fredag den 19. november 2021

Et forløb med tulipantræet og igen billeder med solskin

 En times solskin er bedre end ingenting, men nej hvor det blæser

Rudbeckia

og Astrantia (brogetbladet) blomstrer endnu
Nu lægger man mærke til de stedsegrønne

her er et par thujaer Thuja plicata Zebrina en flot thuja, som kan ses og købes her
i ørkenbedet, denne er købt i Lille Malund, kender ikke navnet

Mammuttræets stamme

en taks i læhegnet
disse tre står flot i læhegnet, taksen en thuja og en blågran.

Så kom solen

endnu en gang sol på sumpcypressen, vi nyder den både med og uden sol i disse dage
også Ambratræet bliver nydt
ja  hele haven fik sol, så længe det varede
tørstetræet har ikke mange blade tilbage
men papegøjebusken kan stadig være med
Bent er måske nok færdig med at fælde for i år, men nu er der lige tre rhodoer, som skal flyttes væk fra hegnet. Han kan ikke komme til at slå græsset for dem
Derfor måtte han endnu en gang knokle, det var en større klump, end han havde regnet med. Så han nøjedes med at flytte den ene i dag, så må resten komme i morgen. Der er mange knopper i, det har der ikke været i flere år. 

Min formiddagstur:

gik til golfbanen, på turen ser jeg Besser Kirke
en lille sø på golfbanen, det var før solen trængte igennem skyerne. 
Tulipantræet/Liriodendron - et forløb:
23.10.
24.10.


28.10. set fra bænken ved skoven - et skønt træ, nu er det bart og hviler sig til foråret.
Det har aldrig blomstret, men jeg var heldig at se blomster i en anden have i år
her er det i 2019, som I kan se er det vokset en del, til venstre står det fyrretræ, der blev fældet for nylig. 
I må have en god weekend, jeg regner ikke med at vende tilbage før mandag, så der er god tid til at kommentere 😎

24 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Du har så mange flotte trær i din hage. Tulipantre kjøpte jeg i vår, og jeg er så spent på om det vil klare seg her. Det var spennende thuja du viser, og sånne har jeg aldri sett før.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det har jeg, jeg håber, du kan have tulipantræet hos dig, den er så skøn. Thujaen er ret spændende, specielt på Lønbæks hjemmesiden, mine mangler nok lidt år i at blive lige så flot.
   Klem

   Slet
 2. Vores tulipantræ havde en håndfuld blomster sidste år, men desværre ikke nogen i år. Træet skal tydeligvis have en vis alder for at blomstre stabilt. Derimod er vi lige nu i gang med at rive bladene væk. De er jo store og flotte, men også utroligt stive og langsomme til at formulde. Når I flytter rhododendron, er I så nødt til at skifte jorden ud I plantehulllet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det husker jeg tydeligt, jeg var meget misundelig ;) for vores er noget ældre en jeres. Måske hjælper det, at vores nu får mere lys, når fyrretræet er fældet. Men det er rigtigt, at bladene er stive, jeg river dem ud i rosenbedene, det ser så flot ud. Platanblade er værre, de formulder slet ikke.
   Vi skifter ikke jorden som sådan, men kommer nyt vådt spagnum i hullet, det er de glade for.

   Slet
 3. Tulpanträd var ett måste-ha-träd för många år sedan och alla pratade om blomningen som var fantastisk men som man också fick vänta på. Trädet åkte upp på önskelistan här. Men så såg jag den amerikanska arten i det vilda och blev lite mindre intresserad. Blommorna är egentligen rätt så oansenliga men framförallt så sitter de väldigt högt upp i träd som blir enorma. Så istället fick det bli en sort med variegerade blad - de ser jag oavsett hur högt trädet blir :)

  Höstfärgerna är otroligt fina :)

  Kram, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Jeg vidste ikke, da vi købte vores, at det kunne fås med variegerede blade, der var heller ikke så mange muligheder der, hvor vi købte. Men ja de bliver meget høje, det dur ikke til en lille have, men smuk er den. Selvfølgelig vil jeg gerne se blomster, men høstfarverne er de vigtigste :)
   Klem

   Slet
 4. Jeg holder meget af tulipantræer - i andres haver :-) - for det første bliver det for stort til vores have, og for det andet er det pænt i for kort tid. Jeg havde dog ikke lige tænkt over, at det er flot om efteråret, men det vil stadig blive for stort til os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Det er et smukt træ, men det er for stort til en mindre have. Du må nyde det i andres haver :)

   Slet
 5. Min 'papegøje' er også en af de sidste med blade på - dejligt gule - men jeg tror ikke, det varer længe nu. Det gør nu heller ikke noget, for jeg sidder alligevel ikke i haven længere ;-)
  God weekend - og god fornøjelse med rodo-flytningen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er nogle dejligt gule blade, nu må de vel gerne være det ;)
   De kan hurtigt blæse af, jeg er forbavset over så længe, de bliver siddende. Jeg sidder heller ikke i haven længere, men jeg når alligevel et par timer derude, så er det rart, at der stadig er noget at nyde.
   Jo tak for det og i lige måde. Bent har fundet på andre projekter, så det bliver nok mest i morgen. Det blæser ½ pelikan i dag.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. ha ha - ja nu må bladene hellere end gerne være gule - det hører nemlig efteråret til ;-)))))))

   Slet
 6. Fantastisk som sumpcypressen og ambratræet stadig kan gløde i solen. Det må være en fornøjelse at komme ud i haven her i mørke nov. og se dem lyse op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja det er lækre træer, og jeg nyder dem hver gang, jeg går ud.

   Slet
 7. Stedsegrønt har I sandelig også meget af - og meget forskelligt. Jeg er blevet så glad for taks efter at have set nogle flotte gamle træer på forskellige kirkegårde, så jeg lever i håbet om at få nogle af mine forskellige 'takser' til at gå i højden. Men jeg elsker også de lave og buskede stedsegrønne, cypres, ene, thuja osv. Der er noget for enhver smag., og de bærer haven igennem den bladløse tid.
  Dine sidste stauder er så fine (navnlig med lidt sol på) og de sidste gule blade er jo bare en fornøjelse. Papegøjebusken har sådan en fin grenstruktur.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja vi har en hel del stedsegrønt, det er rigtig godt. Jeg er glad for, at du ikke er en af dem, som sammenligner stedsegrønne med kirkegårdsplanter, i hvert fald kan du lide dem, jeg synes ikke, man kan undvære stedsegrønt i haven her om vinteren.
   Ja det er fantastisk, når solen skinner på stauder og de sidste blade. Papegøjebusken er jeg meget glad for, ja det er jeg for det hele :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 8. Godt billede af rudbecia i sol med en lille sort i baggrunden.
  Stedsegrønt kan vi ikke undvære i vinterhaven. Lidt af hver, store og små. Jeg har nogle mega buskbum der giver masser af grene til vinterkrukkerne, sammen med cypres og thuja og taks. Jeg har købt en tråd-, øh, var det nu cypres eller thuja, den er bittelille endnu, men skal nok blive fin og dekorativ.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det billede kunne jeg ikke stå for.
   Nej stedsegrønt er også vigtigt, nu kommer det rigtigt til sin ret. Åh hvor jeg kender det, er det nu en cypres eller en thuja :) Sådan en har jeg også fundet i læhegnet, de er lidt finere i grenene, men denne breder sig en del, sætter grene længere ude, der nærmest vokser op af jorden.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Dejligt med lidt sol, desværre er det ikke hverdagskost her i november, og idag har det igen været gråt og kedeligt.
  Ja det er nu og de næste måneder de stedsegrønne kommer til deres ret og inden længe når alle de løvfældende er helt gået i vinterhi ja så er de klar til deres storhedstid.
  Uha så er der igen hårdt arbejde til Bent og det er nok en god idé at tage det over et par dage, det er jo ikke bare at grave op, de skal jo også grave i igen.
  Tulipantræet må da snart tage sig sammen og blomstrer, spændende om 2022 bliver året, man har da lov at håbe, i det mindste har det er smukt efterårslook.
  Ja det først idag jeg er her, igår nåede jeg kun at læse. Jeg var ualmindelig træt i går og sov en del. Det må være de sidste krampetrækninger.
  Fortsat en god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja heldigvis lover de sol de næste par dage, vi trænger, lad os håbe det passer.
   Jeg vil nyde de stedsegrønne her i vinter og knopperne på rhodoerne.
   Bent har selv ønsket at få flyttet de rhodoer, men det var lidt mere hårdt end forventet, vi håber, de to andre ikke har så store rodklumper, det må vi se på i morgen.
   Tulipantræet er næsten tilgivet, for det er så smukt om efteråret.
   Jeg skrev jo også, at det varede et par dage, inden jeg lavede indlæg igen, så der var tid nok. Jeg håber, du snart er ovenpå igen, du kan jo ikke ligge der og sove hele dagen ;)
   Tak i lige måde og god bedring
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Din stjerneskærm ser ud til at have grønne blade. Det har min brogetbladet stjerneskærm også. Hen på sommeren bliver bladene altid helt grønne. Men sådan skal det vel være.
  Du har mange smukke stedsegrønne til at tage over. Men de løvfældende træer skal heller ikke dømmes ude, mange af dem har smukke stammer og flotte grenbygninger.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja nu har stjerneskærmen grønne blade, om foråret er de brogede, så det er åbenbart sådan det er.
   Nej er mange anderledes træer at se på i vinterhaven, nu lægger vi bare mere mærke til det, hver årstid har sin charme.
   Hilsen Lisbeth

   Slet