torsdag den 29. marts 2012

Lidt at leve af

fik rhododendronerne i dag. Alle mine rhododendron i den gamle have er vandet og gødet i dag. Det er et stort arbejde, i morgen kommer turen til dem i store have, hårdt arbejde. Desuden skal jeg ud med de små blå korn, på nogen af de billeder jeg har taget i dag, kan jeg se, at der er blevet gnavet. Jeg gætter på snegle, jeg ved ikke om de spiser scillaer, men det ligner mest sneglebid :o(
Synes I ikke, det kan ligne det?
Er det ikke smukt det lille mirabelletræ

Planterne er langt fremme her på Samsø. Dette er fjerbusken.
Jeg synes på en måde, det er skønt at kunne vise jer, hvor langt det hele er fremme herovre. På den anden side set, går det lige nu så stærkt, at jeg ikke kan nå at nyde det. Det tror jeg godt, I kender fra sidste år, men det er også lidt frustrerende, at de nu lover kulde og frost i næste uge, det er trist, når planterne er så langt fremme, især mine rhododendron kan tage skade, det er jeg rigtig ked af.
Isolabella har nu åbnet den første blomst
Pulap kommer også snart, det er meget tidligt i forhold til sidste år.
Også forsythiaen blomstrer, men det gør den heldigvis også andre steder på bloggene.
Clematis alpina er også tæt på udspring, ser det ud til
Akebia, femblad har fået fine blade
Hasselbror har to blomster
Hostaerne titter allerede op
Kærmindesøster blomstrer, men det gør den også hos andre, har jeg set.
Den røde hyld har også fået løv
Tulipanerne er også langt
Nu har jeg fundet ud af, hvad dette her er: Ahornblad, den glæder jeg mig til at se, når den kommer helt frem.
De dobbelte påskeliljer er så skønne

Til slut mit påskebed, tænk hvis det hele bliver ødelagt af frosten, det ville være trist.
Fortsat god aften

40 kommentarer:

 1. Nå, så må jeg vist også snart ud med gødningen. Forhåbentlig kommer der ikke så meget frost at de skader dine rhododendron. Mine er slet ikke så langt fremme endnu. Kan godt se at alting er foran på Samsø, men det er jo skønt at følge med i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg spurgte Claus Rhododendronhaven, om jeg snart skulle gøde, det var d. 18.3. Det var for tidligt vent 10 dage, så er det nu man skal gøde ikke?
   Ja men der er da også mange af mine, der ikke skal blomstre endnu, dette er de tidlige, men alligevel er det meget tidligt i år.
   Ja jeg synes jeg har nyt at vise hver dag :o) Jeg er heldig hvis jeg når at opdage det hele siden dagen før.

   Slet
 2. Hvor ser dine billeder livgivende ud....nu er det forår....altid et dejligt tegn for os mennesker.
  hilsen GP

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej G.P.
   Du har helt ret forår er et skønt tegn, men man bliver alligevel lidt nervøs for frost igen :o)når nu der er så meget, der blomstrer.

   Slet
 3. Hvor er det fint dit mirabelletræ.
  Jeg kan huske at jeg i min barndom elskede mirabeller - Så meget at jeg hver gang, fik ondt i maven efter et godt mirabelle-rov:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina
   Heldigvis er det ikke mit mirabelletræ, det står udenfor vores grund, det er meget smukt og mirabellerne smager så godt, men de breder sig frygteligt meget. Så jeg vil ikke have et i min have :o)og det er jo heller ikke nødvendigt, når de kan stå mellem ukrudt og brombær på nabogrunden.

   Slet
 4. smukt træ, utroligt det allerede blomstrer,,,

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Ja det er smukt og det er meget tidligt i forhold til sidste år.

   Slet
 5. Jeg tror da også alt er lidt længere fremme hos dig end her inde midt i Jylland.

