mandag den 16. september 2013

Da fru Høneballe gik amok i Botanisk have i Århus

Ja så galt gik det selvfølgelig ikke, men jeg fik købt en masse, spørg bare dem der fulgtes med mig :)  mon ikke I alle kender det??
Her kommer lidt billeder af det jeg købte:
Ved Staudestedet havde jeg bestilt planter i forvejen, så Anne havde dem med til mig.
Agapanthus har jeg vovet at plante ude i et bed, spændende om den klarer det.
Som hovedregel må man regne med, at skærmlilje skal ind om vinteren. Men det kan lade sig gøre at overvintre planten udendørs. Vil man have held med det, skal den plantes et beskyttet sted og i en god gennemtrængelig jord, gerne en sandblandet lerjord med et godt dræn. Der må aldrig være blivende vand, da planten så vil rådne. Man kan vinterdække med granris, som beskytter godt uden at ødelægge iltforholdene. (klip fra Havenyt)
Solsikke 'Sheila's Sunshine
Desuden fik jeg: Centauria Montana Jordy, Erodium Chrysanthum (hejrenæb), og Pileurt Fat Domino.
Jeg havde heldigvis min egen caddie med, så Astrid bar det hele op i bilen, dejligt tak Astrid.
Regnen stod ned i tove, da jeg købte disse bregner og en lille stenbedsplante Edraianthus Dalmaticus, den sidste på fløjen er en daglilje.
Jeg købte ialt 5 dagliljer, desværre passede navnene ikke på skiltene, så da jeg googlede navnet, kunne jeg ikke finde en, der hed sådan. Denne her var dog ok.
To cyclamen og Roscoea Scillifolia (falsk orkidé kaldes de vist)
En ny  digitalis Paris Chokes (nogen der kender den?) Bemærk spejlingen af huset i vandet på bordet :)
Fasanbusk og Træpæon, den sidste købt hos Solhøj Planter
To små heuchera Plum Royale og Villosa Caramel, den har jeg vist i forvejen, det kan man jo ikke lige huske, når man står der.
 Purpursolhatte db. dækker og  Cherry Brandy
Græsser den lille potte fik jeg af Rikke, desuden købte jeg en Zebragræs 20 kr. det var billigt.
 Fra Ulla og Malcolm fik jeg hvid høstanemone og en clematis Propertius
to akelejer Black Barlow og en knopurt i lyslilla, som de har mange af i deres have.

Plantekøb uden billeder:
Allium Cernuum, Fritillaria Elwesii
 Forskellige løg blev det også til og endnu en spejling :)
 Tulipa Café Noir og Jan Reus
Det sidste køb var denne stueplante, jeg fik at vide, at det var en streptocarpus, nogen der kender den?? Jeg er da noget i tvivl og har egentlig fortrudt det lidt, jeg er ikke helt sikker på, den er min smag :) 
Her er altså mit køb for ca. 800 kr., man kan da sige, at jeg har fået noget for pengene :)

Nå men lidt billeder fra haven, skal I også have. Jeg har fået plantet det hele, vi fik 10 mm i nat igen, og mens jeg plantede løb jeg ud og ind mellem bygerne, ja det har været et underligt vejr også hos os i dag, men jeg har hygget mig med at plante.
 regnvåde roser med prikker
Crocus Rose

 Crownprincess Margaretha fra forskellige vinkler
 Gertrud Jerkyll
 Odyssey
 uden navn
 Westerland
Kronprinsesse Mary
Louise Bugnét
Til aften bemærkede jeg at alle roserne som står yderst i bedene nok så fint er knipset af, hvem mon det kan være


jeg gætter på disse to eller nogen af deres venner.
som jeg fik øje på, da jeg skulle tage billeder af solnedgangen.
Til allersidst vil jeg vise jer et billede af Himlens syv sønner, som blomstrer nu i min have. I Botanisk have stod der et kæmpetræ og blomstrede, det var så flot. Blomsterne dufter dejligt.
I må have en fortsat god aften.


