onsdag den 28. oktober 2020

Snart er det slut med alle de smukke farver

 men indtil alle bladene er faldet til jorden, vil jeg vise mere af det flotte, der er i haven endnu. Dag for dag ændrer farverne sig. 

Bladene fra paradisæbletræerne er så smukke, nu kommer de hen og ligge mellem roserne. I disse dage har det ikke været nemt at rive blade sammen, det er ellers meget meditativt, men det har blæst for meget. Jeg nyder de smukke farver og tager billeder af dem, der endnu hænger på træerne.
den store ahorn ved indkørslen er ikke helt så flot, som den plejer at være, men den kan nå det endnu.

Her ses haven ude fra vejen, Sorbus dodong shiner til venstre, bagved er det Winter Beauty/orangegrenet lind. 
men også sumpegen kan være med Quercus palustris

her er et par billeder af den, den bliver høj, men får de smukkeste efterårsfarver, der er plads til den i en stor have. 
Himmelsk Bambus/Nandina domestica får I lige endnu en gang, den er fin nu med de røde farver
Hortensiaen er med på høstfarverne, indtil vi får frost, så klasker bladene sammen
nogle hostaer er klasket sammen, mens andre klarer sig flot endnu

Dette billede er for at vise, hvorfor jeg ikke er så vild med torskemund/linaria, de sår sig selv midt inde i mine roser, det er træls, for nok er de nemme at fjerne, men ikke når de står midt i roserne, det gør de mange steder.
Vinterasters/Chrysanthemum har jeg mange af:


Denne fik jeg foræret af en af de besøgende, den er rigtig sød.
Roser:
Blackberry Nip blomstrer flot nu
her med regndråber
Cariad
Fru Nørby
Lady Emma Hamilton
Lavender Pinocchio
Lise Nørgaard
Mia en dejlig rose, som kan holde over en uge inde i vasen, den dufter skønt. 
Schneewittchen
Sofia Renæssance
Jeg modtog i øvrigt en pakke roser fra Jas i går. Det var flotte roser, jeg fik dem fordelt under svære trængsler :) de hang sammen ved tornene, så nemt var det ikke. Der var 28 roser, som vi var 6 personer om at dele. 1560 kr. incl. fragt. Det må da siges at være billigt. 
Mandag aften, ser det ikke idyllisk ud? :) 
Næste gang vil jeg fortælle om, hvilke roser jeg selv købte, og jeg vil komme med lidt mere inspiration fra min have.  Nu vil jeg ud og plante, vi fik knap 5 mm i nat, så det er nok et godt tidspunkt.

 20 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Ja, det gjelder å nyte de siste rester av høstfarger på trærne før de er borte. Dine roser er jo så fine, og Blackberry Nip hadde en farge jeg likte veldig godt.
  Nydelig solnedgang, ja :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja snart er det slut med høstfarver og blade på træerne. Jeg synes, det går stærkt nu. Blackberry Nip har en flot farve, men ikke meget duft.
   Tak :)
   Klem

   Slet
 2. Hvor er det smukke billeder, Lisbeth - jeg er vild med efterårets mange farver. Men det er jo også en smule trist, når vi ved, at om ikke lang tid står det hele uden blade og blomster.
  Jeg har været i Frederiksberg Have i dag og blev blæst helt bagover.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte
   Ja efterårsfarverne har været smukke, jeg synes, at de er ved at være på retur nu, det varer ikke længe inden vi i stedet skal nyde de nøgne stammer.
   Det lyder spændende med Frederiksberg Have, var det mon farverne, der blæste dig omkuld.

   Slet
 3. hej Lisbeth

  Pudsigt som nogen af dine Hosta falder sammen mens andre ikke gør det - frost har der jo ikke været...
  Flot Quercus palustris har du prøvet Aver rubrum, den tror jeg ville passe ved siden af?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Sådan er det hvert år med hostaerne, det er altid de samme der holder længe, så de har lang holdbarhed :)
   Jeg tror, du har ret Acer rumbrum kan passe godt ved siden af, den har Lønbæk Planteskole heldigvis, så er den ikke så dyr, men ganske vist heller ikke så stor. Sumpegen er også købt der.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Det kan godt være bøgen er spektakulær i høstfarver, men mange ege er nu også flotte. Sumpegen er særligt smuk, men jeg samler nu også nedfaldne grene af alm. eg med brune blade, for de kan stå længe i en vase og se dejlige ud.
  Den Chrysantemum du har fået foræret kan jeg huske min mor havde i sin have. Den var også fin i buketter med sine røde knopper og gule blomster.
  Måske skulle du prøve med trædebregner mellem roserne, hø-hø?

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja egetræerne er også smukke nu, især rødegen er ekstra flot nu. Ok du tager dem ind i en vase, mon det er med eller uden vand?
   Jeg har plukket ind af den chrysanthemum, men jeg syntes nu ikke, den har holdt så længe inde.
   Jeg skulle lige tænke mig om en ekstra gang for at finde ud af, hvad du mente med trædebregner mellem roserne :) det tror jeg så ikke lige, at jeg vil prøve.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Nej, det var ment som en morsomhed, men selvfølgelig ikke.
   Egeblade holder sig både med og uden vand da de simpelthen er tørre og visne fra starten, men de falder ikke af grenen så let. Hvis jeg bruger dem sammen med grønne blade eller blomster står de i vand.

