lørdag den 10. oktober 2020

Efterår, forårsløg og pergola

 

Der kommer flere og flere farver ind i haven, her er det hjortetaktræet/Rhus typhina, det bliver så flot her i efteråret, desværre danner det mange rodskud.

Torsdag fik vi 10 mm, det var dejligt, så var det nemmere at 
plante Tulipanløg, jeg har ikke købt de store mængder, satser på at der er gengangere fra tidligere år. 
I eftermiddags sad jeg og kiggede i kalenderen fra sidste år, i september fik vi 145 mm, sikken en forskel, i år har vi kun fået 32 mm.
Hvad mon Bent står og filosoferer over? Et eller andet med pergolaen:
Han har sat rionet op i mellem stolperne
og jeg har bundet roserne op

det ser godt nok ud, men jeg tænker, det bliver et stort arbejde til foråret, når de begynder at gro, så får jeg nok at gøre. Vi må håbe, det fungerer godt. Det er flotte rustne rionet og ser egentlig ret godt ud. 
Pavillionbedet:
er meget frodigt nu
se bare her, oktobermargurit og staudesolsikke fylder godt i bedet
Regnvandsbedet 
har fine efterårsfarver
men også de grønne er fine endnu.

i forgrunden til venstre et rodskud fra skæbnetræet, der gik ud i det tidlige forår. 
nogle af hostaerne er stadig grønne og næsten intakte
R. Jack A. Sand har flotte efterårsfarver, den er løvfældende
R yuefengense ser ud til at have en blomsterknop, det bliver spændende, jeg har ikke set blomsten før. Planten er købt på et plantemarked i Kolding ved Jan Brodersen. 
Roser:
Cariad
Englands Rose
James Galway
Flora Danica
Gloire de Dijon
og sluttelig Rosenresli 


Rigtig god weekend til jer, der kigger med her.

22 kommentarer:

 1. Sommetider kan det være en god idé, når planterne sætter rodskud, kan man konstatere:-) Slyngroser er et flot haveelement, men også lidt besværlige, fordi man skal huske at holde øje med, om det er tid at binde dem op. Det når jeg bestemt ikke altid i tide. Rosenresli er min favorit i dag. Flot farve og frodighed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja man skal ikke altid være ked af rodskud, jeg har foræret en del væk af skæbnetræet, heldigvis havde jeg også gemt nogle :) Jeg er også lidt bekymret for alt det binden op, men jeg håber, det bliver bedre end det var i før. Rosenresli er bare fantastisk.

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Så grønt og frodig det er hos deg til tross for lite regn. Her regner det hele tiden nå, og vi har fått 76 mm bare i oktober :(
  Fine hosta! Mine er helt gule nå.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er ikke til at forstå det, for lidt og for meget regn - ingen af delene er godt.
   Ja her holder nogle af hostaerne godt.
   Klem

   Slet
 3. Din staudesolsikke ligner jordskokker. Bortset fra mine jordskokker er dobbelt så høje. Men lige så smukke i blomsten.
  Du har da lidt løg. jeg har osse lige sat mine. Dog blev det "nemmere" end forventet. De løg jeg havde gravet op i forsommeren og lagt til tørre, var blevet til gildemad for forslugne mus. Pokker tage dem. Og da jeg havde sat de sørgelige rester, var der en der havde gravet nogle af dem op og guffet dem, en fælde sat, og en stor halsbåndsmus i fælden dagen efter, ha, så kan den lære det. heldigvis var det ikke de nyindkøbte det gik ud over.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Det har du helt ret i, men ja jordskokker er nok højere, dem tør jeg ikke invitere ind i haven.
   Øv det er da nogle uopdragne mus du har, godt du kan fange dem i fælder. Godt det ikke var de nye løg, det gik ud over.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Der er flotte efterårsfarver i haven, men det er nu også tydeligt på billederne, at det er lav efterårssol. Det er jo den vej, det går.
  Det bliver garanteret flot med riohegnet, og så er du da sikker på ikke at kede dig ;-))))
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Og farverne bliver endnu flottere, og den lave eftermiddagssol kommer endnu længere ned, det bliver billederne ikke ringere af.
   Ja til begge dele, jeg tror heller ikke, jeg kommer til at kede mig med roser og rionet, tværtimod :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Her har vi også fået 10 mm de sidste par dage. Det har da hjulpet lidt på det.
  Smukt som efterårs farverne begynder at gøre sit indtog, og ja det er tid for lægning af løg, ja man kan jo nøjes med supplere lidt. Jeg har nu ikke købt nogle endnu.
  Spændende idé med net i pergolaen. Om det giver ekstra arbejde med opbinding må jo komme an på en prøve.
  Spændende når en Rhodo blomstrer første gang. Der må passes godt på knoppen.
  Hvor er Rosenresli bare flot, den ser ud til at holde et godt stykke tid endnu.
  Her har det været pænt vejr det meste af dagen, kun en enkelt let byge lagde vejen forbi. Havde planer om at skulle i haven, men en hovedpine satte en stopper for det. Den ville ikke helt slippe, selv om jeg forsøgte at bekæmpe den med Pamoler. Håber det bliver bedre imorgen.
  Fortsat god lørdag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er hvad der kan tilkomme os, ikke meget men bedre end ingenting. Tænker din mor har fået mere på de kanter.
   Ja der bliver flere og flere farver, jeg gider ikke lægge 100 vis af løg, men det blev alligevel til 64, nogle af de gamle kommer igen, mens andre sviger efter et år.
   Du kan tro, jeg passer godt på knoppen. Ja Rosenresli har klaret sig flot, selvom den mistede sin støtte.
   Her har vi ingen byge fået, men det begyndte at blæse noget mere.
   Ærgerligt med hovedpine, når du nu havde fri, god bedring.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Det går onekligen mot höst - spaden när jag planterade i fredags blev jättetung av våt jord som vägrade släppa. R. yufengense blommar jättevackert. Har haft min sen 2017, en fröplanta jag köpte, och den började blomma förra året. I år hade den flera blommor. Jag har bilder i växtregistret om du vill kika.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Her er jorden ikke så tung, vi får ikke meget vand. Tak for info om R. yufengense, jeg vil straks ind og kigge i dit växtregister. Jeg mener også, at jeg har haft min siden 2017, men den var ikke stor, da jeg købte den.
   Tak i lige måde

