stenarbejde :-) og du får sandelig hurtigt plantet til :-)
  Ja det bliver spændende om den løvfældende dufter, det er da værd at håbe på.
  Så fine tulipaner, New Design især.
  Lidt flere nye Rhodoer på vej, og endnu en af smukke blå, og Blauköpfchen er jo smuk bare i knop, ja der er noget særligt over det blå :-)
  Hold da op hvor Bent bliver forkælet, med alt det lagkage, lækkert og der var nok ingen problemer med at få det spist :-)
  Fortsat god aften og god weekend
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej det gik godt nok stærkt, så nu er den første pakke spagnum brugt. Det var hårdt stenarbejde for Bent, og ja der bliver hurtigt plantet til. Ja lad os håbe, den nye dufter som de andre luteum, men det fremgår ikke.
   Jeg har en hel del blå i blomst nu.
   Bent er simpelt hen så forkælet, spist skal den nok blive, somme tider lidt for hurtigt ;)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Good morning dear Lisbeth,
  It must be fantastic to see your garden becoming more beautiful by the day.
  I have a problem with my 2 Camelia's I've never seen before. Time to give it water I think. I wonder sometimes if it could be a problem to fertilize the roses by example early Februari. The fertilizer is still on the ground now the roses did not get any because we did not have any rain. But the weatherforecast tells we get some rain at wednesday. I keep my fingers crossed it will be raining. Your cake looks delicious!!!
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good morning dear Marijke
   It is fantastic I enjoy it mornings and eveings. I think you have to water your camelia´s can get fertilizer and they can have water, they need it. My roses have same problem the fertilizer we need water but I am afraid that we won´t get it for some time. They promise rain here too but not very much.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 10. Et par herlige indlæg fra din side her på det sidste!
  Puslespillet er i fuld gang - igen - nu hvor Bent graver deruda' som en anden muldvarp, men du kan jo godt bruge den ekstra plads til det nyindkøbte.
  Selvfølgelig er der planter der lider i en lang våd vinter og dernæst total tørke, men mon ikke det meste kommer igen? Bent gør da hvad han kan for at fordele det ujævne vejr mere ligeligt med alle hans flotte anlæg, og i mellemtiden må I jo glæde jer over alt det der fungerer. Sikkert en god idé at flytte Cameliaen ind i skoven.

  Dejligt du ikke løber tør for hverken idéer eller opgaver lige foreløbig - og dejligt borgerforeningen tænker på jer alle sammen med kage og hyggelige hilsner!
  Her mærker vi også den kolde østenvind, og regnbygerne som skulle have ramt Sjælland i nat, fik vi ingen glæde af her, men vi overlever jo nok endda.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Ulla
   Ja jeg skal nok få plantet det hele til, men det tager lidt tid, der skal deles og ikke mindst vandes. Jo vi håber, det kommer igen, vi får se. Jeg tror, det var godt for cameliaen at komme ind i skoven, den havde det i hvert fald ikke godt, hvor den stod.
   Ja det er trist at kede sig, det gør jeg ikke, tværtimod der er nok at se til. Kagen blev nydt, de kom langt omkring med den.
   Ja den østenvind er ikke rar, regnbyger kan vi vist desværre slet ikke regne med :) selvom de lover det, kommer der ikke noget.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Kan det være tørke og ikke frost, der har ødelagt knopperne? Her har jeg mistet halvdelen af blomsterne på to rodoer, p.gr. af tørke. De havde smidt knopskællene og stod alle flotte rosa/lilla, men pludselig gik de i stå og klattede sammen. Da jeg fik vandet (meget) kom resten af knopperne/blomsterne, men de ødelagte blev bare ved at være lilla pink klatter, der til sidst visnede.
  Herligt initiativ med lagkagen. Og Bent skønner jo heldigvis på det :-)))
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg tænker, at den milde vinter har fremskyndet udspring af knopper, så kom der kulde og tørke, jeg tror, det er en dårlig kombi. Selvom vi ikke havde desideret frost, så blev det noget af en overgang for planterne. Det var rigtig trist med knopperne hos dig, så galt er det ikke gået her.
   Ja det var en fantastisk idé med lagkagen, men det var jo i Besser, der hører vi ikke til, så det var flot, at et ægtepar cyklede herud til Langemark med kage, godt de havde elcykler :)
   Kh Lisbeth

   Slet