  Er noget imponeret over, at mirabellen står med så flot et blomsterflor nu.
  Min forsytia er ikke så langt med blomstringen som dine, men vil have et par grene klippet ind her til weekenden.
  Dit bed med påskeliljer ser dejlig ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja det har jeg også indtryk af, men nogen ting er tidligere andre steder. Det meste er dog først her hos mig, jeg synes virkelig, at det går rigeligt stærkt lige nu.
   Påskeliljebedet er lige nu mit yndlingsbed, jeg kan se det ud af vinduet, når jeg børster tænder, det er hyggeligt at kigge på :o)så bliver tænderne børstet lidt grundigere.

   Slet
 6. Hvor har du været flittig. Det lyder som hårdt arbejde, men du får jo heldigvis belønningen senere med skønt blomsterflor :-)
  Jeg har set de første snegle, både med og uden hus, så de er der helt sikkert. Indtil videre klipper jeg dem bare over :-)
  Din mirabelle er utroligt smuk. Lige da jeg havde fået have, ville jeg så gerne have én. Men jeg fandt den heldigvis aldrig på planteskolerne :-) De troede jeg var skør.
  Og jeg har en lige bag hegnet på skolen, så jeg nyder også bare de andres, som du. Så kan vi spare pladsen til noget endnu dejligere :-)
  Hvor ser dit påskebed godt ud. Jeg tror nu godt at de kan tåle lidt frost, og ellers ville jeg da gå ud og smide et gammelt lagen over, for en sikkerheds skyld. Ligesådan med dine rhododendron. Så vidt jeg kan se skulle det kun blive nogle enkelte nætter indtil videre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Ja det var lidt hårdt. Alle rhodoer i nordbedet fik med vandkanden fra vandtønderne og så med dårlige fødder! Nå men jeg klarede det, heldigvis blev vandtønderne tømt, så brugte jeg haveslangen til det sidste bed. Jeg kan nu bedst lide at bruge en vandkande, for så ved jeg, hvor meget de får, men det kan jeg ikke holde til ved dem alle.
   Jeg ved jo også, at sneglene er der og har tænkt i flere dage,nu skal det være, men i morgen så bliver det, hvis jeg kan efter at have vandet og gødet.
   Mirabellerne er bedst at have på nabogrunden, så kan vi nyde dem der. Der er helt fyldt af dem ved siden af hos os.
   Ja vi håber, det kun bliver et par enkelte nætter med frost eller at det ikke kommer på Samsø :o) det sker heldigvis tit. Ellers må jeg ud med lagnet.

   Slet
 7. Det må være dejligt at bo på Samsø - på flere måder - selv planterne er åbenbart vilde med det. :-)
  Jeg har lige gødet med noget organisk noget. Har ikke så meget forstand på det, men har kastet det rundt med let hånd.
  Dejlige billeder, så får jeg et forskud på glæderne (selvom jeg ikke har brøkdelen af dine planter.)
  Nyd tandbørstningen med kig til påskeliljer . ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aitos Have
   Den var god ja du har ret planterne er også vilde med at bo her :o)
   Jeg gøder mine rhododendron med en specialblanding fra rhododendronhaven. Den er lavet specielt til rhodoer, som bliver vandet med almindeligt vand og ikke regnvand.
   Jeg er glad for, at du nyder mine billeder, jeg nyder tandbørstningen :o)

   Slet
 8. Så lille et land, og så store forskelle på hvor langt foråret er nået. Skønne billeder jeg kan godt forstå at du nyder det, vi andre væbner os med tålmodighed og spejder efter nyt hver dag ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er utroligt så stor forskel der er i sådan et lille land. Jeg spejder nu også efter nyt hver dag :o)men det er så svært at nå at opdage det hele.

