lørdag den 30. maj 2015

Snegle og bunddække

I aftes gik jeg ude en times tid og kiggede efter snegle, regnen silede ned, og jeg er sikker på, at antallet af snegle var stort, men jeg tog desværre kun 80. Man skal have øjnene med sig, de er ikke så store endnu, og de små sidder oppe i stauderne, så det tog sin tid, og jeg blev våd. I formiddag skal jeg på jagt igen.
Det er trist at have snegle i haven, så her er et opmuntrende billede fra torsdag aften, hvor solens sidste stråler ramte stenbedet.
Karsten skriver en del om sneglefrit bunddække, derfor kommer her et par billeder af muligt bunddække, som sneglene ikke kan lide, i hvert fald ikke hos mig.
 Steffensurt / Circarea er en glimrende bunddækkeplante, den breder sig godt og grundigt ved udløbere og visner helt væk om vinteren. Den er i øvrigt nem at fjerne, hvis det bliver for meget.
 Geranium
heller ikke her har jeg set, at sneglene har muntret sig med at gnaske. Her er det blodrød storkenæb. Geranium Sanguineum, som er rimeligt lavtgående, mange af mine storkenæb bliver for høje som bunddække.
Her er en portulak, som spreder frø efter blomstring, det kan hurtigt blive til en hel masse, her har jeg heller ikke set sneglene guffe. De er også nemme at fjerne, hvis de bliver for meget.
et bud mere er heuchera, dem spiser sneglene heller ikke her hos mig.
også Rosenskovmærke kan være et godt bud. Phuopsis stylosa, og hasselurt.
Nu til noget helt andet
 Allium
 står så flot nu, jeg har flere forskellige farver
 En af de store cypresser står flot nu i stenbedet. Højt oppe ses en rose, spændende om den vil blomstre der. Det er The Generous Gardener, som er kommet højt til vejrs. Jeg har også plantet Gerbe Rose op i cypressen, men den anden gror hurtigere.
 Centauria og dværgelm
 Kasmirsk røn har smukke blomster nu
 snart kan de første liljer starte blomstringen
også Meconopsis er ved at være klar
der er gang i rhodoerne
 R. Kabarett er smuk med den mørke ganeplet
 R. Catawbiense Grandiflorum i fuldt flor
R. Catawbiense Alba er også godt i gang
                                     
 R. Gundula

 R. Lavender Princess
 R. Makiyak står stor og flot i skoven, sidste år sprang den blomstringen over
 R. Paula
R. Select er helt tydeligt en yakushimanum hybrid
og de farvestrålende løvfældende
 R. Glowing Embers har mange knopper, den første blomst er sprunget ud i dag.
 R. Golden Eagle
 R. Jack A. Sand
og R. Jock Brydon
inden længe er der gang i roserne
 Penny Lane
Til slut en skøn solnedgang over rugmarken.
Rigtig god lørdag - ikke særligt godt til åbne haver, men det kan vi ikke gøre noget ved.


25 kommentarer:

 1. Godmorgen Lisbeth

  Gode bud på bunddækker - Geranium findes vist da og i denne stærk lugtende version måske til lidt større sager...?

  Sikken et festfyrværkeri du har med Golden Eagle og de andre markante løvfældende - imponerende!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Karsten
   Ja der er da lidt at vælge imellem. Ja geranium kan nok også gå til lidt større sager, nogen af mine er ret høje. Og stærkt lugtende det er de.
   Ja det bliver flot, når Golden Embers også blomstrer.
   Tak i lige måde.

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Så trist det er å høre om alle de snegler du har. Det må være mye jobb å få tatt knekken på de når en har så stor hage som deg! Mye bedre å kikke på alle de flotte bildene fra hagen din :)
  Den du kaller karshmirsk rønn, har du noe latinsk navn på den? Den var virkelig vakker. Rønn har jeg fått med meg som er det vi kaller for rogn.
  Her siler regnet ned i dag, så i dag blir det ikke noe hagearbeide. Håper det kommer noen på besøk i hagen din likevel til tross for regnet.

