mandag den 29. februar 2016

Et indlæg om Helleborus/Påskeklokker

I den sidste tid har der været lidt skriverier her på havebloggene om påskeklokker.
Hvordan er det nu med de påskeklokker, kommer de igen, eller kommer de ikke igen. De første jeg købte helt tilbage i 2012 er her stadig, men hvad med dem, jeg har købt siden??




alle ovenstående billeder er af planter købt i 2014. H. sternii Flame kom i hvert fald ikke igen, og jeg er i tvivl, om jeg så de andre i 2015. Nogen af dem blev plantet et bestemt sted i skoven, de har ikke vist sig siden, ja der er slet ingen Helleborus der. Jeg har set på flere blogge, at deres dyre Helleborus ikke kommer igen, måske er det vores fugtige haver, som giver svamp til planterne.
Disse her blev købt i februar 2013, ikke en er der tilbage. Det skal siges, at det er fra to forskellige leverandører.
 Klokkehøjen 2014
 også her
Denne her er der ikke meget tilbage af, er det for tørt mon, eller hvad er problemet, sådan en jordhøj kan nemt blive tør om sommeren. Måske er det i dette tilfælde, fordi det er for tørt, den har stået fint i skoven før, så flyttede jeg den til klokkehøjen, det skulle jeg ikke have gjort. Nu er der ikke meget tilbage af den.
Lisbeth Countryliv satte et link ind til mig om påskeklokker, det kan ses her, det lader til, at det ikke kun er i DK, der er problemer.
Andre der har erfaringer med, at Helleborus ikke kommer igen?
i dag ser klokkehøjen sådan ud, ikke meget tegn på, at der kommer flere.
Nu skal det jo ikke være trist det hele
 H. abscacicus har blomstret siden december og gør det stadig, billedet er fra i dag.
 påskeklokkerne jeg købte sidste år hos Rita er også alle kommet op igen, kun en enkelt får ikke blomster i år. De blev i marts 2015 gravet op direkte i hendes bed. I øvrigt får Ritas bede masser af grisemøg, måske er det en af grundene til at de står så flot i hendes have. Nok ikke et uvæsentligt punkt.
H. cyclophyllos kommer også troligt igen hvert år, selvom bladene visner helt væk om sommeren. Jeg har set knopperne, det varer ikke længe, inden der er blomster.
også H. multifidus kommer troligt igen. Disse helleborus med navne køber jeg her
 Både de dobbelte
og denne her klump i skoven kommer igen hvert år og bliver større og større, ja og laver nye frølinger, begge er fra mit første køb her
De to her ovenfor er nogle af de første, jeg købte. Ingen problemer med dem - udover at de ikke blomstrede de første år. Jeg vil meget gerne høre fra jer, der har købt påskeklokker indenfor det sidste par år, kommer de igen? De er noget dyre, hvis vi kun har dem et år.
Men der er heldigvis andet end helleborus i haven
Crocus Creamy Beauty har lukket sig op i solen
 det samme har disse erantis
hvad mon dette her er, er der nogen, der har et bud?
God start på en ny uge.


52 kommentarer:

  1. Jeg følger spændt med for at høre hvad andre har af erfaringer. Jeg tror aldrig jeg har mistet en, dem jeg flyttede med her ud for 10 år siden er her stadig og de gror jo nærmest som ukrudt lige meget hvor i have jeg sætter dem. Der er desværre en masse knopper gået tabt på grund af alt den barfrost de sidste dage men hvis ikke de sætter nye blomster må jeg bare vente til næste år med at se dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rita
      Ja det er lidt spændende, hvilke udmeldinger jeg får. Dine er sunde og raske alle som en, derfor er jeg også glad for, at jeg købte hos dig. Ærgerligt at nogle af knopperne er frosne i år.

      Slet
  2. Godmorgen Lisbeth

    Ja, du fik sol igår!
    Dit skud kunne da sagtens være en Allium - måske ambassadøren?
    Jeg har kun lille erfaring med Helleborus - Min sternii fra efteråret 13 klarer sig flot, den står bevidst skygge om formiddagen og sol om eftermiddagen, sådan at den bliver forskånet for den udtørrende sol når jorden er mest frossen.'

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja vi var heldige og få to-tre timer i går eftermiddags. Min Sternii stod også i skygge mod nord hele formiddagen, men i den tørre klokkehøj. Det tror jeg slog den ud i den varme tørre sommer 2014.
      Tak i lige måde

      Slet
    2. Hov glemte at svare på skuddet :) Det er nok ambassadøren, den står i hvert fald lige der i nærheden i øvrigt ved siden af martagonen, som er nået så langt op.

      Slet
  3. Kære Lisbeth.
    Ja jeg kender nu nok til at der er nogen af dem der kommer og andre ikke. Jeg mener at jeg købte og plantede mine i foråret 2010. De var alle købt på en planteskole, hvor de nærmest kun har dem. Jeg mener at kan huske at jeg købte enten 11 eller 13 - køber af en eller anden årsag altid ulige antal. De fleste af dem jeg købte var det limefarvet - 5 stk. det ved jeg for dem har jeg stadig, så købte jeg 2 andre som er rødlig i farven, og de er på fortsat her. De er nemlig i knop og er lige ved at spring ud. De 7 er alle plantet der hvor mine rhodoer står, det er bed der er omkranset store sten, så bedet er hævet lidt. Og så er en del af jorden også rhodo jord.
    Bedet bliver primært gødet med gødning til rhodoer.
    De andre påskeklokkeblomst, forsvandt inden for ganske få år. Og det var nogle af de dyre - bl.a. dem som er helt mørke vinrød på det hele, om det er jorden, frost, eller hvad der har forårsaget dette ved jeg ikke men det var 3 forskellige slags måske mere forædlet - som er forsvundet.
    Jeg har planlagt at jg vil bestille nogle af Rita og stille sammen med de andre påskekokkeblomst, for der ser det ud til at vil, ligesom primula som også kun vil der.
    Kh.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Kirsten
      Tak for din udførlige forklaring. Jeg er lidt forundret over, at de står i surbund og får surbundsgødning, det mener jeg ikke er godt for dem, men det ved de åbenbart ikke.
      Så ærgerligt at miste flere af dem, de er jo bestemt ikke billige.
      God idé at købe de næste hos Rita, hun har mange flotte.
      Kh Lisbeth

      Slet
    2. når jeg gøder med gødning så giver jeg målrettet imod rhodoerne, men da påskeklokkeblomst kun stå ca. 40 cm fra rhodoerne kan det ikke undgås at de også får et skud. Om det hurtigt bliver neutraliseret da vores havejord også er tung og lidt lerholdigt ved jeg ikke. Hele bedet består ikke af sur jord, men der hvor rhodoerne er plantet og det er alligevel 6 stk i forskellige størrelse.
      I forhold til solen, så får de først sol omkring 12 tiden.

      Slet
    3. Hej Kirsten
      Ok så er jeg med, jeg har rhodoer på samme måde som du har, der står også påskeklokker under nogle af dem, så du har nok ret, det kan ikke undgås, at de bliver ramt af lidt af gødningen. Mine står i skoven, så de får heller ikke så meget sol. Tak fordi du bød ind igen.

      Slet
  4. Fint indlæg.
    Jeg købte nogen påskeklokker sidste år. De kommer...
    Dejlige billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Aase
      Rart at høre, at dine påskeklokker kommer igen.

      Slet
  5. Jeg tror heller ikke, jeg har mistet nogen, men jeg er ikke så tilfreds med de dobbelte, jeg købte for et par år siden. De skranter og vokser ikke særlig meget. Det kan nogle steder være lidt af et problem, at de selvsår sig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susanne
      Godt du ikke har mistet nogle, ærgerligt med de dobbelte, jeg synes også, at nogle af mine ser lidt syge ud i knopperne, men det er tilgivet, for de står med fødderne i vand :) Jeg lader mine selvså sig, alt det de vil, så flytter frølingerne til andre steder i haven.

      Slet
  6. Hej Lisbeth
    Smukke Påskeklokker du har.
    Jeg har ikke opdaget, at nogen af mine Påskeklokker ikke er kommet igen, men derfor kan jeg måske godt have mistet nogle få....?
    Jeg har en lækker humusrig lerjord, med store mængder af regnorme i.
    Knus
    Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene
      Tak skal du have.
      Godt alle dine er kommet igen, så er du heldig. Der er også mange regnorm hos mig, men blandet jord, nogle steder meget vådt, andre steder tørt om sommeren.
      Knus Lisbeth

      Slet
  7. Hej Lisbeth,

    Jeg har købt 3 påskeklokker for 3-4 år siden. Mener de er fra Grtneriet spiren. De står i mit skovbed, og vokser fint. Har lige købt 2 mere fra samme sted. De står alle i halvskygge med god skovmuld.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gitte
      Godt at høre, at dine påskeklokker er der endnu. Jeg er spændt på, om de sidstkøbte også kommer igen, for det er dem, jeg er usikker på. Nogle af dem der er blevet væk for mig er fra Spiren.

      Slet
  8. Påskeklokker...ja de kan da godt gøre en helt gråhåret.
    Jeg har plantet en del, jeg tror bestemt der er nogen af dem der er gået til. Dem der stod og s¨lidt sølle ud sidste år har jeg flyttet ud hvor der er sol og det ser ud til at det har hjulpet på dem. De er alle sammen kommet i år.
    Det er sjovt for da jeg var på Spiren, fortalte hun mig at påskeklokker er så nemme og at de kan vokse i alt jord ? det syntes jeg nu ikke lige holder.
    Kh Fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Linda
      Ja du er også en af dem, der har problemer med påskeklokker. Jeg skal ud og have flyttet nogle nu, men de er selvsåede og står så jeg risikerer at træde på dem. Jeg håber, det hjælper, at du har flyttet dine. Nej det er jo det, jeg synes heller ikke, at det holder, men jeg synes også, at det er de sidstkøbte, det er galt med. De gamle fra 12 har det fint.
      Kh Lisbeth

      Slet
    2. Nu har jeg været i kolonien og tjekke op på mine Påskeklokker. Dem jeg rykkede sidste år har det meget bedre i år og blomstre. Alle de dobbelte jeg har købt gennem de år jeg har haft haven er væk.Og en ligner den har den sygdom som Ninja beskriver, så den kommer op. Af dem der er tilbage ligner nogle af dem som om de er "udviklinghæmmede" men de er nu også velkomne bare de får blomster :o) Nu må de leve dem der vil, der kommer ikke flere nye til !
      Kh Linda

      Slet
    3. Godt dem du flyttede har fået det bedre. Det er er ærgerligt, at de dobbelte er væk, men det gider vi ikke bruge penge på længere. Så må vi se, hvad de udviklingshæmmede bliver til:)
      Kh Lisbeth

      Slet
  9. Det er ikke fordi jeg er den store kender af helleborus men min erfaring er at jordbunds forhold ikke betyder så meget. Et problem kunne være at vi tit køber helleborus planter om vinteren eller i det tidlige forår, hvor planterne kommer direkte fra et drivhus og er længere fremme end hvis de groede på friland. Disse planter vil være mere sårbare hvis de plantes direkte ud i haven. Et andet problem er en virus der kaldes " Black death" som angriber både stængler blade og blomster. De bliver sorte og begynder at visne. Det anbefales at hele planten graves op og brændes så de syge planter ikke smitter de raske. Desværre har jeg hørt at denne sygdom er ret almindelig på planteskoler der producer helleborus så man skal se sig for når man køber.
    Kunne dit skud være en pæon ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ninja
      Det lyder altsammen meget rigtigt det du skriver. Jeg tror også, at de har stået for beskyttet og derfor ikke tåler at blive plantet ud. Måske skulle gartnerierne gøre opmærksom på det. Ja vi skal være vågne, når vi køber, det er ærgerligt at give mange penge for en staude med virus.
      Jeg tror, at det er en allium Ambassadør, jeg har bare ikke før lagt mærke til den i så tidligt et stadie, den står netop der normalt, så det er nok den.

      Slet
  10. Hej Lisbeth

    Det er litt merkelig at dine ikke kommer igjen, for du har det jo så mildt hos deg. Jeg plantet noen for mange år siden som ikke kom igjen, og det kom av at de ble utsatt for slem barfrost, og det liker de ikke! Etter jeg oppdaget det har jeg plantet de i skyggen og hvor de har snødekke. Etter det har det godt mye bedre. Er spent på hvordan det blir i år etter den kulden vi har hatt...

    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det er underligt, de første jeg købte kom også igen, men ikke de sidste, derfor tror jeg, at teorien passer om at de har stået for beskyttet, inden vi planter dem ud. Dem jeg har mistet stod i skoven, der er jo også lidt skygge. Ja det bliver spændende, men de kommer nok igen.
      Klem

      Slet
  11. Kære Lisbeth

    Tak for indlæg om Påskeklokker. De er jo smukke, men ikke helt stabile, man går jo og kigger efter dem under deres store blade.
    hilsen jessie

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Jessie
      Selv tak - ja smukke er de, det er ærgerligt, når de ikke kommer igen. Er alle dine kommet igen? Jeg mener, du købte for et par år siden.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  12. Hej Lisbeth!
    Det var et interessant indlæg, for jeg anede slet ikke det kunne være de gik ud, eller være besværlige.
    Har bare 6 stykker som jeg allerede sidste år delte, og det ser ikke ud til at have været et problem.
    En er fra Rita, en fra føtex(julerose/hvid) og resten fra et marked hvor en havekvinde stod og solgte af sit overskud. Der er ingen dobbelte imellem, og alle uden navn-men det går jeg jo heller ikke så vildt op i. Egentlig er de købt for deres bundække egenskaber, blomsterne er et stort bonus.
    Vi har sandjord, nogle steder næsten gult, jeg jord-forbedre ikke. Må opleve hvad der trives.....æhhh lidt løgn er det for roserne får lidt rosenjord blandet i sandet:-)
    Mange tak også en dejlig ny uge til dig.
    Kram fra Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette
      Det er godt, at hverken du eller planterne vidste, at de var besværlige, måske er det derfor. Nej grunden til de klarer det, er nok fordi de ikke har levet beskyttet, inden du fik dem. Det er efterhånden min teori. Det er et fint bunddække med fine blomster ja. Godt at vide, at de trives i sandjord.
      Tak for det
      Kram

      Slet
  13. Jeg har jo allerede kommenteret på emnet om påskeklokker, som forsvinder og er ret enig med Ninja fra Stauder i Stouby. Dræn, humus og vand lader til at gå igen, når eksperterne udtaler sig om deres krav generelt, så hvis du ikke har holdt dem ved lige med vand i højen, kan det da godt tænkes, at det har været for hårdt for dem, og inde i skoven kan trærødderne have snuppet vandet, inden de er nået at blive etableret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja det har du, men jeg ville lige høre, hvor mange der har mistet påskeklokker. Der er jo en del. Så vidt jeg kan forstå, er det en blanding af det hele. Dem i klokkehøjen har fået det for tørt. De sidstkøbte har sikkert levet en beskyttet tilværelse, så de ikke kunne klare at komme ud i kulden. Jeg mener stadig, at avlerne burde fortælle det, så vi kunne tage hensyn til det.

      Slet
  14. Hej Lisbeth
    Godt indlæg om de lunefulde påskeklokker. Jeg hælder nok også mest til, at de bliver drevet for hårdt og beskyttet. Jeg har mistet 4 ud af 6 fra sidste år, så måske skal vi til at købe dem om sensommeren ;)
    Min gamle påskeklokke som har stået i haven i mange år er trofast. Forrige år delte jeg den i tre og flyttede dem til volden, hvor der også er tørt om sommeren, og de kommer allesammen i år ;)
    Heldigvis har vi så meget andet skønt der pibler frem i øjeblikket, nu skal vi bare af med den dumme nattefrost, så går det løs ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heidi
      Jeg mener det samme som dig, de har levet for beskyttet. Ærgerligt at miste 4 ud af 6, ja det kan godt være, at det er bedre at købe dem i sensommeren. Det er også tydeligt, at det er de nykøbte som dør for os, de andre har det fint.
      Ja der er meget andet skønt på vej, så må vi se, hvornår vi slipper af med nattefrosten, selv vi har frost nu.

      Slet
  15. Hej Lisbeth.Ja !!! det lyder til at de påskeklokker volder problemer.Har kun en enkelt........men har en del juleroser.
    Min ene påskeklokke står i et bed ved huset på sydsiden........så lidt tørt er der.
    Er spændt på den dobbelte jeg venter på hos Rita.
    Har lige et spørgsmål til dig.Var inde og redigere i mit indlæg for at tilføje nogle åbne haver.Men nu kan jeg ikke finde mit indlæg på jeres blogliste.Har du et godt råd ?
    Godaften Knus Jetet

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Ja det er ikke lige det bedste med de sidste nye påskeklokker. Godt du har held med juleroserne, det har jeg ikke, de vil slet ikke være hos mig.
      Jeg kan se, dit indlæg er væk nu, derimod er der kommet to nye med roser og dahlia. Jeg har ikke nået at kigge på dem endnu, for mit net gik ned. Jeg har desværre ikke nogen gode råd, øv det er ærgerligt.
      Knus Lisbeth

      Slet
  16. Jeg havde 4-5 påskeklokker sidste år...i år er der to små forkølede af slagsen tilbage...så jeg vil finde på noget andet i mit skyggebed, for de er skisme for dyre så.
    Hvad angår mine juleroser så får de konsekvent den der sorte "svamp", selvom jeg klipper bladene af...de får den også på selve blomsten, så de ligner mildest talt noget, der er løgn. Derfor overvejer jeg da at droppe dem helt og aldeles og så bare have hosta der i stedet for, for den gror fint i skyggebedene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Esther
      Jeg synes, at jeg kan huske, at du har besøgt Spiren, mon det er dem, der er væk. Du har ret, det er alt for dyrt, hvis de forsvinder efter første år.
      Jeg kan heller ikke have juleroser, de kommer simpelt hen ikke igen. Ja hosta ved vi, hvad er, desværre er de her ikke på denne årstid, det er fordelen ved påskeklokker og juleroser.

      Slet
    2. Nej. jeg har kun talt om at besøge Spiren, men har aldrig fået gjort noget ved det.
      Ville gerne have været der til deres arrangement, men i den weekend kunne vi ikke.
      Nu er det heller ikke mere så aktuelt med helleborus...men kunne nok godt fristes til at købe en vintergæk eller to derude :)

      Slet
    3. Nås så huskede jeg forkert. Jeg tror stadig, der er mange fristelser af Helleborus ved Spiren, men vintergækker kan man selvfølgelig også fristes af, selvom de ikke har arrangement, har de jo stadig åben :)

      Slet
  17. Hej Lisbeth
    Fint at få lidt fokus på en af havens aktuelle planter. En af de planter som jo ikke er helt billig i indkøb. Jeg er i den heldige situation at de gerne vil gro her så jeg vover gerne at købe hvis den rigtige lige står og kigger på mig :-) Jeg tror ikke at jeg har mistet nogle i de år de har været i haven med mindre det er mig selv der har fjernet dem. I sensommeren plantede jeg en del frølinger ved nordgavlen sammen med alle mine hosta og det ser ud til at der er liv i dem alle. Må så nok vente nogle år endnu inden jeg ved hvordan de bliver. Det er frøplanter fra en lyserød dobbelt.
    Jeg har 2 juleroser og de er stadig i live her 3 år efter de blev plantet så alt i alt så går det vidst meget godt her :-)
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja det er meget aktuelt lige nu. Du er så en af de heldige, som godt kan have dem, det er da skønt. Det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at se ud med hostaer og påskeklokker på den måde. For jeg har det jo selv i skoven, det fungerer udmærket.
      Ja og juleroser har du også, dem kan jeg slet ikke have. Nej med hensyn til påskeklokker har du ingen grund til klage :) Generelt går det jo fint i din have, det ved jeg :)
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  18. Her har jeg ikke held med juleroser eller nyserod. De bliver helt væk. Påskeklokkerne breder sig helt vildt og frøsår sig over alt selv mellem brostenene. Jeg drysser frø ud alle steder, så kan de komme eller lade være. Der dukker alle mulige farver op.
    Jeg klipper aldrig vinterbladene af og gøder aldrig, så nu har skvalderkålen opgivet ævret i det bed. De er skygget ihjel af helleborus-bladene. Jeg bytter mig til nye planter og de ældste er over 20 år gamle. De står skygget om sommeren i skovbund,og svamp i bladene er kun kosmetisk.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne Marie
      Det er meget sjovt, for jeg har heller ikke held med juleroser og nyserod, de forsvinder simpelt hen og kommer ikke igen.
      Spændende er det med dine påskeklokker, og en god oplysning at de har kvalt skvalderkålen, det er godt at vide for dem, der har meget skvalderkål. Måske kan jeg lokke lidt påskeklokker fra dig næste gang vi ses :)når du har så mange. For de skal nok klare sig her hos mig, kan jeg høre. Det lyder lidt li
      gesom hos Rita, og hendes vil godt gro her.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  19. Kære Lisbeth
    Det var et spændende indlæg om påskeklokker. Jeg har en enkelt, og den har det ikke for godt her - ligner noget der snart forsvinder. Jeg tror også mest på teorien om, at de bliver drevet for hurtigt frem af gartnerierne og derfor har svært ved at klare mosten i mange danske haver. Det er møgærgerligt, for de er jo temmelig dyre at investere i - så forventer man jo med rette at få noget for pengene. Det ser ud til, at de bedste påskeklokker fås hos Rita og andre, der selv fremavler dem i det tempo, de har brug for. Skønne er de dog, påskeklokkerne, og dine billeder blev i den grad nydt :)
    En dejlig dag til dig!
    Knus Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Linda
      Ja der er meget der tyder på, at de er drevet for hurtigt frem i gartnerierne, så de ikke rigtigt kan klare sig ude i vores haver. For de første jeg købte, har det jo rigtig fint. De er nemlig for dyre, hvis de kun holder et år. Hos Rita og hos Anne Marie Lønbæk klarer de sig selv i det tempo, som de nu har behov for, stille og roligt, kan man sige :)
      Dejligt at du har nydt billederne.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  20. Hej Lisbeth

    Interessant læsning. Jeg synes ikke at mine påskeklokker trives helt godt. Jeg har i år klippet alle rustbefængte blade væk, dvs. de står nu næsten uden blade, men de er ikke vokset ret meget og ser egentlig lidt sølle ud. Jeg har ikke gødet, men det vil jeg gøre fra nu af - tænker at det er forklaringen.

    Knus, Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Tak for det, det var netop en kommentar fra dig, jeg gerne ville have. For jeg kun huske, at du vandt påskeklokker sidste år, og jeg mener stadig, at de nye er drevet for hurtigt frem og ikke kan tåle at blive plantet ud efterfølgende. Hvis du ser dette, så prøv at læse kommentaren fra Anne Marie, der har de det fint, også hos Rita går det godt. De skal selv have lov at udvikle sig ude i haven, så går det bedst. Jeg er ikke sikker på, at gødning gør den store forskel, men det får vi at se, hvis du prøver at gøde.
      Knus

      Slet
  21. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  22. Hej Lisbeth, det er godt du har fokus på Helleborus. Jeg har kun gode erfaringer med dem. Indtil nu har jeg kun enkelte i forskellige farver, de fleste har jeg selv sået. Da det er meget begrænset riven bliver brugt i mine bede selvsår de meget.Om efteråret bliver de dækket lidt med blade og de fleste bliver liggende om foråret. Jeg glæder mig til at se alle de frølinger , jeg har fra dobb. Helleborus, der går et par år endnu. Når jeg planter nye bruger jeg kompost blandet med gammel champignonmuld.
    Knus Hanne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne
      Ja jeg har lidt fokus på Helleborus. Du er så en af de heldige, det går godt for. Du har nok heller ikke købt nye inden for de sidste par år, kan jeg tænke mig. Hos mig selvsår de sig også godt, ingen problem der, det er kun de sidstkøbte, der er problemer med. Ja det varer jo lige nogle år, inden vi ser dem i blomst. Det var en god oplysning, hvad du planter i, tak for den.
      Knus Lisbeth

      Slet
  23. Har ikke så mange erfaringer med Helleborus, men de jeg har fått av en venninne som er "plantesamler" samt en fra Botanisk hage kommer bra, bortsett fra at de fikk en knekk da vi hadde -22 og barfrost.
    Ha en fin kveld:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Eirin
      Nej men det lader alligevel til, at dem du har kommer igen, det er jo fint. Ja - 22 og barfrost er ikke nemt at holde til for de små blomster.
      Tak i lige måde :)

      Slet