fredag den 2. marts 2018

Det uundværlige (og Kamelia og Kalmia)

Det uundværlige må være solen, her er den først kommet frem ved 15 tiden, men bliver til stadighed gemt af skyerne, så jeg når ikke ud, inden den er dækket igen. I disse tider er også internettet uundværligt for mange af os, især i denne kolde tid, hvor det ikke vil blive forår. Mere om det senere i indlægget.
 for fuglene ser det skidt ud, her er det en vindrossel, der søger efter frosne æbler
 R. eximium kryber sammen, det er en af de sarte, gad vide om den klarer det.
eller hvad med træpæonen, det er som om den øger væksten trods kulden. Heldigvis har nordenvinden blæst en masse blade hen omkring dem, så jeg håber, det går.

Tilbage til internettet. I går læste jeg et spændende indlæg hos Marie, for mig var det mest spændende den kamelia, som Marie satte billede ind af, men også linket fra Tyskland var spændende.
Jeg blev straks interesseret, skulle jeg lige have et par mere? Marie henviste også til en udsendelse, hun havde set på DR 2, den kan du se her  Efter at have set den, var jeg ikke i tvivl, jeg må have et par stykker mere, for nu blev jeg nemlig meget klogere på mange ting, incl. podning og bestøvning osv. en meget spændende udsendelse med Hans Trautner.
Dillen fik jeg allerede i 2012, hvor jeg kom i tanke om, at jeg gerne ville have kamelier/camellia i pavillionen. Derfor har jeg nu været tilbage i arkivet for at finde de første billeder af dem, jeg købte.
Kamelia:
her er de i potter i 2013, på det tidspunkt læste jeg, at de ikke kunne tåle at stå først i kulde, så i varme, derfor plantede jeg dem ud i bedene. Efter at have set udsendelsen fandt jeg ud af, at de allerhelst vil have kulde, så det er oplagt at have et par stykker i pavillionen. Om sommeren må de kunne stå udenfor i potterne, så det er altså ingen problem. Disse to har jeg købt i England.
Her kommer flere billeder fra årene efter.
 3.6.14 i første omgang var det ingen succes at plante dem ud, de tabte nemlig samtlige knopper efter udplantningen i 2013. Derfor var der ingen blomster i 2014, det var skuffende.
 men i januar 2015
begyndte den første at blomstre, det er den, der ses med de nye røde skud ovenover.
 2017
og igen den med de fine røde skud i 2017
her er den anden, de står begge i nordbedet, der var mange blomster i denne i 2017, desværre var nattefrosten sidst i april hård ved blomsterne.
 men jeg havde jo to mere, denne købt i Bilka i Horsens i 2014
Brushfield Yellow købte jeg sidst i marts 2016
De stod begge i potter, men da det gik så godt med de andre, besluttede vi , at plante dem ud i rosenbedet ved skuret.
 her står de så nok så fint
fyldt med knopper, i dag har jeg fulgt Hans Trautner råd og lagt blade rundt om roden.
Den i nordbedet er også fyldt med knopper. Billederne ovenfor er fra i dag.
Den med de nye røde skud havde kun få blomster her i januar måned. Fordelen ved Kamelia er jo, at de er stedsegrønne og blomstrer om vinteren, ren win win.
Kalmia:
Da jeg nu alligevel var i arkivet og kigge under K, fandt jeg også billeder af mine Kalmia. Her er der knap så stor succes.
 latifolia Galaxy købt på plantemarked 2012, den har aldrig blomstret.
2013 men den hvide her har blomstret flittigt de første år
 2014 ikke så mange
men i 2015 var den flot igen
2016 sprang den over blomstring
 Derfor besluttede vi at flytte den hen under den opstammede R Bellefontaine, hvor vi mente den ville få lidt mere sol.
det gav lidt blomster i 2017, vi får se om der bliver blomstring i år.
i ørkenbedet står også en kalmia, den er glad for solen, men den får for lidt vand, den blomstrer dog pænt hvert år. Blomsterne er noget mindre på den.
Som I ved er kulden over os, vi har ingen sne, men Isdronningen bor for tiden på Ballen havn. Billedet er lånt af Samsø Posten.
Til slut et sommerbillede, jeg tror vi trænger. De lover tøvejr i næste uge, det gør ikke noget.
God weekend

35 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Flot Kamelia historie, Og så fik vi Kalmia med i købet - det er underligt at de er så lidt uudbredte!

  Ja de lover tø i næste uge, men er endnu noget usikre - vi får se!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten
   Ja jeg må jo se, om jeg kan udbrede kalmia, så folk får lyst til at have flere af dem.
   Ja vi får se, om det bliver tø, det vil ikke gøre noget, det er alligevel for koldt at komme ud som det er nu.
   Tak i lige måde

   Slet
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Slet
 2. Du har sandelig mange diller, men skønt ser det ud med de smukke blanke blade. Nogle af dine Kamelia'er er måske hverandenårs-blomstrende, men som du siger er der fine blade året rundt, så de kan vel tilgives.

  Fantastisk isskulptur på Ballen havn, og smukt himmelfoto!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det har jeg, ligesom Marit falder vi nemt for en ny planteslægt. Lad os nu se, jeg tror kameliaerne vil blomstre hvert år, de er flinke til at sætte knopper, så må vi se om frosten vil genere dem.
   Ja det er en meget flot isskulptur.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Dejligt at se dine Kamelia.Dem har jeg aldrig arbejdet med, men det ser ud til at en stikling fra dig har slået rod,så nu skal jeg passe på den lille i koldhus et par år.
  Kalmia er aldrig rigtig lykkes for mig. Måske skulle man prøve igen.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Godt du kunne lide at dem mine kamelia, det lyder godt at stiklingen har slået rod, det så ud til på udsendelsen fra Hans Trautner, at det skulle være forholdsvis nemt. Så jeg må nok prøve også.
   Nå så er jeg ikke ene om, at det ikke er helt i top med Kalmia. Den er nok lidt svær.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Godt at du fik set programmet og syntes, at du fik noget ud af det. Jeg synes også, Trautner sagde en del fornuftige ting om kameliaer hårdførhed som haveplanter. Flot isskulptur fra havnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg er rigtig glad for, at jeg fik set programmet, det var super informativt.
   Ja det er en flot isskulptur.

   Slet
 5. Kære Lisbeth
  Det var da et helt fantastisk solskinsbillede - dejligt, når man ikke har set solen længe, og snebygerne afløser hinanden. Jeg er nu glad nok for sneen, for den luner forhåbentlig planterne derude i den store kummefryser. Spændende med kameliaerne og fine links, der skal udforskes. Jeg er usikker på, om de klare vintrene her, men du skriver jo, at de foretrækker kulde, så måske. Forhåbentlig bliver det snart lidt lunere, for hvor har det været koldt i denne uge med den stride blæst og ned til -10 om natten. Kalmia kendte jeg ikke - den er fin 😊
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det er et dejligt billede, som jeg egentlig slet ikke havde tænkt mig at bruge, men jeg havde ingen andre aktuelle. Jeg kan godt forstå, at du er glad for sneen, jeg er også misundelig på jer, der har fået sne. Vi kommer til at mangle det, som vand til planterne også, når det tør, det er tørt derude nu af frost og sne.
   Ja du må lige se udsendelsen med Hans Trautner, så kan du bedre danne dig et indtryk om, om du skal sende bud efter et par stykker.
   Jeg har lige hørt vejrudsigten, det ser ud til at blive mildere nu, lad os håbe det. Ja Kalmia er også fin.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Jeg forstår godt at du ville ha flere camellia. Jeg fikk også sett det programmet og det var jo både lærerikt og morsomt å se på.
  Flotte kalmia, og de har jeg aldri hatt.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg var sikker på, at du ville forstå mig :) Godt du fik set programmet, det er ret godt.
   Pas på det kan blive en dille :)
   Klem