   Slet
 9. Ja tænk at mirabellaerne blomstrer nu. De går stærkt allevegne nu. Men sjovt at se, hvad de forskellige viser frem. Ahornblad er ny for mig, den vil jeg glæde mig til at se helt udsprunget. Det er jeg sikker på, du viser ved en anden lejlighed.
  Ja vil man have glæde af sin have, må man også forkæle den med lidt gødning. Jeg har brugt en organisk NPK i år. I dag har jeg købt en flydende gødning til drivhus. Så planterne i mine potter også får lidt at leve af.
  Har også købt sådan nogle små »bolcher« til at stikke i jorden mod lus, for dem har jeg desværre fået i flere af mine pelargonier. Så vil jeg håbe, at de bliver afluset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ahornblad er også ny for mig, jeg købte den sidste år i Ll. Malund, men havde glemt, hvor jeg havde sat den, men så traf jeg på planten på en webplanteskole og kom i tanke om det. Jeg skal nok vise den frem, når den er tjenlig :o)
   Jeg har en special gødning fra Rhododendronhaven, som kan bruges, når man vander med alm. vand i stedet for regnvand.
   Ærgerligt med lus, jeg har skjoldlus i mine orkidéer.

   Slet
 10. Kom lige til at sidde og smile for mig selv, da jeg læste din kommentar til Hanne, om at du skal ud med lagnet hvis det bliver hård nattefrost. Er fuldstændig overbevist om at du ejer flere rhododendron, end jeg ejer lagner - også selv om vi er en familie på 5. Hvis det går helt galt må du opfordre alle i have-blog-land om at sende lagner til Samsø ;-)
  Dejlige billeder
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Du har helt ret, jeg har flere rhododendron end jeg har lagner :o) men jeg lægger nu heller ikke over dem alle, hvis det bliver nødvendigt. Kun over dem som er i blomst eller i udspring nu, så det kan højst blive 5-6 stykker.
   Så jeg tror, jeg klarer mig, tak for idéen :o) ellers meget god.

   Slet
 11. Hold da fast Lisbeth......nu kan man da for alvor se at klimaet på Samsø er meget mildere end på fastlandet.......mirabelletræer i blomst......whauuuuu siger jeg bare. Har lovet min datter at vi skal ud og klippe grene i dag - nu vil hun nemlig gerne snart pynte lidt op med farvede æg ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Det er rigtig smukt med alle de blomstrende mirabelletræer rundt om os, men det er nok en måned tidligere end sidste år.
   Dejligt for dig at pigen gerne vil pynte op med farvede æg, den tid er jeg ovre
   Knus
   Lisbeth

   Slet
 12. God morgen Lisbeth. Sikke gode billeder du viser. Man kan godt se, at alting er kommet langt frem på Samsø. Det er meget sjovt at se forskellen på bloggene. Jeg tror ikke der kommer så meget frost. Jeg tror nu nok, at planterne kan klare det. Det må vi krydse fingre for!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja vi er langt, og du har ret i, at det er sjovt at se forskellen fra de forskellige egne af vores lille land.
   Jeg håber, du har ret i, at der ikke kommer så meget frost. En blomstrende rhododendron, der har fået frost er bestemt ikke ret køn.

   Slet
 13. Hov Lisbeth. Skal Rhododendronerne også gødes nu. Afsted med mig. Roserne har fået, men de andre havde jeg ikke lige tænkt på. Det må jeg da hellere gøre. Sikken et arbejde du har haft der, dem har du jo mange af.

  Her er vi åbenbart langt efter. Der er ikke så meget, der blomstrer endnu andet et de tidlige forårsblomster, men det kommer nok, så kan jeg glæde mig over jer andres flotte billeder.

  Ha´ en rigtig skøn weekend.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise Lotte
   Ja det er ved at være tiden med at gøde rhododendron. Du har ret, det er et stort arbejde, og jeg er ikke færdig endnu.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 14. Hvor ser det hele dejligt ud. Jeg frygter også lidt frosten, for mange af planterne fra drivhuset er jo allerede sat ud.

  God arbejdslyst med gødningen og god weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marlene
   Tak skal du have. Ja det er skidt at det først er mildt og dejligt og så kommer der frost, det kan vi ikke lide.
   Tak skal du have og god weekend til dig også.

