søndag den 18. oktober 2015

Plantning, roser og efterår


Knopurt i blomst på to forskellige planter, måske er det ikke noget særligt, men jeg blev da lidt forundret, da jeg opdagede blomsterne, kønne er de i hvert fald.
Dagen er selvfølgelig blevet brugt til at plante i, heldigvis var det bedre vejr i dag, det var nemlig næsten stille vejr, solen har vi desværre stadig til gode.
 Bent får god hjælp af Bellis, som altid er på pletten, når der skal graves og plantes.
 Her er de første to plantet, det er selvfølgelig nogen med yndlingsløv, til venstre er det Queen Bee x R. rex og til højre Bureavii x rex. Altså hele to rex kryds, den første var bestemt hjemme fra, den ved siden af kunne jeg ikke stå for.
 også denne her var bestemt hjemme fra. Claus var ikke meget for at sælge mig den, for den var meget klejn i det. Derfor fik jeg den billigt, den hedder Black Adder og skulle iflg. billederne få næsten samme mørke farve, som alles yndling R. Charles Dickens, så den måtte jeg da eje. Det varer nu nok nogle år, inden der kommer blomster i den.
Her står så dem, som var den egentlig årsag til at jeg skulle til Rhododendronhaven. To planter til læhegnet. Claus havde fundet en meget stor til mig, som stod ude på marken, så den var godt hærdet og kommer til at fylde godt ud til hegnet, R. Metternichii er navnet, til venstre for træet står R. Johannes Søberg, den er opkaldt efter Johannes Søberg, Østerlindet. En krydsning mellem R. bureavii og R. ponticum, udviklet af Rhododendronhaven i Tørring i 1983. Begge har let indument på bagsiden af bladene.
De sidste tre bliver først plantet i morgen, da der ikke var nok gennemvædet spagnum.
Vi tager lige lidt billeder, ellers bliver der for meget tekst.
 Aster Marina Wolkonsky er rigtig fin nu
 det er efterårshjørnet også
 og her
Sorbus Dodong bliver flottere og flottere i løvet
 hjertebedet flankeret af andre træer og buske med efterårsfarver
Audrey Wilcox står med flotte knopper
Og pakken fra Jas? Den indeholdt 19 roser, det var kun de fire, der var til mig. Resten var til et sommerhus i Sælvigbugten, jeg havde lovet at opbevare roserne, indtil de kom herover for at plante dem. Det gjorde de så i går. Fragten var betalt, så jeg var velkommen til at få nogle med, tja det kunne jeg selvfølgelig ikke stå for. Så det var 6 roser, der skulle plantes, det var lige før, det kneb med pladser til dem, men det lykkedes endnu en gang.
Jeg skulle jo også plante A Whiter shade of pale, som jeg fik af Linda i går, La Paloma stod stadig i krukken fra Tina, også den er plantet ud nu. De kom hen i bedet ved skuret, hvor Wild Rover står.
De nye barrodsroser var: Maid Marion, Englands Rose, Falstaff og Café. Den sidste kan være lidt sart, så den må jeg have dækket. Det er en buketrose.
Nå efter al den rosensnak, må vi have nogle flere rosenbilleder
 Audrey Wilcox er tæt på udspring nu
 Braithwaite er lige sprunget ud med et par blomster
 Compassion er fantastisk blomsterrig
 Gertrud Jekyll står så flot nu
 Ghita Renæssance
 Odyssey
I går lavede jeg en liste over de roser der blomstrer nu (husk nu på jeg har mange roser) der er 60 stk. i blomst lige nu, nogen med en eller to blomster, men også en del med flere, det er da ret flot.
Ved pælen med de gyldne roser er der også gang i blomsterne
 og her ved rosenstativet Fighting Temeraire
 Fresia
 Golden Celebration
 Jane Austin
 Lady Emma Hamilton
 Nettorosen er i gang igen
Pat Austin
men men alt er ikke lutter idyl, mange roser er barbenede, stråleplet er der også, men det skal lige siges, at Linda var chokeret over et par af mine roser, som man nærmest ikke kan få øje på. De må have lidt rhizobio, hvis det ikke hjælper er der nok kun en vej for dem.

til slut lidt kig ind i skoven
Her har jeg snydt lidt, jeg savnede en solnedgang, så jeg var i arkivet og fandt en fra 12.10.14
Med denne solnedgang vil jeg ønske jer en god søndag.

36 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth,
  Sikke mange nye planter til haven. Efteråret er jo også den bedste plante tid. Her havde jeg havebesøg i går og fik foræret en masse planter væk. Det er godt at tynde lidt ud og glæde andre. Jeg skal ikke i haven, men lave opgave. I går sneg jeg mig ud og købte græskar til min søn der kom også et par planter med hjem. Mere om dem i løbet af næste uge. God søndag til jer derovre. Dejlige billeder og 60 roser i blomst..imponeret. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er lidt vildt, men du har ret, det er nu, der skal plantes, det er et godt tidspunkt. Det er godt at komme af med overskudsplanter, så man kan glæde andre, det har du ret i. Du har travlt med opgaver, det skal jo gøres, det er alligevel heller ikke havevejr, mørkt og gråt er det næsten hele tiden. Spændende hvilke planter du har købt.
   Også god søndag til dig.

   Slet
 2. Godmorgen Lisbeth

  Vi er da rigtig morgenfriske - selvom det er dunkelt derude!
  Og Golden celebration er da mindre fyldt nu også hos dig på denne årstid - det en jo nu den rigtig viser sig - i sommerens løb har vi da dårligt bemærket den:)
  Spændende med disse rhodo-kryds du har fået hjem, hvor mange mon der vil blomstre næste år?

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Karsten
   Ja jeg vågner samme tid hver morgen, selvom det er dunkelt.
   Jeg har ikke tænkt over, at Golden Celebration er mindre fyldt nu, men flot er den helt sikkert, jeg har nu også bemærket den i sommer :)
   Ingen af krydsene vil blomstre næste år, Queen bee krydset har en blomst, der gerne vil springe ud nu, det giver ingen blomster næste år, og en ikke ret køn blomst nu. R. bureavii skal jeg nok vente på i mange år, den jeg har haft i snart 10 år har ikke blomstret endnu.
   Men metternichii kommer med blomster næste år.
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Endnu engang sidder jeg her og imponeres over dit store kendskab til rhodoer og roser + alt muligt andet - fantastisk! Selvom det er hårdt at grave, så er det skønt at få plantet nyt og følge udviklingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja når man tænker på, at jeg ikke vidste noget som helst om det for 12 år siden, så er det vel meget godt gået. Min force er min gode hukommelse med navne :) Her hos os er det ikke så hårdt at grave, det kan jeg sagtens sige, når det er Bent, der gør det, men det har før været værre. Ja jeg bruger meget tid på at følge udviklingen, det kommer du også til nu. Jeg har set dit sidste indlæg, desværre gik internettet, lige da jeg havde skrevet en kommentar, så den fik du ikke med.

   Slet
 4. Hej Lisbeth.
  Jeg tror det er helt normalt, at knopurt får en lille remontering her i efteråret.
  Dejligt med nye planter. Min Molly tror altid jeg graver efter mosegrise og andet godt, hver gang jeg planter eller graver i det hele taget. Den har slet ikke fantasi til at forestille sig det ikke er derfor jeg graver. Så den tror ofte den skal hjælpe. Det er nu ikke fordi den er slem til at grave...... altså på nær når der ER mosegrise, så får de kamp til stregen.
  Knus Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Ja og remonteringen kom først her, da jeg fik taget mig sammen til at klippe den ned.
   Ja det er dejligt med nye planter. Schippo hjalp med at grave sidste år, i år er det så Bellis, der klarer det. Schippos er gået over, så mon ikke også Bellis holder op. Mosegrise har vi ikke her. Ikke noget vi savner :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth. Sikke mange ting, der sker hjemme hos dig. Det var vel nok godt, at du fik flere rhodoer? Du er da vist lidt en rhod:) Det er så imponerende, at du kan huske alle de svære navne. 60 roser i blomst! Det er helt fantastisk. Alle mine blomstrer også, men det er jo en mikro-samling ved siden af dine. God søndag til dig og Bent.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja lidt sker der her på matriklen. Jeg tror både jeg er en rhod og en ros :) Ja de fleste kan jeg huske navnene på, men de nye har jeg skrevet op, indtil jeg lærer dem. Ja 60 roser i blomst er mange, men de er jo lidt spredt. Heldigvis blomstrer dine også nu, og du har Galway i blomst, det har jeg ikke.
   Tak i lige måde til dig og Anders.

   Slet
 6. Kære Lisbeth.
  Jeg kan godt se at der fortsat er græsplæne i din have, men den skal man jo bruge når man skal rundt for at se alle de flotte planter - stauder og roser - det jeg tænker at det er utroligt at der fortsat er plads til noget i din have. Jeg ved godt at der er taget noget op, men alligevel.
  Jeg er rigtig glad for at kunne følge med i din kønne have.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kirsten
   Ja der er stadig græsplæne, men der skal også være stier, så det er ikke dem vi tager af. Det begynder også at knibe med pladsen, derfor fjerner vi noget andet.
   Og jeg er rigtig glad for, at du følger med
   Kh Lisbeth

   Slet
 7. Knopurt er smuk i sin enkelhed. Især de to første rhododendron forstår jeg godt, at du har købt. Bureavii x rex har vi også - har haft den nogle år; men den var megalille, da vi købte den, så planten er stadigvæk ikke voldsomt stor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja knopurten er rigtig fin, og man lægger ikke helt så meget mærke til den, når den blomstrer første gang, så er der så meget andet. Ja de var lækre to første rhodoer, de sidste var til hækplanter, det er de gode til. Min Bureavii var glad for flytningen, så nu gror den godt. Men de er jo ikke hurtige.