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er trist med sneglene, det bliver ikke nemt at slippe af med dem, jeg håber, de vandrer videre en skønne dag.
   Den kasmirske røn hedder Sorbus Cashmiriana, den er meget fin både med blomster og hvide bær senere.
   Vi har kraftig blæst og byger her, men solen titter forhåbentlig frem i eftermiddag, så jeg får nogen besøgende.
   Klem

   Slet
 3. Vi bor lige ved en skov, så vi får rigtig mange skovsnegle ind i vores have, men vi går flere runder med saltbøssen, desværre ser min far dem ikke så godt, så i forgårs havde han lige gået en runde, hvor efter jeg gik en med ham og fandt over tyve sammen i mange forskellige størrelser...
  Jeg oplever at de kravler op i planterne og sætter sig på bladene... Så det er bare et spørgsmål om at holde godt øje...
  Det er svært at holde dem væk, men så længe man gør et forsøg, så er det da altid godt...
  Jeg kom til at tænke på, om nogle af alle de bundplanter du nævner også kan holde græs væk og bloster kan komme op?
  For vi døjer meget med senegræs og har lupiner i det ene bed, fordi de kan holde græsset lidt nede, men kunne da være rart med nogle bundplanter, som holder sneglene og græsset væk, men hvor lupinerne stadig kan komme...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Cecilie
   Jeg kan ikke lide at bruge salt, for det går lidt langsommere, inden de dør. Jeg har et tidseljern, som jeg hugger i dem, så dør de med det samme. De er svære at finde, så længe de er små, og ja de kravler op i planterne, jeg bruger saksen til dem.
   Det er dumt ikke at forsøge at få dem væk, ellers bliver der bare endnu fler.
   Desværre findes der ikke noget bunddække, som helt kan holde græs og ukrudt væk. Jeg har også meget senegræs, som gror lige op gennem bunddækket. Sneglene holder det heller ikke væk, men de spiser ikke af det bunddække jeg nævner her.

   Slet
 4. Åhh-ja, de dræbersnegle - sønnen og jeg fik 415 fredag aften da vi kom til sommerhuset og vi manglede dens sidste fjerdel af haven.
  Vi gjorde en sjov og nyttig opdagelse - på en stor afklippet hyldebærgren var der fyldt med snegle der gnaskede i de visne blade - så de kan åbenbart bruges som lokkemad og så er det hurtigt at få fat på en større mængde.
  Dejligt du viser forslag til bunddække - det gav mig lige nogen brugbare ideer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit
   Ja komme dem til livs kan vi vist ikke, jeg er sikker på, at der er lige så mange hos mig, men jeg så dem bare ikke. De er rigtig træls. Spændende med hyldegrenen, jeg har også netop i dag gået og tænkt på, at hvis man lægger et eller andet, de godt kan lide, altså noget vissent kommer der flere til, og så må man blive ved med at vende tilbage til det sted og slå dem ihjel.
   Godt du fik nogen brugbare idéer :)

   Slet
 5. Kjedelig med snegler. Men siden jeg ikke er helt imot gift (sneglegift)
  Bruker jeg Ferramol granulat langs hele tomtegrensen. Etter noen år har vi nå en hage uten iberiasnegler, mens snegler med hus og åkersnegl ser vi. Og vi plukker på jordet nedenfor tomten, og der legger vi ut "giftede" snegler som igjen blir spist av sine venner, og det blir færre snegler for hvert år der også.
  Ellers vakre bilder fra hagen, fortsatt lykke til idag:-))
  Her øser regnet ned:-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej med jer
   Ja det er kedeligt med snegle, området her er så stort, så jeg synes, det bliver for dyrt i ferramol at strø over det hele, men det er nok det eneste, der er at gøre. Vi har marker omkring os, der kommer de ind fra.
   Tak skal I have.
   Vi har sol og meget vind.

   Slet
 6. Jeg har slet ikke været på sneglejagt endnu. Jeg har tidligere år præsteret at komme for sent på arbejde, fordi jeg absolut skulle finde x-antal om morgenen inden det var "nok". Så jeg er gået over til øl-fælder, som kan passe sig selv. Tidligere år har vi haft svære invasioner, men de seneste to år har været rimelige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er ikke godt at komme for sent på arbejde på grund af sneglejagt :) Vi har heller ikke haft så mange de sidste par somre, men det våde vejr har rigtig fået gang i dem. Jeg har også før prøvet med ølfælder, måske skal jeg prøve det igen.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Hvor er det bare surt at skulle bruge så meget tid på de snegle og så bare vide at der er mange flere derude. Måske du skal gemme mælkekartonerne og så lave nogle ølfælder. Kønt er det godt nok ikke men det er afgnavede planter jo heller ikke. Portulak så bare så godt ud i din skov. Tror du de kan gro i sol? Tænker at det kunne være kønt imellem roser. Her er der ikke nogle Allium i blomst endnu det er nok nogle senere modeller dem jeg har. Min Meconopsis blev flyttet sidste år og det ser ikke ud til at den blomstrer i år.
  De orange Rhodoer lyser godt op. Orange er godt nok ikke lige yndlingsfarven (heller ikke hade farve) men de er nu smukke :-)
  Roserne gør sig klar til at overtage scenen. Pæne store knopper i dine. Her er der ved at være farvevisende knopper i Aicha men lusene har overfaldet den. Sæbevandet må tages i brug.
  Jeg har i eftermiddag fået plantet agurker, chili og melon i drivhuset. Så mangler vi bare noget sommer. Græsset er også blevet slået imellem de småbyger vi har haft. Solen har da også været her men puha hvor det dog blæser.
  Håber at der er nogle der har trodset vejret og besøgt jer :-)
  Ha en rigtig god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er rigtig surt, det kan godt være, at jeg skal prøve med ølfælder, de er bare så klamme. Men du har ret afgnavede planter er heller ikke kønne. Portulak kan gro alle vegne, jeg har nogen, der selv har sået sig mellem roserne. Du fik forhåbentlig nogen med hjem, ja det tror jeg. Snart er alle mine allium i blomst, på det område er vi åbenbart lidt foran.
   Ja de orange rhodoer er skrappe i farven, men det gør ikke noget, det er jo så kort.
   Ja nu varer det ikke længe, inden roserne kommer i gang.
   Vi har ikke haft byger i dag, men en masse fæl blæst, heldigvis også med sol.
   Ja det får du at høre i morgen :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Kære Lisbeth.
  Håber du har haft mange søde og glade havegæster idag. Sol og blæst er ikke det værste.

  Ak ja..de dræbersnegle giver os haveejere grå hår i hovedet. En mild vinter og et vådt forår er dræbersneglenes livret. Uf! De slimede bæster! De holder bare nallerne fra mine elskede lupiner....hvis de har deres klistrede liv kært. Æv!

  Knus fra Klisterkanalen i tørvejr...sørme.
  Sikke en plantemangfoldiged der er hos dig. Imponerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tante grøn
   Hvor hyggeligt med en hilsen fra dig i dag. Jeg kan ikke sådan tiltrække gæster som du kan, men lidt kom der da. En færge tager man ikke, så hellere en bro og sådan en har vi ikke.
   Ja dræbersneglene er fæle, jeg fandt en i en af lupinerne i aftes, og tre i en hosta uf hvor er de træls.
   Dejligt med tørvejr hos jer i Klisterkanalen, det har vi heldigvis også haft.
   Ja der er mange forskellige planter. Nu må du snart komme en tur over og kigge, jeg er ved at læse din bog, og jeg kan se, at vi er enige om rigtig mange ting vedr. have og natur.
   Knus fra fru Høneballe :)

   Slet
 9. ak ak ak, vi har "endelig" fået dræbersnegle også her hos os, vi har ellers været forskånet for bæsterne....så jeg læser med interesse om planter som de IKKE bryder sig om....bwaaad, hader dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Ja øv dræbersnegle er rigtig træls, synd I også har dem nu. Godt jeg kan give lidt input om ikke spiselige planter for dræbersnegle.

   Slet
 10. Dræbersnegle kan vi nu godt undvære.
  Dine portulak er vel nok fine.
  Enig bestemt ikke lige vejr til åbne haver.
  Håber du har haft en god lørdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja bare vi kunne blive fri for dem. Ja portulakkerne er fine lige nu.
   Det gik ok, det holdt tørvejr, så det var en god lørdag om end det blæser lidt rigeligt.

   Slet
 11. Vackert hos dig...
  Kram titti

  SvarSlet
 12. Kære Lisbeth
  Flot billede du starter med.
  Sikke noget med alle de snegle du har. det er træls.
  Dejligt med bunddække, der er sandelig mange muligheder.
  Og bedre end ukrudt.
  Og dine rhodoer, hvor er de smukke - håber da der har været folk og se dem i dag.
  Flot Cypres du har i stenbedet.
  Og Portulak, hvor er blomsterne søde.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Tak skal du have, ja den lave aftensol er smuk.
   Det er meget træls med sneglene, i aften så jeg ingen, når det ikke regner, kommer de først frem, når det er mørkt.
   Ja bunddække er bedre end ukrudt, men det kan nu ikke helt holde det væk.
   Ja der kom da nogen og så dem.
   Cypressen er fantastisk lige nu, ja også portulakblomsterne er søde.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again very soon!

  SvarSlet