onsdag den 22. april 2020

Flytning og plantning af nye rhododendron

Jeg tænker, at jeg er nødt til at lave et nyt indlæg allerede i dag, for der er mange, som er spændt på det nye bed, hvilke planter jeg har købt og ikke mindst, hvad Bent finder på. Han er ikke nem at styre for tiden, han laver nye bede ustandselig, faktisk flere gange om dagen, så jeg har svært ved at følge med. Der bliver noget at gøre med at holde de bede, men jeg skal ikke klage.
Vi starter med det han har lavet under portalen ind til den nye del af haven.
I vinter da der var allermest vådt, svuppede vi rundt i pløre og ælte, netop her hvor der var græs og altså mudder. Derfor har han nu gravet græs af og lagt stabilgrus og sand, det giver heldigvis ikke ekstra arbejde til mig. Schippo elsker at ligge i det varme sand.
men det han laver her, giver ekstra arbejde, endnu et bed skal plantes til, så jeg går rundt i haven og kigger efter, hvilke planter der trænger til at blive flyttet, og hvilke der skal deles. Han synes, det er så dejligt, at jeg får ekstra arbejde. Nå men jeg har nu hævnet mig i dag, jeg har købt 5 clematis, som han skal hjælpe med at plante. Der er nemlig tilbud her.
 Men ellers er han jo guld værd. Vi startede med at flytte R. augustinii
 det var hårdt job, kan I nok se, den havde allerede fået en ordentlig rod, skønt den kun har stået der 1½ år.
heldigvis lykkedes det over alt forventning, de klæder hinanden godt de to, augustinii og orthocladum.
forinden var R. Catawbiense Alba blevet flyttet, den stod der, hvor augustinii skulle stå.
Inden vi planter, har Bent blandet en ½ sæk spagnum med vand i min fars gamle staldtrillebør. Det står et døgns tid, inden vi bruger det, så spagnummen kan trække vand.
Planterne bliver dyppet i en spand vand, indtil det ikke bobler mere.
herefter klipper jeg rødderne op hele vejen rundt, så de bedre kan finde ud i spagnummen.
 Her er de små planter på plads, forrest ved tulipanerne står R. Azurika, den hvide er R. Serendipity, som blev flyttet fra den anden ende af bedet. Ved siden af står R. Azurwolke og til sidst R. Patty Bee, tre af de nyinkøbte står her. Til sidst blev plantet en Lavendula ved siden af de to andre, der er i bedet, den kom ned på augustiniis plads, den fyldte nu ikke meget i hullet, så der måtte hentes lidt jord.
Jeg synes de klæder hinanden. Det grønne i midten er rosenskovmærke, som har det vældigt og breder sig godt i det bed.
Lige om lidt skal vi ud og plante de tre lidt større planter, der kommer navne og mere om det i næste indlæg.
Udsigten når vi drikker kaffe, fuglekirsebærtræet er en fryd for øjet lige nu.
 Brogetbladet hestekastanie, der er ikke så mange blomster i år, men et par stykker, de bliver røde
 Narcis Thalia står så fint nu
 Salix Moupinensis, købt i februar hos Arne Jakobsen
 Viburnum sargentiana Onondaga, købt for en del år siden her
Ørkenbedet
Lidt fra naturen:

 fra en dejlig morgentur i går.
Snart er der nye blomstrende rhododendron, flere viste farve i aftes, jeg havde så travlt med de nye bede, at jeg slet ikke havde opdaget det. Jeg keder mig ikke og løber ikke lige tør for arbejde.
 R. Festivo
og R. Wine and Roses
En del viser farve og andre har vovet en enkelt blomst, mere om det næste gang.
Dejlig solskinsdag til jer, som sædvanlig er det ikke så varmt her hos os, men det går nok. DMI skriver: ved kyster med pålandsvind lidt køligere, det mærker vi, for vinden er i øst.

22 kommentarer:

 1. Bent er en modig mand. Søren ville ikke kaste sig ud i at lave nye bede uden først at vende det med sin bedre halvdel. I det hele taget giver han jævnligt udtryk for, at vi ikke har behov for flere bede, tværtimod. Jeres nye surbundsbed ser rigtig harmonisk ud. Jeg synes flere gange, at det er et mærkeligt gromedie, de nye planter kommer med som f.eks. den, du klipper op. Det kan være svært at lokalisere nogle helt friske rødder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det vil jeg fortælle ham, ser du, så er der jo mindre græs at slå ;) Bent plejer heller ikke at ville have flere bede, men det har ændret sig.
   Ja det har du faktisk ret i, det er altid en snoet bunke helt fine rødder, man kan finde, ikke nogle friske, men som regel kommer de da, især hvis man husker at vande. Jeg skal vande nordbedet i aften, det er knastørt.

