lørdag den 21. september 2013

Rålamskræmsler og billeder af lidt af hvert

Jeg har mange roser, men alligevel ærgrer det mig, at rålammene mæsker sig i knopperne, jeg kunne have mange mange flere roser, hvis ikke det var for de små bæster.
Bent har sat snore op og bundet cd´er på i håb om, at det vil skræmme dem væk. Det gjorde han i aftes, men jeg synes, at det så ud som om, de også havde været der i nat. Flere og flere knopper forsvinder, man kan tydeligt se, hvor de er plukket af, nogen af de remonterende får jeg slet ikke at se denne gang, de er simpelthen rippet for knopper.
Nogen er der selvfølgelig i blomst, men ærgerligt er det.

Nu tænker I nok, at det ikke er noget at jamre for med alle de roser hun har. Det er jo også rigtigt, men det er nu bittert at se, at knopperne bare er rykket af på rigtig mange buske i nåhøjde for små rålam.
Nå men der er da heldigvis også andet i haven:
De 3 dahliaer jeg har er ved at være helt godt med, men ingenting i forhold til sidste år.
Mine lathyrus har jeg haft stort held med i år.
Elefantgræs i nærheden af skoven var væltet, men nu har jeg fået den rettet op igen, det pynter.
Den fasanbusk jeg købte i søndags er plantet ud i hegnet blandt en masse iris, håber den klarer det og ikke bliver kvalt af ukrudt.
Lyngen blomstrer fint
Brogetbladet mjødurt var glad for regnen
En rhodo med en enkelt blomst Tamarindos
Jeg havde en gæst i dag, som beundrede min rødbirk rigtig meget.
En røllike har remonteret
Skønne efterårsfarver rundt om
Lemon Queen
Solen skinnede lidt, men det var nu ikke meget.
Sjovt nok er Penny Lane frit tilgængelig for rådyr, men den rører de ikke.
Fortsat god weekend og godt plantemarked til de sjællandske bloggere.

31 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth.
  Hvor er det dejligt at de ikke har spist dem alle, skønt at se dine rosen billeder.., nyder dem virkelig.
  I vores sommerhus have har jeg for en del år siden sat en rosen hæk af Thèrese Bugnet, men de bliver ligesom aldrig større og det er da garanteret dyrene som spiser dem.., men de går ikke efter roserne i selve haven, jeg har to Clair Renaissance som er ved at gro ovenud af carporten og dem rører de aldrig..
  Endnu engang tak for skønne billeder;-))
  Knus Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte
   Ja det er også det jeg glæder mig over, der er da stadig roser at tage billeder af til både dig og andre, som nyder dem :)
   Theres Bugnét er efter min bedste overbevisning en ret kraftigt voksende rose, så hvis de ikke blev større, har du nok ret i, at det var rådyrene, som var på spil.
   Imponerende at dine Clair Renæssance roser er så store, det er den ene jeg har slet ikke.
   Selv tak Lotte - hyggeligt med en kommentar.
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Jeg har haft mange problemer med rådyr. De spiste rosenknopperne. Tilsidst hegnede jeg en stor del af haven ind, så jeg kunne have mine roser i fred.
  Du viser mange skønne roser, men jeg kan godt forstå, at det er ærgerligt, at de spiser så mange.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Vi har også snakket om at sætte højere hegn op, det bliver nok til foråret, for det her er rigtig træls og ja ærgerligt, selvom jeg stadig har mange roser.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Sikke dog nogle bæster, der bare bliver ved at spise dine rosenknopper. Nu må vi håbe at Bents anordning bare kan frede lidt af knopperne. Jeg kan måske godt forstå de ikke kan modstå Samsø's bedste tagselvbord, men øv øv. Var problemet lige stort sidste år, jeg kan ikke huske det. Du må istedet glæde dig over de roser som ikke falder i deres smag.
  Åhh hvor jeg glæder mig til at de rølliker jeg fik af dig, bliver så fine til næste år ;o)
  Dejlig høst stemning i din have, haven har haft godt af regnen ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det er nogle værre bæster. Jeg håber også det hjælper, men har desværre mine tvivl. Nej jeg synes slet ikke problemet var så stort sidste år, tværtimod så var det ved første blomstring, de var slemme slet ikke ved remonteringen. Ja jeg må glæde mig over, at der er nogen roser, de ikke synes smager godt.
   Jeg håber røllikerne bliver den farve, det var der jeg tog dem, men man kan aldrig vide.
   Ja haven har haft rigtig godt af regnen.

   Slet
 4. Det er rigtig ærgerligt at knopperne går til rådyrene, de må da kunne finde noget andet at spise på denne årstid. Måske skal du spille noget rock-musik for dem - i stedet for at hænge CD erne op :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Bent syntes ikke det var en god idé at spille rockmusik for dem, det er heller ikke sikkert naboerne vil synes om det :)

   Slet
 5. Så ergelig det må være for deg som har så mange flotte roser! Det er jo hyggelig at de ikke spiser opp Penny Lane. Kanskje den ikke smaker noe godt?!
  Jeg håper at de slutter å spise opp knoppene dine, ellers må du finne på noe annet. Her i Norge selges et produkt som heter Revira. Det skal visst være ganske effektivt, men jeg har aldri prøvd det selv. Jeg har ikke rådyr inne i hagen min, bortsett fra noen som går her på vinteren når det er masse snø.

  Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg ærgrer mig slemt, at de tager roserne, der er roser jeg ikke får set i blomst næsten i år. Penny Lane står så smukt, godt hvis de ikke kan lide den.
   Jeg vil prøve at google Revira og se, hvad det er for noget.
   Du er heldig ikke at have rådyr i din have, det undrer mig lidt. Hos os hærger de i hele vores lille by.
   Tak i lige måde.

   Slet
 6. Jeg var i en have, hvor de havde monteret "snubletråde", som aktiverede en klokke. Det skulle virke efter hensigten, men det var et bøvl hver aften at trække snoren ud.
  Træls er det da, selvom du har mange roser. Jeg er ikke selv plaget af rådyr, derfor læste jeg ikke grundigt på forklaringen, men på Overdam Planteskole havde de monteret håndsæbe på pinde, som stod inde i bedene. Det skulle holde rådyrene væk. Men det var nu ikke særligt pænt. Så vidt jeg husker efter en opskrift fra England. Måske kan det googles, hvis det har interesse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var måske også en idé, men jeg kan godt se, at det er bøvlet at trække snoren hver aften.
   Håndsæbe på pinde - ja hvorfor ikke, jeg er lige glad med om det ser grimt ud, bare det virker :) Jeg googler lige.

   Slet
 7. Jeg kan godt forstå du er ked af at de spiser dine knopper i roserne, øv. Bortset fra det er det, som altid, en dejlig oplevelse af gå en billedtur i den skønne, skønne Samsø have. Tak for de gode ønsker for i morgen :)

  Knus Anne Mette
  PS Jeg tror vi har fået alfebørn i haven i år, kan det passe at de viser sig nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Mette
   Ja det er jeg meget ked af, det er ærgerligt at se på. Godt du nød billedturen, jeg har savnet dig :) Jeg kunne godt have tænkt mig lige så stille og komme luskende til jer i morgen uden I vidste det, men det tager en hel dag at komme med, så det blev droppet, det kunne ellers have været sjovt.
   Ja alfebørn det er lige nu, jeg så også et par stykker, da jeg gik rundt derude, de sagde, at de havde sendt nogen med over til dig :)
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Åh ja, det kunne ha' været hyggeligt, hvis du var dukket op, hold da op. Men jeg forstår det godt.
   Jeg synes nok jeg så nogle små derude :) Knus AM

   Slet
  3. Ja især som en overraskelse, jeg talte kort med min søn som bor i Holte om det, han kunne godt forstå, at jeg ville synes, det var sjovt at komme som en overraskelse, men det ville indbefatte en overnatning hos ham ,og så at han skulle køre mig dertil. Der er for øvrigt da ikke langt til Lyngby fra ham, husker jeg, han har sagt. Nå men det blev ikke i år.
   Du har helt sikkert set nogle små derude, du kan jo se dem, det ved jeg :)

   Slet
  4. Forresten ikke gemme dig når der skal fotograferes i morgen, jeg skal jo se dig rigtig :)
   Knus

