mandag den 14. august 2023

Rosenmarker og regnvejr

 Da vi vågnede lørdag morgen, regnede det ret meget, vi var lidt bekymrede, men det holdt op lige da vi kørte hjemme fra. Da vi kom til Huggetvej ved Bogense var det tørvejr, og de havde ikke fået en dråbe regn. Der er meget langt fra os derud, men det var turen værd.







Flot ser det ud, det er de roser, man kan købe som barrods til oktober/november
Jeg bestilte lige lidt af de roser, Jas har i potter nu  ;)
Da vi kom hjem var det tørvejr, men det blev ikke ved. Regnen startede ca. 15.30 og fortsatte til kl. 20.30. Hold da op med styrtregn, i alt fik vi 50 mm, så nu varer det lidt, inden jeg klager over tørke.
I løbet af en time søndag formiddag havde Bent plantet 9 roser, det var nemt at gå til at grave huller på grund af den meget regn. Det pyntede på det  runde bed, at roserne ikke længere stod og råbte til hinanden. Julia Child, Sofia Renæssance, Pegasus og Munstead Wood kom i bedet. 
Munstead havde den flotteste blomst og mange knopper
Der blev plantet to mere op af hegnet ved brændeskuret, det var Our last summer og Strawberry hill.
rosen Arthur blev fjernet i samråd med Jas, den havde meldug og stråleplet, han prøver at sætte den på en anden rod
Cressida
Rosen Lisbeth fra Rosenmageren har flotte røde skud
Madame Anisette
Denne er Wild Rover i Pers have, jeg har selv lavet den til ham, nu vil jeg prøve om, jeg kan lave en til mig selv af en stikling fra ham.
Liljerne står fint også efter regnen, her kommer billeder:
Snowboard i solskin fra i dag
Tricolore

tofarvede liljer, billederne er af samme lilje

Haven efter regnen
Nepata Govenianum
Søen med lys. Efter regnen er der rigtigt liv i søen, vi har set en del fisk og guldsmede. En lille frø har jeg også set. 
I må have en dejlig dag.

23 kommentarer:

  1. Nå er det visst slutt på tørken hos deg! Hvordan lager du rosestiklinger? Det hadde vært morsomt å prøve selv. Flotte roser og liljer hos deg.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja så er det heldigvis slut på tørken. Ja og hvis vi alligevel klipper noget af dem, kan vi lige så godt prøve, om man kan. Der var et par af roserne, som tabte en gren. Det skal være en ny gren uden knopper, dem klipper man af. Klippe under et blad, trække bladet af og klip bladene, der er tilbage halvt. I jorden med den, hvis du er heldig lykkes det. Prøv at spørge google, der er gode forklaringer. Eller meld dig ind i en rosengruppe, der får man også gode råd.
      Klem

      Slet
    2. Takk for svar. Det er kanskje best å gjøre det tidlig på sommeren.
      Klem

      Slet
    3. ja juni er måske bedre, jeg prøvede alligevel i går, jeg kan jo ikke få mindre, end jeg har.

      Slet
  2. Sporer jeg en glæde over søen…!? 😆🤩 Den skal nok blive et hit. 🤭👍🏼😁
    Sikke en herlig tur til Jas, med bilen fyldt på hjemvejen. Så pyt med der er lidt langt. Jeg var slet ikke klar over, at han havde så store rosenmarker. 🤩
    Også skønne liljer du viser, alle mine er for længst afblomstret.
    Haveknus fra FF

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fru Friis
      Ja det har hjulpet, at vi har fået så meget vand, jeg er glad for den, men vi skal af med dunhammerne. De er træls.
      Nej det er ikke Jas´ marker, det er nogle andre rosenavlere, hvor han har to rækker med forskellige roser, som han mener kan være interessante og til at sælge.
      Jeg køber liljer efter sen blomstring nu. Det er rart at have dem så sent.
      Haveknus

      Slet
  3. oj oj en rosenmark, tænk hvis vores roser så, så flotte ud, så var der ikke et øje tørt. Den er lækker den hvide dobbelte lilje. Og den tofarvede er sjov. Er det en blomst af hver farve på stilken.
    Jeg var på åben have besøg i lørdags. Han havde rigtig mange hosta blandt andet. Og havde nogle spændende til salg. Sååe, jeg satte Hans ved kaffen og kagen, og luskede selv hen til salgsbordet. Der røj vist liige en halv snes stykker i posen. Det var ellers en spændende have med mange gamle specielle træer og rhodoer.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja det er et flot syn, mine roser er også flotte, men der er ikke så mange ;)
      Ja det er en tofarvet lilje, to på en stilk.
      Åh ja hosta kan man også købe mange af, godt du fik Hans hen og drikke kaffe, så du kunne få nogle med hjem.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  4. Hej Lisbeth,
    Det var lige noget for dig, at komme med ud til de rosen marker, sikke et flot, flot syn! Dejligt du også fik roser med hjem fra JAS.
    Tænkte nok I havde fået meget regn, så nu har I fået checket om huset er tæt, eller om der kommer vand i kælderen.
    Vi har fået 5mm, det er rigeligt.
    Flotte liljer, kan godt forstå du ikke kunne stå for Munstead Wood, det er en af mine ynglingsroser, den er lige i gang med at blomstre her igen. Også min Rh Cunninghams white blomstrer i skoven, sammen med mange af de små rhodoer, så jeg har meget glæde af dem. Sidst vi skrev sammen fortalte jeg at jeg havde en Buddleja globosa, det passer ikke min er en honeycomb, og den blomstrer senere står der august/september, det er derfor den kun er i knop.
    God aften til dig.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte
      Ja det var et fantastisk syn, og fine roser jeg fik med hjem, Munstead havde jeg også på Samsø, den var ikke så god til sidst.
      Ja så var det vores tur til at få regn, det var dejligt, der kom ingen vand i kælderen. Godt du har lidt rhodoer i blomst, her kommeR. September Charm snart i blomst.
      Der er ikke så mange, der har Buddleja Globosa, men du har nu så meget, så jeg ville ikke have været forbavset, hvis du havde den.
      Tak i lige måde
      Kh Lisbeth

      Slet
  5. Hehe, alt er relativt, fordi for mig er der ikke nogen steder på Fyn, hvor der kan være 'meget langt' til nogen andre steder på Fyn - men nu kommer du jo også fra Samsø, og der bliver man sikkert hurtigt vant til, at afstandene ikke er lange 😁 ...
    Det ser fint ud i dit nye rosenbed nu, men kommer planterne ikke allerede om et par år til at stå for tæt? Jeg synes det er svært at beregne nok afstand, fordi de skal råbe til hinanden i starten, og så får man 'smæk' inden længe og må tynde ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ellen
      Ja du har ret, der er ikke langt, men på et punkt er jeg ikke så heldig som dig, min mand elsker ikke at køre, tværtimod. Denne gang gik det så ud over sønnike, han har ikke noget imod at køre, men selv han syntes, det var langt.
      Mine roser må meget gerne blande sig med hinanden, derfor afpasser jeg farverne omhyggeligt (synes jeg selv) Her bliver ikke tyndet ud, tværtimod kan jeg få plads til lidt flere roser.

      Slet
  6. Sikken en rosenmark du har besøgt. På en måde virker det helt forkert at have roser på rad og række på den måde, men jeg kan godt se det er et slaraffenland for dig:-)
    Hjemme i haven ser det jo helt anderledes ud, og nu er der vel næsten ved at være trængsel i rosenbedet, men det klarer I nok! Dejligt der endelig kom regn i rigelige mængder. Man kan se på jorden hvor fin den ser ud lige nu, og de nye beboere får en god start.
    Vi var til frilufts-teater i Nordsjælland lørdag, og fik en skøn forestilling iklædt regntøj fra top til tå - dog med 2 afbrydelser, hvor teknikken måtte dækkes til. Hjemme igen var der kommet 3,8 mm... Snydt igen!
    Lyder som om søen er ved at få en plads i haven alligevel:-)

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Det var et fantastisk syn, fordi de stod så tæt, men ellers er vi enige, det skal ikke stå på rad og række, men spændende at gå og kigge på de enkelte roser, også fordi jeg kender mange af roserne og deres navne.
      Ja det var fantastisk med alt det regn, når vi skulle plante roser, synd at I igen blev snydt, når I lige havde siddet i øsende regn.
      Ja søen er meget bedre, men vil gerne af med dunhammerne.
      Knus

      Slet
  7. Dine billeder af rosenmarken får mig helt lavpraktisk til at tænke på, hvor mange tusind okulationer, nogle mennesker har lavet, og hvor vigtigt det er for os købere at få fat i nogle solide, velforgrenede planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja vi så nogle, der gik og okulerede, de var helt krumbøjede. Jas siger også, at det er meget hårdt for ryggen, heldigvis laver han gode roser med forgreninger

      Slet
  8. Flot - roser så langt øjet rækker! Godt at din have har fået godt med regn nu. Dine liljer og roser ser ud til at stortrives. Fint aftensbillede af søen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja med alt det regn trives roser og liljer og ikke mindst søen godt.

      Slet
  9. Hej Lisbeth
    Sådanne rosenmarker kan da give næste alle julelys i øjnene, så jeg tænker at du da næsten var blændet :-) og dejligt at det denne gang var nemt at komme i jorden. Denne gang var det jeres tur til at få store mængder regn, og vi fik ikke så meget denne gang, men vi har jo også lidt i banken :-)
    Super at Jas vil lave en ny Arthur Rose, som så må håbes at være mere modstandsdygtig.
    Dejligt med masser af liv i søen nu efter regnen.
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja hvis man er rosentosse, kan man godt få julelys i øjnene. Ja det var heldigvis nemt at plante og heldigvis fik vi meget vand denne gang. Godt I ikke gjorde, for så havde vi nok ikke haft tørvejr på turen.
      Ja det er godt nok med en ny Arthur rose på en anden rod, håber den så bliver god, Jas giver ikke op.
      Ja søen er god nu, vi skal bare have dunhammerne op.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  10. Wow - 50 mm regn :-) Bare det var her. Vi måtte nøjes med 1 mm.
    Det er en flot rose, du har lavet til Per. Dig kan man da også kalde rosenmageren.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna
      Ja det var helt fantastisk med alt det regn, jeg havde nok på fornemmelsen, at I blev snydt, så ærgerligt når haven trænger.
      Ja jeg har været heldig med den rose til Per, nu håber jeg, at jeg kan lave en til mig selv.
      Hilsen Lisbeth

      Slet