mandag den 7. oktober 2013

En lyserød sky, bar jord og sæbe i haven.

En lille lyserød sky sidder jeg ikke på, men det har igen været dejligt vejr i dag, 16-17 grader er ikke så dårligt, så jeg har luget i mit stenbed, fundet mindst tre sneglereder, som ikke er der mere. Jeg har også gået rundt i min skov, det blev jeg ærlig talt lidt deprimeret af, for de der billetklip er da noget bekymrende.
Bagefter gik jeg ud til mit nye bed
så blev jeg da lidt glad igen, indtil jeg så, at rådyrene var begyndt at æde af mine gule vinterasters. Derfor har jeg nu sæbe i haven, endnu et forsøg på at holde dem væk. Der er nemlig en stor flot knop i Morten Korch rosen, den kunne jeg godt tænke mig at se springe ud. Der lurer mange farer i min have for tiden, synes jeg :)
Bent er blevet færdig med det sidste af terrassebedet ved pavillionen. Hvad skal der være her, tænke tænke. Egentlig skulle der være et spejlbassin, men det er både dyrt og besværligt, så den tanke er jeg gået fra igen. Det skal også holdes, der falder blade i osv. så indtil videre ingen spejlbassin i min have, så må vi se, om jeg skifter mening.
Lige nu er min plan, at der skal være græsser og løvfældende duftende rhododendron. Om vinteren er de ganske vist bare, men de er hårdføre og skulle de blive angrebet af billetklippere, ja så får de i det mindste nye blade igen året efter. Om sommeren dufter de, jeg vil plante nogen, som blomstrer på forskellige tidspunkter, så der hele sommeren er en skøn duft på terrassen, om efteråret kan græsserne og de supplere hinanden med smukke farver.
 Jeg har gjort mig umage med at finde træer og buske med smukt efterårsløv. Her er det tulipantræet.
og her en Viburnum. Efterårsfarver er et must i min have, så kan jeg godt klare en lang vinter, når jeg har nydt dem.
 Perlerøn
Penstemon Husker Red
Chrysantemum
R. Hanzel med det brune indument
 Japansk ahorn
Hjortetakstræet viser endelig, hvorfor det er i min have. Det har irriterende mange rodskud, men sikke nogen farver.
Solsikken Lemon Queen
Mellem birkestammerne er der udsigt til efterårsfarver
 Green Jewel ser helt fin ud endnu
Og her er en af de spanske iris, den er groet godt, siden jeg modtog sendingen.

Og til roserne:


 Sofia Renæssance
og her
 Teasing Georgia
også her sammen med Crownprincess Margareta
Odyssey i formiddags
og i eftermiddag med sol på, sikken en forskel, vi kan vist godt blive enige om, at solen gør meget ved både planter og os mennesker.
God aften til jer

26 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth.
  Ja, du er lidt hårdt ramt for tiden, -- men du får vel styr på det ----- du kommer til at indhegne din have, så rådyrene ikke kan komme ind.
  Hvor er rosen Odyssey dog smuk, --
  ellers fine efterårsbilleder du viser.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det må man sige, men pyt det er "kun" planter, derfor kan man jo godt blive lidt depri over det. Til foråret får vi nok indhegnet haven, regner jeg med. Det er en stor opgave, det er jo ikke nogen lille have, vi har.
   Ja Odyssey er fantastisk. Tak.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Javist solen betyder totalt meget, og man må sige vi er blevet godt forkælet denne sommer, og efteråret er da kommet rigtig godt fra start også!

  Hov så nåede du da over de 200000 sidebesøg! Tillykke!

  Imponerende! Men fuldt forståeligt når man tænker på kvaliteten her, og så selvfølgelig at du skriver så godt som hver eneste dag!

  Mon ikke de mange besøg og kommentarerne også skyldes, at du selv, også besøger andre blogs og er flittig med positive kommentarer?

  det tror jeg.

  En dejlig dag herfra;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja man må sige, at solen betyder meget, men vi kan ikke klage over solskinstimer i denne sommer eller for den sags skyld dette efterår.
   Tak skal du have, jeg havde set det, men ville ikke skrive om det, det kunne jo opfattes som pral :)
   Ja det betyder selvfølgelig meget, at jeg skriver hver dag, så er der jo nyt at kigge på. Tak for ros til kvaliteten, det er jeg glad for :)
   Jo det har du nok ret i, det er hårdt arbejde at blive set i blogverdenen :) men du er nu også ved at være godt med, hvad kommentarer angår, både på din blog, men også hos andre.
   Her fra ønskes så en dejlig aften :)

