tirsdag den 11. juni 2013

Besøg i haven og cirkelhakke/ringhakkeBesøget i aftes af Rotary medlemmer gik over al forventning, vejret var jo med os, det betyder rigtig meget. Alle var fulde af beundring - også de ikke have interesserede. Nogen spurgte hvor mange timer om ugen, jeg brugte i haven. Hm, det kunne jeg faktisk ikke svare på, for som regel går jeg der fra morgen til kl. 21.30 afbrudt af pauser, for der er hele tiden noget at tage sig til. De kunne såmænd godt have blevet noget længere, men der er en regel om, at man stopper kl. 20, så de måtte gå hjem, selvom de hyggede sig.

Skoven er åbenbart ikke et oplagt sted at gå hen, men de kom der alle, og de undrede sig over, at det kunne blive til en skov på 10 år. Taget i betragtning at næsten alle træerne var barrods-træer, er det måske også meget godt klaret af træerne.
I formiddag havde jeg besøg af to søde damer, den ene havde aldrig været her før, den anden var her for 3. gang i løbet af 14 dage, det var lige sagen at gå rundt med dem, de var virkelig interesserede, herlig formiddag.


 Der var ikke meget udsigt fra bænken, men nu har jeg klippet kraftigt i en kornel, det hjalp.
 Formklippet dværgsyren
 Franske anemoner
Havebetonie
Ringhakken fik jeg til min fødselsdag i marts. I dag skulle den rigtig afprøves, den kan stadig anbefales. Selv når jorden er knastør virker den fortrinligt på ukrudtet. I kan læse mere om den og købe den her
De fleste af hornviolerne er nu skiftet ud med sorte petunier.
Her et kig fra nordbedet ind i den gamle have
Min smukke lupin blev slagtet af et rådyr, heldigvis kunne jeg redde den, så nu står den i en vase. 
Heldigvis gik det ikke ud over de gule lupiner, for så var Trollius Alabaster gået med i samme køb.

Jeg venter spændt på min Mandstro, sidste år havde jeg ingen, men nu er den dukket op igen.
Valmuen må med igen i dag
Min lille platan ser fin ud nu
Det samme gør pileurten Black Dragon
Viburnum Lentago blomstrer fint nu.
De sidst udsprungne rhodoer
 R. Gomer Waterer er så smuk hvid
 R. Lady Anett de Trafford er tidligt på den i år
R. Späthlese er også tidligt på den.
Jeg kan godt mærke at de sidste 14 dage har været lune, generelt var rhodoerne 10 til 14 dage bagefter, det gælder ikke mere, nu er de foran og holder ikke nær så længe i blomsten.
Tænk, så kom den første åkande
og solen gik ned.
Fortsat god aften.31 kommentarer:

 1. Hvor var det godt, at besøget fra Rotary gik så fint, nu du havde den skuffende oplevelse forleden. Haven er nu skønnest, når man kan dele oplevelserne med andre.
  Sikke da nogle nærgående rådyr, du har på besøg i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er jeg også rigtig glad for, det er i hvert fald dejligt at have nogen at dele det med, hvis de er lige så begejstrede som en selv.
   Ja de rådyr er desværre meget nærgående.

   Slet
 2. Hej Lisbeth.. Ja rhoderne brænder hurtig af når solen brænder.. Min Gomer Water har stået klar længe men springer ikke helt ud, så den glæder jeg mig til, det den sidste ved mig.
  Dejligt med vellykket besøg.. Nyder synet af dine iris.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Ja det går noget hurtigere med rhodoerne, når solen er på hele dagen. Gomer Waterer er meget fin, måske står den i skygge, siden den ikke er sprunget ud endnu.
   Ja det var dejligt, godt du nyder mine iris :)

   Slet
 3. Hej Lisbeth. Hvor er det godt, at du har haft sådan et par gode dage med havebesøg. Det hele ser også rigtig fint ud. Spændende med den ringhakke, den lyder til at være god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Jeg er også glad for, at disse besøg var vellykkede. Jeg synes ringhakken er god.

   Slet
 4. Så godt at du fikk besøk når det var fint vær. Den ringhakken så veldig nyttig ut mot ugress.
  Flottem iris du har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja besøgene går bedre, når det er fint vejr. Ringhakken er rigtig god.
   Tak :)

   Slet
 5. Hej Lisbeth.Dejligt at dit havebesøg gik så godt.Vi må rigtig nyde det dejlige vejr,så længe det varer.Men vi trænger nu til noget regn.Din dværgsyren er da utrolig smuk.Det samme gælder udsigten fra dit nordbed.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja jeg er glad for, at havebesøgene gik godt denne gang. Vejret nydes men et par nætter med regn, ville glæde og og så sol om dagen. Dværgsyrenen dufter fantastisk og den er rigtig sød.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Det er rigtigt det hele er blevet indhentet, og så fik du mig lige der med åkanden - min har dårligt lavet blade endnu, måske fordi den er fra i år? Den er ellers fornemt placeret i min elegante engelsk inspirerede "very sunken garden"

  Nå, ringhakken ser spændede ud - men man hakker vel ikke med den - den er vel til at trække gennem jorden eller måske til at skuffe det?

  Skover ser rigtig godt ud der på det første billede - med Rhodoerne som markant underskov!

  Ha en dejlig aften:)


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det var sørme godt, at jeg kom først med åkanden :) Jeg havde nu heller ikke regnet med, at den kom så hurtigt, det var gæsterne som opdagede den. Mine åkander er nogle år gamle, så det kan godt være, at det er derfor.
   Jeg trække ringhakken gennem jorden ja, men den tager snildt det hele tørt græs, mælkebøtter og tidsler, jeg har taget rigtig mange tilgroede bede i haven i eftermiddag og i aften. Og jeg kan holde til det, det er det bedste :)
   Skoven er aller smukkest nu, når rhodoerne blomstrer, jeg nyder det og har svært ved at løsrive mig og gå ind om aftenen.
   I lige måde.

   Slet
 7. Jeg må tilstå, at min ringhakke har stået næsten ubrugt hen i 2 år, men jeg må vel hellere give den en chance. Hvor bor din fine åkande?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Du skulle give ringhakken en chance, min har jeg heller ikke brugt så meget indtil nu, men jeg blev positiv overrasket over at den var så god i tør jord.
   Jeg har en lille bitte havedam, den bor i, den er nærmest fyldt op med åkander, rundt om står lige nu gule iris.

   Slet
 8. Skønne billeder nok engang. Michael har også en ringhakke, som han er rigtig, rigtig glad for, godt nok et andet mærke. Han har faktisk både en med langt og kort skaft. Åh din valmue. Min har stået med knop i 3 uger nu, men jeg tror ikke den springer ud, for nu har det lukket sig omkring den og den får ikke længere så meget sol. Den må nok flyttes, men første når vi lige ser, hvad der sker. Knus Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Mette
   Tak skal du have. Godt med lidt ekstra reklame for ringhakken, skidt med mærket bare den virker. Jeg har så kun den med langt skaft. Kan du ikke gøre noget, så din valmue for mere sol? Det er da ærgerligt, når den står med fine knopper.
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Nej, det er lidt svært, den er dårligt placeret fra start, for tæt på hæk og en meget stor buksbom, som jeg helst ikke vil klippe for meget i. Men skulle vi få regn, så må se om vi prøver at flytte den.

   Slet
 9. Dejlige billeder, der sker meget og med fare for at gentage mig selv, er tingene godt nok længere fremme nede hos jer.
  Det var godt du kunne redde lupinen, den er rigtig fin.
  Jeg ville have spurgt dig om navnet på den flotte pileurt, det er så ikke nødvendig nu:-)
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Ups et rådyr lige uden for mit vindue, væk med den.
   Tak Lene - ja vi er måske lidt længere fremme, jeg synes jeg har set nordjyder vise roser, men de står måske i drivhuset.
   Ja heldigvis reddede jeg den ene lupin, jeg fatter ikke hvorfor de møgdyr skal trampe rundt i lupinerne :)

