tirsdag den 8. marts 2016

Forårstegn og lidt solskin

Først en hilsen fra billedarkivet til Marit
 de lovede billeder
af R. Blue Peter, du kan godt glæde dig :)
 sådan så grøften ud kl. 11.30 mandag
og kl. 17, ja det svinder godt, desværre går det langsommere oppe i skoven, men her virker det i hvert fald, selv efter 53 mm. Heldigvis har det været tørvejr hele dagen.
Jeg er i øvrigt begyndt at grovbeskære mine roser. Grovbeskære vil sige, at jeg ikke tager så meget, men selvfølgelig de dårlige grene og lidt af toppen. I år skal roserne have lov til at udfolde sig og vise, hvad de dur til. Bagefter er det planen at give dem naturgødning. Jeg er blevet vejledt af Alice med bloggen Alice i Eventyrland, hun er skrap til det med roser, du kan se rigtig mange smukke roser hos Alice. Jeg er rigtig spændt på mine roser til sommer. En af de gode ting ved den form for beskæring er, at jeg ikke skal kravle rundt mellem roserne, som jeg plejer, jeg kan foretage beskæringen oprejst, det er jeg glad for, min ryg er ikke meget for det kravleri. Alice henviser i øvrigt til en artikel på havenyt skrevet af Inge Futtrup.
 Der var nemlig lidt blå himmel og sol i går eftermiddags
 det ses jo straks på
de små iris, det er skønt at have dem lige nu, hvor der ikke er så meget andet.
 Heldigvis er der også krokus,
vintergækker og Helleborus. her er det igen abchasicus
 nogen har desværre spist af min Ornithogalum, også disse står i skoven, der er et eller andet sultent dyr derinde åbenbart.

 tulipanknoppen vokser
her et billede til Anne Marie, så kan du se, hvordan min trælupin ser ud.
Allium Schubertii vokser støt under parasoltræet / Sciadopitys_Verticillata
 Rhodoknopperne bliver større, her er det R. globigerum
R. Daurilut viser allerede farve
Arkivbilleder:
 Sumpcypres
 og sumphibiscus må have det fantastisk i vores sump :)
 Syringa Ludwig van Späth har en fantastisk farve
 Syrenhortensia Aysha
 Syrisk rose
og til sidst sølvlys
I må have en dejlig dag.


34 kommentarer:

 1. Dejligt med lidt blomster. Hjemme sker der ikke så meget, men der er da liv rundt omkring. Jeg har fundet en enkelt af de små iris fra sidste år, så der kommer nok ikke flere.
  Vi har ikke rørt roserne endnu. De blev dækket med omsat hestemøj sidst på efteråret og de plejer at få den første gødning her sidst i marts. Vi har også haft besøg, det er dådyr og de elsker tulipaner, men har også smagt på en lille benved😔 Javsen mener, at de kommer i haven, når han ikke husker at fodre dem i skoven, så jeg må huske at minde ham på det😀 Der er godt nok vådt hos jer, men
  Selv her hos os, hvor der ikke plejer at stå vand, er der så vådt, at vi ikke kan gå i bedene. Det er da fint, at regnvandsbedet virker.
  Skal da lige huske, at ønske tillykke med 5 års jubelæumet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det er godt med blomster, det er noget koldere hos jer, så de er nok ikke så langt fremme, mine er blevet til flere, siden jeg startede med at vise dem.
   Det er godt med omsat hestemøg, jeg kan få det rent ikke omsat, men det går ikke med hundene.
   Ja så må I sørge for at fodre dådyrene, ellers bliver det nok slemt.
   Ja det er godt regnvandsbedet virker.
   Tak for det :)