   Slet
 2. Man skulle tro I var ved at anlægge ny have med den flid. Det ser godt ud rododendronbedet. Mon ikke de nu kan stå der nogle år, før du flytter dem? ;-)))
  Det er selvfølgelig lidt ekstra arbejde og ekstra glæde for dig, med de nye bede, men de ting, Bent har lavet, der skal dæmme op for skybrud er vel nok givet godt ud.
  Ja, vi vander også næsten dagligt. Ellers er det dejligt med solen :-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er næsten som en ny have :) i hvert fald mange steder, der er lavet meget om det sidste halve år, det gror jo skidtet. De der skulle gerne blive stående og ikke blive så store, men man kan ikke vide :)
   Ja det er ekstra arbejde, men det går nok, jeg er i gang med at plante. Bent er ikke til at styre men dræningen skal jeg ikke klage over, heller ikke det andet.
   Solen nyder vi, jeg har lige vandet med slange en times tid.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Det er flot det I laver. Men det kræver sit vand..
  Smart den nye sti, muddersikret. Jeg har osse planlagt ny belægning på nogle af mine stier, men tiden og tørken har sat det lidt på pause. Men så har jeg anlægsarbejde til efteråret osse.
  De vandspejlinger er så flotte, det ser helt vindstille ud.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor
   ja det kræver sit vand, så jeg må vande, jeg har lige vandet nordbedet her til aften. Ja nu skulle stien gerne være muddersikret, det er ikke nemt med den tørke, men det er jo rart at have anlægsarbejde til efteråret.
   Det er ret stille om morgenen her.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Nei, vi har nok å gjøre i våre hager, så det blir ikke tid til så mye annet. Dine nye bed ser så fine ut, og plantene kler hverandre ja. Flott å se blomst på Wine and Roses. Mine har store knopper, så jeg håper å få se min i blomst også. Det var 20 grader i gpr, og det har det vært i dag også. Det vil ikke vedvare, så jeg for nyte det mens det er sånn :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det har vi, det er helt fint. Tak for ros til bedet, ja jeg har sammensat planterne meget nøje. Jeg har måttet flytte min Wine and Roses, det var alt for tørt, hvor den stod. Nu håber jeg, at den får det bedre, der er billetklip i, men dog også flere knopper. 20 grader ja så højt når vi ikke op her ved kysten, det gør ikke noget, solen skinner jo også på os :) så må vi se, hvor længe.
   Klem

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Mon det er Corona kuller Bent har fået :-) nå men når han får så mange gode ideer så er lidelsen jo ikke så ringe. Bare du dog kan følge med :-)
  Det bliver så fint det nye bed med Rhodoer og sandet under portalen er nok en god idé, og ja det kan blive dejligt varmt, noget mange dyr godt kan lide.
  Der ser ud til at de5 solrige vejr fortsætter, så mon ikke rhodoerne kommer til at stå i kø for at springe ud. Det er en dejlig tid.
  Et par smukke billeder fra gåturen.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja han er jo nærmest indespærret her, det er mig, der handler og tager på tur, så han kommer kun ud med hundene, det er nok corona kuller. Ja jeg er lige ved at blive stresset.
   Vi er ret godt tilfredse med det hele, og Schippo med åbenbart.
   Der er mange rhodoer på vej og træpæonerne er også med i køen.
   Tak for det og i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. I får da godt nok både plantet nyt og rykket rundt på mange ting. Fin ide med, at vande spagnummen inden i planter nu der er så tørt.
  Det er lidt mærkeligt at tænke på, at haven for kort tid siden stod under vand og nu har vi næsten tørke.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det gør vi. Vi vander altid spagnummen op også når det ikke er tørt, det er et godt råd fra Claus.
   Ja det er underligt, at alt nu er tørt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Det ser mægtigt godt ud med den nye trappe ind til haven - så fint kantet og så fint med de nye planter og omrokering af andre. I er flittige.
  Det er sjovt at læse om hvordan I giver hinanden arbejde :)
  Tak for tippet om clematis-tilbud - det kan vi vist godt bruge at kigge lidt på.

  Dejligt at I også kan nyde kaffen udenfor, omend sikkert med en varm trøje på.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg er glad for, at du har kigget med, ellers kan du jo ikke kende det, hvis det lykkes at komme på besøg til sommer.
   Ja vi er ret gode til at give hinanden arbejde :)
   Det er i hvert fald billigt, så det er bare med at få bestilt, hvis I har plads til nogle.
   Indtil 16.30 har jeg gået i sommertøj, da jeg kom ud var det blevet koldt, desværre. Det var meget fint, da vi drak kaffe.
   Knus

   Slet
 8. Holddaop som I giver den gas :-) Det er godt at I kan holde hinanden igang - du har den sjove del med indkøbene og så må du bare købe rigeligt så der ikke skal vedligeholdes så meget senere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja der har været gang i den her, nu tager vi den nok lidt med ro igen. Det er sjovest at købe ind, det gider Bent ikke. Jeg håber at få dækket alle huller, så der ikke kommer så meget ukrudt op.

   Slet
 9. Hei Lisbeth.
  Det nye bedet ser flott ut. Det blir spennende å se når det vokser til. Tror vel at Bent at du setter pris på nye bed:-)
  Her håper jeg ikke det blir flere bed, føler det vi har er mer enn nok å vedlikeholde....
  Ha en fin hel/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eirin
   Tak skal du have, ja det bliver spændende at se det i løbet af et par år. Ja Bent tror, jeg sætter pris på nye bede, men det blev lidt mange på en gang.
   Det kan knibe at følge med.
   Tak i lige måde

   Slet
 10. Good morning dear Lisbeth,
  It's great to have a husband that loves gardenwork too!! How wonderful it is to have space enough to create new beds. I can't.(fun) 5 new Clematis are a lot!!
  Enjoy your garden today!! I hope the weather is great at your place too!
  Have a wonderful weekend ahead
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good evening dear Marijke
   I am not sure that my husband likes gardenwork but he is kind enough to help me :) The new clematis has to climb up in the trees so they won´t tak a lot of space.
   The weather is changing here sometimes cold and sometimes sunny and nice.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 11. De tre små var fina. Jag tycker ljust gult och de blå klär varandra väldigt fint. Det kräver en del jobb att göra om och göra nytt :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja de er vældig fine sammen de små rhododendron. Det er længe siden, vi har lavet så meget om som det sidste halve år.
   Tak i lige måde

   Slet