   Slet
 3. Godaften Lisbeth.Det bliver da spændende med dit nye bed.Jeg synes nu at et spejlbassin kunne være flot......vil gerne selv have et.....bare et lille et.Men de planter du nævner lyder nu også godt.
  Penstemon har da bare en smuk efterårsfarve.........og din Green Juwel stå også fint.....det samme gør min.
  Smukt billede af den lyserøde sky..Og dine roser er da stadig dejlige .Savnede din kommentar igår,da jeg har skrevet lidt om dig.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Ja det bliver spændende med det nye bed, jeg har jo mit andet bassin, det så lidt spejlagtigt ud, da vi fik det lavet forleden, og det er meget god plads og penge at bruge, hvis jeg hellere vil have planter.
   Tak for ros til sky og roser.
   Jeg har da kommenteret hos dig i går, mon kommentaren er blevet væk, jeg kigger lige.
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Dejlige billeder af efterårets farver, du har sandelig mange træer og buske med skøn efterårsløv! God plan du har for det nye bed ved pavillionen, det er dejligt at have sådan nogle planer og et stort jomfrueligt bed! :-)
  Skøn perlerøn du viser, det er en af mine yndlingsbuske. Jeg fandt et nedklippet, kasseret eksemplar sidste år, som jeg stadig ikke er sikker på klarer det. Ellers må jeg helt sikkert ud og købe mig en perlerøn!
  Teasing Georgia er utrolig smuk på dine billeder, og selvfølgelig også Odyssey!
  Jeg sender dig nogle frø af den lilla linaria. Jeg forærede en bærepose fuld af frøstande i slutningen af August, så jeg har ikke så mange og er lidt usikker på om de der blomstrer nu, når at sætte frø. Jeg kan sende dig bunker af frø til næste sommer, hvis de første her ikke bliver til så meget :-)
  Fortsat rigtig dejlig aften!
  Kh Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Tak skal du have, ja jeg har mange træer og buske med efterårsløv. Ja det er godt med planer, altid godt at sidde eller gå og planlægge.
   Jeg synes nu ikke min perlerøn er så fin, men det pyntede lidt, at jeg klippede i den, den står lidt klemt desværre.
   Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke tog St. Cecilia med i dag, når du nu kiggede forbi.
   Jeg kan sagten vente med frø til næste år, hvis du ikke har så mange, det skal du ikke tænke på. Jeg har jo den abrikosfarvede som jeg venter på skal sætte frølinger, men den er ikke nær så ivrig som den lyserøde.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Ja hvem har sagt at det sku være nemt at have have :o)
  Øv altså hvor er du hårdt ramt, jeg kan godt forstå du er træt af billetklipperne, for det pynter da ikke ligefrem.
  Bart jord - uha - men det skal du nok hurtigt få fyldt ud :o) Jeg har også lavet to nye bede, så jeg har masser af bar jord, men det kommer vist til at ta tid med at få dem fyldt ud. . .
  Dejlige billeder du viser af alle dine lækkerier - og ikke at forglemme den lyserøde sky - så findes den altså :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bettina
   Nej det har du ret i, det er ligesom at være bonde, vi er afhængig af vejret og farer truer ustandselig.
   Mit bed bliver først plantet til til foråret, jeg skal først have købt de løvfældende, og der skal spares sammen :)
   Ja i aftes fandtes der i hvert fald en lille lyserød sky :)
   I lige måde.

   Slet
 6. Hej Lisbeth. Du gør dig også mange herlige og skønne gode overvejelser om din have. Jeg kunne godt se spejlbassinet på den plads, men din idé med græsser og rhodoer lyder også rigtig godt - især det med duftene og så kan du også se på græsserne hele vinteren. Det er slet ikke så dårlig en idé. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for de billetklip, jeg håber, du kan komme det til livs på en eller anden måde. Billedet med den lyserøde sky er rigtig flot. Først troede jeg det vendte på hovedet, men kunne se ved nærmere eftersyn, at det gjorde det ikke..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja det er skønt at gå og planlægge et nyt bed, noget skal vinteren jo gå med :) Jeg havde også tænkt meget på spejlbassinet, men lige nu er det sat på standby.
   Det var netop det med duftene, som slog mig, der kan måske også blive plads til en rose eller to.
   Næ billedet af skyen vender skam rigtigt :)

   Slet
 7. Jeg er helt forvirret. Hvor lige nøjagtigt gør du af sæben? Lægger sæbe på jorden eller sprøjter planterne med den?
  Jeg tror også, at et spejlbassin er et større arbejde at holde, så måske rhodoer er bedre ihvertfald hos rhodospecialisten, tænker jeg. Græs og rhodo er ved også en fin sammensætning. Der er så mange spændende arter. Du har en helt vinter at tænke over det i.
  Mon der findes et naturmiddel mod dine billetklippere? Måske du kan søge på nettet efter brugbare løsninger? Det er ihvertfald brandærgerligt, så jeg kan da godt forstå, at du ikke er glad, når du går forbi så mange beskadigede blade!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Jeg kan godt forstå, at du er forvirret :) Jeg ofrede et par gamle strømpebukser, skar et stykke sæbe i stykker og hængte det ud i bedene, efter sigende skulle den duft være for kraftig for dem. Der stod Old Spice på sæben, så den må være god.
   Ja det var også mht. vedligeholdelsen at jeg blev i tvivl. Bent er slet ikke interesseret i bassin, så det vil blive helt mit eget projekt med vedligeholdelse, og der er nok at se til i forvejen.
   Jeg vil summe over det i vinter, men er nu ret sikker i min sag.
   Ja der findes nematoder, men dem kan man ikke bruge nu, så jeg kan bare gå at se på, at det bliver værre dag for dag. Øv :(