47 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth.
  Sikke en masse herligheder du har fået købt dig. Det lyder som om du har gjort nogle gode fund til billige penge. Og sikke heldig du var med plantegaver oven i hatten også:-)
  Jeg er helt på bar bund og kender ikke nogle af de planter du spørger om vi kender.
  Jeg er spændt på, at høre fra dig, når du har læst mit svar på din hilsen på min blog;-) :-)
  Du har også været savnet og jeg håber overskuddet bliver lidt større igen fra nu af og de næste måneder.
  Knus og kram fra Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Ja der er mange herligheder imellem købene i går.
   Jeg har allerede svaret dig på dit indlæg, dejlige nyheder, håber at høre mere til dig i vinter, men nogen Høneballetur bliver det nok ikke til næste år, så det var godt du kom med i år :)
   Knus og kram tilbage

   Slet
  2. Hej igen Lisbeth.
   Nej, jeg kommer sandsynligvis ikke med til Samsø til næste år. Men året efter måske? Det må vi jo så se. Jeg gør hvad jeg kan for at komme lidt på banen igen, for jeg er jo også selv glad for at blogge med alle jer søde havevenner.
   Knus Malene

   Slet
 2. Hei Lisbeth

  Jo, jeg kjenner den følelsen veldig godt! Mine venninner pleier å si at jeg har svart belte i shopping på hagesentere ;-)
  Mye fint du fikk kjøpt deg. Jeg misunner deg å kunne ha agapanthus ute i bedet. Håper den klarer seg. De kan overleve på Vestlandet her i Norge hvor det er veldig mildt om vinteren som i Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Igen ligner vi hinanden :) jeg tror også, jeg kan få svart belte i shopping af haveplanter. Det er da herligt.
   Jeg ved heller ikke, om det går med Agapanthus i bedene, men jeg fik en sidste år, som jeg havde opgivet at se, den kom igen i år, dog uden blomster, men jeg har hørt at de klarer sig bedre i jorden, man skal bare lade være med at have den i krukker. Nu må vi se, hvordan det går.

   Slet
 3. Hej. Dejligt at se alt det du har fået under neglene.
  Og tusind tak for Blærenødden. De er sat i drivhuset.
  Jeg er meget flov over, at jeg ikke genkendte dine 'følgesvende', men regnen var lidt træls, så brillerne måtte i lommen. Jeg fandt mange nye græsser til mit bed, som allerede må udvides.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Ja men det var jo ikke nemt i går med det regnvejr, desuden havde vi travlt med at handle, jeg så godt julelysene i dine øjne, da du stod ved græsserne :)
   Jeg er selv vældig tilfreds med mine køb.
   Jeg troede at dine blærenød og min var forskellige, jeg har flere af dem, det er kun den her, der laver rodskud, den kommer nede fra Ida af samme grund.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth. Det var dog en vidunderlig masse planter du har fundet og fået i gave, det glæder jeg mig til at følge! Det er bare lykken at kunne realisere en drøm, hvadenten det er et nyt bed, eller lige de sidste planter for at færdiggøre et etableret bed!
  Jeg håber din agapanthus kan klare sig ude, det turde jeg ikke, men jeg kender jo heller ikke vejret på Samsø, men kan forstå at der er en del varmere om vinteren pga. af vandet. Det er en plante jeg holder meget af og gerne vil have igen, og nu da jeg ikke lige ka finde mere plads til bede, så må jeg nok slå mig løs med krukker igen! :-)
  Jeg glæder mig til min Crownprincess Margareta er lige så høj som din, for dens blomster nikker en del, og det er ikke lykken mens den stadig er lav. Heldigvis er den igang med et højt skud, men blomstrer lige nu kun på de lave, så jeg har plukket nogle ind i vase. Uhmm en duft og dejlig farve! :-)
  Kh Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Ja der er mange skønne planter imellem. Ja det er altid dejligt at kunne tilplante nye bede og se det vokser til.
   Jeg ved heller ikke om jeg tør med Agapanthus, men jeg synes ikke jeg har opbevaringsmuligheder til krukker, derfor satser jeg, jeg har hørt om en anden, som har dem ude i sine bede altid, så jeg krydser fingre.
   Jeg kan høre, at din Crownprincess Margareta er på samme stade som min Wollerton Old Hall, simpelt hen for lille, men heldigvis vokser de sig fra det, håber jeg. Så må vi plukke ind i vasen i stedet, det er bedre end, at rådyrene spiser dem.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Hold da op hvor har du købt mange skønne planter.
  Held og lykke med dem alle.
  Kan du nu finde plads til dem ???
  Fint billede af rådyrene.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja der blev handlet igennem, og de er alle plantet, så jeg har fundet plads :)
   Tak for det og selv tak.

   Slet
 6. Hej Fru Høneballe
  Ja du har da godt nok fået noget med hjem i kurven, hvor er det nogle dejlige ting, og jeg må da give dig ret i, at du godt nok har fået noget for pengene.
  Jeg har selv købt Streptocarpus Saxorum her i sommer og har virkelig nydt den i drivhuset hvor den har stået hele sommeren, med mængder af de flotteste blå blomster på tynde rød/brune stilke. Jeg bemærker du kalder den en stueplante, jeg har selv gået og filosoferet over, om det mon er en sommerblomst eller, og hvordan jeg mon skulle "opbevare" den i vinter. Nogle må vide mere om Streptocarpus end jeg!
  Jeg er spændt på at se hvilke svar du får ?
  God aften
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja jeg fik meget for mine penge, jeg er god til at købe mindre planter, så kan de vokse til i min have, ja eller også dør de, men jeg håber de klarer det.
   Der er hjælp at hente til Streptocarpus lige nedenunder ved Heidi, så her vil jeg lige læse og google lidt.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Slet
 7. Det var da nogle spændende planter og løg du fik købt dig, og ja du fik sandeliget meget for pengene. Utroligt så flotte dine roser stadig er, trods al regnen.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja der var også meget, jeg ikke kendte, håber det klarer sig i min have.
   Jeg synes nu roserne er lidt triste i øjeblikket, regn er ikke lige sagen for deres smukke blomster, men mon ikke rødderne er glade.
   Knus

   Slet
 8. Godt gået min pige - hvor har du fået købt en masse spændende planter for dine penge ;o). Nogle af dem kender jeg slet ikke, men det kommer jeg til.
  Det bliver spændende om din agapanthus kan overleve i haven, men selvfølgelig skiller Samsø sig jo lidt ud, så hvorfor ikke ;o)
  Skønne skønne spejlinger af huset, dejligt når der kommer uventede gaver med på billederne.
  Din streptocarpus skal du nok blive rigtigt glad for, den er let at passe og får de skønneste blå blomster på fine stilke og er der ikke en enkelt blomst på vej. Den fulde navn er streptocarpus caulerscens, så prøv at google den ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Tak skal du have, ja der er en del spændende i mellem, jeg kender dem såmænd ikke en gang selv :), ja det er noget af et eksperiment med Agapanthus, lad os se, hvordan det går.
   Ja er det ikke flot med de spejlinger, jeg opdagede dem først, da jeg kiggede nærmere på billederne.
   Ja hvem andre end Heidi ved noget om Streptocarpus, tak for hjælpen, dejligt at du ved noget og kan hjælpe, men du er jo også blomsterpige :) nu går jeg ind og googler.

   Slet
 9. Ja det er vel nok en fantastisk køb du har gjort dér! Du får da noget for pengene, må jeg sige. Dér kunne jeg vist godt lære lidt. Jeg har ikke en krejler-gen, desværre. Dog er det blevet bedre med årene.
  Dine spejlinger er altså fine.
  Streptocarpus har jeg også haft. Den kan ikke lide at tørre ud, så du skal være over den med vanding.
  Jeg er imponeret over, at du lader dine agapantus bo ude. Graver du dem så langt ned, så de undgår den frost de jo ikke kan tåle. Man kan jo også vinterdække dem som Anette fra fru Pedersens Have gør med dahlia'er evt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det er gode køb, du har ret i, at jeg får noget for pengene, men det er nu mere fordi jeg ser mig for end fordi jeg krejler. Zebragræs var jeg heldig med den blev sat 10 kr. ned lige før jeg kom hen til manden for 2. gang. Første gang sprang jeg over :)
   Uha det er ikke godt med den Streptocarpus, men jeg må jo huske at vande, den står i et køligt værelse, så den skal nok ikke have så tit. Tænkte nok at du også kender den.
   Jeg har faktisk ingen planer endnu med hvad jeg gør med Agapanthus, men jeg kan da dække den til, så må vi se, hvordan det går. Den jeg har fået fra Helle Blomsterhatten har ikke været dækket, hendes er også ude hele året. Min har så ikke blomstret i år, men måske er den ikke gammel nok til at blomstre.

   Slet
  2. Hej Lisbeth og Bente.
   Jeg vil lige blande mig lidt her, for jeg tror jeg har en viden I ikke har fået fat på. Der findes forskellige sorter af Agapanthus og mig bekendt er de fleste meget frostfølsomme, og vil derfor gå til ude om vinteren, også hvis de vinterdækkes. Den sort du har fået af Helle, må være den samme sort jeg har fået af hende også, og det er en specielt hårdfør sort. Så man kan ikke bare vinterdække og få godt resultat med det, hvis det ikke er den vinterhårdføre, som i øvrigt ikke kræver dækning.
   Venlig hilsen
   Malene

   Slet
  3. Jamen så er det jo to forskellige slags Agapantus vi taler om. Så er der jo ingen ko på isen Malene!

