mandag den 15. november 2021

Nordbedet og parykbuskens fortræffeligheder

 Når solen ikke vil skinne, må vi selv få den til det. Ja det vil sige, det er den rødbladede parykbusk/Cotinus coggygria Royal Purple, der sørger for solskinnet i nordbedet her på en grå novemberdag. Det er mange år siden, den blev plantet bagved i nordbedet. Det er en aflægger fra Ida, som havde lagt en gren ned, den gren er blevet til en kæmpebusk hos mig.


nordbedet i maj, parykbusken har knap nok tænkt på at springe ud endnu, det gør ikke noget, for på det tidspunkt blomstrer mange af rhodoerne, det er bestemt et dejligt syn. De hvide blomster i forgrunden er Iberis. 

Om efteråret er det kun løvet, der kan nydes i nordbedet, men så tager parykbusken over:

den er høj, jeg klipper den hele sommeren, ellers bliver den for voldsom
bemærk den tykke stamme
den breder sig helt hen i det andet bed
og lyser hele bedet op, selv uden sol.
bagfra
er den også flot, her kan I igen se de tykke grene
set fra pergolaen
den lyser op sammen med spidslønnen
også langt fra - jo det er virkelig en skøn busk
Jeg har også den mørkbladede parykbusk, men den er ikke nær så flot i farverne om efteråret
Acer davidii 10.11.
er også ved at få farver nu  12.11.
men løvet er stadig i behold 13.11.
Nu skal I se noget sjovt:
Bent fældede forleden Hjortetakstræet/Rhus typhina, fordi det lavede mange rodskud
nu har han flækket det, se hvor flot det er i de mindre stykker
her er ask, birk og hjortetakstræ, med alt det han har fældet, er det blevet til en del brænde. 
Roser:
Fighting Temeraire får støtte af rosenstativet, som nu har fået lyskæder på
James Galway
Novalis 
Poustinia
Sharifa Ashma
Souvenir de St. Anne
I dag har vi været nede ved det hemmelige sted
Vi havde nemlig fået lov til at grave martagonløg op, tak for det Jette. Nu er de plantet rundt omkring i haven.
Rigtig god start på ny uge

29 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Så morsomt å lese om din parykkbusk. De er flotte busker, og får så fine farger om høsten. Jeg kjøpte tre på salg nå i høst, og har to fra før. De to eldste har jeg hatt siden 2007, og den ene av de har blitt veldig stor selv her. Heldige deg som har fått martagonliljer. De er så fine uansett farge :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja den parykbusk er ret speciel og meget flot her om efteråret. Du har mange, når du købte tre i høst, jeg har ikke plads til flere. Ja selv røde martagonliljer er fine ;) det bliver spændende at se dem her i haven.
   Klem

   Slet
 2. Du har formentlig ingen problemer med at finde billeder af nordbedet fra de forskellige årstider. Det er vel dit yndlingsbed og helt forståeligt, må man sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Nej det er bestemt ingen problem at finde billeder af nordbedet. Jeg har mange yndlingsbede, nordbedet er et af dem :)

   Slet
 3. Flot som nordbedet skifter karakter gennem året. Sjov at den anden parykbusk ikke har så flotte farver. Den får måske ikke så meget sol? Bliver spændende at se martagonlilier flere steder i haven næste sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja nordbedet forandrer sig meget gennem året. Parykbuskene er forskellige, den der ikke får så flotte farver er mørkbladet. Den flotte er rødbladet. Ja jeg glæder mig til at se martagonlilierne.

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Det er da egentlig flot hjortetakstræet - eller rettere dens ved, de siger det er svært at høvle, ellers kunne det da nok bruges til lidt af hvert!

  Lækre martagonløg, som jeg husker det var det naturformen, det er noget af et paradoks, men de er faktisk væsentlig dyrere end de selektioner man ser.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja hjortetakstræet har et overraskende flot ved, jeg kan se på en kommentar fra Gunvor, at det ikke er så godt at dreje i.
   Ja jeg tror også, du skrev, at martagonløgene var naturformen, jeg er meget heldig, de har stået på det sted nok 20 år.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Ih, hvor er den flot, parykbusken. Den er virkelig selvlysende her i en grå november.
  I bliver altså nødt til at gemme nogle af hjortetakstykkerne, for de er da virkelig spektakulære.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja parykbusken er fantastisk på denne tid af året. Jeg har lige sagt til Bent, at de skal gemmes, iflg. Gunvor som kender en træskærer du de ikke til at skære i, men flotte er de.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Ja, de kan da om ikke andet ligge øverst i stablen, så I kan glæde jer hver gang.

   Slet
  3. Bent har allerede lagt noget over, så jeg må ud og finde det.

   Slet
  4. Aj altså.... du må have en snak med ham!!!!

   Slet
  5. Jeg har fundet det frem, en har været for at hente to stykker, han var ikke tilfreds, Bent havde kløvet det for meget :(

   Slet
  6. :-o Så kan han lære det til en anden gang (men hvor ofte er det lige, at man fælder sådan en...?)

   Slet
  7. Ja ikke så tit og dog. Der står et stykke stamme tilbage, det ville ham i går gerne have, han havde fantasien i orden og kunne se en masse i det. I dag kommer der en anden og kigger. Jo jo det er spændende ;)

   Slet
  8. Det er jo et helt tilløbsstykke. Han skulle aldrig have savet grenen i stykker, men solgt den til højestbydende ;-))))

   Slet
  9. Ja men vi vidste jo ikke, den var så flot, nu må vi se, om den første melder tilbage. Den anden har lige været her, han kunne sagtens bruge det og fyldte rygsækken :) Han skulle gå 6-7 km med det.

   Slet
 6. Parykbusken er virkelig fin, måske især på en grå novemberdag. Det var en dejlig gave, du fik af Ida. Det er så skønt, når man får planter foræret af gode havevenner.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er dejligt med lidt solskin i nordbedet, når vi nu ikke kan få solen på himlen. Ja det var en dejlig plante, jeg fik fra Ida.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Flot flamme parykbusk.. Lidt mærkeligt den mørkere røde ikke får så glødende farver. Måske er det den jeg har. Den er faktisk ret mørk i løvet, og slet slet ikke så farverig om efteråret. jeg må nok på parykjagt.
  Ja, hjortetak træveddet er så flot. Desværre er det ikke så godt at arbejde med. Siger den træskærer jeg kender. Jeg har tilbudt ham flere stykker stammer. Han vil hellere have kirsebærkornel. Den er smuk hvid når den bliver pudset.
  Martagonliljer kan man ikke få for mange af. De er smukke alle sammen.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja den mørke parykbusk får ikke så glødende farver, men det har nok også noget med lyset at gøre, Ida´s er ikke nær så flot som denne her, selvom den er fra hendes plante, den står også mere mørkt. Det har ikke kunnet lykkes mig at finde en magen til min, når jeg googler.
   Ærgerligt at hjortetak træveddet ikke dur til at skære i, det er godt nok ellers flot.
   Ja det er dejligt med martagonliljerne, de er virkelig flotte alle som en.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Wow, det hjortetakstræ er sandelig ikke kun flot udvendigt med sit flotte løv - sikke da en vedfarve. Man kan da næsten ikke nænne at brænde det, kan man? Men farven holder måske ikke så længe? Kender I ikke nogen, der drejer i træ? De ville da elske at få sådan noget farverigt noget at lege med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Nej det er en flot vedfarve, han får ikke lov at brænde det, men det dur vist ikke til at dreje af, det er ærgerligt, når det er så flot. Vi gemmer det og holder øje med, om det forandrer udseende.

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Nordbedet har ret så mange fortræffeligheder, fordelt over året, og lige nu parykbusken, det er bare noget af et blikfang, men som det ses springer det også i øjnene på andre tidspunkter.
  Acer davidii arbejder også på at gøre sig lækker :-)
  Ja det er godt nok smukt hjortetakstræets stammer, ærgerligt hvis det ikke er til at arbejde med for en trædrejer, det ville nu være utroligt smukt at få lavet noget i, nå men brænde kan det vel :-)
  Sikken en dejlig gave at få lov at grave løg op, det bliver bare skønt til næste år, med flere martagoner rundt omkring i haven.
  Nu er vi desværre 2 syge i husstanden, men det er nok hvad jeg forventede. Heldigvis har Mogens det ikke værre end mig, så det skal nok gå. Det er lidt som at være i fængsel, med gårdtur tilladt :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er et af yndlingsbedene, parykbusken kan noget helt specielt, ja det kan davidiien også, den er endnu flottere i dag, det samme er Ambratræet.
   Vi gemmer træet fra hjortetakstræet, så må vi se, hvad der sker med det. Ja jeg er heldig med martagonerne, det bliver spændende.
   Ja ganske som ventet fik Mogens det også, det smitter voldsomt selvom man passer på. De har det også alle 4 i Rungsted, heldigvis bliver børnene ikke så syge af det, men Edith var nu lidt klatøjet her i aften, hun havde også feber. Jeg læste godnathistorie for dem :) Tim tror heller ikke, de kan komme ind og stemme, det kan I nok heller ikke. Men det er altid noget med en gårdtur :)
   Tak i lige måde og god bedring til jer begge.
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Den er guld værd, den parykbusk, og sikke længe den beholder sine fine blade her i efteråret! Hjortetaktræet er utrolig smukt når det sådan bliver flækket. Kunne man ikke bruge dem til noget smart? - om ikke andet bordskånere...
  Det er en flot brændestak Bent har fået samlet!
  Flotte Martagon løg! Der var du heldig Lisbeth.
  Vi skal vist også til at sætte lidt lys op derude i mørket...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja her om efteråret er den virkelig guld værd, både fordi den bliver så flot, og fordi bladene bliver længe på træet.
   Jo bordskånere lyder som en god idé, men nu har jeg foræret det væk til nogle kreative mennesker. Bent har som altid mange brændestakke, det er godt at have meget brænde, når man har brændeovn.
   Jeg er heldig med martagonløgene, Jette er heldigvis begyndt at følge med og komme jævnligt på besøg her, det er hun god til :) og jeg var heldig at få lov til at grave lidt løg op.
   Det er så skønt med vinterbelysning, som man kan nyde inde fra.
   Kh Lisbeth

   Slet