   Slet
 8. Først vil jeg sige, at jeg har det som dig ang. efterårsfarverne i løvet - jeg bliver så glad når der er noget at se på og når forskellige nuancer blander sig med hinanden til et stort maleri.
  Du har så mange dejlige planter at nyde, men jeg forstår dig godt når du bliver ked af billetklippene. Jeg så dit andet indlæg i morges og det er ikke bare uskønt med hullede blade - men værre er at dine rhododendron er i fare for at få spist rødderne af øresnudebillens larver, så selvom det er dyrt må du overveje bekæmpelse med nematoder. Måske kan du prøve med bekæmpelse direkte omkring de planter som er værst angrebet så det ikke bliver for dyrt?
  Det vil være ærgerligt hvis du mister alle dine rhododendron over tid.
  Der er glæder og ærgelser i havelivet og det kunne også lyde som om dyrene skal hegnes ude, for de er da blevet frække.
  Jeg har fundet synderen der ødelægger mine rosenskud, det er rosencikader som lægger æg i de friske skud - øv;(
  Din lyserøde sky derimod er da helt skøn:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det er helt rigtigt, det er som et stort skønt maleri, det er bare med at nyde det.
   Det ser frygteligt ud med de billetklip, og det er som om det er blevet værre for hver gang, jeg går derud og kigger. Jeg ved godt, at de kan ødelægge rødderne, jeg har læst på lektien, da jeg startede, men håbede jo, at det ikke gik ud over mine. Jeg kan ikke bruge nematoder nu, de sælges ikke efter 1.10. så det kan først blive til foråret. En frygtelig tanke hvis de dør en for en, suk.
   Vi hegner haven ind til foråret, så bliver Bent også hjemmegående, men det er en stor omgang.
   Øv hvor er det ærgerligt for dig også, der er mange plager i vores haver, men heldigvis også meget at glæde sig over - incl. lyserøde skyer :)
   Tak for gode råd.

   Slet
 9. Ja, du er hardt prøvet på hagefronten. Billettklippingen håper jeg du blir kvitt. Dam i hagen er mye jobb, så jeg forstår at du ombestemte deg.
  Din rosa sky var virkelig flott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det må vi sige, men heldigvis er der stadig glæder derude. Jeg tænkte nok, at det var hårdt job med dam i haven, tak for opbakning :)
   Tak for det.

   Slet
 10. Du har dine udfordringer, må jeg sige - både med rådyr og billetklip (og så husker jeg også al vandet i vinter) - der er nok at opgaver at tage sig af, foruden de mere hyggelige som planlægning af hvad der skal i det nye bed. Jeg blev helt overrasket over at se så megen bar jord hos dig, men du har jo plads til flere bede endnu. Dine tanker om løvfældende rhodoer og græsser lyder fint.

  Jeg ønsker mig også flere planter der får efterårsfarver, det giver virkelig noget til haven i denne tid. Du har jo en del allerede, jeg nyder virkelig alle dine billeder.

  Sæt dig nu godt tilrette på den lyserøde sky og tænk på noget dejligt i haven.

  knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja der er lidt af hvert her i haven, heldigvis også glæder og skønheder endnu. Efterårsfarverne mildner lidt på sorgerne og planlægning af nyt bed er bare fedt. Jeg er glad for, at du synes, at det er en god idé med løvfældende rhodoer og græsser.
   Jeg hopper op på den lyserøde sky og drømmer om noget dejligt i haven :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Jeg er spændt på, om sæben virker :) Jeg så det jo hos Overdam Planteskole, som havde ideen fra England.

  Jeg holder også meget af efterårsløv i haven. Det opvejer tanken om, at haven nu lukker ned for de næste mange måneder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg var lige ude og tjekke, om sæben har virket. Det var jo fra dig, jeg fik idéen :) Morten Korch rosenknoppen er der endnu og de mørkerøde asters ligeså, men den gule ser stadig noget afpillet ud, det er svært at sige, om der er taget flere siden i går.
   Ja det er lige det, det gør :) heldigvis er der mange smukke farver nu.

   Slet
 12. Dejligt skybillede! Så findes der altså lyserøde skyer!

  SvarSlet