   Slet
  4. Ok så blev jeg måske lidt klogere, men alligevel ved jeg, at der er en dame herovre, som har sine Agapanthus ude også om vinteren, og hun siger, at de kan klare det, fordi de er vant til at være ude. I øvrigt ligner bladene på min nye meget den jeg har fået af Helle. Det er et spændende eksperiment dette her :)

   Slet
  5. Jeg har nu stadig forstået på Helle, at der er tale om forskellige sorter. Den Agapanthus jeg selv har, og som jeg har haft stående i en krukke i flere år, plejer jeg at have stående, pakket ind i bobleplastik i udestuen om vinteren. Men i vinter fik jeg ikke kigget til den, da jeg jo havde svært ved at gå der ud, og da det blev forår, var den så medtaget, at jeg var ved at tro den var ved at gå til for mig. Jeg tror den har haft det for koldt. Men jeg kan prøve, at spørge Helle, om hun kan deltage lidt i debatten her. Min Agapanthus endte med at overleve fint, men den har ikke blomstret så rigt i år, som den plejer. Jeg plejer for øvrigt også, at give den en håndfuld organisk rosengødning i august, hvor den danner anlæg til næste års blomster. Det er et råd jeg har læst et eller andet sted.

   Slet
  6. Hej Malene
   Tak fordi du bliver ihærdigt ved, jeg er også ved at være lidt stædig og har tænkt på at lade stå til, men alle fraråder det jo. Det ville være skønt, om du kan lokke Helle ind i debatten.
   Jeg tænker på din Agapanthus, som dog trods alt klarede det i en uopvarmet udestue dog med bobleplastik om, det er jo altid værre for dem at stå i potter, men den klarede det trods alt.
   Det med gødningen har vi hørt i en Søren Ryge udsendelse. Da min plante er helt ny, går jeg ud fra at den har fået madpakke til vinteren.
   Helles forsvinder fra jordens overflade, det gør de andre ikke, derfor er hendes hårdfør, sådan tror jeg, det er, men vi får se.

   Slet
  7. Jeg har skrevet en mail til Helle og opfordret hende til at byde ind med det hun ved. Min udestue var ganske vist uopvarmet, men normalt frostfri. Enkelte nætter har det dog nok knebet lidt. Jeg læser det som om vi er enige, men lad os høre hvad Helle siger.

   Slet
 10. Kære Lisbeth.
  I guder hvor har du købt meget -- tænk at du har plads til al det.
  Men det ser jo spændende ud.
  Jeg har lige bestilt Jan Reus - 25 stk + et par andre hos Vildmedblomster.dk
  Hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja jeg burde have medalje i plantekøbning :) Der er plads til mere, Bent har jo lige udvidet bedene.
   Den Jan Reus synes jeg også så spændende ud.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth.Hold da helt op hvor du har fået handlet.Mange spændende ting imellem som jeg aldrig har hørt om.Jeg er da også spændt på hvad du gør med din agapanthus......har selv fire som jeg har i mit drivhus om vinteren.Vi er stået op til en dejlig skyfri himmel......så nu skal jeg ud og lægge en masse løg i mit nye bed.Manden er ude og hente sten til mit næste projekt......som er et stort rhodo bed på nordsiden af huset.Håber du må få en dejlig dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja der er blevet handlet igennem, nogen af planterne kendte jeg heller ikke. Jeg viser et billede af min Agapanthus i dag. Er dit drivhus frostfrit??
   Her var også fint vejr, men nu skyer det til, og det er meget koldt.
   Nå du har allerede fået manden i gang med næste projekt :) ja det er vi gode til.
   Også dejlig dag til dig.
   Knus

   Slet
 12. Hej Lisbeth.
  Du må da have haft den helt store varevogn med til alt det du har købt.
  Kan du dog snart finde ledig jord til det.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ole
   Hvis du går ned til indlægget før dette kan du se, at det ikke var en stor varevogn, jeg kørte i, der kan være meget i en Suzuki Wagon R :)
   Ja jord er der nok af, vi graver bare af græsset.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. sikken en pragtfuld mange blomster du har fået.. dejligt dejligt :) og skønne spejlinger af huset.

  Jeg har også overvejet at få cyclamen, men venter lige og ser om solhattene klare sig, for de er vist begge meget glad for drænet jord.

  Kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Ja der var mange skønne planter i mellem og spejlingerne var lidt sjove.
   Jeg købte cyclamen også sidste år, men de kom ikke, syntes jeg, men da jeg skulle plante de nye fandt jeg en af de gamle, så det er spændende om de kommer næste år.
   Kh Lisbeth

   Slet
 14. Hej Lisbeth
  Du har rigtigt handlet, det er dig vel ondt, kender du det udtryk? Jeg er spændt på din Agapanthus, Kirsten havde en med til mig den anden dag, den kan stå ude hele året, den har mindre blade. Jeg er imponeret over du allerede har fået plantet, det er jeg ikke hurtig til. Der er pakke på vej.
  Kærlig hilsen
  Hanne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Ja jeg har handlet igennem og jeg kender godt udtrykket, mon ikke det er undt i stedet for ondt. Det må komme af at unde en noget :)
   Det kan godt være jeg skulle have købt Agapanthus hos Kirsten i stedet, nu må vi se. Jeg plejer at klare plantning på en dag, jeg har kun haft hjælp til to af dem, resten har jeg klaret selv, men det var jo også kun småplanter.
   Det lyder godt med pakke, jeg får sendt til dig i morgen, den er gravet op.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Selvfølgelig er det undt istedetfor ondt.
   Det var min mening at sende 2 skud af Hejrenæb, men nu har jeg fundet det ene skud idag, hvis ikke det lykkes for dig, sender jeg et nyt.
   Kh Hanne

   Slet
  3. Ok vi må se hvordan det går, jeg har sendt nogen stykker til dig i dag, der var ikke mange rødder, men håber de lykkes.

   Slet
 15. Spændende som du kan blive ved med at finde nye planter til din have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg sagtens, men til sidst kniber det nok med pladsen :)

   Slet
 16. Hejsa Lisbeth, lang tid siden , jeg har det dog godt, men er i gang med omlægning som tager al min tid.. Der er faktisk mange slags Agapantus, men dem(den)der er smalbladet kan være ude, den du har fået af mig stammer fra min mor og den lever ennda inu og er mega gammel, og alle dem jeg har foræret væk trives alle. Den du har købt ser smalbladet ud . Så hvis jeg var dig lod jeg også den blive ude. Fede køb, den falske okidee som du fik købt dig prøvede jeg sidste år og den klarede det fint i vinter havde dog lige en granris over sig( har så købt en mere i år) apropos har jeg også sommetider lidt granris over Agapantus, kan se ved min nabo( den blir overhovedet ikke passet) at den blir virklig flot i god sol og med god plads

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Super at du lige fik tid til en kommentar. Jeg har lagt sten rundt om den og tænkt mig at lægge granris over, når det bliver frostvejr, så må vi se, hvordan det går, det er et spændende eksperiment. Den jeg fik af dig frøs væk i vinter, så jeg blev overrasket, da jeg så den kom igen. Fryser din også væk??
   Jeg lægger granris over den falske orkidé også, tak for godt input og god arbejdslyst med haveomlægningen. Jeg er spændt på at se det, når du får tid til at lave et indlæg om det. Det bliver nok først, når du er helt færdig, men det er også fint.

   Slet
  2. Jov den fryser væk. Ja granris er en god ide. Håber jeg luge kan lave et optodate indlæg, så man kan ane hvorfor jeg ikke lige er med p.t. Selv om Malene har antydet lidt om mit projekt, som nok er en lille smule volsom for enz førtidspensionist, men det er delme livsgivende og fedt

   Slet
 17. Hej Lisbeth
  Nu tror jeg at jeg har fundet ud af hvordan jeg kommer ind på min Gmail, så nu kan jeg skrive til dig. Den daglige på billedet hedder nok three tears i stedet for three cheers. Ejeren har nok ikke kunne læse det rigtige navn. Den jeg tror det er er orange og du kan finde den på nettet, blå på Davies garden mvh Anita kleffel

  SvarSlet
 18. Hej Lisbeth
  Nu tror jeg at jeg har fundet ud af hvordan jeg kommer ind på min Gmail, så nu kan jeg skrive til dig. Den daglige på billedet hedder nok three tears i stedet for three cheers. Ejeren har nok ikke kunne læse det rigtige navn. Den jeg tror det er er orange og du kan finde den på nettet, blå på Davies garden mvh Anita kleffel

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Hvor godt så lykkedes det. Det er jeg glad for, tak for hjælp med dagliljen, jeg vil prøve at kigge på Daves Garden.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 19. Hej Lisbeth
  Jeg kan godt skrive til dig via min tablet, det er åbenbart kun fra min pc jeg ikke kan endnu. Jeg har været inde på grønne nedfald, og den vil jeg helt sikkert også følge. Jeg kan ikke melde mig til på din, da den vil have jeg skal oprette min hos Yahoo eller en anden jeg ikke lige kan huske, hvis jeg beder om at abonnerer på indslag mm. Kh Anita

  SvarSlet