torsdag den 10. september 2020

Mange bække små

Jeg har ikke dahlia, men en enkelt har overlevet fra sidste år, den fik jeg af fru Friis og Heike, da de var på besøg, den har flot mørkt løv.
En lille byge med 3-4 mm flere dage i træk, giver også lidt, men ved pergolaen og i læhegnet kunne vi godt bruge meget mere, hvis der kommer byger tit nok, skal det nok gå. I dag er det blæsevejr og koldt, det er knap så sjovt. På morgenturen kunne jeg godt have brugt vinterjakke, hue og handsker. Jeg er dog stadig i haven, så har jeg en ekstra trøje på, her i eftermiddag varmer solen heldigvis.
Vi er inde i en periode, hvor vi får havegæster næsten dagligt. Det er hyggeligt, men jeg kan nu bedste lide, når folk ringer eller skriver, så vi kan aftale en tid. I forgårs havde vi besøg af nogle, der holdt åben have et par gange om sommeren, de havde mellem 200 og 400 gæster hver gang, sådan er jeg glad for, det ikke er her, så kan man ikke nå at tale med nogen. Vi fik en god snak med disse her gæster, det er hyggeligt og rart, og man bliver ikke stresset.
Clematis Xerxes blomstrede flittigt i maj og lidt senere
 Men nu var den blevet for høj og tæt til det stakkels Filippa træ, derfor blev den skåret ned
Det var lige før, vi kunne høre, at træet åndede lettet op, men den kommer igen, kan I se, ingen tvivl om det.
 Calycalycanthus Hartlage Wine kom til at stå i det snoede bed, der stod den gamle også, men denne gang har vi sat den, hvor der er mere tørt, så vi håber at se blomster næste år.
Calycanthus Chinensis blev plantet i bedet mod øst lige foran Viburnum plicata Mariesii,  bagved står også en kanelbusk, som med tiden gerne skulle få sorte blomster, har jeg ladet mig fortælle.
 Japansk Blodgræs er ikke til at stå for hverken i modlys
 eller i medlys
 den står lige op til R. Queenbe x R. rex, som har et lækkert indument.
voksurten blomstrer igen, og nye er på vej op, der bliver nok også tidlig blomstring næste forår.
 Roserne blomstrer stadig flot, og flere kommer til, jeg tager ofte billeder et par dage før og øver mig i at huske og genkende rosen, det går helt godt. Her kommer de:
 A shropshire lad
 Akvarel
 Boscobel
 Bridge of Sighs
 Tea Clipper
 Charles Austin
 Claire Renæssance står i bedet med de kølige farver, det ser ikke helt rigtigt ud
Sissel Renæssance står derimod i bedet med de varme farver, det er ikke nemt med renaissanceroserne.
 Comtessa
 Dame de Chenonceau
 Dixieland Linda
Marie Curie
Til sidst et af mine vellykkede forsøg på selv at lave en rose.
Den skyder flere steder, nu vil jeg plante den ud i et bed, det vil sikkert bekomme den vel.
Fortsat god dag.solnedgang 8.9.

23 kommentarer:

 1. Ja de er smukke de dahlia med mørkt løv. Jeg har osse et par stykker, lavet fra frø, så det er knapt de blomstrer endnu. Men løvet er så dekorativt at det ikke gør noget.
  Jeg er nu ikke begyndt på efterårsjakken om morgenen endnu. Men jeg har nu osse en reflex vest over jakken. Det luner nok osse.
  Rosa farver kan virke både varme eller kolde, alt efter om de har en dråbe blåt eller gult i nuancen. Jeg har altid syntes det er spændene med farvelære,, for mennesker opfatter jo osse den samme farve forskelligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja vi er enige, det mørke løv er så flot, min er også først lige begyndt at blomstre, den er blevet sat tilbage, jeg ved ikke helt hvorfor.
   Jeg havde en ulden bluse og en tynd jakke på, det var for lidt.
   Ja jeg lærte også om farverne, da jeg gik til akvarelmaling. Ja både farver og dufte opfattes forskelligt af forskellige mennesker.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Det er hyggeligt med gæster, men det er dejligt, når de kommer lidt ad gangen, så man kan nå at snakke :-) Jeg har nogle gange været på havebesøg, hvor der var MANGE andre samtidig, og så er det svært at opleve haven, synes jeg. Så jeg er helt enig i, at der gerne må være lidt færre gæster ad gangen end 300 :-)
  Hos os i Nordsjælland er det lunt, men stadig meget tørt. Vi har plantet et par træer og nogle forsythia, som Søren er ude at vande lige nu ...
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det har du helt ret i, man får slet ikke det samme ud af det, når der er så mange samlet, jeg er glad for, at der kun kommer få af gangen her, det er som regel en god oplevelse hver gang.
   Ja med nyplantede træer skal der vandes godt, det har også været fint her i eftermiddag, men i formiddag var det koldt.
   Hils Søren
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Så koldt har vi overhovedet ikke haft det i dag eller i går. Bare det ikke blæste så meget. Blæsten udtørrer virkelig jorden. De to nye kanelbuske ser godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja blæsten er meget slem og tørrer jorden, så hjælper det ikke med en lille byge. Oppe i skoven var det meget koldt, fordi vinden var i vest. Klokken 7 i morges var det bestemt koldt her.