   Slet
 2. Hej Lisbeth, øhh..jeg tror da nok lige at du havde smukke roser sidste år :o) Ja Alice hun ved altså meget om roser..mon hun kan lokkes til at lave et indlæg? Esther fra Ilkatten, har gjort mig opmærksom på at Ernst Jensen kommer til Roskilde d.17.03. og holder foredrag. Det håber jeg at nå at komme med til :o) Godt du skrev det med gødning, jeg må se at få købt noget her til weekenden. Det ser jo ud til at vi skal have en lille smag på foråret :o)
  Men nu har vi da vist også fået vand nok for et stykke tid. Det ser ud til det synker hurtigt ovre ved jer..godt stykke arbejde Bent han der har lavet.
  Rigtig god dag.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja men på Alices anbefaling bliver der måske et endnu større blomsterhav :)Jeg har forsøgt at lokke hende, måske kommer der et, det håber jeg, jeg ved, hun læser med her, så vi kan jo skrive, at det ønsker vi os :)
   Spændende med et foredrag af Ernst Jensen, ja det må du til. Jeg skriver altid om gødning, for mange kommer i tanke om det som du gør, at nu er det nu :)
   Ja det ser rimeligt ud for den næste tid, lad os håbe, at det holder. Det er helt sikkert et godt stykke arbejde, Bent har lavet.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth.Godt at se at vandet synker hos jer........for det er da godt nok meget i har fået.Nu håber jeg meget at den lovede vejrudsigt for weekenden holder stik.For vi trænger bare sådan til lidt sol.
  Jeg tror også at jeg kun vil studse mine roser i år.Smukt billede af den syriske rose.
  Har også en lille bøn til dig.Som du nok læste i mit indlæg så vil jeg anlægge et dråbeformet bed nede ved min pergola.Mener du har vist et billede af dit som Bent gravede.Manden vil meget gerne se det.
  Rigtig god dag på Samsø Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det er dejligt, at vandet synker. Vi må bestemt håbe, at det holder stik med forårsvejr, det trænger vi til.
   Ja vi må prøve noget nyt med roserne.
   Jeg går ud og tager billede af dråbebedet. Jeg har nogen i arkivet, men det er vidst blevet lidt større siden, det kan heldigvis udvides :)
   Også god dag til dig
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Dejlige billeder som altid.'
  Hvor er farven på din syrisk rose smuk.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 5. Meget nyttig rosenartikel :) Mange tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - godt du fandt den nyttig Sandie :)

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Super at vandet synker, det var jo forventeligt, men derfor er det alligevel godt at konstatere:)
  Og du er da temmelig meget foran mig med det meste - Jeg er måske foran med min supertidlige Crocus - men ellers har du bestemt førertrøjen!
  Jeg har ikke set en eneste tulipanknop - måske i eftermiddag? - vejret virker lunt idag og der er sol indimellem -her.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja vi bliver glade hver gang det synker igen, især når det trods alt går så hurtigt, men hold da op for mudder bagefter.
   Lige her i foråret er jeg som regel foran, men det går over senere på året.
   Det er også den eneste tulipanknop jeg har set. Her er det lidt vandkoldt, men solen forsøger også at trænge igennem her. Heldigvis lover de bedre vejr med højere temperaturer, så må vi se, om det kommer.
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Hej Lisbeth

  Tusen takk for din forårshilsen! Det er en nydelig rhodo, og jeg håper at jeg får kjøpt meg den. Hvor jeg skal ha den er en annen sak ;)
  I natt var det -5 grader, men nå er det sol og det drypper fra taket! Endelig etter en hel uke er det slutt på snøværet, og vi har faktisk fått over 30 cm :( Det blir mye vann her også da, men supert at vannet hos deg begynner å bli borte!
  Nå får vi satse på at våren kommer snart:)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Marit
   Jeg håber også, du får fat i den og at du finder det rigtige sted til den.
   Godt det endelig er mildere hos jer, så I kan begynde at få vår, alene det at det tør, får humøret til at stige :)
   Klem

   Slet
 8. Lidt sol og varme ville måske også sætte ekstra skub i vandets forsvinden og gøre jorden mere indbydende. Jeg har valgt den modsatte metode med vores roser. Sidste år beskar jeg dem meget moderat, hvilket der kom nogle kæmpestore planter ud af, som flere steder tog magten i bedene. Derfor har jeg tænkt mig at gå hårdere til værks med mange af dem i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det ville være dejligt, i dag er det nogenlunde stille her med et enkelt solstrejf og mudret i den grad. Uha det er åbenbart ikke nemt med de roser. Mange af mine står jo samlet, og der er ikke andet i de to store bede, så kan de vel støtte hinanden. Det bliver spændende, hvordan det går.

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Hvor er du heldig og har set sol og blå himmel. Her kæmper vi fortsat med kulde slud og regn, lige nu er der 2 grader ude, så ikke noget at råbe hurra for endnu, men på lørdag er der sat sol på programmet, og nøj hvor jeg glæder mig ;)
  Du er langt foran med dine forårsbebudere, her ligger alt stadig i dvale, men får vi lidt varme og sol, så tror jeg det hele eksploderer ;)
  Godt vandet hurtigt synker, især nu hvor du er gået til angreb på roserne ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja i går var det så min tur til at se sol og blå himmel, derfor skyndte jeg mig også ud med kameraet, for så meget var det heller ikke. I dag har vi ikke set solen stort set, bortset fra et enkelt glimt. Ja lad os håbe, at vi får dejligt vejr og gerne i weekenden, så I kan nyde det samtidig med mig :)
   Ja det er fint at vandet synker, nu er der kun mudderet tilbage :)

