tirsdag den 26. maj 2015

Dahliaerne gravet op!


Det har regnet forrige nat, regndråber på træpæoner er smukke. Vi kan godt lide blomster med regndråber.
Desværre kan sneglene også godt lide regn, så det vrimler med dem derude. Jeg har gået næsten to timer til aften og aflivet snegle. I eftermiddags gravede jeg de dahliaer op, jeg kunne finde, for de blev ædt af sneglene. De er nu sat i potter, indtil de er vokset ordentligt til. At sneglene spiser dem, kommer egentlig ikke bag på mig, men at de også spiser solhatte, havde jeg ikke lige regnet med. I aftes strøede jeg ferramol rundt om solhattene, men jeg må nok i gang med jernvitriolen igen.
I dag vil jeg invitere jer med rundt om haven, så I kan se det smukke læhegn:
 Ude fra vejen og ind i skoven, R. Luteum lyser op og dufter dejligt
Syrenerne dufter også dejligt

Katherine Havemeyer
Den brogede kornel står flot med blomster nu
 også Loniceraen blomstrer flot nu
Sikken en kombination, Lonicera og rød paradisæble
Lige ved siden af paradisæbletræet blomstrer syrenen Andenken Ludwig van Späth

Fra start af plantede vi gyvel i læhegnet, men de var ikke holdbare, så her er de sidste, der er tilbage, de står i hjørnet før blærespireaen.
Blærespirea en rosafarvet og en mørkbladet
undervejs får vi et kig ind i det gule bed til R. Limonada
også den røde hyld Black Lace står ud til hegnet
Derefter står Malus Sargenti
De er flotte nu, hvor de blomstrer
og nogle store hvidtjørn
til sidst i indkørslen står ahornen med syrenskørter
Vel inde i haven igen, får I et glimt af R. Syfides med haven i baggrunden
Den må vi tættere på
 R. Birgitte Insigne
 R. Daviesii
 R. Fortunei
 R. Gundula

 R. Mary Lou og Peggy i baggrunden. Billedet er taget oppe fra diget på vej ud til læhegnet.
 R. Peggy
 R. Snowfire står i nordbedet
 sammen med R. tricanthum
R. Yakushimanum
Da vi for 14 dage siden blev fotograferet til "Hjemmet" fik jeg en gren af kejsertræet fra en dame, som har to træer i sin have. Den er nu sprunget ud og står fint ude i vandkarret. Den er så fin, at den vist må tages ind i morgen. Vi har selv et kejsertræ, men det har ikke blomstret endnu.
God tirsdag til jer.


28 kommentarer:

 1. Træls med alle de mange snegle.
  Hvor høj er jeres trådhegn rundt om haven?
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det er ikke sjovt. Hegnet rundt om haven er 1.40, rådyrene kan godt hoppe over, men de gør det normalt ikke, vi har ikke set, at de har gjort det her. Det er det, de anbefaler, hvis man googler.
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Godmorgen Lisbeth

  Ja, dahlier er klart på sneglenes liste over favoritmad.
  Mange har helt opgivet dem af samme grund.
  Det virksomme stof i ferramol er jo netop jernsulfat - jernvitriol.
  Det er bare blandet og med lokkemad der vist er hvedemel.

  Flot rundtur i haven - det regnvåde har også sin charme!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja ingen tvivl om det, jeg må vist holde mig fra dahliaer fremover eller have dem i krukker, men nu er jeg jo ikke så krukke minded :)
   Jeg har ikke vandet med jernvitriol siden, da det hele i forvejen er så frygtelig vådt, men det er nok det eneste, der er at gøre, eller normændenes råd om nematoder er nok også godt.
   Ja det regnvåde har også sin charme både for os og sneglene :(
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Tak for en hyggelig og indbydende havetur. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor frustrerende sneglenes hærgen må opleves. To timer kunne bruges langt mere positivt end på sneglejagt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Marie
   Nej før man har prøvet det, kan man ikke forestille sig, hvor slemt det er. Godt du ikke har snegle, du har meget guf for dem, alle de små fine planter ville straks blive ædt, med mindre det er noget, de ikke kan lide.