   Slet
 4. Sjovt jeg lige røg ind i det indlæg, hvor vores plante blev nævnt. 🤪. Jeg er vildt imponeret over hvor flot din blodgræs står, min bliver aldrig helt stor.
  Det er da også flot at du har så mange gæster og helt fint at de breder sig lidt, så der er tid til at snakke. Roserne ser skønne ud.
  Haveknus fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis
   Ja det var da sjovt, for du kigger ikke med hver gang, jeg laver indlæg :) Jeg har delt blodgræsset en del, men aldrig har det stået bedre sted end der i hækbedet.
   Ja jeg troede, det var ved at være slut med besøgene, men så kom der alligevel nogle dryssende, dem der kommer på den måde, er som regel meget haveinteresserede og har søgt efter en have på Samsø, det fandt de :)
   De fleste af roserne har det godt.
   Haveknus til dig

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Ja, det har vært kjøligere her også i dag, og til og med vind :)
  Da blir det jo straks mye kaldere uansett. Natt til i går ble det kjøkig her, og jeg fikk frostskader på to planter som ikke sto lunt. Så det merkes at det er blitt høst her selv om det er deilig å være ute når solen skinner.
  Så flott rose du har laget!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det er ikke tit, det blæser hos jer, så jeg tror på, at det har været køligere. Øv da med frostskader allerede.
   Ja rosen er jeg ret imponeret af, tænk at den skyder så flot i en lille potte.
   Klem

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Den Dahlia kan du have glæde af i mange år, hvis vintrene fortsætter med at være til den milde side. Jeg har en sim troligt kommer hvert år, tror den er 5-6 år efterhånden. Din er nu noget kønnere end min. De har dog de mærke blade tilfælles men min er rød :-) måske den kommer igen og igen bare for at irritere mig.
  Mon Bent fik sved på panden med fældningen af clematissen, den har vel haft nogle gode stængler og nok ikke lige det nemmeste at få den viklet ud af træet. Nu kan træet så luge sunde sig et par år inden den får den helt store omfavnelse igen.
  Ja mon ikke voksurten holder langt ind i vinteren som den plejer. Flot så livskraftig denne “sommerblomst” er.
  Flot så stor din hjemmelavede rose er. Rundt omkring her i byen er der sat stor baljer op med roser. Det er rosenfestivallen der står bag da festivalen jo blev aflyst har de sat roser op i alle 3 byer i Nordfyns kommune i stedet. Måske jeg skal rundt og se lidt på dem og se om jeg skal “låne” en stikling eller 2 :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Denne dahlia har skam været inde i værkstedet i vinter, den var længe om at komme i gang, jeg havde faktisk opgivet den. Jeg kan godt huske, at jeg fik en mørk dahlia af dig, den er vist gået til.
   Vi arbejdede begge med at fælde clematissen, den var helt vissen i toppen, det så grimt ud, men Bent måtte tage de hårde træk med at hive den ned. Den skal nok komme igen, men om det bliver næste år er ikke til at vide.
   Voksurten er imponerende, den klarer sig bedre uden frost.
   Jeg er også imponeret over rosen, de andre har ikke været så livskraftige, jeg håber, den kan lide at komme ud i et bed.
   Det lyder flot med store baljer med roser, synd rosenfestivalen blev aflyst, men det er der mange ting, der er blevet. Du kan sikkert sagtens låne et par stiklinger, det er der nok ingen, der opdager.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Vejret har godt nok vejret koldt.
  I går stod der ned i regn og blæst.
  Skifte tøj 4 gange trods jeg havde regntøj på.
  I dag har der været ret blæsende og koldt. Men tørt.
  Jeg har stadig shorts på, på job.
  Orker ikke lange bukser. Vi skal have dem på så længe.
  Men der er ved at blive køligt for benene.
  Hvor har du bare mange smukke lækker roser.

  Klem og sov godt
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Endelig en der er enig med mig, det var koldt i morges.
   Øv at du må skifte tøj så tit, er regntøjet i orden, du kan jo også blive våd inde fra, hvis regntøjet ikke er åndbart.
   Uha shorts det er da for koldt nu, men det er rigtig, at det er længe, man skal gå med lange bukser, jeg kunne ikke holde andet ud, jeg er en frossenpind.
   Ja der er mange fine roser nu.
   Klem og i lige måde
   Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Kan man klippe en klematis helt ned, selv om den er forveddet? Det troede jeg ikke, men i så fald er det godt nyt, for jeg har en, der kunne trænge til det. Er din en gruppe tre eller...?
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja jeg regner da med den skyder igen, det skulle nok have været gjort noget før, for det er en gruppe 2, måske springer den blomstringen over næste år, det får vi at se.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Så må jeg også prøve at give min kniven til foråret ;-)

   Slet
 9. Det er da godt du lige har fået tid til at stikke nyanskaffelserne i jorden mellem de mange besøg og bygerne. Vi ville blive glade for selv den mindste smule regn her, men det kommer jo nok en dag.
  Den blodgræs er altså fantastisk(!) - og roserne. De ser ud til at trives helt formidabelt.
  Ja, det er sikkert koldt om morgenen, men i dagens løb nyder jeg den gode arbejdstemperatur. Det er en lettelse ovenpå hedebølgen, måske på linje med den lettelse Filippa har følt da I tog dynen af hende.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Heldigvis tager det ikke så lang tid at plante fire planter så det gik. Det er kun småbyger vi får, vi kan også bruge meget mere. Ja både blodgræs og de fleste roser, har det fint.
   Ja men jeg savner bestemt heller ikke hedebølgen, nu kan vi holde ud til at lave noget, det er en fordel, når der er meget, vi gerne vil have gjort. Måske kan det sammenlignes med Filippaens byrde :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth,
  Din dahlia med mørke blade er rigtig fin. Jeg har også en som har den flotteste
  mørk lilla blomst som er kæmpe stor.
  Ja det er noget af et arbejde at få sådan er clematis ned. I øjeblikket er jeg ved at fjerne kaprifolie fra skoven, det er også et stort arbejde.
  Jeg købte 6 nye rhodoer, bl.a. Insigne, Semibarbatum, Ririei, Aperantum,
  Parmulatum og Vaseyi, desuden var jeg hos Jespers planteskole og købte
  en mimose til nedsat pris sammen med en rød camellia, de kræver vist at
  bo på terrassen.
  Igår var det solskin og lunt, idag har det været lidt omskifteligt, men
  der er da kommet 10mm regn inden for de sidste dage så det er fint.Hvor er
  dine roser dejlige, ville ønske det var mine, men jeg svigtede dem vist da det var tørt.
  Rigtig god weekend til jer.
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Det lyder flot med en dahlia med mørk lilla blomst. Uha ja det er større arbejde med at fjerne kaprifolie i skoven.
   Spændende køb, jeg kender kun R. parmulatum og vaseyi, de andre har jeg ikke hørt om før. Jeg skal til Claus på onsdag, så kan det være, at jeg ser dem. Du har ordentlig været ude og solde :)
   I er heldige med regn, vi får ikke andet en småbyger.
   Du må altså komme på besøg, du kan nå at se roserne endnu.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 11. Din Japansk Blodgræs er slet ikke til at stå for - det er et nyt navn for mig.
  Uha, tænk at få havebesøg af flere hundrede mennesker. Det hyggeligste er, når man kan få en snak og inspirere hinanden.

  SvarSlet
 12. Dahlior är fina och den du visar är väldigt söt. Jag har många men det är för att kunna plocka fina buketter på sensommaren. Jag har ett dahlialand som andra har ett morotsland :)

  Vacker rosblomning! Jag har ett ställa där jag kommer kunna ha några stycken så småningom.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet