lørdag den 18. juli 2015

En særlig iris og meget andet

                                      
Rosenhav
Forleden opdagede jeg, at der var knopper i en iris, jeg næsten havde opgivet at se i blomst.
 Den står et mørkt sted og det var lidt for sent på aftenen
her er et morgenbillede af en Louisiana iris (det tror jeg i hvert fald, at det er) smuk er den.
 samme aften så jeg denne Hemerocallis, her kunne det jo ikke nytte at vente til næste dag, så var den lukket igen.
 min store flotte hortensia i aftensolen
og denne her, som ikke er så stor, men har store blomster.
 I ørkenbedet står denne her
en trævalmue, som lige er sprunget ud. Den købte jeg ved Lønbæk Planteskole, da jeg var oppe for at se Tante Grøns have.
spejlbassinet - er der for meget omkring det? Det er ikke nemt at styre
Den første chrysanthemum er i blomst
 Bedet med pelargonier og potteroser, træet er et korktræ.
 Da jeg var hos Anne fik jeg gul Jakobsstige med hjem
Jeg fik også mørkløvede dahliaer med, de ses her bag solhattene. Jeg har plantet flere solhatte ud i dag, nogen jeg selv har sået. Rundt om dem har jeg strøet kaffegrums med ferramol, det må da være et lækkert måltid for sneglene :)
 Den hvide katost står sjovt nok i det hvide bed
Ikke langt derfra står kæmpeskælhoved. Den holdt ikke til stormen forleden, den væltede, det plejer den ellers godt at kunne holde til, men ikke i år.
 liljer tager vi også med i dag
der springer hele tiden nye ud
Roserne:
 Gerbe rose som står ved thujaen er endelig ved at vågne op
 Morten Korch har nu fået den helt rigtige farve
 den de viser for at vi skal købe den. Et fantastisk lys der er i den.
Munstead Wood er ved at vokse godt til. I baggrunden Nuits de Young
 St. Anne er begyndt på ny blomstring
 St. Cecilie
 William Shakespeare i sol
og i skygge
Endnu en rose på portalen er i blomst, det er A Shropshire lad, smuk ikke.
Solnedgangen torsdag aften
God lørdag, her er det foreløbig gråt og med nogen vind, regn har vi ikke set noget til.

34 kommentarer:

 1. De mørkløvede dahlia ser spændende ud og sikke smukke hortensiaer! Mine hortensia fik (som sædvanligt) frost, så der er kun blomst i en enkelt. Jeg må vist være mere flittig med noget overdækning, hvis jeg skal se blomster i dem. Her er dagen startet med strålende solskin - det tegner til at blive endnu en skøn sommerdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det er fint med mørkløvede dahlia, hortensiaerne er ved at overtage billedet nu. Kan du virkelig ikke have hortensia, det er da ærgerligt. Her har vi det ikke så koldt, så jeg overdækker ikke. Solen kom her 9.30, så nu er her også dømt sommer.

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Tak for kigget i jeres fine have. Jeg har længe overvejet at købe en trævalmue, da den skulle være god til afskæring og dufte helt fantastisk. Hvad synes du? I det engelske haveprogram hvor jeg først så den, var det en hel busk, men på dit billede ser det mere ud som en blomst?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jean
   Selv tak. Trævalmuerne er fine, duften ved jeg ikke rigtigt med, jeg synes ikke, den dufter så meget. Mon ikke den i løbet af nogen år bliver til en busk, lige nu er den kun lille med en blomst. Der kommer nok et par mere, men det varer længe.

   Slet
  2. http://www.calfloranursery.com/sites/default/files/resize/romneya-coulteri-2-700x465.jpg

   Hej igen .....i linket har jeg fundet et billede, som jeg tror, at trævalmuen kan ende med at se ud. Men jeg kan også "se", at det ikke bliver en busk, men en stor staude. 169 - 200 cm? Wow. :0)

   Slet
  3. Hej igen
   Tak for linket, den er godt nok stor og flot, det bliver spændende.

   Slet
 3. Takk for en fin runde i hagen din ! Morten Korch er virkelig vakker.
  Vi oppdaget et par nye hemerocallis som blomstret på en sen kveldstue i hagen igår , så vi får håpe på å få tatt noen bilder idag.
  Her har det kommet mye regn i natt, så da slipper vi å vanne.
  Ha en fin dag :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej med jer
   Selv tak. Morten Korch er en skøn rose med dejlig duft.
   Spændende med jeres hemerocallis, jeg kigger efter billederne.
   Hvor er I heldige, vi trænger meget til regn, men her kommer ingenting.
   Tak i lige måde :)

   Slet
 4. Jeg ble med en gang betatt av din flotte hortensia! Er det 'Blue Bird'?
  Min har knopper, men det er lenge til den vil blomstre her tror jeg. Hortensia er bare så fine!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Jeg har ikke navnet på min hortensia, men den ligner Blue Bird. I morgen kommer der en anden hortensia med i indlægget :)
   Klem

   Slet
 5. Hej Lisbeth. Din kæmpeskælhoved er rigtig flot ligesom dine roser. Det er spændende med liljerne. Min kongelilje er sprunget ud med den første blomst! Det ser rigtig flot ud hos dig. Hos mig trænger det til en stor oprydning og deadheading efter at have været på ferie 2 x 5 dage!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Tak skal du have. Den første af mine duftliljer er også lige sprunget ud, jeg kan ikke huske om det er en kongelilje. Her trænger også til oprydning, deadheading har jeg gjort løbende, jeg har også kun været væk i to dage :)

   Slet
 6. Hej Lisbeth.En hurtig hilsen inden jeg skal til fødselsdag.
  Smukke billeder fra din have...................den ser helt overdådig ud.
  Jeg kan godt lide at man kan se rundt om mir spejlbassin.
  Smukke liljer du viser .Her er de også begyndt at springe ud.
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja haven er næsten for overdådig, og det blæser ½ pelikan, så stauderne vælter rundt i tørken.
   Der er blevet temmeligt frodigt rundt om spejlbassinet, men jeg kan da ikke nænne at grave planterne op alternativet er at flytte bassinet, hm det må jeg lige tænke over.
   Ja nu er det liljetid.
   God tur til fødselsdag.
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Flotte fotos af en dejlig frodig have ,alt ser fint ud:) den iris du viser er "Black Gamecock" og er ganske rigtig en Louisiana-irs af den mere hårdføre sort som kan klarer frosten i DK.
  Hilsen fra et tørkeramt Catalonien.......

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Jeg tænkte nok, at hvis jeg skrev iris i overskriften, ville du nok ind og kigge. Tak for navnet på min iris, det lyder godt, at den er hårdfør og kan klare frosten i DK.
   Vi er også tørkeramte, men det er uden tvivl meget værre hos jer.

   Slet
 8. Meget fin iris! og meget nemmere at flytte spejlbassinet længere ud på græsset, end at flytte planter :-) Hér en enkelt gren med blomster i høneballe-fuchsiaen , fint liv i alle stiklinger , hurra ! varme og forblæste hilsner fra kirsebærfestival

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Horta
   Ja det er en fin iris. Det er rigtigt, at det er nemmere at flytte spejlbassinet end planterne, jeg skal bare finde pladsen.
   Det lyder godt, at der er blomster i fuchsiaen og liv i stiklingerne.
   Nå ja kirsebærfestival - ærgerligt at det blæser så meget.

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Hold op hvor er den Iris smuk. Når sådan en skønhed dukker op så er det frem med kameraet selv i tusmørket :-) Tror sørme at Iris kunne gå hen og blive darlings her hos mig. De to jeg fik af dig er plantet i potter og hygger sig i drivhuset indtil videre. Trævalmuen er også rigtig fin. Spændende hvor længe den er om at gro til. Hvis du syntes der er for trangt rundt om spejlbassinet så skulle det måske flyttes så noget af det stikker ud over fliserne. Så kan du da ihvertfald ikke plante noget foran det :-) nå men det er jeg sikker på at du nok finder en løsning på uden jeg behøver at kloge mig :-) Det ser vist ud til at det er den Chrysathemum jeg har fået en bid af. Min er dog ikke sprunget heltid endnu. Dahliaerne ser da ud til at de har klaret opgravning uden mén. Ærgerligt at din Skælhoved er væltet og så har det hele fået en ordentlig rusketur igen idag. Ja det er sådan Morten Korch skal se ud. Syntes ikke helt at mine ser sådan ud endnu men det kommer forhåbentlig. De er nu også ret flotte Munstead Wood og William Shakespeare. Jeg har jo holdt mig lidt til de lyse farven men jeg købte Rhapsody in Blue idag så nu er lidt med der. Der var udsalg på roser i Rosenhaven 3 stk for 100kr. Det var rosen manden selv jeg snakkede med og forklarede lidt om solforholdene og han sagde at det ikke var et problem. Måske der kommet lidt færre blomster. Der er en stor gren fra den japanske kirsebær der går ind over drivhuset og jeg tænker at den fjernes så kommet der lidt mere eftermiddags sol på.
  Nå nu må jeg hellere gå ud og vande lidt for regn har vi ikke rigtig fået noget af Og når det så blæser en hel pelikan så tørrer det jo ekstra meget. Tror snart ikke på de meterologer mere.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg er også vild med den iris, godt den endelig ville blomstre, det er først for et par dage siden, jeg opdagede knopperne. Ja det er spændende med trævalmuen, jeg håber da, at den kan klare vintrene. Ja måske er det en idé med spejlbassinet, jeg summer lidt over det.
   Ja det var ærgerligt med kæmpeskælhoved, jeg skal love for, det har blæst i dag, men nu lover de regn i morgen, det kan vi sagtens bruge, også her er alt så tørt, men vi får såmænd ikke nok - lidt har selvfølgelig også ret. Jeg har også vandet i aften.
   Nå du har købt Rhapsody in blue, den jeg havde forærede jeg væk, det er ellers en, folk lægger mærke til, den er også flot, men jeg synes, min groede grimt og blev bar. Nu har den det godt hos Ulla og Malcolm. Det var ellers billigt for roser, selv Jas kan ikke være med. Jeg har ikke hørt før, at det gav færre blomster, hvis de står for meget i skygge, men at det ellers ikke er et problem, det lyder da meget godt. Det lyder som en god idé at fjerne en gren fra den japanske kirsebær.
   Lad os håbe, vi får regn i morgen.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. At de måske gir færre blomster hvis de ikke får så meget sol er nu kun min teori så jeg er glad for at høre at du ikke har hørt om det. Han sagde bare at selv om de ikke helt fik 6 timers sol så skulle de nok klare det men nu må vi se jeg har jo ikke givet en herregård for dem. Nu må vi se om Rhapsody in Blue vil komme til at se ordentlig ud. Jeg købte nu også kun en. De øvrige indkøb er Stockholm, Kalmar og Blue Moon :-) jeg fik alle 4 for 125kr.

   Slet
  3. Ja det er da godt at høre, at roserne nok skal klare det med mindre end 6 timers sol. Jeg tror, det er et spørgsmål om klipning, jeg har måske ikke været hård nok ved min. Det var billigt ja, jeg har haft Blue Moon, men forærede en væk, den anden gik til. Den var heller ikke så sund. De andre to kender jeg ikke.

   Slet
 10. Kære Lisbeth
  Ja, det er da en flot Iris du har. Ligeledes den store Hortensia.
  Din Trævalmue ser spændende ud.
  Roserne er jo smukke især jo Morten Korch.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja jeg er glad for min fine iris, jeg synes også både den og Hortensiaen er fine. Trævalmuen er lidt anderledes.
   Ja Morten Korch er bare fin.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth

  Jeg ser Jan har været ind over:)
  Og ja, det er Black Gamekock jeg har den også i blomst disse dage.
  Har du fået din fra "hollandske blomster"?

  og dit spejlbassin - jo der er meget omkring det - men er det ikke bare årstiden og året - meget er jo total stort i år?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja med vilje skrev jeg iris i overskriften, det plejer at hjælpe :)
   Nå har du også den, det var sjovt. Jeg kan faktisk ikke huske, hvor jeg har købt den, det er 2-3 år siden, men jeg har ikke købt ret meget hos dem. Nej det er Eurobulb kan jeg se, når jeg kigger på deres side.
   Jo det er selvfølgelig også fordi, det hele er stort i år, men græsserne bliver jo ikke mindre.
   God dag til dig - spændende om vi får regn i dag.

   Slet
 12. Godmorgen Lisbeth.
  Hvor ser der dejligt frodigt ud i din have. Din Iris er meget smuk og dine roser er skønne, jeg er mest til de enkle, har læst at det kommer med alderen;)
  Da du nu spørger, så ja, jeg ville nok gerne kunne se vandspejlet i dit bassin, gerne fra en siddeplads. Men det er nok som Karsten skriver, at alting er blevet meget stort i år.
  Min erfaring med roser er også, at de får færre blomster i skygge. Der er ihvertfald færre roser på i år, så næste år kommer de ud i solen igen. Det er jo fordelen ved krukker:) Er det for sent at gøde roserne 3. gang nu? Jeg har ikke fået det gjort og synes de ser lidt trætte ud.
  Nå, din asters blomstrer? Ja efteråret nærmer sig. De sidste par dage har jeg tømt krukkerne med forårsløg og lagt tulipaner og narcisser til tørre. Jeg har læst at de små løg som scilla og perlehyacinter skulle i jorden igen med det samme, så de har fået frisk muld og er klar til lidt regnvejr.
  Rigtig god søndag til dig og dine læsere.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. God morge Eliane
   Ja det er meget frodigt i haven nu. Ja den iris er virkelig smuk. Så er jeg ikke gammel nok endnu :) jeg kan lide både de enkle og de fyldte. Man kan godt se vandspejlet fra en siddeplads, men derfor er der nok alligevel for meget omkring det. Jeg må vidst lige drøfte det med Bent.
   Det er heldigt, at I bare kan flytte rundt med krukkerne, ja jeg ved godt, at det ikke er bare lige at flytte dem. Men rart med lidt flere blomster. Hvis de skal gødes er det høje tid, jeg ville ikke gøde senere end i dag, håber I kan nå det i dag.
   Ja de første vinterasters er i blomst, jeg synes også, at det er tidligt.
   Vi må se, om vi får noget regnvejr.
   Tak i lige måde
   Kærlig hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Jo, jeg nåede at gøde roserne og det hele blev vandet bagefter. Jeg tror ikke rigtig vi får noget regn, her er fliserne stadig ikke våde.
   Nu har vi fået besøg af mine børnebørn på 14 og 16 år og i morgen kommer resten af familien og spiser til aften. Hyggeligt.
   Kærlig hilsen Eliane

   Slet
 13. Go morgen Lisbeth!
  Undre dig vel ikke at det er roser jeg falder ekstra for i tiden;-) og Morten Koch er næsten til at spise. Og i forhold til spejlbassinet ville jeg også flytte det, måske bare halvt ud på fliserne. Har selv en noget mindre udgave som også bliver væk i planter, og det må flyttes, også selvom det er hyggeligt at opdage.
  Ha en god dag:-)
  kram fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Anette
   Nej det undrer mig ikke, du må lokke Kim med en tur ned til Jas, der er rigtig mange i blomst, Morten Korch er bare fantastisk, han må have den endnu, for jeg købte en til hver af haveveninderne. Jeg må lige have et møde med Bent omkring spejlbassinet.
   Tak i lige måde
   Kram

   Slet
 14. Ihhh,.... hvor jeg nyder alle dine rosenbilleder, både i dette indlæg og de foregående. Det er da helt forrygende, hvilken blomstring du kan fremvise. Min Morten Korch er ovre, eller dvs. jeg venter på nye blomster... Du har altså også mange flotte liljer og din hortensia der i aftensolen er særlig smuk.
  Dejligt med en tur til Fyn, Arthur ser så sød ud og så også et besøg hos festspillene, sjov at se din søn i fuld krigsmaling.
  Dejligt med endnu flere nye roser - kan du da blive ved... (læs: Er lidt misundelig ... )

  Ha' en skøn søndag.

  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Det glæder mig, ja der er godt gang i roserne, men det kan jeg se, at der også er i din have. Min Morten Korch er også så småt ved at slutte blomstringen, men der er lidt endnu. Ja mange liljer og mange på vej, der er også flere hortensiaer på vej, det er skønt, der stadig er noget at glæde sig til.
   Ja det var en fin tur til Fyn, både Arthur og Per var sjove på hver sin måde :)
   Ja fint med nye roser, men jeg måtte begrænse mig lidt :) jeg kan godt forstå, at du er misundelig, jeg synes også, det er ved at knibe med at finde plads, hvis jeg ikke skal have lavet flere bede.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Men du har jo stadig plads til et enkelt nyt bed, tror jeg :)

   Slet