mandag den 3. juli 2023

Tørke og en udtørret sø / besøg i Nonnebo Planteskole

 Ja Midtfyn hører til den del af Danmark, som stadig ingen regn har fået. Bent har tømt regnmåleren i morges, der var 5 mm i, de er kommet fra i fredags til nu. Der kommer den ene store byge og en voldsom blæst henover os mange gange, i dag var det kl. 6 i morges, ja og så en igen nu kl. 19. Resten af dagen har der været kuling.

Det betyder selvfølgelig, at der er mangel på vand i vandhullet/søen.

Åkanderne står snart på bunden
der er i den grad alger i vandet
Dunhammerne trives fint sammen med algerne
Dugen er slet ikke dækket af vand, som den burde være, ikke noget kønt syn.

Jeg købte lidt blomster i Nonnebo planteskole, Per og jeg var der i lørdags:
der var gode tilbud (3 for 100) af disse hortensier
og fine planter
mange fristelser 

masser af  flotte georginer
ja og en bilfuld planter, vi delte, Per havde flest. 
https://gartnereninonnebo.dk/
Det er svært at plante, når vi ikke får regn, men det meste er plantet nu. Bent graver et hul, vi kommer vand i, et par timer efter kan han grave et dybere hul.


Hemerocallis, jeg mener, jeg havde denne med fra Samsø eller hvad mener du Anne.
Høststenbræk
lidt roser:
Batsheba

  Big Purple
Regndråber på Hot Chocolate et særsyn
Penny Lane

Silkeblomst
Staudebedet er blevet udvidet, vi købte 5 solhatte for 100 kr. og delte selvfølgelig
En smuk vejgrøft ved Tarup
Køkkentrappen som kun bliver brugt af håndværkerne
Huset ligger ved Margueritruten, vi ser mange cykler og cykelryttere 

De mørke skyer giver flotte billeder af Hellerup kirke. 

Rigtig god aften og uge



17 kommentarer:

  1. Så flott veigrøft med så mange fine blomster! Det er billige solhatter du får kjøpt hos deg. Her koster de mye mer.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja den vejgrøft er så flot. Det var meget billigt, jeg håber, de overlever, de er normalt også meget dyre, så det var med at udnytte tilbuddet.
      Klem

      Slet
  2. Man bliver i godt humør, når man kører forbi sådan en fin vejrabat.
    Silkeblomsten kender jeg ikke. Den ser vel nok fin ud. Er det en staude?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna
      Ja jeg nyder den hver gang, vi kører forbi.
      Ja det er en staude, jeg købte, da vi besøgte den sidste åbne have i Årslev. Hun solgte mange af den, så den breder sig nok.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  3. Jeg krydser fingre for, at I har fået noget regn i nat. Her har den i hvert fald været våd. Under Tour de France vrimler det også med mænd på cykler iført latextøj på landevejen her. Hortensia og rhododendron har jeg set blive omtalt som planter, der efterhånden vil forsvinde ud af danske haver på grund af de mange tørkeperioder, vi er begyndt at opleve. H em ved??

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marie
      Det hjælper desværre ikke meget, vi har nok fået 5 mm. Der kommer store sorte skyer, og det regner meget, men det kan ikke ses i beholderen. Ja hos jer er det også et godt sted at cykle. Ja hortensia er heller ikke glade for tørken, jeg har vandet og håber de overlever. Vi ved ingenting.

      Slet
  4. Det er nok ikke altid småt er godt. Jeg tænker naturligvis på regnen. En længere sil-regn havde været langt bedre end al denne kolde blæst og heftige byger, men jeg er nu glad bare der kommer noget. Metoden som Bent benytter til at få gravet huller kender jeg også godt. Det er en langsommelig proces, og måske ville han hellere slutte sig til cyklisterne derude på landevejen?:-)
    Dejligt du har så mange gode planteskoler i nærheden, og kan dele 'rovet' med din plante-søn! Det er jo fine sager I bringer hjem.
    Flot foto af kirken og den 'vilde' grøftekant!

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja jeg tænker ikke, du er bedre stillet, det er underligt regnen falder så forskelligt. Sydjylland får rigeligt, men på Midt og sydfyn og Sjælland Bornholm kommer der ikke meget. Heller ikke i Ebeltoft, men det går bedre på Samsø, nok fordi jeg er flyttet :)
      Jeg tænkte nok, du gjorde det samme med plantning i huller. Nej han tager det pænt, ingen cykeltur i år.
      Ja der er gode tilbud herovre, som vi deles om.
      Tak ja de to billeder er fine.
      Knus

