torsdag den 21. februar 2013

Roser og historie om skoven

Her hos os er det gråvejr igen, og jeg ved godt, at I har fint vejr på Sjælland, i hvert fald nogen steder, men så heldige er vi ikke. Det er stadig meget koldt, men jeg trøster mig med, at så længe solen ikke skinner, når det er frostvejr, så behøver jeg ikke at passe på denne her.
Olive nu varer det ikke længe, desværre lover de mildere vejr i næste uge, det er godt nok, men det skal stadig fryse om natten, det er Olive og jeg ikke så glade for :)
Nu vil jeg fortælle lidt om min skov. Små barrodstræer blev plantet i 2003
Det så ikke ud af noget. Det var min haveveninde, som i forbindelse med, at hun tegnede haven, foreslog, at der skulle være en skov. Det ville jeg blive glad for, og det fik hun helt ret i.
 2005
2006
I begyndelsen gik det lidt langsomt, selvom jeg puslede om dem og snakkede godt for dem om sommeren. Man en dag var de blevet så store, at jeg skulle til at lave stier. Jeg gik rundt i mellem de små træer for at finde ud af, hvor der kunne være stier. Nogen træer blev flyttet, andre blev beskåret og en dag var det blevet til fine stier.
Billedet her er fra i dag, der fornemmer man tydeligt stierne. Efter nogen år hentede vi sten til at markere stierne med. Det er meget godt, bortset fra at ukrudt og græs vokser mellem stenene det meste af året. Der skal en eller anden afmærkning til, hos os er det så blevet sten.
Skoven består om vinteren af 5 træer og ligner næsten ikke en skov, det er selvfølgelig en underdrivelse med de 5 træer. Dette gror der i skoven: 
4 lærketræer, 2 alm. bøg, 1 rødbøg, 2 ahorn, 2 rødeg, 2 almindelig eg, 3 hvidtjørn, 6 birketræer, 1 thuja, 2 grantræer og 1 fyrretræ, 1 hjertetræ og en Viburnum og tre dværgmispler. Samt selvfølgelig et større antal rhodoer. Det er det, som udgør min lille skov, som startede med små barrrodstræer i 2003.
 Rhodoerne blomstrer skønt i skoven
 Clematis vokser op i træerne
 Sidste år var der også allium i skoven
 Birkestammerne og imellem dem vokser den skovbund, jeg viste i går


Flere clematis vokser op her, nogen gange vil de og nogen gang vil de slet ikke.
Det var lidt historie om min lille skov, mest for at inspirere andre, for det kan lade sig gøre at lave en skov på forholdsvis kort tid, hvis man har pladsen til det.
Her kommer rosenportrætterne for i dag:


Ovenstående billeder er af den engelske Austin rose Crownprincess Margareta. Jeg var i arkivet for at finde billeder, i 2011 stod roserne noget kønnere end i 2012. Det første rosenbillede er fra 2011.
Sidste år havde jeg slet ikke held med Austin rosen Grace, men i 2011 har jeg de smukkeste billeder af den, de kommer her.




I arkivet for 2011 fandt jeg også et billede af Austin rosen Charles Austin, det må I også lige se.
Den er bare så smuk.
Til sidst et billede af rosenbedene i 2009, det var før roserne fik rosenstængelsyge. 
Rigtig god dag til jer derude både jer med solskin og jer uden :)

52 kommentarer:

  1. Som altid gode billeder.
    Tak for historien om din skov.
    Hold da op hvor er dine rosenbede smukke.
    Tak for kigget.
    Ha´ en dejlig aften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Aase.
      Også dejlig aften til dig.

      Slet
  2. Hej Lisbeth.Tak for smukke billeder fra din skov.Det må være dejligt med så meget plads.Her hos os har vi haft det smukkeste vejr med dejlig solskin.I drivhuset var der ved middagstid 26 grader.Så nu går det den rigtige vej.God aften til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Selv tak ja det er dejligt med så meget plads, men det har nok også været dejligt med solskin :)
      Lad os håbe, at vi også snart får noget solskin og ingen nattefrost.
      Knus Lisbeth

      Slet
  3. Hej Lisbeth

    Det må jeg sige - sikken nogen fantastisk frodige rosenbede du havde der i 2009. Den der rosensygdom er da frygtelig irriterende! Jeg går ud fra du har prøvet alt, hvidløgsvand, atamon og så videre, og selvfølgelig kraftig udtynding så der kan komme luft til.

    Dejlig gennemgang af skoven - det er jo sådanne erfaringer og beskrivelser, der kan inspirere os havefolk til at prøve noget nyt, noget der måske ikke lige står i de firkantede havebøger, resultatet er jo blevet indbydende og imponerende må man sige!

    Her har solen jo virkelig braget igennem idag, og i en krog hvor der var læ kunne jeg sidde og ja, bare sidde, men ellers var der ingen varme i vinden, slet ikke.

    Men er det ikke den 1 marts vi har bestil rigtigt forår? Det er faktiskt ret snart :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja rosenbedene var rigtig flotte før rosensygdommen kom. Jeg har ikke kunnet finde frem til, hvad man kan gøre ved det, udover at beskære helt ned. Mener du med udtynding, at jeg skal flytte nogen af roserne? For jeg tynder jo meget ud i grenene, når jeg klipper helt i bund. Jeg tror ikke, det hjælper med hvidløgsvand elle atamon, ingen af de kloge hoveder kan tilsyneladende hjælpe. Ernst Jensen siger man skal klippe til frisk ved.
      Jeg tænkte, at jeg kunne give noget inspiration videre til andre, som gerne vil lave en skov. Tak som det fremgår er jeg meget glad for min skov.
      Ja 1. marts så må vi se, om vores bønner er blevet hørt :)så vi også kan få lidt solskin. Nej der er heldigvis ikke længe til.

      Slet
    2. Lisbeth jeg fandt dette link -
      http://ipm.illinois.edu/diseases/rpds/626.pdf
      Fra universitetet i Illinois,
      De kommer med en del råd, men noget de nævner er også hvor vigtigt det er at rengøre saksen eller kniven du bruger, nærmest mellen hvert snit!
      De anbefaler også at du sprøjter angrebne planter med en fungicid.
      Ernst Jensen har da ret, men man bør nok tage lidt mere for at være helt sikker :-)

      Slet
    3. Hej igen
      Tak for link, det vil jeg kigge nærmere på. Der har jeg nok et problem med rengøring af saksen, det kan godt være, det er det, men med så mange roser, der skal beskæres, så bliver jeg da aldrig færdig, hvis jeg skal rengøre den efter hvert snit. Men jeg indrømmer, at det ikke lige er noget jeg gør så meget ud af :(
      Siden du ikke skriver det, går jeg ud fra at fungicid ikke er giftigt?
      Jeg har skåret helt ned i jorden nogen gange for at finde frisk ved, så nemt er det ikke.

      Slet
    4. Nej, det lyder drastiskt -
      Et fungicid - er defineret som et middel der dræber svampe - atamon bruges jo i mad - og indeholder vist sorbat som er ok svampedræbende.

      hygiejnen af knive og sakse er totalt vigtig når du skærer i en syg plante, ellers kan man risikere at slæbe sygdommen videre til næste snit. ligesom en kineser der poder pæoner ;-)

      Slet
    5. Uha mind mig ikke om kineserne :)
      Er det nok at spritte saksen efter hvert klip, eller er det noget andet, der skal til? Er det nok at sprøjte med atamon?
      Jeg har jo svampemiddel mod rosenstråleplet, men det er ikke samme sygdom, mener jeg.
      Det var ikke 20 spørgsmål til professoren, men næsten :)

      Slet
    6. Og jeg er jo slet ikke professor:)

      Men rosenstråleplet er også en svamp (i bladene), så ja, det middel vil også virke på stængelsygen (hvis det ellers kommer helt derind), til værktøjet kan du også anvende klorin eller sprit ja. men husk at give din dyre felco lidt olie på skæret når du er færdig ellers kommer der let rust efter den behandling :-)

      Slet
    7. Nej men næsten professor :) du ved meget om den slags.
      Det er nok det, der er problemet, om midlet kommer derind, det tvivler jeg også på.
      Det bliver sprit så, man må jo aldrig gå ned på værktøj, siges der, det gør jeg, har ingen Felco, jeg bruger vist pengene på planter i stedet ;) en grim indrømmelse.
      Jeg er nok ligesom de kvinder, du en gang skrev om, som skulle rykke alle liljerne op, måske skal jeg grave roserne op.

      Slet
    8. Jeg har da heller ingen felco - min den ligner godt ellers, men var lidt billigere - 24:95 i ALDI :)
      Selvfølgelig skal du ikke hive roserne op;)
      Jeg ved ikke rigtig nok om det:
      Tror du de står for tæt? - det ser ellers godt ud på 09 billedet...
      Jeg ville nok ikke gøre noget drastiskt endnu - Jeg ville prøve 1 sæson med super-hygiejne og de andre råd fra det link jeg gav dig, og så til efteråret fjerne dem der skranter.

      Slet
    9. Jeg må finde en felco til 24,95 i Aldi, men Bent vil aldrig have, jeg køber de billige.
      Jeg prøver at tage den lidt med ro med roserne, i hvert fald til det bliver tøvejr.

      Slet
  4. Jeg er, som du ved, forelsket i dit skovbed. Det er altså så inspirerende. Man kan jo lave en mini-skov uden for høje træer, og så sætte de skyggetålende stauder i bunden. Det ser så godt ud, med clematis kravlende op af træerne.
    Jeg tænker stadig over, om det kan gøres her i min lille have. Jeg tror at jeg vil overveje det, på bagsiden (nord) af huset, når vi har fået gravet vores overfladevand ned i en faskine. Det skulle gerne ske her til foråret, når det er muligt at komme i jorden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente
      Jeg vil rigtig gerne inspirere andre til at få et lignende bed, som det vist fremgår tydeligt, er jeg meget glad for mit skovbed.Ja hvor jeg har succes med clematis, ser det rigtig flot ud, der skulle gerne blive flere endnu.
      Det lyder som en rigtig god idé at lave sådan et bed nord for jeres hus. Håber det kan lade sig gøre.

      Slet
  5. Hej Lisbeth
    Uha hvor den rosenstængel syge kan ødelægge noget så smukt. Jeg håber virkeligt du kommer af med den. Selv går jeg og ryster i bukserne for at have fået den, jeg tør slet ikke bare smug kigge ind under grand tippierne
    der står omkring mine.
    Du kan tro jeg følger med i hvad du skriver og tak til Karsten også.
    Din skov er jo skøn og jeg håber endnu engang at kunne komme til at se den til sommer.
    Nu håber jeg at solen vil skinne på jer derovre på Samsø i morgen.

    Varmt smil fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Linda
      Ja det er uhyggeligt med rosenstængel syge, vi var mange, som var i panik sidste år, jeg var ikke den eneste. Du vil sikkert ikke kunne se noget, selvom du kigger.
      Ja Karsten ved meget, så det er bare med at slå ørerne ud :)
      Ja lad os håbe, at du kommer over og ser både skov og alt det andet til sommer.
      Ja tak send lidt sol over til os.
      Varmt smil tilbage

      Slet
  6. Hej Lisbeth. Det var fantastisk at se udviklingen af din skov. Det så så lidt ud i 2003 og så er det så smukt og frodigt i 2012 - utroligt. Jeg håber, jeg har den evne at kunne forestille mig udviklingen af et bed på samme måde. Jeg synes dit indlæg gav blod på tanden til at kaste sig ud i nye bede og nye sammensætninger af planterne, det vil jeg glæde mig til, hvis mange af mine frølinger bliver til noget. Dine rosenbilleder er også skønne, jeg synes, jeg har bemærket, at du har mange abrikosfarvede roser. Det kan jeg godt lide.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Birgitte
      Ja det er fantastisk at se, hvor hurtigt det er gået med at få skov, jeg håber, andre kan drage nytte af mine erfaringer. Gå du bare i gang med nye bede og nye sammensætninger, du har så mange fine frølinger (håber vi) så det skal nok blive godt. Du er jo god til det frøsåning.
      Jeg tror lige jeg er nået til de abrikosfarvede nu, jeg har også mange gule, lilla og lyserøde.
      I det kølige bed har jeg flere historiske, som kun blomstrer en gang, derfor er der nok flere i varme farver. De er alle genblomstrende.

      Slet
  7. Hvor er det en dejlig lille skov i har. Kan virkelig se at planterne er valg med omhu. Fin sti der fører igennem den frodige skovbund. Kan rigtig godt lide klematis i træerne.
    Dejlige roser igen :-)
    K.H. Anette fra Fru Pedersens have

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette
      Ja jeg er også glad for min lille skov. Det er dejligt med clematis i træerne, når bare de vil gro.
      Tak :)
      Kh
      Lisbeth

      Slet
  8. Jeg elsker din skov! Det klæder rhododendronerne så fint at står i skoven. Jeg husker nogle meget smukke områder i Skotland hvor der vokser kæmpe rhodoer i skovagtige omgivelser. Din skov minder mig om de steder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nana
      Jeg elsker også min skov, men især når rhodoerne blomstrer, så kan jeg slet ikke gå ind, jeg skal lige have et kig mere på en lys dejlig forårsaften, hvor fuglene synger.
      Dejligt at høre at min skov minder om områder i Skotland, mine rhodoer er ikke så store endnu, men jeg kan da se, de vokser år for år.

      Slet
  9. Det er helt utroligt, hvor haven kan forandres på bare 10år. Den ser noget så fin ud din skov.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ulla J
      Ja jeg er også forbavset, når jeg ser billederne, at det kun er 10 år siden, de var nogle små pistlinge.

      Slet
  10. Så flott skogen din er! Utrolig hvor mye den har vokst på få år :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja den er vokset utroligt på 10 år :)

      Slet
  11. Sikke en dejlig skov og så frodig.
    Endelig en roser jeg har:-) Crownprinses Margareta havde jeg i en krukke i drivhuset sidste år, den blev alt for stor til det, så den er blevet forvist til et bed i den ny have, også kaldet Parken:-)
    Med venlig hilsen
    Lene Jensen Nordjylland

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lene
      Ja det er en dejlig frodig skov, som jeg holder meget af.
      Jeg er sikker på at kronprisessen vil belønne dig for, at du har flyttet den ud i Parken, der kan den sikkert meget bedre lide at være :)
      Hilsen
      Lisbeth

      Slet
  12. Din lille skov er et stort aktiv for haven og det er tydeligt at se hvordan rhodo'erne og clematis trives derinde.
    Jeg læste lige dit debatindlæg med Karsten om stængelsygen - har skrevet mig alle hans gode råd bag øret, selvom jeg ikke har haft stængelsyge i mine roser. Forhåbentlig undgår du det i dine i år. De skal jo være fine til den 29. juni.

    Malcolm og jeg kommer til blogtræf 29. juni, men må desværre hjem samme aften, så vi kommer ikke på udflugt Samsø rundt i år.

    Knus Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Tak skal du have, jeg synes også, skoven er et stort aktiv for haven, og jeg er glad for de af rhodoerne og clematis, der trives i den, men det er desværre ikke dem alle.
      Værre er det dog med roserne, det er desværre galt igen, så jeg skal snart ud og klippe igen :(
      Dejligt at høre, at I kommer til blogtræf igen i år, men jeg behøver så ikke at reservere værelse hos Asta til jer, kan jeg forstå.
      Knus Lisbeth

      Slet
  13. smuk er din skov ,,,,utroligt dine rhodoer er så langt fremme ,

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Jonna
      Det er kun den ene jeg viser først, der er så langt fremme, resten står med store fine knopper.