   Slet
 8. Kære Lisbeth
  Jeg kan se du har været vidt omkring - og det var vel nok skønne rhodoer du der fik fingre i.
  Min R Bureavii har ikke været i blomst endnu, men den er jo fin.
  Jeg tror da du ikke kan tåle at se jord uden der skal noget i det, hva Lisbeth - kan du snart have plads til mere, hvis det skal tage sig ud.
  Jeg kan se du har haft travlt, det hele ser jo dejligt ud også i efterårsfarverne.
  Asters Marina er så fin med sin blå farve.
  Jeg er forkølet, men har dog været til et indendørs kræmmermarked for at se om der var emner til min Tøsemesse i april måned.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja lidt omkring har jeg været, men kun en time fra færgen :) Ja det var fine rhodoer, jeg fik der. Min R. Bureavii har heller ikke været i blomst endnu, men det kønneste er jo også løvet.
   Ja ja det går da endnu med pladsen, men det er sjovt at sætte lidt mere spændende planter i stedet for de kedelige i læhegnet.
   Ja efterårsfarverne er fine, men vi savner solen. Asters Marina er meget fin, den eneste asters jeg bryder mig om.
   Øv at du er forkølet, men god bedring.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth.Det jeg er mest imponeret over i dag er at du stadig har 60 roser i blomst.............fantastisk.
  Men spændende med dine nye roser.
  Alle de navne på rhodoerne kender jeg slet ikke......................men godt at du kan alle navnene på dem.
  Også godt at du har Bent til at grave dem ned.Det kan godt være hårdt.
  Vejret har været OK i dag til at gå i haven............men ingen sol.
  Rigtig god søndag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det er utroligt med 60 roser i blomst, jeg troede heller ikke selv, at det var så mange.
   Ja det er godt med forskellige rhododendron, når man er samler. Du kan tro, jeg er glad for, at Bent graver ellers havde jeg ikke haft så meget af alting.
   Nej det er sørgeligt, at det kun er jyderne, der skal have sol. Vi fik heller ikke sol her.
   Tak i lig måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth
  Godt at se der er gang i planteriet hos jer, bare lidt ærgerligt at solen ikke er fremme. Her skinner solen fra en skyfri himmel og vinden har endelig lagt sig, så det er skønt.
  Jeg ved du har mange roser, men det er da flot du stadig har så mange i blomst ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja der er godt gang i planteriet, men vi savner ganske rigtig solen meget, så du borer lidt i såret ved at fortælle om jeres skyfri himmel. Nå men vi må jo leve med det.
   Ja det er mange roser, der er i blomst, så må jeg glæde mig over dem i stedet :)

   Slet
 11. Jeg tænkte jo nok, at der var planter i din pakke...haha :) Det er da også de bedste pakker at få...omend pakker med haveting/bøger nu heller ikke er at foragte :)

  Hvis det er til nogen trøst, så har vi her konstant gråvejr...RIGTIGT gråvejr + dis...og støvregn flere gange om dagen...uf...jeg trænger til LYS.
  Derfor har jeg også været ude i knap 4 timer i dag og fik begyndt løglægningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Ja selvfølgelig var der planter i pakken, det er jo det vi kan lide :)
   Jeg ved godt, at Sjælland og det sydlige Dk har lige så lidt sol som vi har, det er deprimerende, især når efterårsfarverne er så smukke. Jeg har til gengæld næsten ingen løg lagt i år, nu må vi se, om jeg finder nogen, ellers går det nok.

   Slet
 12. Hej Lisbeth, hold nu op hvor har i haft travlt med at plante. Om jeg forstår hvordan du kan holde styr på alle de navne på Rhodoerne, mange ag dem ligner jo hinanden,jeg forstår det bedre med roserne når de er i blomst. Dem ville jeg nu heller ikke kunne huske, men jeg er altså også et fjols til at huske navne.
  Jeg er sikker på at de to roser der var lidt sølle ville blive noget flottere hvis ikke de skulle slås med en busk hver om at få næring :o) jeg var vildt imponeret over hvor høje alle dine roser ellers var :o)
  Spændende med nogle nye far JAS, jeg må da lige ind og Google dem.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Så fik jeg Googlet, den sidste som du alder Cafe, kan jeg ikke finde..jeg tror det var den Anton prøvede at forklare mig om også. Hvad farve er den ?