   Slet
 15. Jeg burde også gøde mine rhododendron, har gødningen stående.
  Det er træls med den kommende nattefrost nu hvor alting er så langt fremme.
  Skønt mirabelletræ du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja i løbet af en uge er det en god idé at få dem gødet, siger min rhodoguru Claus i Rhododendronhaven.
   Vi gider ikke have nattefrost nu, håber der er nogen, der hører efter :o)

   Slet
 16. SNYD, det er lidt længere fremme end her :O) Men det kan jeg nu godt onde dig ;D. Skønne kærmindesøster, dem har jeg også en del af efterhånden, de er så kønne!
  Kh Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marlene
   Ja det kan godt være træls, når nogen er længere fremme end en selv, men så har du noget at glæde dig til, det kommer jo også hos dig :o)
   Kærmindesøster er flittig til at frøså sig alle vegne.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 17. Tror vi alle frygter frosten :(
  Kan du ikke smække fiberdug eller gamle lagner ud over dine Rhododendron, er det for omfattende kan se du har mange.
  Håber ikke det går så galt.

  Kh Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe
   Ja det tror jeg, du har ret i.
   Jo hvis det bliver slemt lægger jeg noget over dem, som er i blomst eller på vej.
   Jeg håber heller ikke, det bliver nødvendigt.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 18. Hej

  jeg plejer først og gøde rhodoer i april,men det e rmåske forkert. har gødet stauder, men roser gøder jeg først midt i april når de er klippet ned( er begyndt for kan ikke klare dem alle på en gang) Vander du fordi det er lang tid siden det har reget eller er det for gødningen skyld.
  Og nej kender ikke den fyldt azalea. Er gået lidt efter dem jeg har læst om i Jeg kender en have af Claus Dalby. plus nogen jeg har set rundt omkring syntes faktisk det er svære og finde azaleaer end rhodendroner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Jeg gøder mine rhododendron ca. 1.4., 1.5. og 15.6. Jeg vander, fordi de skal helst være gennemvandet, inden jeg gøder dem, bagefter får de lidt mere vand for at få gødningen gjort våd. Det er også, fordi det er lang tid siden, vi har fået regn.
   Du kan købe masser af azalea hos Rhododendronhaven ved Tørring, nærmere betegnet Hammer Bakker, Viborg Landevej.www.rhodobutik.dk Du kan gå ind og kigge på siden, her kan man nemt blive fristet. Et godt sted at handle rhododendron. Der køber jeg også både gødning og den rigtige spagnum: grov og lys.
   Med hensyn til roserne, skal de gødes her i marts, hvis du vil have ordentligt gang i dem. Det gør ikke så meget, du ikke har nået at beskære dem, men gødning skal de have snarest.
   Men rolig nu, kun i det tempo, du kan klare det :o) God arbejdslyst

   Slet
 19. Hej Lisbeth.
  Sikke en energi, men du har jo en stor have så der virkelig gå´s til den for at holde den a´jour.
  Jeg er lige så spændt som dig på at se Ahornblad. Sådan en har jeg aldrig set.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ole
   Ja jeg må indrømme, det kræver sin kvinde plus hjælp fra mand at holde haven a´jour.
   Ja jeg følger ahornblad nøje, så I også får den at se.

   Slet
 20. Dejligt livgivende, at se alting så tidligt i blomst ved jer. Her i det kolde hedeland er det lidt bagefter i år, kun græsset gror som død og djævel, så nu må klipperen i gang. Per har heldigvis lige skiftet hjullejer, så klippebordet ikke kører sine egne veje.Skal lige have tromlet mosset,så det dør. Vi gøder aldrig.
  Jeg har lige opdaget, at Rhododendron præcox er død, så nu er der plads til en anden tidlig.
  Mirabeller-knopper er gode vinterfoder til dompapperne, så nu yngler de i haven.
  Fjerbusken fra dig gror fint.
  Kærmindesøster skal vist på ønskelisten til skovhaven.
  Hav en god aften.
  Anne Marie

  SvarSlet
 21. Det vil være så ærgerligt, irriterende og frustrerende hvis frosten ødelægger alt det fine der nu viser sig... vi må håbe at det ikke blir til noget :o)
  Jeg kan godt huske sidste år hvor min dværgrhododendron stod helt rød af blomster, og så kom frosten... splat så var det ødelagt :oI
  Dejlige billeder af alle dine utrolig mange planter ;o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet