fredag den 19. juli 2019

Om pytknappen

sådan en har vi alle brug for, nogle gange oftere end andre. Jeg bruger den meget i denne tid.
F.eks når der er for meget ukrudt i ørkenbedet.
eller når R. sinograndes nye løv er blevet gennemhullet af billetklippere/øresnudebiller
eller når bladene på roserne bliver grimme, det nytter ikke, jeg vil ikke sprøjte, så jeg må nøjes med at glæde mig over blomsterne, og se nu lige her, et nyt skud er på vej, det glæder jeg mig over. Sidste år kom der ikke nye skud før langt hen i september, allerede nu er der nye på vej, selvom mange er ved at være færdige med første blomstring.
Til gengæld er der mange liljer i blomst eller godt på vej


Eyeliner er meget flittig
Der er også roser endnu, nogle af billederne er fra torsdag, andre fra fredag, jeg kan jo ikke lade være :)
 Astrid Lindgren
 Belle de Clermont sammen med phloxene, som er flittige nu, hvis de ikke får for tørt.
For jeg må nemlig også bruge pyt knappen, når vi ikke får noget regn, det er temmelig hårdt for mange af havens planter.
Der er stadig fine roser derude, her er nogle af dem:
Jeg må i øvrigt også sige pyt om rosen Bitten Clausen, første og eneste blomst i år, sidste år var der heller ikke meget gang i den.
 Carl Nielsen
 Chocolade l´orange står med tre nye knopper
 Scentsation
 Ghita Renæssance
 Major, en gammel historisk centifolia som ikke har blomstret i flere år, nu er den vågnet op til dåd
 Pegasus
 Sofia Renæssance
Sutters Gold
Vi prøver at lære Edith (17 måneder) at sige pyt, når Theodor på 3 3/4 skubber eller tager hendes legetøj. Jeg måtte også bruge den, da han plukkede topskuddene af mine overvintrende chokoladeblomster :)  nå men han er nu ellers en sød dreng.
 Brudekrans/Francoa Sonchifolia står i fuldt flor
 Kongelys er ved at være afblomstret, den har sået sig flere steder i haven
her er flere selvsåede, der blander sig Rudbeckia og staudelathyrus
Der er også et par rhodoer i blomst:
R. Maximum
 R. brachycarpum, sidste blomst i år
R. Pennsylvania er løvfældende og blomstrer nu med fine velduftende blomster.
Jeg har aftenvagten med børnene, derfor kunne der blive tid til et indlæg, noget skal tiden jo gå med, indtil forældrene kommer hjem :)
Rigtig god weekend

27 kommentarer:

 1. Du har utroligt meget at glæde dig over i din have. Men det er helt rigtigt, at vi må huske at sige pyt. Jeg har også roser med problemer, og blade der bliver gennemhullede, men vil ikke bruge gift. Ku' vi nu bare få et ordentligt regnvejr!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det har jeg, og det gør jeg. Derfor kan der godt være brug for at sige pyt, så det gør jeg også, for gift er ikke sagen. Regn kunne vi alle godt bruge, vi får se.

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Vi har et lignende uttrykk her, pyttsann eller bare pytt. Ugress vokser så hurtig, så en må bare se en annen vei når en ikke har tid eller krefter til å ta det.
  Utrolig at du fortsatt har rhodoer i blomst. Flotte roser også.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja ugress vokser hurtig, så må vi sige pyttsann, hvis vi ikke kan nå det.
   Tak for det, ja det er de sidste blomstrende rhodoer for i år.
   Klem

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Ja, det er godt at kunne sige pyt og istedet se det lange og store perspektiv.
  For der er jo så meget at glædes over - Fin kombi med phloxen og B d Clermont!
  Nej vi bruger ikke gift - Tror ingen i haveblogland bruger pesticider længere - kun livsstilsbloggene er et beklageligt hængeparti må man sige...

  Godt at se dine sunde roser vokser igennem det brugte løv!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det kan ikke undgås, at vi som havenørder må sige pyt, især når vi ikke vil bruge gift, heldigvis er der også roser med sundt løv, så det går nok.
   Ja det er beklageligt, at nogle bruger og anbefaler gift, så jeg måtte lige lave et indlæg om pyt knappen :)
   Ja for roserne skyder jo igen, hvis man ikke kan lide at se det dårlige løv, må man gøre som Lisbeth og kvitte roserne.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Åh ja - pyt... det er der ofte brug for, og det er dejligt at se billeder af det, der ikke lykkes, for det er der med garanti i alle haver. Det er bare så fristende at fokusere på det smukke med kameraet - det gør jeg selv i stor stil, for det er det jeg gerne vil se tilbage på og huske, men alle 'pytterne' ser jeg jo stadig hver dag. Jeg forsøger nu også at tage lidt billeder engang i mellem af kikserne. De er også gode at huske.
  Og så prøver jeg at fikse 'pytterne', hvis de bliver for irriterende. Jeg har jo fx droppet roserne, som du ved, for jeg vil heller ikke sprøjte. Til gengæld er jeg superglad for en af erstatningerne: En hæk af lysorange buskpotentil. Men den siger jeg så også 'pyt' til i år, for den gik stort set ud i sidste og dette års tørke. Den overlever ser det ud til, fordi jeg vander, vander, vander, men blomster får jeg ikke i år. Pyt.
  Som så ofte lærer jeg nye planter af dig. I dag har jeg googlet Francoa Sonchifolia. Hvor er den sød :-)
  God weekend.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja den pyt knap har vi haft meget brug for de sidste par år. Normalt går man ikke og tager billeder af det grimme, men en gang i mellem er det godt nok at fokusere på det, så andre kan se, at de ikke er ene om at have dårlige oplevelser i haven, og det kan man jo ikke undgå, når vejret er så skiftende.
   Ja det er træls med alt det vanden, godt der er liv i din buskpotentil, men ærgerligt at den ikke blomstrer i år, så må vi sige pyt.
   Godt jeg tog Brudekrans med i dagens indlæg, den er vældig sød :)
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Åh ja der er meget pyt i denne tid.
  Kan nikke genkendende til det meste.
  Bitten Clausen har jeg stadig ikke haft blomst i.
  Men du har da lige et par roser jeg må eje.
  Carl Nielsen og scentsation. De er da vildt smukke.

  God weekend
  Klem

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja hvor er det godt, at den pytknap er opfundet. Bitten Clausen er meget fin, men blomstre er hun ikke meget for.
   Carl Nielsen har desværre heller ikke været nem i år, Scentsation blomstrer altid overdådigt. Det er mange år siden, jeg købte den, desværre findes den ikke mere i den planteskole, hvor jeg købte den.
   Tak i lige måde
   Klem

   Slet
 6. Ja, pytknappen er god i mange af livets forhold :-) Jeg forsøger at finde en balance hvor jeg siger pyt til en del, og laver tingene om hvis jeg får brug for at sige pyt alt for ofte :-) Dine liljer er smukke. Jeg har også nogle liljer som jeg er glad for. De er så elegante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja den kan vi ofte få brug for, men bliver det for meget, kan man jo forsøge at ændre noget.
   Ja liljer er dejlige, inden længe viser jeg flere.

   Slet
 7. Good morning dear Lisbeth,
  Beautiful to see your garden at the moment!!! So much to enjoy. I have the Chartreuse de Parme in my garden for years. This year for the first time no flowers. I am not irritating myself anymore about every single bad leaf in the garden. I have a lot in the roses this year. I am always amazed how new growth is coming back at a moment that we think that the rose is not surviving. Enjoy the beauty your garden is bringing you.
  Have a wonderful weekend!!
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke
   Thank you yes it is beautiful now. Nice to hear about your Chartreuse de Parme, not a good year for that rose. It is a year for black spots in our roses, we must enjoy the flowers and forget about the leaf.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 8. Åh ja, pytknappen har jeg også haft temmelig meget brug for de sidste måneder - og jeg er blevet ganske god til at bruge den! Men hensyn til sygdomme og udyr i planterne vil jeg også hellere bruge pytknappen end giftsprøjten - så vigtigt er det altså heller ikke med f.eks. 'sunde' roser! Og der er jo masser at glæde sig over derude alligevel!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja også helbredsmæssigt kan det være nødvendigt at bruge pytknappen. Vi er helt enig med hensyn til sygdomme og udyr i planterne hellere bruge pytknappen end sprøjte med gift. Der er nemlig meget at glæde sig over derude og i livet trods alt.

   Slet
 9. Det ligner det bedste sted, at trykke på knappen og blive hængende lidt.

  SvarSlet
 10. I nogle situationer er dog det lettere at sige pyt end andre, og nogle gange kan man jo faktisk gøre noget aktivt, så det er vel i grunden en balancegang det med at trykke på pytknappen. Jeg er vist ved at lære, at planter der aktiverer den rigtig tit, egentlig ikke hører hjemme i haven. Det er vel det, Lisbeth har erfaret med roserne. Stråleplet er nu engang rosernes følgesvend, så det får mig ikke engang til at sige pyt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det har du ret i, nogen gange er det træls at sige pyt, men en nødvendighed. Roserne vil vi have, så må vi tage stråleplet med, så længe de overlever sygdommen, bliver de for sølle, må de ud.

   Slet
 11. Ja , pyt kan man da sige, heldigvis.. Nogle gange nemmere end andre. Din chokoladeblomst kommer forhåbentlig med flere knopper. Og de fleste roser plejer at komme fint igen. Jeg er kommet itanke om et middel mod rust, ikke gift, det er økologisk skummetmælk. Men det skal være øko, det er noget med fedtpartiklerne... Man skal sprøjte bladene i foråret. men nu må vi se om jeg får det gjort næste år. Gift vil jeg ikke bruge under nogen omstændigheder. Dertil har vi for mange kriblekrable dyr og fugle i haven. Og det strider mod min overbevisning.
  Den brudekrans skal jeg da osse ha googlet.. den ser så fin ud..
  God weekend hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja heldigvis, det er godt at kunne, selvom det somme tider er svært. Chocoladeblomsten kommer nok igen, det gør roserne selvfølgelig også. Jeg har prøvet at sprøjte med skummetmælk, det kan bare ses på løvet, så det gider jeg ikke, det må være som det er, når vi ikke vil bruge gift.
   Ja den er meget fin brudekransen, jeg har fået den foræret.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Hej Lisbeth
  PYT knappen er en rigtig god opfindelse og den må i brug af og til. Den bliver brugt temmelig meget i denne tid når jeg kigger på rosernes løv for det er godt nok ikke kønt på mange af dem.
  Et lyspunkt i år er Wild Rower som er meget kønnere end de forgangne to år hvor det har været den store PYT knappe er har måtte trykkes på, da næste alle blade måtte pilles af den.
  PYT knappen har så sent som i aften været i brug. Det varslede uvejr som skulle gi’ rigtig mange mm kunne lige svinge sig op til 4 mm, det er jo kun til at få støvet til at lægge sig lidt. Tænker at chokolade blomsten nok skal komme med nye skud. Det er ikke nemt at være 3 3/4 og have uro i fingrene :-)
  Virkelig smukke roser, flere imellem der godt måtte bo i min have. Brudekransen blomstrer og fint her. Den er nu en køn plante.
  Så fint med Rhodoer i blomst.
  Her er hele dagen blevet brugt i haven. Det har været rigtig fint vejr, det meste af tiden lidt skyet, men dejlig lunt. Der er blevet fjernet en masse valmuer og fingerbøl, deadheadet roser, plantet lidt om til større potter, beskåret lidt og trods tørre tilsande så er der stadig ukrudt der måtte fjernes.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er nødvendigt at have en pytknap, heldigvis er det ikke alle mine roser, der har stråleplet og rust, men dog en del. Godt din Wild Rover er fin i år, min har stråleplet, men blomsterne fejler ikke noget.
   Vi har sørme fået hele 5 mm og det regner lidt endnu, synd for de unge mennesker, som er til festival, men jeg er glad for det, vi får. Ja mon ikke chokoladeblomsten skyder igen, der var lige et øjeblik uden opsyn.
   Ja ja du har også roser, som jeg ikke har :) Ja brudekransen er fin, godt du har skaffet mig den hos Hanne.
   Her har det også været lunt i vejret, men jeg har passet børn fra kl. 14.30, så det blev ikke til så meget havearbejde.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth!

  Och inte förstod jag vad pytknappen var för något, trodde det var ett verktyg först! Men polletten trillade ner så småningom, synd med den vackra R. sinogrande vars signum är just de ståtliga bladen. Inte visste jag att
  biljettklipparen kunde förstöra så rejält. Jag brukar inte ha några större besvär med den men i år har den nog varit framme mer än vanligt. Jag gör ingenting heller mer än hoppas att det inte blir värre.

  Kram!

  SvarSlet
 14. Hej Gunilla
  Nå du kendte ikke pytknappen :) Godt du fandt ud af, hvad man skal bruge den til. Jeg har mange billetklippere i min have, men med sinogrande var det et meget svært tilfælde. Ja vi må bare håbe, det ikke bliver bedre.
  Kram

  SvarSlet