   Slet
 10. Hej Lisbeth!
  Lettere studsning af roser lyder også som noget for mig, sidste år blev de klippet godt ned, det havde jeg det altså ikke godt med det, men de havde det fint;-)
  Er spændt på dine roser og din kommende erfaring, håber det giver pote, for du har godt nok mange at skulle klippe.
  Tak for Linket, det er super og læst med begejstring.
  Tak også en dejlig dag til dig:-)
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det tror jeg også er din stil, ja roserne klarer det fint, selvom vi klipper godt ned, men nu vil jeg se, hvad der sker, hvis jeg ikke klipper godt net.
   Dejligt at du nød linket, jeg synes også, det var godt.
   Jo tak for det.
   Kram

   Slet
 11. Kære Lisbeth
  Hvor er den fin den R. Blue Peter.
  Godt vandet er på tilbagetog---
  Ellers er der meget der er oppe nu, å kunne vi godt bruge lidt varme.
  Fine arkivbilleder.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er den, jeg havde glemt hvor fin den er :)
   Ja det kan du tro, vi er glade for.
   Ja lad os få noget varme.
   Tak for det.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Hej Lisbeth.Hvor ser det skønt ud med alle de fine små spirer der titter frem allevegne . I har meget mere tegn på forår end vi har her på midtsjælland. Dejligt vandet er på vej væk. Der står også vand mange steder her i området , gudskelov ikke her hos os .
  Tak for link til klipning af roser.Her er planen også at lade dem vise deres værd og så se hvad de finder på . Har tit oset roser på Alices side . Har bla købt 2 engelske og en historisk efter sådan et fint billede på hendes side. Dejlig aften til dig
  Knus Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Tak skal du have, ja det er dejligt, men vi er altså lidt foran jeg et stykke tid, du skal nok indhente det. Jeg er så glad for, at vandet er væk, nu er der kun mudder tilbage, rigtig meget :( I er heldige, at I ikke har stående vand.
   Selv tak, ja det er et godt link. Spændende hvordan det går med vores roser, når vi ikke klipper, har du også nogle høje roser imellem?
   Alice har fantastiske roser, Old Wollerton Hall har jeg, fordi jeg har set den hos hende.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Ja der er nogle stykker, bla Jacques Cartier og nogle engelske. De har så fået mange tæsk de sidst år pga flytninger. Queen May , købte jeg sidste forår i bilka. Den voksede bare hele sidst sommer uden at sætte en eneste blomst . Fik at vide at det var fordi den var podet med en gren der aldrig havde været i blomst, så jeg blev lovet at den vil blomstre denne sommer.. Er godt nok spændt

   Slet
  3. Ja det er spændende, om din Queen May vil blomstre i år, man kan jo have sine tvivl. Jeg tror, det er godt at skåne de engelske, alle de flytninger er nok ikke så godt for dem.

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  Ja nu må vi håbe at foråret er lige rundt om hjørnet. Det er da hvad de siger. Helt op til 12 grader er jo det rene svir :-)
  Der er da også mange forårstegn derude og det er jo dejligt. Så må vandet også godt fortrænge, det er vidst et problem flere steder også her på Fyn har lige set på de regionale nyheder at de et sted pumpede vand væk fra en mark hvor der var opstået en kæmpe sø som truede med at oversvømme nogle nærliggende bygninger. En landbrugs konsulent udtalte at han aldrig havde set så meget vand på markerne som denne vinter.
  Når vi nu er i det våde element så er dine sump planter flotte og hvor blir det skønt når vi kan dufte syrenerne igen :-)
  Smuk sølvlys en af dem jeg nyder hos dig. De trives ikke her.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nu skal I da bare falde over hinanden :) du og Linda skrev på samme tid.
   Ja lad os nu håbe, at de får ret, foråret er lige om hjørnet. Tænk 12 grader det har vi ikke haft siden december eller hvornår det nu var. Jeg er ikke i tvivl om, at det ikke kun er os, der har vandproblemer, jeg har set det flere steder, når vi har kørt rundt, og der er kommet mere til siden.
   Ja sumpplanterne kan glæde sig, synd du ikke kan have sølvlys, du tror ikke, det er fordi de har manglet vand, de kan ikke lide tørre somre. Jeg holder altid øje med min, hvis den begynder at hænge med løvet, får den en kandefuld.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 14. Kære Lisbeth
  Godt, at vandet synker, selvom det går langsomt, men det er da også noget af en sjat, jorden skal fordøje. Her har vi haft lidt blandet vejr, og på et tidspunkt var solen også svagt fremme. Der var dog rim overalt helt frem til middag. Spændende rosenlink, du har fundet frem til os. Jeg beskar meget let sidste år og har derfor besluttet, at roserne skal have en ordentlig tur i år - nogle af dem er blevet alt for høje, så her skal den modsatte strategi så afprøves :) Synes også, at nogle af dem er blevet lidt for ranglede og håber derfor på kraftig nyvækst nedefra med nye skud. Det bliver så også første år, jeg vil være hård med saksen, så jeg er spændt på, hvad de siger til det :) Gødning må vente til der ikke længere er frost næsten hver nat. Hvem kan det mon være, der har forelsket sig i din fuglemælk? Flot at du allerede har tulipanknop - her er alting langt bagefter, og jeg begynder at blive helt bekymret for, hvor meget der dukker op. Skønt med billed af den dybtlilla syren - den ligner vores på en prik, og jeg har aldrig vist, hvad den hed, så her blev jeg igen klogere :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja du og Anne skrev på samme tid, I kom tumlende ind på mailen samtidig :) Nu bliver det til gengæld mudret herude, det er snart ikke til at gå der, og det bliver ikke bedre af, at Bent ligger og kører frem og tilbage med en tung trailer. Også blandet vejr her og et glimt af solen, men ikke længe nok til billeder. Nå det betyder altså, at hvis vi klipper roserne let, så bliver de ustyrlige. Jeg havde jo også bestemt mig for, at klippe nogle af dem kraftigt, men efter det Alice har skrevet, har jeg ombestemt mig. Det bliver spændende at se resultatet af min forsigtige beskæring. Marie skrive nemlig det samme som dig, så bliver de for kraftige. Naturgødning tør jeg godt smide i bedene nu, men fik ikke tid i dag. Det skal nok komme, men med de temperaturer varer det lidt. Vi har jo ikke haft meget frost hos os og heller ikke ret lavt. Ja men godt du får lidt navne, når du kigger med her :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 15. Sjovt, at Anne og jeg fik trykket på knappen samtidig :) Jeg er ved nærmere eftertanke ikke sikker på, at jeg vil beskære alle roserne ens - tænker, at det kommer lidt an på, hvad slags det er. Albaerne får nok lov til at te sig, stort set som de vil, for der er plads nok til dem, mens andre blev så miserable sidste år, at de skal have en ordentlig tur - fx. Rose de Rescht, Comte de Chambord og Rhapsody in blue. Austinroserne bliver vist et skøn ved hver enkelt rose. Den naturgødning, jeg bruger skal kultiveres ned i jorden og er temmelig dyr. Hvilken bruger du? Kunne være rart at slippe for at håndkultivere rundt om og indeni roserne og slippe for alle rifterne både på hud og tøj :)
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var lidt sjovt, at I skrev samtidig. Jeg tror heller ikke, alle roser skal beskæres ens. Så det er godt lige at tænke over det. Rhapsody in blue ville jeg også klippe godt ned, den opfører sig mærkeligt, synes jeg. Jeg bruger noget fra Jem og fix, det var da dyrt nok, der er ingen mærke, kun Naturgødning. Kan du ikke få fat i de ægte varer, du har jo ingen hund, der vil rulle sig i det :) Det kan du nok få gratis.
   Knus Lisbeth

   Slet
 16. ja det er dejligt at der sker noget derude i denne tid - jeg længes efter det - om vejret her bliver lige så godt som i går tyder det ikke helt på nu, da det er noget gråt, og virker noget vandkoldt derude. Men der kan jo heldigvis ske en masse i løbet af dagen - så hvis jeg er heldig skinner solen når jeg kommer fra arbejde.
  Jeg har i går købt gødning til roserne, og jeg vil prøve den form for beskæring du skriver om ved de tre roser der står ude i selve haven.
  Kh.
  Kirsten og god dag til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten
   Ja det er godt at se, det der nu dukker op derude. Her er det bestemt heller ikke godt vejr, en modbydelig tæt tåge ligger over hele øen, så vi skal nok være heldige, hvis vi får solen at se. Vi kan håbe.
   Ja det er fint med gødning, spændende hvordan vores roser ter sig med den beskæring.
   Kh
   Lisbeth
   også god dag til dig

   Slet