   Slet
 10. Jeg bruger aldrig hakke, så hos mig ville den også stå ubrugt hen. Jeg har klør fem og en lille skovl, det er min metode og den laver jeg ikke lige om på.
  Dejligt med besøg i haven. Den lysegule lupin er en flot farve og din pileurt Black Dragon er jeg også pjattet med.
  Nu til et spørgsmål Lisbeth. Mine portulakker er blevet lidt lange i skafterne og hænger noget. Klipper du dem ned, eller får de bare lov til at hænge?
  ....og solen gik ned og det gjorde den smukt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Det forstår jeg godt, jeg kan også godt lide klør 5, men når jorden er så tør, kan man ikke trække ukrudtet op, så klarer ringhakken det som en mis :) men jeg kan heller ikke kravle rundt i alle de bede, jeg gør det mange steder, andre steder bruger jeg hakken.
   Jeg ved, at du er vild med Black Dragon, den må du have fat i, den er desværre ikke rigtig delbar.
   Jeg har så mange portulak, så jeg gør ikke så meget, men det er rigtig, at når de er afblomstrede bliver de lidt grimme. Så prøv at klippe, de skulle gerne komme i gang igen.
   Solen kan altid pynte på tingene :)

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Dejligt med vellykket besøg i haven, godt du også kunne give de ikke have interesserede en god oplevelse ;o).
  Jeg er helt betaget af din lysegule lupin, kender du navnet på den, eller er det en navnløs.
  Det pyntede på krukken med nye sommerblomster, hornviolerne er også blevet slemt langhalsede her. Nyd alenedagene i haven, inden Bent atter vender hjem. Sjovt, han ikke får natur nok hjemme hos jer ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det var jeg glad for, de var lidt imponerede :)
   Min lysegule lupin hedder Chandelier og er købt hos Staudestedet.
   Ja det er godt med en udskiftning af sommerblomster, det ene køb var nu ikke godt, den visnede ned med det samme, den må jeg klage over :)
   Du kan tro, jeg nyder det. Det er ikke det samme at gå rundt i haven og være alene ude i en skov, det nyder han, der er heller ikke noget arbejde, der skal laves :)

   Slet
 12. uha lisbeth, jeg ved næsten ikke om jeg ville have nerver til at lave sådan en smuk have og så se de mange rådyrskader....den smukke lupin. godt du kunne få den i en vase... trods alt.
  Den gamle have ? har du lige udvidet ?

  det er nogle dejlige billeder og smukke blomster :)
  KH
  Marainne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Jeg er også bekymret hver morgen, når jeg går ud og kigger efter, hvad de nu har lavet.
   Den gamle have er den der hørte til huset, da vi købte det i 1999. Den nye er et stykke brakmark, som vi købte og tilplantede i 2003. Det ligger helt tæt ved huset, så det er ikke lige, jeg har udvidet, men det er groet hurtigt op, kun tilplantet med små barrodstræer.
   Tak Marianne.
   Kh Lisbeth

   Slet
 13. Kære Lisbeth
  Ja, men hvor er det hele dog smukt, jeg forstår godt dine gæster er imponeret.
  Du er en flittig kone -
  Kører på standen i morgen.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Tak skal du have - jeg får da lavet lidt, det er jo nødvendigt med sådan en stor have.
   God tur til stranden og hyg dig rigtig meget :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Kære Lisbeth. Hvor er det altså skønne billeder fra din smukke have. Jeg har været ude og kigge efter min den lysegul Lupin, men borte har vist taget den, væk er den i hvert fald. Så nu håber jeg på mine frø bliver til noget.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise Lotte
   Tak skal du have. Ærgerligt med din lysegule lupin, håber frøene bliver til noget, ellers må du have nye hos mig.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 15. Hvor er det rart, at det gik godt med gæsternes besøg. Jeg forstår godt, at de var fulde af beundring. Alting ser så smukt og velplejet ud hos dig.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 16. Hej Lisbeth. Kan da godt forstå de var fulde af beundring. Din have ser altså også skøn ud!
  Og cirkelhakken - den kan jeg jeg også tilslutte mig. Er MEGET glad for min :-)

  God aften til Samsø!

  SvarSlet