   Slet
 7. Camelia er bare så smukke og det lyder spændende med den udsendelse. Den må jeg se når jeg får tid.
  Hvor er hun smuk hende isdronningen.
  Knus fra mig til jer .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja det er de, jeg er sikker på, du vil nyde udsendelsen, når du en gang får tid.
   Ja det er en fin isdronning.
   Knus tilbage fra os

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Nej internettet kan vi ikke undvære og slet ikke her om vinteren. Her var det oppe og køre ingen lige inden jeg kørte på arbejde.
  Ja der er meget der lider i den her kulde. Synd for fuglene men der er en god ting ved det og det er at det nok heller ikke bekommer dræbersneglene vel.
  De er så smukke kameliaerne. Desværre er heldet ikke rigtig med min, en sølle knop :-( men den ser da i det mindste sund ud, så jeg håber at det blir bedre. Blir jo lidt misundelig over den knop rigdom der er hos dig.
  Kalmia er også rigtig fine, og som Linda er det heller ikke en jeg rigtig kender noget til.
  Håber at isdronningen snart bliver til frøken tø :-) men flot ser hun ud.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej det kan vi ikke, troede det stadig var i udu hos dig, men det var det heldigvis ikke.
   Kulden er synd for både planter og fugle, lad os håbe at sneglene dør, desværre tror jeg ikke, at alle dør.
   Kameliaerne er smukke, du må prøve kræfter med en ny, det må kunne lade sig gøre. Jeg kan godt forstå, du er misundelig, der er mange knopper i mine, den røde og din har jo samme alder.
   Der er ikke så mange, der kender Kalmia, så jeg prøver at udbrede kendskabet, så må vi se, om jeg kan det, mine mange læsere har pludselig forladt mig, det har været sølle i aften i hvert fald.
   Ja lad os håbe, at isdronningen bliver til frk Tø, men der skal vist mange lunere dage til, inden hun helt forsvinder.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Bidende kulde. Kong Frost bor vist i hele landet for tiden. Altså jeg kan lige fodre vagtlerne og så er det ind igen.
  Carl-Johan får ingen lang gåtur.
  Men i dag og i morgen skal vi flytte med Ida-Katrine som har fået lejlighed i en nedlagt kirke. Spørg lige om den er lækker. Hun kan bo der mens hun studere. Hun har kun 4 år tilbage. Men det er en drømme bolig. Så vi skal ud og ind de næste par dage.......

  God weekend i kulden
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja jeg tror også, at kong Frost har indtaget landet, nogen har så sne, det hjælper lidt på det, men så kan man jo ikke gå tur med hunden. Jeg kommer også hurtigt ind igen.
   Det lyder spændende med lejlighed i en nedlagt kirke, det må du vise billeder fra en dag.
   God flytning og weekend

   Knus

   Slet
 10. En lille korrektion til din Sjagger, som er en vindrossel.;-)
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Bent har ikke en gang snakket om det :)

   Slet
 11. Dejlige kameiliar. Jeg havde engang en her. Den var sådan set fin, men den ku' ikke rigtig lide forårssol og frost, så den beholdt jeg ikke. Kalimiablomsten kan jeg nu egentlig bedre lide :-)
  Vi har stadig frost, men den bider ikke SÅ meget mere. Og så har vi sørme fået 1 mm sne. Ikke at det luner meget ;-(
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja kamelia er fine, hvis de vil opføre sig ordentligt, jeg har tilsyneladende ingen problemer med dem. Kalmia er også fine, hvis de vil blomstre, men det er de så ikke så meget for her. Fordelen ved kameliaen er jo, at de blomstrer tidligt og er stedsegrønne, det er kalmiaen i øvrigt også :)
   Ja vi har også frost, men knap så meget mere. Vi har ikke fået noget sne og får det nok heller ikke.
   Kh Lisbeth

   Slet
 12. Tack för kameliatipsen - ska titta på de sen. Ser så fint ut när de står ute som hos dig. Stog och höll i några när jag passerade Göteborgs botan idag men... ..de var bara märkta C japonica och inte namnsort trots att de uppenbarligen var olika. Tråkigt!

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Carina
   Ja det er rigtig fint, når de kan stå ude. De går åbenbart ikke så højt op i navnene, de fleste er C. japonica, tror jeg.
   Tak i lige måde

   Slet
 13. Spændende med dine kamelia.De har flotte blomster, men jeg har aldrig prøvet at have en, har en ide om, at de er svære, uden egentlig at have sat mig ind i planten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Jeg synes egentlig ikke, at de er svære, fordelen er at de blomstrer tidligt. Det første år vi plantede dem ud i et bed, tabte de knopperne, men siden har jeg ikke haft problemer, det kan være de kommer nu efter mildt vejr og så den forholdsvis hårde frost.

   Slet
 14. Helle Sune Jensen4. marts 2018 kl. 10.22

  1000 tak for dit link til Hans Trautners skønne tur gennem kamelialand.
  Ved du eller en af jer andre, om man kan møde ham til plantemarkeder eller lignende? Nu skal jeg nemlig have gjort alvor af mine planer :-)
  Vh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Selv tak og tak for din hilsen her, det var lidt opmuntrende på en kold og delvis grå vinterdag. Det er en rigtig god udsendelse, som jeg var meget glad for at se.
   Jeg har ikke hørt noget til, at Hans Trautner kommer til plantemarkeder, jeg har selv tænkt på, om han mon sælger kamelia, det gætter jeg på han gør. Måske skal du prøve at kontakte ham telefonisk og høre, om han gør. Jeg vil tro, man kan være heldig at komme på besøg der. Giv gerne en tilbagemelding, hvis du får lov til et besøg.
   Vh Lisbeth

   Slet
  2. Helle Sune Jensen4. marts 2018 kl. 12.11

   Det var så opmuntrende med den udsendelse, bortset far alle de planer, der nu spirer i mit hoved =D Jeg tænkte blot, at med alle de planter han har i det store drivhus, må han da sælge nogen. Jeg laver et opslag i Staudegruppen på Facebook og tagger dig, så kan du følge med i svarene.

   Slet
  3. Ja det var det nemlig, ja man kan hurtigt lave planer :) Det samme tænkte jeg, han kan da ikke bruge dem alle selv, men bortset fra lidt foredrag, hører man ikke noget til, om han sælger. God idé at lave et opslag i Staudegruppen, tak for det.

   Slet
 15. Jeg sidder lige og kigger lidt misundelig på dine Kamelia :-) Skal det forstås sådan, at du nu har dem til at stå ude i jorden året rundt, eller kommer de ind om vinteren. Jeg har 2 og planterne er store og vokser godt, men kun den ene har knopper. Den har haft masser af blomster de sidste 4 år, men i år er der knopper, men de er godt nok ikke ret langt fremme. Den anden har ingen knopper og sidste år var der kun en enkelt blomst. Jeg tror det måske er fordi de ikke får gødning nok, så i år vil jeg prøve med lidt mere gødning. De står i det kolde drivhus om vinteren indtil de er færdige med at blomstre og sættes derefter ud i jorden i spagnumbedet.
  Kalmia er også så fine, jeg har en lokal haveveninde, der har en stor en, den er så flot :-) jeg har en lille bitte en, men håber den vokser til.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Det kan jeg godt forstå, det er der vist flere, der er :)
   De to ældste af dem står i nordbedet permanent, det første år faldt knopperne af, men nu går det helt fint.
   Dem ved skuret er først plantet ud i 2017, jeg er lidt bekymret for dem, de har ellers stået i potter, hvis du ser udsendelsen med Hans Trautner bliver du nok lidt klogere, det gjorde jeg i hvert fald. De har ikke noget imod at stå koldt, men kan slet ikke lide at stå for varmt. Jeg er heller ikke sikker på, at de bryder sig om at blive flyttet ud og ind, men nu er det jo ikke så koldt hos os som hos jer i Nordjylland.
   Det lyder spændende med din havevenindes kalmia, mon du kan tage et billed en gang?
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 16. Hvor er det nogle fine billeder - man kommer helt i forårsstemning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Maria - i dag er der ikke meget forår, her ligger sne nu, langt om længe.

   Slet