      Slet

  14. Kære Lisbeth
    Det blev en helt flot skov du der fik lavet.
    Sjovt at følge tilblivelsen.
    OG så R. Olive, ja hvis varmen - og lyset kommer - i næste uge springer den nok ud. Den bliver flot.
    Alt i alt flotte billeder.
    hilsen jessie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jessie
      Ja det synes jeg også, at det blev.
      Ja det varer nok ikke længe inden Olive blomstrer, jeg må ud og kigge til den.
      Tak
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  15. Hej Lisbeth
    Ihh hvor en fantastisk dejlig skov, helt vildt hyggelig er den.
    Et lille eventyrsstykke ;)
    vh
    Hexia

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hexia
      Det er en skøn skov ja, når det er rigtig tæt, ser jeg også alfer og små feer derinde :)

      Slet
  16. Jeg kunne godt bruge sådant et skovbundsområde her i Spanien, det vil ikke være tosset:)ser meget frodigt og grønt ud!:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jan
      Jeg kan godt forstå, du kan bruge sådan et skovbundsområde i Spanien, men det er vel ikke nemt dernede.

      Slet
  17. Bare smukt. Sådan en skov ville jeg gerne have. Et flot stykke arbejde i har lavet. Knus Leila

    SvarSlet
  18. Ja, her vælter inspirationen også frem ;)! Især Kjeld kigger for tiden meget på planter til vores lille skygge hjørne og jeg må da lige vise ham dine to sidste indlæg som bare viser en fantastisk udvikling til en u derskøn skovoase.
    Laver du lidt højbede når du planter under træerne nu? Jeg selv kunne godt tænke mig at plante mere til i birkelunden og der tror jeg at vi må lave højbede hvis der skal være vand nok til ny beplantning.
    Kh Rose

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt med inspiration, den kommer sammen med foråret :) Lad du Kjeld kigge på mine to sidste indlæg, der kan nok være noget inspiration i dem
      Det er nok det eneste jeg er ked af ved min skov, for nok er birketræerne kønne, men de tager jo alt vandet. Mine rhodoer skal vandes ekstra der, men vandet løber simpelthen af, fordi det er så tørt. Jeg har slet ikke tænkt på det med højbede, men det skal jeg måske til at gøre.Den gang vi startede var birketræerne jo ikke så store.
      God fornøjelse med jeres skyggebed, jeg glæder mig til at følge med.
      Kh
      Lisbeth

      Slet
  19. Sådan et lille stykke skov er da fantastisk...men det kan jeg altså opgive på forhånd...for selvom jeg synes jeg får plads til RET meget på mine 200 m2, så er en skov nok lige i overkanten :)

    Jeg har dog et rønnetræ, som jeg er meget glad for, det må blive "min skov" :)

    Jeg var nede og høre Marianne Folling i går aftes - og det har jo ikke ligefrem bremset "trangen" til flere planter ;)
    Hav en god fredag :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Esther
      Ja det er skønt med lidt skov, men på 200 m2 er det nok ikke nemt, så du må "nøjes" med din røn.
      Det var da lidt af en tur for at høre Marianne Folding, bor du ikke på Fyn?
      Det skal nok have været godt, jeg ville også gerne have hørt det.
      I lige måde :)

      Slet
  20. Sikke en skøn farvepalet af et rosenbed du har, og sig mig, er det ikke fru Høneballe der står midt i det hele og nusser om sine kære roser ;o)
    Jeg er vild med din skov, og sikke en udvikling. Jeg troede egentlig at det var en 'vild' skov - altså ikke en du selv har anlagt - men selvfølgelig har du selv lavet din dejlige skov... lad bare billederne komme i en lind strøm :oD

    Ha en go dag...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Bettina
      jo såmænd er det fru Høneballe, det står og nusser roserne :)
      Nej så vild er skoven ikke, vi har selv lavet den, sådan en må du da også have plads til.
      I lige måde.

      Slet
  21. Fra muld til guld på bare 10 år, det er da helt vildt ;o)

    SvarSlet
  22. Wauw, en smuk skov du har. Den glæder jeg mig til at opleve, når vi skal over og besøge dig. Jeg ville ønske jeg havde lidt mere plads, men har dog planlagt en lille del af haven her også skal være miniskov alligevel. Er i forvejen meget glad for mit eksisterende skovbed. Tænk, at det alligevel er blevet så meget en rigtig skov, på så relativ kort tid.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene
      Ja jeg er meget glad for min skov, og glæder mig til at vise den til dig og de andre. Godt du har en lille miniskov, det går stærkere med at etablere sådan en, end man regner med.

      Slet