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Tak for turen, det hele er jo så flot.
  Ærgerligt med de snegle.
  Dejligt med syrener, dem kan jeg også godt lide.
  Og dine rhodoer er jo flotte.
  (og så har du vært på tur, hvor bliver Arthur stor, -- han er da en dejlig dreng)
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Selv tak - ja det står godt i år, på grund af kulden og regnen, men sneglene kunne jeg nu godt undvære.
   Ja det er skønt med syrenerne, rhodoerne slår alle rekorder i år.
   Arthur er et nemt barn, han er så tillidsfuld, så selv om det næsten er 2 mdr. siden, han så os sidst, kommer han glad hen til os, det er dejligt, at vi ikke skal bruge tid på at blive venner med ham hver gang..
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Kære Lisbeth.
   Hvor er det dejligt med sådan en lille skøn dreng, man kan næsten "smelte" -- kan godt forstå i er glade for at han kan huske jer, nu.
   hilsen jessie

   Slet
  3. Du kan tro, det var også svært at sige farvel, nu ser vi ham først igen 14. juli.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Ja jeg kunne jo godt se at dine dahlia var oppe mod svære odds så det er nok en god ide at grave dem op og prøve i nogle potter. Uhhh hvor er den snegl klam :-( Denne uge blir der nok en del sneglefangeri. De lover jo byge vejr håber de får ret i at det blir sommer når vi kommer ind i juni. Syrener og hvidtjørn er der rigtig meget af i hegnene herovre. Når vi kører her i nordlige er det mest hvidtjørn men når vi som igår kommer mere syd på så er det syrenerne der dominerer så der var selvfølgelig pyntet med syrener da vi var til fødselsdag hos min niece igår.
  Mange fine buske i dit læhegn :-) Håber at dit Kejsertræ snart vil tage sig sammen og blomstre for de blomster er ualmindelig smukke. Jeg ville da også tage den ind og nyde den selv om den nok ikke holder så længe inde i varmen.
  Har lige været ude og vande lidt det blæser jo tørt. Hvor har jeg medlidenhed med dig at du må rende rundt og fange snegle for hold da op det er koldt derude. Håber du er kommet ind i varmen nu.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja hvis jeg vil se dahlia var der vist ikke andet at gøre, jeg håber, jeg redder dem på den måde. I aften så jeg ingen snegle, jeg har haft to besøgende i haven og er lige kommet ind. For pokker hvor er det koldt. Nå men sneglene skal nok vise sig igen, når der kommer byger.
   Der er mange flotte hegn på Fyn, det er der også herovre, det er dejligt.
   Jeg håber også snart, at kejsertræet tager sig sammen, jeg vil selv have blomster - ikke have dem forærende :)
   Bent har fyret i brændeovnen (26. maj hold da op) men hvor er dej dejligt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Aj hvor ærgerligt med dahliaerne - håber, de lykkes for dig i krukkerne, og du kan ha' dem for dig selv! Jeg kender ikke kejsertræet, men lagde i dag mærke til et træ med lilla blomster uden blade af betydning, som jeg aldrig har lagt mærke til - må vist se om jeg kan få et billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det er rigtig ærgerligt med de dahliaer, jeg håber, de klarer den nu. Det er garanteret et kejsertræ, du har set, bladene kommer nemlig først efter blomstringen.

   Slet
 7. Åhhh... de små bæster! Jeg går også og holder øje med mine dahlia, de kan jo blive spist på en nat. Syntes også der var huller i mine hosta... grmpfff....
  Jeg vidste iøvrigt ikke at syrener er så vilde at de skal holdes bag hegn..... nå spøg til side.... det er en meget smuk beplantning du har langs hegnet. Syrener er nu noget helt specielt. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru friis
   Ja de er fæle de små bæster. Hvis man har dem i haven, skal man holde godt øje med både dahlia, hosta og solhatte.
   Jo jo det er bedst at holde vilde syrener bag hegn, disse er nu tamme :)
   Ja lige nu er syrenerne noget særligt :)

   Slet
 8. Yffer-pyffer, altså - ækle snegle. Nok en klog beslutning om at grave Dahliaerne op. Vi har netop plantet 20 Dahlia ud i bedene, nu må jeg holde godt øje med dem. Vi har ikke set noget særligt til snegle i år, men de er der, det er der ingen tvivl om.

  Ja, syrenene er en helt anden succes historie og de står smukt - sammen med blærespireaerne og alle de andre dejlige ting.