   Ulla

   Slet
  3. Ja det havde jeg forstået :) jeg skulle bare finde tråden :)
   Det vidste jeg ikke med egeblade, jeg er bange for, at grenene sidder for højt oppe til at jeg kan nå nogle af dem.

   Slet
 5. Er "himmelsk bambus" en rigtig bambus, der er delvis stedsegrøn, eller smider den alle bladene? det er ellers en fin farve..
  Det er sjovt med de forskellige hostaer. Nogle står flot endnu, andre guldner flot, og andre igen visner bare.
  Hi, torskemund er da så fine,,,, Dvs her breder de sig ikke særligt meget. jeg fisker nænsomt de få små nye frem der kommer hist og her. Jeg osse den lilla, men tilsyneladende er der ikke forskel på hvor ivrige de spreder sig.
  Det er nogle smukke chrysantemum du har. Står de ude osse om vinteren? Mine står faktisk udplantet i drivhuset. De forsvinder hvis de kommer ud i haven.
  Flere roser?? jamen jamen hvor vil du skrue dem ned?? Du viser jo så mange smukke lige nu. jeg er ikke spor misundelig.. Mine sover vist.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Nej det er ikke en rigtig bambus, men stedsegrøn er den. Ja den har en fin farve her i vinter, mon ikke jeg får vist den en gang eller to mere i løbet af vinteren.
   Ja hostaer opfører sig meget forskelligt, nogle af mine er splattet helt ud, men andre står flot endnu.
   Jeg har også været vild med torskemund, det er jeg ikke mere, hold da op hvor de breder sig. Jeg har dem alle vegne, det er derfor, jeg går og trækker dem op, men der er jo altid nogle tilbage.
   Jeg kan faktisk ikke huske, om mine chrysanthemum var inde i pavillionen i vinter, men nogle vintre har jeg gravet dem op og sat dem derind om vinteren, det er vist fugten, de ikke kan tåle, har jeg ladet mig fortælle.
   Ork jeg har da fundet plads til dem alle, men dog kun fået plantet nogle af dem i dag. Her sover de ikke endnu.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Jo, mandag aften ser rigtig idyllisk ud. Jeg vil give dig ret i, at torskemund sår sig selv rigeligt. Det positive er, at det er med til at skabe et uformelt havemiljø, men det er selvfølgeligt negativt, når de slår sig ned midt i en rose.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja torskemund er slem her hos mig, den er stort set overalt, selvom jeg gør, hvad jeg kan for at holde den nede, i roserne skal den slet ikke være.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Vi skriver jo også snart november, så at bladene falder lidt hurtigt nu er jo nok meget naturligt, når det også rusker lidt i dem, men vi må nyde de smukke farver til det sidste.
  Kan se at du nok kan finde nogle kønne motiver lidt endnu. Sumpegen er da bare så smuk og mon ikke Ahornen nok skal komme i den rette efterårs stemning i år også.
  Smukke roser, jeg er lidt betaget af Blackberry Nip, hold da op alle de knopper den stadig disker op med.
  Skønt med en pakke fra Jas, spændende hvad du ikke kunne undvære denne gang.
  Wow for et aften billede af mandagen, det er godt nok flot.
  Her fik vi nogenlunde den samme mængde regn i nat og idag har det faktisk været ok vejr lige til jeg skulle hjem fra arbejde, så pissede det ellers ned, og jeg havde tøj på tørresnoren, men heldigvis havde Mogens været vaks og fået det ind.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja der er ikke længe til november, så jeg må nok leve med, at bladene ligger i græsset i stedet for at pynte på træerne, blæser gør det jo. Jo jeg finder jo nok noget, snart kan sumpcypressen brilliere.
   Ja Blackberry Nip gør det godt nu, efterårsfarverne klæder den. Den holder også godt i vasen. Ja det er utroligt, hvad jeg ikke kan undvære fra Jas :)
   Ja vi fik også regn tidligt i morges og igen her til aften. Godt Mogens var vågen, arbejder han hjemmefra for tiden?
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Der er heldigvis stadig flotte farver, men det er unægteligt ved at være slut.
  Er det ikke pænt med torskemund mellem roserne? Aj måske ikke sammen med de gule.
  Her må den gerne brede sig, hvis den ellers kan finde en ledig plads ;-)))
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja der er lidt flotte farver endnu, men nu går det hurtigt den forkerte vej. Jo jo det kan godt være pænt med torskemund mellem roserne, men når de gror op inde midt i en rose, er jeg ikke tilfreds. Ja måske skal de være heldige, hvis de kan finde en ledig plads hos jer :)))
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Mandag aften var himlen i brand over jer. Hvor ser det smukt ud. Jeg er spændt på, hvilke roser du har købt. Hvad går du efter, når du køber roser?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det var en flot himmel. Det var et godt spørgsmål, jeg går efter duft og udseende og ikke mindst højde, eller hvis jeg har hørt noget godt om netop den rose. Jeg er nem at friste :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet