fredag den 26. januar 2024

Vand, vind og forårstegn

 Åen er igen ved at løbe over sine breder, her er billeder fra den 24. januar. Hvor har det dog blæst meget de sidste dage, de har lovet mildere vejr nu, så jeg må i haven.

I den anden ende af Havndrup er der masser af vand i Hellerup å.






Godt vi ikke bor der, flere haver er oversvømmede
på min tur i går gik jeg forbi Freddy og hans fjerkræ, der er mange spændende gæs og ænder imellem.

Inde i stuen står primulaer:


jeg vander dem dagligt, så klarer de sig fint og jeg kan nyde dem, indtil de skal plantes ud.
Medinilla har jeg også meget glæde af, nu har den i hvert fald blomstret i 14 dage, jeg tror bestemt, den kan blive ved længe endnu. Dag for dag udvikler blomsten sig
Forårstegn:
Cyklamen har fine blade og blomster
den første erantis
der er også andet på vej op, tiden vil vise, hvad det er. 

ja og vintergækkerne
søen i går morges
og solopgangen
Flere forårstegn
Pink pil er begyndt på blomstringen, den har jeg fået af Lene fra Bedstemors Have
også påskeklokkerne er ved at vågne
denne er en af dem, jeg fik af Marie Hortofilia
Denne fik jeg gratis i Netto sidste år, jeg håber, der kommer blomster
Vi fornemmer, det er længere lyst, dette billede er taget kl. 16.06 i går

I dag er det for øvrigt et år siden, flyttelæsset kom fra Samsø.

I må have en skøn weekend, vi skal til Arthurs fødselsdag på søndag, tænk så er det 10 år siden, han kom til verden.

Til sidst en hilsen til Danielle i Frankrig, jeg er glad for, at du fortalte mig, at du læser med her.

billedet er fra haven her i maj.





22 kommentarer:

  1. Danielle
    Un gros merci pour vos salutations, Oui Lisbeth je suis là , derrière l'écran de l'ordinateur. Ici le redoux est enfin arrivé et je retourne au jardin, il y a tant a faire (1 hectare)par ou commencer ? hier j'ai fais le tour du jardin et j 'ai trouvé des primevères le long des haies et des boutons sur les cognassiers. Mon jardin se trouve a 35 km au nord de Lyon , le long de la rivière ,la Saône. Vos jolies primevères pastels m'ont donné envie d 'aller faire un tour a la jardinerie.
    Bon week-end.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Danielle
      Selv tak - det er hyggeligt at vide, at du sidder i Frankrig og læser med på min blog. Dejligt at høre at varmen er kommet hos jer, vi andre må nok vente lidt endnu. Det er godt nok en stor have du har, der er meget at overkomme, jeg kan godt forstå, at det er svært at finde ud af, hvor du skal starte. Det er forhåbentlig ikke kun en blomsterhave, mon ikke der også er græs, træer og buske?
      Ja man kan nemt blive fristet, jeg har også lyst til at købe flere primulaer, men her skal være plads til meget endnu, jeg har kun 900 m2 før havde jeg 2500, men det er stadig ikke noget i forhold til dine 10.000 m2. Det er meget at overkomme.
      God dag til dig - vi høres ved

      Slet
    2. Danielle
      Le jardin comprend la parcelle de la maison avec beaucoup de fleurs et d'arbustes persistants, un pré(entouré de vieux frênes et de vernes ) avec un plan d'eau , et un bois de noisetiers.. nous travaillons a quatre mains. Nous nous faisons aider pour la tonte et les haies. oui je vais vous suivre régulièrement.
      Amitiés.

      Slet
    3. Jeg oversætter lige, så andre, der måtte have lyst, kan følge med. Danielle
      Haven omfatter husets grund med masser af blomster og stedsegrønne buske, en eng (omgivet af gamle asketræer og malurt) med en sø og en hasselskov... vi arbejder med fire hænder. Vi får hjælp til klipning og hæk. ja jeg vil følge dig jævnligt.

      Danielle
      det lyder spændende, I har da nok at se til med jeres 4 hænder. Er du på facebook, for så kan jeg måske også se lidt billeder fra jeres have.
      Dejligt du vil følge mig, det koster lidt tid at gå og tage billeder og skrive på bloggen, derfor er det ekstra dejligt, når nogle følger med og så helt i Frankrig.
      Tak for det.

      Slet
    4. Danielle
      Je suis discrète de nature; j'aime le calme et la tranquillité donc pas de blog, de Facebook ,d'Instagram....mais j'aime bien suivre les blogs des jardinières , car je trouve des idées et conseils qui m'aident beaucoup dans mon jardin.
      Bonne journée.

      Slet
    5. Jeg er også stille af natur, men også nysgerrig :) og så kan jeg godt lide at tage billeder, og nogle skal jo se dem. Jeg har lært en del mennesker at kende gennem bloggen, det er jeg glad for, jeg har kun en lille omgangskreds. Ved at se på andres og gartneres blogs lærer vi en masse. Jeg begyndte først min have som 50 årig, så der var meget at lære. God aften

      Slet
  2. Så mye vann det er hos deg! Her har bi jo fått alt som snø, så det blir nok mye vann her også når alt skal smelte. Så flotte primula du har. Det er mange flotte vårtegn hos deg nå. Her er det dessverre lenge til jeg kan se dem, men jeg gleder meg til å se dine.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja der er meget vand her og meget sne hos dig. Der er ikke mange vårtegn endnu, men jeg skal nok vise, når der er noget nyt. Synd du må vente længe endnu.
      Klem

      Slet
  3. Hej Lisbeth,
    Ja der er meget vand i vandløbene, der har stået store søer på mine marker men de er heldigvis trukket ned nu hvor jorden er tøet op.
    Primulaer kan man ikke få for mange af og de klarer sig fint i årevis i haven.
    Dejligt med forårstegn, det længes vi meget efter. Jeg går også hver dag og kigger, det ser ud som om det er dorothealiljerne som har mest fart på hos mig. Desværre ingen spor af erantis endnu jeg håber de kommer, de er mine favoritter, den gule farve gør mig glad.
    Jeg tror desværre jeg har haft besøg af rådyr, bl.a. min salix mount aso, ser ud til at være bidt af, øv! Men hvordan ville det ikke have set ud, hvis jeg ikke havde indhegnet skoven?
    Dejligt billede fra haven i sommer. God weekend.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte
      Ja det er noget værre noget med alt det vand, her står også store søer på markerne, hver gang det svinder, kommer der nye byger.
      Nej jeg har aldrig været så interesseret i primula, men de er gode at have inde nu. Jeg har desværre ingen dorothealiljer mere, jeg må se, om jeg kan tigge nogen hos en af dem, der har fået fra mig, det tror jeg, at jeg kan. Øv med rådyr, men ja det have været værre, hvis du ikke havde hegnet skoven ind.
      Tak- ja det er et fint billede. Tak i lige måde
      Kh Lisbeth

      Slet
  4. uha ja der er vand alle vegne. Her fosser det osse over vejen fra mark til mark. Gys hvis det bliver frost, så er det en glidebane.
    De er så dejlige de første forårstegn, man næsten suger dem til sig. Jeg har osse fundet en erentis, puttet ind i mellem et par sten. Og sørme om nogle af påskeklokkerne er begyndt at rejse sig. Så nu er det om at holde øje efter mosegrisene og musene. De elsker at ødelægge blomsterknoppen, for at få fat i støvdragerne.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja lad os håbe, vi ikke får frost, det tør vi slet ikke tænke på med at det vand, der er alle vegne.
      Ja de første forårstegn er vigtige, du må holde øje med det hele, så musene ikke ødelægger det, men det er ikke nemt at gardere sig, når de er begyndt.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  5. Det kommer op af jorden alt sammen nu - både vintergækker, erantis, dorthealiljer, påskeliljer og krokus. Desværre bliver regnen også ved med at vælte ned i jorden, så ikke så snart er bare nogle af søerne væk fra markerne, før de kommer igen. Vi har fået vand nok, tak!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ellen
      Ja det gør det, dejligt. Jeg har desværre ingen dorothealiljer, men jeg skal nok få fat i nogen. Det ser ud til, vi får tørvejr et par dage, det er dejligt, Ja vi har fået rigeligt vand. Gem lidt til sommernætterne :)

      Slet
  6. Man fristes til at tale om et 'overflods-samfund' - men det er nok ikke vand vi ønsker os mere af. Du milde hvor det sejler alle vegne i jeres nabolag!
    Til gengæld er det jo dejligt at se hvor det myldrer op i haven, og altid spændende at se hvad det fører til. Ikke alt kan umiddelbart genkendes, men måske er der nogle liljekonvaller imellem? Skønt du allerede nu har godt gang i alpeviolerne - og dejligt med blomstring i stuen!
    Det er blevet lysere, men jeg tror nu ikke helt på foråret før vi er lidt længere fremme. I de seneste dage er der dog begyndt at komme farve på troldnødderne, så her er lidt liv:-)

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det har du ret i, men nok lidt anderledes end normalt. Her er mængder af vand, men I har jo Præstø fjord, så I har også meget vand, som kan gå over sine breder.
      Ja det myldrer op, men her er ingen liljekonvaller. Det kommer der heller ikke, af erfaring fra Samsø, ved jeg, at de breder sig meget. Men alpeviolerne må meget gerne brede sig. Jeg har altid slået primula ihjel, når de kom ind, men nu har jeg lært dem at kende, så de får en sjat vand, på den måde kan man være heldig, at de lever, så de kan komme ud i haven.
      Nej foråret må vi vente på lidt endnu, men bare det at det er blevet lysere hjælper meget.
      Knus

      Slet
  7. Please, ikke mere vand 😥 Heromkring kan vandet slet ikke trække væk. Grundvandet må stå højt. Erantis og alpevioler er skønne varsler om forår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja det må du nok sige, send os lidt til sommer i stedet, når vi har tørke. Ja dejlige forårsbebudere, jeg er meget imponeret over mine alpevioler.

      Slet
  8. Hej Lisbeth
    Ja alt det vand, det er slet ikke sjovt, og når vi så når forår/sommer så skriger vi måske endnu en gang på vand. Det er jo som ofte så ulig fordelt :-( men nu må vi se hvad haveåret 2024 bringer. Idag er det det dejligste solskinsvejr. Det er desværre lidt for tidligt og vådt til havearbejde endnu. Åhh ja vi glæder os nok til Maj hvor den japanske blomstrer igen :-)
    Jeg var lige et smut ude og kigge igår, og erantis blomster fint, vintergækkerne er også godt på vej, selv hyacinter er på vej op, enkelte Påskeklokker blomstrer også, men det der glæder mig mest lige nu er Troldnødden der står med sine smukke trevlede blomster og lyser op.
    Hvor står de flot dine primula, der bliver passet godt på dem kan jeg se, dem er jeg desværre ikke god til at have indendøre.
    Skønt med en ny følger på bloggen og så helt fra Frankrig. Dejligt at der kommer nye til, for der mangler da nogle af de gamle efterhånden :-( men nogle får nok nye vaner.
    Tillykke med Arthur, allerede 10 år, som tiden dog går. Godt det kun er vores tøj der bliver gammelt :-)))
    En rigtig god søndag til jer.
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Det er sørgeligt med alt det vand, heldigvis har vi ikke fået siden i fredags, de må godt gemme noget af det til sommer, men du har ret, så får vi nok tørke igen.
      Vintergækkerne er godt på vej her, erantis er der kun den ene. Troldnød har jeg ikke fået fat i endnu, men jeg skal have en. Med hensyn til primula, skal du bare følge min opskrift, vanding en til to gange om dagen, så overlever de. Jeg har heller ikke haft succes med dem før.
      Ja dejligt med nye følgere, vi er jævnaldrende, forskellen er bare, at de har en hektar grund, det er meget.
      Tak ja det er utroligt, han er en stor, lang dreng efterhånden. Ja det er heldigt, jeg har lige købt nyt i Bilka :)
      Tak for det, herligt med solskin.
      Knus Lisbeth

      Slet
  9. Det er godt, I har jeres på det tørre. Det er ikke sjovt med al den regn, der er kommet i nogle dele af landet. Det er dejligt at følge alle løgplanterne, der myldrer op af jorden. Især bliver man glad for de gule erantis. Vi har haft dejligt vejr de sidste dage, så jeg er i gang med at rydde op i staudebedene.
    Tillykke med Arthur og god fødselsdag!

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna
      Ja det er vi glade for, vi er vant til problemer med vandet, så dejligt det nu er anderledet. Ja det er skønt med erantis, jeg har foreløbig kun en ;) Jeg er ikke nået langt i staudebedene, men det skal nok komme. Jeg fik klippet lidt i går.
      Tak for det
      Hilsen Lisbeth

      Slet