   Slet
 8. Hej Lisbeth. Ærgerligt med dine rosenknopper, der er meget at kæmpe med i haverne også. Her hos os mig, har den største synder i år været natsværmere. Jeg tror, der har været ualmindelig mange af dem i år. Larverne spiser de grønne blade, så der bliver huller! Det er ikke for kønt at kigge på. Jeg har været i haven i dag og nåede det jeg havde sat mig for. Forhåbentlig arter vejret sig i morgen også, så vi kan være ude igen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja der lurer mange farer i og omkring vores haver. Det er ikke pænt, når bladene bliver hullede, det har du ret i. Jeg har et par rhodoer som er fyldt med billetklip, det er slet ikke pænt.
   Godt du nåede det, du havde sat dig for, jeg har også nået en del i dag, vi er nok mange, som har nydt det dejlige havevejr.

   Slet
 9. Åh, ja, de rådyr! De er smukke at se på, men kan virkelig hærge en have. Da jeg boede på landet, syntes jeg at de åd det meste af vores have ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja de er så søde udenfor haven, men inde er de en pestilens.

   Slet
 10. Godaften Lisbeth.Jeg føler også med dig.Det er lidt træls at de dådyr æder alle dine rosenknopper.
  Kommer de oppe fra marken?
  Men dejligt at du stadig har mange dejlige roser at vise.Mine rosa rølliker står også fint.......dejlig plante.
  Håber vejret er med os i morgen......skal tidligt op.
  Håber også at der er gode køb i Lyngby.
  Godaften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Ja rådyrene kommer ind fra marken, jeg er ved at læse gode råd mod dem. Ja heldigvis har jeg mange roser at vise alligevel.
   Mon ikke det bliver godt vejr i morgen, det tror jeg, det bliver hyggeligt for jer at mødes, denne gang er det mig som er misundlig, men mest på at I skal mødes :)
   Du kan helt sikkert gøre gode køb i Lyngby, god fornøjelse.
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Tak for de mange fine billeder.
  Jeg tror dyrene vænner sig til skræmslet. Rigtig træls at ha` dem igennem haven.
  Det eneste der MÅSKE kan bremse dem er et højt hegn rundt om haven, men det er en dyr løsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Aase
   Det tror jeg du har ret i, men du har ret et højt hegn er dyrt, vi overvejer de.

   Slet
 12. hej Lisbeth

  Ærgerligt hvis jeres afskrækning ikke virker - Og dyrene vender sig jo også til det meste.

  Så må vi jo glædes over det de ikke tar - og der har du jo rigtig meget;)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er rigtig ærgerligt, hvis den ikke virker, og jeg har mine tvivl.
   Ja der er ikke andet at gøre end at glæde sig over det de ikke tager, eller lave højere hegn.
   Tak i lige måde.

   Slet
 13. Det er forståeligt, at du helt selv vil beholde dine roser uanset hvor mange du har. Fasanbusken har jeg ikke hørt om før ,så den må jeg ind og nærlæse om. Super flotte billeder. Knus Leila.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Leila
   Ja jeg vil nu helst have roserne for mig selv, men det er ikke nemt.
   Fasanbusken er rigtig flot, jeg glæder mig til den bliver større.
   Knus Lisbeth

   Slet
 14. Din rødbirk er da også rigtig smuk :) så jeg kan godt forstå den bliver beundret.
  tror de råbukke er ret svære at skræmme, de er selv inde midt i byen af Fredericia, jeg så en stå og spise græs ved kanten af voldgraven forleden på vej ind til byen. så jeg er spændt på om CD'er kan skræmme dem væk.
  Dine roser er skønne og du har mange, men jeg kan godt forstå du gerne vil se dem alle igen.. og ikke se dem spist.. jeg ville have det lige sådan :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Ja rødbirken er fin, i år har den sjovt nok bevaret bladene noget længere, det forstor man jo ikke med den tørke.
   CD´erne kan nok ikke skræmme dem væk, men det er da et forsøg.
   Det er træls at komme ud og se en ribbet rose, når man lig har set den med fine knopper.
   Kh Lisbeth

   Slet