   Slet
  2. Hej Linda
   Ja du kan tro, vi har haft travlt med at plante, godt vejret blev lidt bedre end i fredags. Måske er det, fordi jeg er god til navne, at jeg anskaffer mig så mange rhodoer og roser.
   Det var nu nogen af roserne i rosenbedet, jeg hentydede til, kan du huske, hvad du sagde, da du så Claire Renæssance. Ja mine roser bliver meget høje.
   Kh Lisbeth

   Slet
  3. Café kan du finde hos Rosenposten, jeg kan heller ikke google den, der er åbenbart en café, som hedder Rose :) Den hedder egentlig Café au lait, det kan jeg så heller ikke finde på nettet.

   Slet
  4. Åh, ja det kan jeg godt huske. :o) jeg håber den kommer sig, den er så smuk. Jeg har fundet Cafe, det var den jeg mente jeg havde set på Facebook også den er så fin :o)

   Slet
  5. Ja det er den, jeg håber, den klarer vinteren, iflg. Rosenposten er den jo sart.

   Slet
 13. 60 roser i blomst nå er jo nesten utrolig!
  Sorbus Dodong står på min ønskeliste :)

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det lyder utroligt, især når I har kulde, men så mange er der.
   Det kan jeg godt forstå, den er dejlig.
   Klem

   Slet
 14. Hej Lisbeth
  Vejret har nu ikke været noget at råbe hurra for men det har jo været fint at plante i og der var jo meget du skulle have i jorden og der skal jo graves en del til både Rhodoer og roser. Godt du lige har en ved hånden der kan styre en spade :-) og han er jo efterhånden i træning. Ikke noget at sige til at du måtte eje Black Adder for den farve er jo bare fantastisk og selv om det er en bette splejs så skal du garenteret nok få noget ud af den.
  Hele 60 roser i blomst det er da ret godt og mon ikke de bliver ved lidt endnu. Vejret for de næste dage ser da ud til at blive med lidt sol det mangler vi altså også. Som altid er skoven flot.
  Jeg har haft gang i havearbejde idag på en meget lille matrikel. Svigerfars gravsted er blevet ordnet og der er lavet et lille bed og plantet lyng. Så nu ser det helt fint ud indtil vi skal have lagt gran på midt i næste måned.
  Fortsat god søndag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej vejret har bestemt ikke været noget at prale af, nord og vestjyder har været mere heldige. Ja godt Bent vil svinge spaden for mig, ellers var det nok ikke blevet til så meget, jeg er ikke så sej som dig. Jeg håber Black Adder bliver den mørke farve, som billederne viser, men nu får vi se om føje år, den skal lige vokse sig stor og stærk.
   Ja 60 roser i blomst er mange, hos os lover de stadig ikke godt vejr, altså solskin og snart skal det begynde at blæse igen :(
   Ja skoven er heldigvis fin alligevel, men jeg kunne nu godt tænke mig at se den i solskin.
   Godt du kan ordne svigerfars gravsted, det kan svigermor nok ikke rigtig, men hun kan nok beundre dit arbejde.
   Tak i lige måde
   knus Lisbeth

   Slet
 15. Hvor er du heldig, at Bent vil plante for dig.
  Det bliver spændende næste år at se de mange ny blomster.
  Tak håber også du har haft en god søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Aase
   Ja jeg føler mig også meget heldig, ellers havde jeg ikke haft så mange rhodoer. Det bliver rigtig spændendende næste år ja, jo tak jeg har haft en fin søndag.
   Dejlig dag til dig

   Slet
 16. Kære Lisbeth
  Det bliver lige til en godmorgenhilsen :) Da du skrev om din tur til Rhododendronhaven, var jeg inde og kigge på udvalget og faldt pladask for Black Adder og tænkte på, om du mon ikke også havde forelsket dig i den - det havde du så :) 60 roser i blomst - det er nu alligevel imponerende, selvom jeg ved, du har mange. Smukke skovbilleder som altid. Er stadig vild med Marina Wolkonsky :)
  Håber, du får en dejlig dag!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja men det er da også hyggeligt med en godmorgen hilsen :)
   Ja Black Adder ser fin ud på billederne, jeg håber en gang at se fine blomster på den. og at de er lige så fine som billederne viser, men det varer lige et par år eller tre.
   Ja det er ret mange roser i blomst, jeg troede ikke selv, at det var så mange, men jeg gik rundt og skrev dem op en for en, så er der ingen tvivl :)
   Marina er også dejlig, mon ikke hun kan deles til foråret.
   Også dejlig dag til dig.
   Knus Lisbeth

   Slet