søndag den 11. marts 2012

Rhododendronflytning

Dagen startede mildt og dejligt og med fuglesang. Desværre holdt det ikke ret længe, allerede ved 10 tiden var det ved at blæse, og det var koldt, men det positive var trods alt, at det holdt tørvejr.
Vi startede dagen med at flytte endnu en rhododendron, det var igen en hård opgave for Bent, den var stor og svær at få op, heldigvis var det kun ca. ½ meter, den skulle flyttes, men den skulle op af et hul, det var det svære og ned i et andet, det var lidt nemmere.
Den stod her klemt inde mellem to andre store rhododendron, og jeg er sikker på, at den bliver rigtig pæn, når den får plads omkring sig.
Hullet er nøje forberedt til den. Der havde stået en kornel, som blev gravet op for en uge siden, så der var en del rødder, der skulle hugges væk.
Her i forgrunden til højre kan I se, at den nu er på plads.
Som I kan se her, har den stået ret klemt, så nu er der bedre plads til de to andre.
Sådan ser den ud i blomst, den hedder Kokardia
Den lille Ramapo her er også blevet flyttet i dag, den var helt væk under en stor rhododendron

Da vi var færdige med det, gav Bent sig til at beskære nogen træer, kløve brænde og køre jord på et sted. Til sidst lavede han et trefamiliers spurvebo. Det får I at se senere, når det er helt færdigt. Han blev inspireret af bladet Haven, som jeg viste ham i morges.
Jeg var rundt med riven og fjerne græs, der gror som ukrudt i bedene, ja og så jævnede jeg jorden, som var i overskud efter flytningen af rhododendronen.
Jeg endte ved ørkenbedet, der var så tilgroet af kvikgræs, at man snart ikke mere kunne se den oprindelige beplantning af trædebregner, floks og timian. Jeg opdagede, at riven var god til at rive det op, som jeg ikke kunne få op med hænderne. Der blev næsten en trillebørfuld, men det var rart at få det gjort. Det var godt, vi havde nok at lave, for det var hundekoldt.


Yndlingsmotivet for tiden, påskeklokker. Jeg har selv taget alle tre billeder
Men anemoneknoppen og
Og rosenmandelknopperne har Bent taget
Rosenmandelen, I kan se, den er nået ret langt, den er så smuk i blomst
Se bare her, er den ikke smuk?
Til slut et billede af min novemberkaktus, som blomstrer igen lige i disse dage.

Rigtig god aften og start på ny uge

24 kommentarer:

 1. Kokardia er bare så flot, men den kræver sin plads. Den skal nok finde sig til rette på sin nye plads.
  Julerosebilleder kan man da ikke få for mange af :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja den er nemlig flot og har en smuk opbygning, det har jeg bare ikke kunnet se de sidste år, så det var i sidste øjeblik, vi fik den flyttet. Næste år skulle vi have haft flere til at hjælpe, den er stor og kræver plads ja. Men nu er det heldigvis gjort :o)

   Slet
 2. Når jeg læser om alt det I har udrettet i haven idag, irriterer det mig endnu mere at jeg ikke har haft tid til haven i denne weekend... øv øv øv... nå men det når jeg nok en anden dag :o)
  Mon ikke rhododendronen kvitterer med ekstra flotte blomster i år, for at den er blevet flyttet til et sted hvor den rigtig kan brede sig :o)
  Påskeklokker og forårsblomster i det hele taget er yndlingsmotiverne lige nu, og jo flere vi kan se, jo bedre :o)
  Din rosenmandel er godt nok langt fremme. Jeg har prøvet med rosenmandel 3 gange før, men hver vinter er de gået til. Så jeg var rigtig spændt da jeg sidste weekend var ude for at se om der var liv i mit fjerde eksemplar... og jubiiii det er der :o) Men slet ikke så meget liv som i din :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bettina
   Du skal ikke være ked af, at du ikke nåede i haven, det har faktisk ikke været hyggeligt med al det blæsevejr og ikke mindst kulde. Det kan kun blive bedre, og så får du også tid til haven.
   Rhododendronen har ikke så mange knopper i år, men forhåbentlig kommer der mange flere til næste år, hvis den ikke bliver sur, fordi vi har kappet en del rødder. Ellers kunne vi ikke flytte den.
   Min rosenmandel er en ældre sag købt i Netto for omkring 7 år siden, så den er nok lidt større end din. Godt din har overlevet vinteren.

   Slet
 3. Jeg er helt enig i alt det var koldt og blæsende også idag, brrr. Men da jeg havde gået med Frostie, så kunne jeg alligevel ikke nære mig for at gå derud. Og så blev det hurtigt til 3 timer :-)
  Hvor har I været flittige, og jeg kan godt forestille mig hvor tungt det må have været, puha. Men det er altid så dejligt at få sådan et job overstået, ikke.
  Jeg har ønsket mig en rosenmandel i flere år, men jeg har ikke turdet, når de er så sarte.
  Hvor er billederne af dine påskeklokke smukke. Jeg har kun en klump tilbage som står nogenlunde. For de to flotte jeg havde tidligt i vinters, frøs ihjel i frosten. Men pyt, de kommer jo igen til næste år, håber jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Ja sjovt nok, kan der hurtigt gå tre timer, selvom det er koldt. Der er alligevel ved at ske så meget derude, at vi ikke kan holde fingrene væk :o)
   Jo det var rigtig skønt at få det gjort, og jeg er sikker på resultatet bliver bedre nu.
   Hvis dine påskeklokker frøs ihjel kommer de vel ikke igen til næste år, men lad os håbe, de ikke gjorde det. Du må også gerne få af mine lidt ældre påskeklokkefrølinger til maj, når du forhåbentlig kommer.

   Slet
 4. Hold da op hvor har i haft gang i den og så i dette kolde og blæsende vejr.
  Jeg fristedes ikke til at gå i haven. Håber på bedre vejr i morgen.
  Hvor er din november kaktus flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja der skulle arbejdes igennem for at holde varmen i dag. Man skal godt nok tage sig grundigt sammen for at gå ud, men når man så først er der,så går det alligevel. Ja vi må bestemt håbe, at det bliver bedre i morgen.
   Ja er det ikke utroligt med en novemberkaktus.

   Slet
 5. Hold da op hvor har i været flittige. Det skal nok blive fint med rhododendronen nu hvor den får bedre plads. Jeg var også rundt i bedene i dag, og hvor er der bare meget græs :-( jeg må prøve dit fif med riven, jeg opgav nemlig.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 6. Hej Anne Mette
  Ja lidt har vi da fået lavet. Det er noget skidt med al det græs i bedene. Jeg har en rosenrive, så jeg bruger bare kanten/enden af den eller en enkelt tand til at rykke op med, der er jo så meget andet i bedene, som man kan skade nu, så det skal være forsigtigt.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 7. Jeg skal lige love for at I forbereder det store ryk-ind den 19. maj... Konkardia er utrolig smuk, den glæder jeg mig til at se nærmere på, har den ikke selv. Igen et kæmpe arbejde at flytte rhododendron, godt at den ikke skulle så langt. Jeg bliver helt bekymret for jeres rygge, nu passer I lige på, ikke?

  Skønne billeder som altid.

  Du er ikke den eneste der har skrevet om koldt og blæsende vejr. Her synes jeg altså ikke at det var så koldt. Jeg løb et 5 km løb inde i Århus i formiddags og gik i haven i eftermiddags, så måske havde jeg blot fået varmen til hele dagen... (griner).

  Ha' en god uge, Lisbeth.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja du kan tro vi har travlt med at forberede jeres komme :o) Ja den er meget smuk, håber den blomstrer når I kommer, det er også en af mine yndlinge. Vi skal nok passe på ryggene, men det er lidt svært. Ikke flere store flytninger nu i denne omgang.
   Jeg tror også, du har løbet dig til varmen som så holdt hele dagen, det var da godt nok :o)
   Også god uge til dig
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 8. Rhododendronen synes helt sikkert godt om at få mere plads omkring sig.
  Kender godt det med, at det sværeste er at hive dem op af det eksisterende plantehul. De kan få en frygtelig tung rodklump.
  Det er så let at komme til at plante for tæt, men det er altid en god ting at sætte sig ind i hvor store hver enkelt kan blive, og hvor hurtig tilvæksten er, så man slipper for alt for meget knoklen med at flytte rundt på dem.
  Det er bare lidt svært at forholde sig til for mange, når man står med en lille plante der ikke syner af alverden ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja jeg er også sikker på, den bliver glad for det. Ja den havde en meget tung rodklump, så Bent var nødt til at hakke noget af, håber ikke den straffer os med færre blomster på grund af det.
   Du har ret i, at det er klogt at undersøge, hvor store de bliver, men det ser bare dumt ud i begyndelsen, når de står og råber til hinanden, så kommer man til at plante for tæt.
   Nu skal den heller ikke flyttes mere :o) det kommer nok lige af sig selv.

   Slet
  2. Du har fuldstændig ret i, at det ser lidt tomt ud i starten, hvis man ikke planter tæt. Da jeg tegnede surbundsbed til min søster foreslog jeg hende at sætte forskellige lyng i som fyldplanter. Det passer nok med, når de bliver kedelige engang, så har rhododendronerne taget over.

   Slet
  3. Hej Vivi
   Ja det har du nok helt ret i, efterhånden som vi bliver ældre lærer vi det nok. Der er jo også grænser for, hvor mange flere rhododendron jeg skal have, tror jeg nok :o)
   Forresten kunne jeg godt lide din kommentar hos CD, det var rigtig godt. Det skal du have ros for :o)

   Slet
 9. Nøj hvor en gang knokel arbejde. Tak for al infoen i forige indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Ja det var hårdt især for Bent, men han er sej.
   Selv tak

   Slet
 10. hold da op i er flittige i haven,hvor er det et typisk problem man planter næsten altid for tæt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Vi vidste godt det var for tæt plantet, men vi var for længe om at flytte dem igen, så blev de for tunge.

   Slet
 11. Ja det er noget af et knokle arbejde I har haft gang i,
  jeg lavede den samme "øvelse" og fik flyttet 2 af mine Rhodo'r ... i dag kan jeg godt mærke det er en lidt træt krop jeg slæber rundt på :-)
  Nyd din uge, det tyder på godt vejr.
  Kh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone
   Gjorde du det hele selv, så kan jeg godt forstå, du kan mærke det i kroppen i dag.
   I lige måde, det har været dejligt i dag, men det blæser stadig rigeligt.

   Slet
 12. Hvor er den smuk din Rosenmandel. Nu kan det snart være nok med al det blæsevejr.
  KH Margrethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe
   Ja den er så fin, jeg er meget glad for den, den står lige uden for mit vindue her ved computeren.
   Ja vi gider ikke mere blæsevejr, det har du helt ret i.
   Kh
   Lisbeth

   Slet