  Arthur - han er i en klasse for sig :)

  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja sneglene er ækle, jeg er også træt af dem, men det forsvinder de desværre ikke af, så ind måtte dahliaerne. Jeg håber jeres 20 dahlia klarer sig og at I ikke har så mange snegle, når nu du ingen har set.
   Det er dejligt med et varieret hegn, ja og Arthur han er bare skøn :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Det lyder som om du må ud med noget Ferramol for det er da vist en ulige kamp du er ude i - Ferramol siger jeg der slet ikke er til det med at bruge gift, men selv jeg har måtte overgive mig nogle gange ifbm vi skulle på ferie, og jeg skal love for at alt var vokset da vi kom hjem igen, og sneglene var virkelig reduceret i antal.
  Jeg har ellers lige overvejet at tage mine dahlia ud af drivhuset da jeg så på Jettes blog at hendes stod ude på terrassen, men nu bliver jeg lidt svedt af at læse dit indlæg her.
  Flotte Malus Sargenti hvor er de yndige.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Jeg tror, jeg prøver med vand med jernvitriol i, jeg bliver fattig, hvis jeg skal bruge ferramol alle de steder, hvor de er. Jeg har også giftfri have, men ferramol er vist ikke på giftlisten, tror jeg.
   Hvis du har dahliaerne i krukker, går det vel, men lige i jorden og knap kommet op, det går ikke.
   Ja Malus Sargenti er fin i blomst.
   God dag til dig.

   Slet
 10. Uhh....jeg hader de dræbersnegle, men det gør du jo også, håber at du får lidt styr på dem. Det bliver da spændende at du er fotograferet til Hjemmet, glæder mig til at se det. Kære Lisbeth, jeg hat to have problemer og du er jo en erfaren dame, så nu spørger jeg. Jeg har vissensyge i min storblomstrende klematis Miss Batman, de står så flotte og så pling, så hænger de. Jeg har klippet det syge ned til ca 20-30 cm over jorden, det andet problem er lige ved siden af og er mine allium, som pludselig knækker sammen på stilken, vi har prøvet at tage et par stykker op og der sidder ligesom noget hvidt slimargtig noget omkring løget. Kan klematis smitte allium, jeg har aldrig set det med allium før og bliver lidt bekymret, da jeg ha rigtig mange i haven. Men det er kun i en gruppe det er sket. Håber så meget at du evt har et svar, jeg har søgt på nettet, men kan ingenting finde, kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margit
   Ja jeg hader dem også af et sandt hjerte, de er ikke nemme at få styr på på sådan et stort område, det kender du nok selv.
   Uha så erfaren er jeg nu heller ikke. Visnesyge er der kun en ting at gøre ved, og det har du gjort. Den skal nok komme igen, det er det gode ved det. Jeg har aldrig hørt, det skulle kunne smitte til allium, men jeg har set på fb, at flere har haft samme problem. Hvis jeg var dig, ville jeg spørge Karsten på bloggen Grønne nedslag, han er god til mange planter, også allium.
   Kh Lisbeth

   Slet
 11. Dræbersnegle kan være en stor plage. I år har jeg (bank under bordet) ikke set så mange, men jeg har alligevel drysset Feramol omkring alle min hostaer.

  Jeg vil høre, om du kan hjælpe mig med et plantespørgsmål? På et tidspunkt viste du en gulstribet (altså bladene) iris, tror jeg nok. Jeg har søgt overalt på nettet, men kan ikke finde ud af, hvad det er for en,, og jeg har tænkt mig at plante den i den gule have sammen med bl. a. løvehale - jeg har også set den hos Claus Dalby.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Ja det er noget skidt med dræbersnegle, jeg har så mange hostaer, så jeg kan købe mig fattig i ferramol, hvis jeg skal dem til livs, jeg prøver med jernvitriol i vand.

   Hvis du kommer til Kolding d. 5.6. kan jeg tage en stribet iris med til dig. Hvis ikke kan du sende mobilporto til mig, så skal jeg sende dig en, jeg har en del, og de er flinke til at blive til en større gruppe.

   Slet
  2. Hvor er det dog sødt af dig. Jeg ved ikke endnu, om jeg kommer til Kolding. Først havde jeg besluttet mig for at tage derover, men så blev vi kaldt på arbejde - det blev så trukket tilbage igen!! Under alle omstændigheder vil jeg meget gerne have en stribet iris, og jeg vender tilbage med svar, om jeg kommer til Kolding eller ej.

   Slet
  3. Det er fint Susanne, vi høres ved.

   Slet
 12. Hej Lisbeth!
  Lækkert læhegn, elsker de varierende farver, tak for turen. Og jeg må have mig en gyvel, den er god til mange ting;-). Sneglene er nu vel ankommet her:( og jeg har arvet en meget stor sending dahliaer som jeg har plantet i jorden, det ville være lige overvældende og dyrt nok at plante i potter, så noget andet må gøres.
  Ha en dejlig dag
  Solskindshilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja jeg er meget glad for mit læhegn, godt du tog med på turen :) Gyvel er også flot, men efter nogen år vil den ikke mere.
   Øv har du også fået snegle, det er træls, måske skal du prøve at vande med jernvitriol?
   Tak i lige måde
   Solskinshilsener tilbage fra fru Høneballe :)

   Slet