fredag den 7. juni 2019

Primadonnaerne og deres skavanker

Det er selvfølgelig roserne, jeg taler om, her kommer billeder af dem, der blomstrer nu
 Frühlingsduft
 Buff Beauty
 Open Arms
 Climbing Ophelia, dufter skønt
 Penny Lane, ja det gør den også
Sombreul
Primadonnaer er de og slet ikke nemme i år, der er mange sygdomme, se bare her:
 lus har vi mængder af, det var der også i Kolding, bemærkede jeg. Jeg sprøjter ikke, men gnider dem af med fingrene.
 meldug, skuddet er nu klippet væk
og ikke mindst stråleplet, som allerede er på mange af mine roser, det er rigtig træls, men nu ved I, at mine roser ikke er bedre end andres, jeg gør ikke noget ved det, jeg orker ikke at pille de grimme blade af. Forleden fik de gødning igen, men det hjælper nok ikke på de problemer, jeg må se i øjnene, at løvet ikke er så pænt i år, men bare blomsterne er det, går det nok.

Så var der plantemarkedet Grundlovsdag, hvad var det nu jeg købte. Jo det er såmænd nemt at fortælle, jeg købte tre små rhodoer for 150 kr. dem fik jeg foræret af Linda, så reelt set brugte jeg kun penge til færgebilletten, indgangsbilletten og benzinen. Det var en billig og meget varm tur.
 R. camschaticum måtte jeg have efter omtalen her
 jeg fik også R danbaense
og R. prattii - de er ikke plantet endnu.
men det var nyanskaffelsen til haven denne gang, man bliver mere beskeden med alderen :)
Der springer flere clematis ud:
 Multiblue
 Niobe
 og Rouge Cardinal
 Havebetonien er i fuld gang, den breder sig pænt, så hvis nogle af jer, der kommer til blogtræf kan bruge sådan en, kan I sagtens få med hjem
 kig i den gamle have med martagonliljerne i forgrunden
udsigt fra bænken til nordbedet
her er nordbedet igen, denne gang bagfra. R Polarnacht er fantastisk i år, men det er snart slut med den.
Og lidt fra skoven, mens de lidt mørkere blomstrer R. imbricatum
og R. rothschildii
også R. Späthlese er i gang nu.
Rigtig dejlig dag til jer, nu skinner solen her, men det er ikke så varmt som i går og dagen før. Det gør nu ikke noget. Regn fik vi desværre ikke meget af, kun knap 3 mm, nogen har taget min private sky :) 

24 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Flotte roser og clematis hos deg! Her fikk vi 4 mm i går og 6 mm i natt, og det regner annenhver dag. Nå vil jeg ha sol :)
  God weekend!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak - ja så vil I nok gerne have sol, her skinner den fra en skyfri himmel.
   Tak i lige måde
   Klem

   Slet
 2. Roser er virkelig primadonnaer men ikke til at undvære.
  Jeg er træt af tørken i april og regn og kulde i maj.
  Det er skyld i alle deres sårbarheder.
  Nøjjjjjj hvor jeg hader det.......

  Krammer og dejlig weekend
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Det er de nemlig, men vi kan bestemt ikke undvære dem.
   Ja måske har du ret i, at det er derfor, men vi kan desværre ikke gøre noget ved det.
   Krammer og i lige måde
   Lisbeth

   Slet
 3. Good afternoon dear Lisbeth,
  How fantastic to see your roses are coming into bloom. A lot to photograph a lot to enjoy. And don't look at the foliage of the roses I have it too! I think it has everything to do with the temperatures going up and down. I never pinch of the sick leaves.They will drop down by the rose itself.
  I wish you a wonderful weekend and hope you'll get some rain.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello dear Marijke
   Yes now all the roses will come and a lot of photographs. I have to ignore the sick leaves, there are too many. And you are right, they will drop down and then we won´t see them :)
   Same to you unfortunately I don´t think we will get rain.
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 4. Roser er dejlige at have - men jeg har også både lus og meldug på mine. Det er ellers sjældent.
  Dine clematis er så smukke!
  Jeg går og klipper rododendronblomster af i dag. De er færdige nu efter den voldsomme regn i går aftes. Det kommer nok til at tage flere dage :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det er de, men i år er der mange grimme sygdomme i dem, vi må nyde blomsterne uden at kigge på løvet.
   Ja det gør jeg også, dvs jeg klipper ikke men brækker dem af. Ja voldsom regn kan gøre det af med blomsterne i en fart, jeg kunne godt have brugt noget regn her også.
   Jeg laver ikke andet end at pille af og ukrudt op. Puha det er hårdt.