   Slet
  2. Hej Lisbeth!

   Såg din kommentar - du hittade bara bladbild. Jag dubbelkollade och det är 4 bilder varav 3 med blommor. Längst ner på den här sidan - https://www.4seasonsbycarna.com/mina-vaxter-odlade-med-karlek-kansla/trad-buskar/rhododendron-vintergron-rumsbildare/rhododendronarter-v-y/

   Slet
  3. Hej Carina
   Mange tak så kigger jeg igen.

   Slet
 7. Tak skæbne! - kan man vel sige efter skæbnetræet efterlod en arving:)
  Jeg tror det bliver godt med rionet på pergolaen selvom der skal bindes en hel del op til næste år. For det første er det rustne net jo pænt i sig selv, og så får du måske også roserne ned i en højde, hvor du bedre kan nyde dem - nogle af dem i hvert fald.
  Den lave sol gør sit til at haven præsenterer sig så flot på billeder, men der er også stadig gang i rigtig mange blomstrende ting (Asters, solsikker, Fuchsia, Hortensia og roser) og kombineret med de første efterårsfarver giver det virkelig smæk for skillingen.
  Jeg har ikke stunder til at tænke på løg i år, for jeg nyder bare alt hvad der allerede er, men du skal nok få lagt et flot forår i jorden.
  Sidste år startede regntiden præcis 1. sept. og holdt ikke op før hen på det tidlige forår. Vi ligger stadig på linje med de få millimeter i år, men jeg håber bare det bliver indhentet senere. Lige nu er det jo dejligt med det flotte vejr.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var en god skæbne, at skæbnetræet efterlod en arving :))
   Det bliver meget arbejde næste år, men jeg tror også, det bliver godt, og ja det rustne net er så pænt. Sjovt at rust er pænt, men det er det nu.
   Når solen skinner fra den højde bliver det hele så pænt, og ja jeg har mange blomster endnu. Jeg har lige plukket en flot buket til en gammel dame på 87, hun blev glad.
   Jeg syntes jo, at jeg skulle sætte nogle løg, men du har ret, det er bare med at nyde alt det vi har nu.
   Det er ikke meget regn, vi får, vi må bare nøjes både her og hos dig og så håbe på bedre held senere på året.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Så härliga höstbilder och helt fantastiska rosor...jag tror jag ska önska mig en liten rosenträdgård nästa år :)
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Titti
   Ja du må haven en lille rosenträdgård næste år :)
   Kram

   Slet
 9. Det er da helt vildt så tør jeres september har været - der har vi været bedre vant. Dejligt at Bent nu har fået en batteridrevet motorsav, alt hvad der kan lette hårdt arbejde er jo en god ting. Du har mange flotte kig i haven lige nu og det må være dejligt at arbejde derude nu i disse fine dage, som vi lige har haft. Jeg har været i haven næsten 6 timer i denne weekend, det er længe siden jeg har lavet så meget.
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja vi har ikke fået meget regn her hos os, det går oftest udenom. Ja det er rigtig godt med den batterisav, så det kan lette hans arbejde lidt. Der er så skønt i haven nu, hvor solen har skinnet, det kommer der ekstra mange billeder ud af, men jeg prøver at begrænse mig.
   Det lyder herligt, at du har kunnet arbejde så meget i haven, det er godt, det endnu er havetid.
   Knus

   Slet
 10. Farverne begynder at dukke op, men det er godt nok ikke meget endnu. Træerne holder godt ud i år. Hjortetaktræet er så fint - både i vækstform, bladform og efterårsfarver, men her er det mange år siden, det røg ud af haven - de mange rodskud blev simpelthen for meget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja farverne er i gang, men det går ikke så hurtigt. Jeg kan godt forstå, at I har afskaffet hjortetakstræet, det er fælt med de rodskud, men den er så flot her i efteråret.

   Slet