      Slet
  5. Hej Lisbeth,
    Jeg var spændt på at høre om I ikke fik regn hos jer, men det lader til I næsten bliver snydt, øv! Her regner det heldigvis ofte, små hidsige byger og det blæser meget ind i mellem, tømte regnmåleren til morgen 10 mm siden i går.
    Jeg hygger mig indendørs for lige så snart man har bestemt at man vil ud, regner det igen - men jeg klager ikke, efter onsdag tror jeg varmen vender tilbage. Det er ikke nemt at holde vand i bassinet, det jeg har herhjemme har jeg også fyldt lidt i men den i skoven er ved at løbe over sine breder, vi rensede op i den sidste tirsdag og den er blevet fin og fiskene trives.
    Fine billige planter du har været heldig at finde, jeg skal love for du kommer rundt men der er jo også mange steder at handle i forhold til Samsø.
    Jeg har slet ikke købt noget længe jeg venter til senere, men jeg er ved at finde ud af hvad jeg mangler??? Kendte heller ikke silkeplanten, den ser fin ud.
    God dag
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
  6. Hej Dorte
    Nej skyerne går forbi os, så vi får ikke så meget regn her, vi har fået 5 mm i nat eller i morges. Der er kommet lidt byger i formiddag, men ikke noget, der kan ses i regnmåleren.
    Her stormer det vildt, der er ikke meget ved at være ude. Sikken en forskel på bassinerne, men godt fiskene trives.
    Ja vi var heldige, at de holdt udsalg i Nonnebo.
    Det er vist klogt at vente med at købe, det gør jeg også, det er jo ikke til plante nu. Silkeplanten er lidt speciel, jeg tror, den breder sig.
    Tak i lige måde
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
  7. Så har vi vist fåret en lillebitte smule mere regn. Vores sø har osse været tæt på at tørre ud. Men jeg stiller trillebørene under tagdryppet på laden, der har vi jo ikke tagrender, og så får jeg samlet et par børfulde vand, jeg hælder i søen. Det har hjulpet gevaldigt på vandspejlet.
    Mon det er rigtig, det er Pers de fleste planter i bilen? Det plejer da at være dig. hihi. Bents hulmetode kender jeg godt. Den har vi osse brugt når vi skulle ha nogle større planter i jorden der ikke kunne vente.
    oh en smuk vejgrøft, den er da lige til at blive i godt humør af.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  8. Hej Gunvor
    Ja det batter ikke meget det regn, vi får, men tak for tippet med trillebøren, god idé.
    Ja det er faktisk rigtigt, at Per havde flest planter, han er om muligt nemmere at lokke end jeg er. Desuden har han lidt mere end sin pension ;) jeg er nødt til at spare og er også temmelig nærig. Han købte to træer, en gul vandgran og en abrikos, så løber det op, men det var faktisk billigt, han har altid været vild med min gule vandgran.
    Ja den vejgrøft er helt fantastisk, man bliver nemlig i godt humør af den.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
  9. Hej Lisbeth
    Jeg er efterhånden godt tilfreds med mængden af vand. Der er lagt op til en våd dag imorgen, så jeg håber at de regnfyldte skyer rammer jer denne gang. Så kan søen måske også blive fyldt op igen.
    Nonnebo er som regel et besøg værd og jeg kan se at I ikke gik skuffet derfra, og ja det er besværligt at få plantet når det er så tørt og med en hård jord.
    Wow en smuk grøftekant, dem måtte der da gerne være flere af, de ville da gi’ glæde til mange forbipasserende.
    Den daglilje ligner en der er at finde her, måske den du fik alligevel var forkert, men nu blomstrer de, så kan jeg ihvertilfald finde den rigtige og grave et stykke op. Her kan vi jo grave i jorden igen.
    Jeg har lige været igang med at installere en my iPad, den gamle fra 2015 var begyndt at blive ustabil, og lukke ned uden varsel, så jeg måtte købe en ny inden den en dag lukker ned og måske ikke kunne åbnes igen. Så nu bliver det spændende om den vil udgive min kommentar :-)
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Heldigvis gik det fint med din kommentar. Ja jeg kan tænke mig, at I har fået nok regn nu, det har vi slet ikke. Sjovt nok har jeg inviteret gæster til i morgen, der skal det til gengæld regne.
      Nonnebo skuffede ikke, det gjorde den for et par år siden, da jeg var der med Per, nu var den fin.
      Ja vi kunne godt ønske os flere af den slags grøftekanter.
      Ja det tænkte jeg nok med dagliljen, måske har du fået den fra min have i sin tid, jeg var og er igen meget glad for den. Jeg havde en enkelt med, men den giver ingen blomster i år.
      Tillykke med din nye Ipad, den virker heldigvis.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  10. Så klart jeg er med til din nye hage. Regner med at du får innredet hagen akkurat etter ditt ønske etterhvert :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Martin
      Jeg er glad for at du er med, og du kan tro, haven bliver næsten som jeg vil have den, nu er der jo knap så meget plads :)

      Slet