   Slet
 5. 12 mm i aftes og i nat. Fint fint. Men mange af natviolerne skulle bindes op i dag. Selvom de havde fået en støtte tidligere, så var de ved at dejse om. Hyggearbejde. Liige til når man er kommet hjem og vil nusse men ikke lave det vilde.
  7 9 13 der er ikke ret mange lus i mine roser og heller ikke meldug mv. Der er lidt krøllede blade, men det plejer de at vokse sig fra. jeg er vist indtil nu heldig med diverse plager i roserne. dejligt, Måske er den visnesyge ved at være væk.
  Men ukrudtet har sat rekord i vokseværk. Du milde, man kan ikke vende ryggen til, så er det overgroet igen.
  god pinse Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Hvor er du heldig med 12 mm og roser uden sygdom, her er mængder af alle mulige plager i roserne. Jeg har fået grønne fingre af at gnide lus af :) Ukrudtet kæmper jeg også med og med at pille visne blomster af rhodoerne, næ jeg keder mig ikke.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Her bliver skavankerne også mere og mere tydelige efterhånden som roserne springer ud. Lus og sammenkrøllede blade startede det men og nu er stråleplet og lidt rust også at finde, derimod har jeg ikke set meldug endnu. Jeg har også opgivet at gøre så meget ved det og istedet glæde mig over dem der stadig har flot løv.
  Ja det var et beskedent indkøb, jeg købte en plante mere, men heller ikke meget. Det nyttet heller ikke bare at købe løs, her skal pladsen jo findes. Mine 3 Rhodoer er heller ikke blevet plantet endnu, jeg overvejer at lade dem stå i potter mindst til efteråret eller måske i drivhuset vinteren over da de er meget små.
  Din Multi Blue ser også ud til at kun ha’ enkle blomster eller plejer den også at få fyldte. Det prales der jo med når man googler den, jeg har bare aldrig haft fyldet i min. Snyd :-)
  Polarnacht er godt nok iøjnefaldende selv om den er så mørke. Smukt syn fra begge vinkler ind i nordbedet.
  Vi fik ikke mere den den ene millimeter, og det da noget af et træls vejr de lover i pinsen, men det er jo typisk når der er en ekstra dag på weekenden.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Øv hvor ærgerligt både med skavankerne og med for lidt regn. Vi må tage, hvad der kommer og glæde os over blomsterne.
   Mine bliver plantet ud, så må vi se, hvis der bliver bedst. Pladsen skal også findes her, problemet er, at vi ikke ved, hvor store de bliver.
   Jeg har haft fyldte blomster i min Multi Blue, så jeg tror på, at der kommer nogle fyldte også.
   Jeg synes, at Polarnacht er særligt smuk i år, jeg ved ikke hvorfor. Farven er kraftigere, den plejer at falme.
   Vi må håbe, de ikke får ret med vejret, det får de aldrig, når de lover regn;)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth
   med grønne fingre af lusene

   Slet
  2. Kære Lisbeth
   Det blev sent i aften, men jeg har været begravet i algerensning af terrassen indtil nu. Også her er der både lus, stråleplet og dammenrullede blade i de kære primadonnaer. Til gengæld er der rigtig mange blomsterknopper, men ikke så mange udsprungne, som du kan fremvise. Nordbedet tager sig som altid flot ud fra alle vinkler - det er jo et favoritbed hos mig, og Polarnacht er bare fantastisk! Din kornel er også så smuk - sådan en ville jeg gerne eje, men pladsen er ikke til det. Du har også mange udsprungne klematis - her halter jeg også noget bagefter. Flotte er de, som de snor sig op ad træstammerne 😊 Efter tordenvejret og den lumre luft i går, har det været dejligt solskinsvejr her og 22 grader varmt, så det var skønt at være ude.
   Rigtig dejlig dag til dig i morgen!
   Knus Linda

   Slet
  3. Kære Linda
   Ikke det sjoveste at være begravet i :) jeg kom også sent ind. Roserne har mange skavanker i år, det må vi tage med. Der er flere sprunget ud i dag, nu går det snart løs. Ja Polarnacht er fantastisk, vi håber din bliver fin næste år. Ja kornellen er noget stor i det, den skal beskæres efter blomstring. Jeg har jo også mange clematis, så det er ikke nemt at følge med. Ja det har været en fin dag i dag, den kunne vi nyde, for de lover jo ikke godt vejr de næste dage.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Go morgen fru Høneballe
  Dejligt at se billeder fra blogtræffet den 5. Det er sådan en hyggelig tradition i har skabt. Elsker at se billeder derfra. Må dog erkende at jeg nok ikke er en af dem der kommer der. Ja det var et beskedent køb/gave du kom hjem med;-)
  Lækre billeder/kig i din have!
  Det er træls med flere af roserne i år, mine er først så småt begyndt at springe ud, og sikke duft:- ))))))
  Det er mange lækre clematis du har, og de giver mig altid sådan en trang til at køre i plantecentret efter flere, men må først når Kim har sat den nye "rosen"bue op, hvis alt går efter planen bliver det her i pinsen;-)
  Ha den bedste lørdag og dejligste pinse
  Knus <3

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen fru Nielsen
   Ja heldigvis kan man følge med i blogtræf på sidelinien, det er en hyggelig tradition og dejligt at mødes med andre havetosser, men ellers er det ved at være for stort, jeg tror nemt, du kan undvære det.
   Ja det er så ærgerligt med roserne, men heldigvis er hovederne kønne og som oftest velduftende.
   Det lyder godt, at Kim sætter en bue op til dig, så kan du jo plante, hvad du vil. Clematis i Danmark er desværre dyre, men du kan købe så billigt i Tyskland, at det kan betale sig at sende bud, selvom fragten er lidt dyrere.
   Knus <3

   Slet
 8. Primadonna eller ej - vi VIL have roser og nyder dem alligevel. Her sprøjter vi heller ikke og løvet på vores er virkelig flot. Om det skyldes tilpas gødning i år og alligevel dem mere regn, end I har fået, ved jeg ikke.
  Du har mange i blomst allerede, de sarte pasteller er så smukke.
  Polarnacht er en fin rhodo, ja- det er de jo allesammen. Til gengæld har det da været et fint rhodo-år i år, ikke sandt?
  Forstår ikke hvad du skriver: Købte du de tre nye rhodoer i Kolding, eller fik du dem af Linda? Den nye, som Lisbeth i Ebeltoft skriver om, er meget yndig.
  Rigtig god pinse.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja du har helt ret, roser kan/vil vi ikke undvære. Jeg ved, I ikke sprøjter, heldigt for jer, at løvet er flot hos jer. Ja I har fået mere regn end vi har, men jeg tvivler nu på, at det er derfor. Jeg har mange i blomst, men fynboerne og Linda I. har flere :)
   Jo det har været et fint rhodoår, de har holdt længere i år, fordi det ikke har været så varmt, der har også været mange flere blomster, det hævner sig nu, hvor de visne skal af.
   Jeg købte tre nye rhodoer, og Linda ville give mig en gave i anledning af min runde fødselsdag i marts, derfor var det hende, der betalte.
   Ja camschaticum er en fin lille sag, jeg håber, denne her kan overleve.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 9. Her er der også flere roser, som allerede har stråleplet, selvom nyvæksten og knopperne ser fine ud. Jeg har en lumsk fornemmelse af, at en del forædlede roser ikke bliver forfærdeligt gamle, men det er slet ikke noget, jeg har fagligt belæg for at hævde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja vi får jo stråleplet hvert år, men i år er det godt nok tidligt. Det lyder som samme problem, måske er det virkelig de forædlede roser, som ikke er så gode. Jeg har lige kigget på min Heroine de Vaucluse, den har tit haft stråleplet, i år står den flot og strunk fyldt med knopper.

   Slet
 10. Tänk att det alltid, åtminstone nästan, måste bli något som sätter en liten fläck... Jag tänker på de olika sakerna som kan drabba rosor. Det är nog inbillning att de var friskare förr. Gissningsvis använde man bara diverse olika medel mot ohyra, bladmögel och annat. Så naturligt är ändå bäst.

  Dina rhododendron är fina liksom fynden :) Jag besökte en trädgård och hittade också ett antal fina arter. Men jag är avundsjuk på bladen hos din R rotschildii.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
 11. Hej Carina
  Ja det naturlige er det bedste, det har du helt ret i, heldigvis kan de fleste af os ikke drømme om at sprøjte, som man gjorde de første år, jeg havde have.
  R. rothschildii er bare noget af det flotteste, det er først i år, jeg rigtigt bemærker den og dens nyvækst.
  Tak i lige måd

  SvarSlet
 12. Takk for en fin rundtur i hagen. Virkelig frodig og flott nå!!
  Har de samme problemene med rosene her, har aldri hatt så mye lus og annet på rosene som i år...
  flotte roser du viser.
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlet
 13. Hej Lisbeth
  Det var godt, du fandt camschaticum - er det den rosarøde sort?
  Du har ellers begrænset dig flot, må jeg sige. Jeg var også til den fornuftige side. Det mest spændende, jeg købte, var en Japansk bambusbregne og en lampepudsergræs med gulstribede blade... for jeg MÅTTE have lidt med hjem :-))))
  Kh Lisbeth

  SvarSlet