søndag den 8. december 2019

Solglimt ved cypresserne, rhodoflytning og roser 8. december


I dag er som forventet ikke spændende vejr, der kom dog lidt sol efter min regnfulde luftetur ved 14 tiden. Inden jeg kom ud var solen væk igen bag skyerne og en ny byge kom forbi.
Derfor er billederne fra i går, hvor vejret var ok, selvom det godt nok blæste en del.
 her mellem stammerne på cypresserne kan man se R. rex og R. auriculatum
her er det cypresserne i den anden ende af læhegnet. Godt jeg har fået stammet dem op, det er jeg glad for. Bent var jo ikke begejstret for idéen.
Nu vi er ved stammer, tager vi lige et par stykker mere
 her er det hjortetakstræet fyldt med mos
 fyrrestamme
 Himalayaceder
Himlens 7 sønner
 I går tog vi os tid til at skille disse to rhodoer, de stod alt for tæt
 R. imbricatum måtte flyttes væk, det var en ordentlig klump, vi brugte voksdugen til at flytte den på
sådan så den ud 6.6. i baggrunden skimtes R. Alexis
 Den kom hen og stå ved siden af P.J Mezitt og de andre, som nylig er flyttet ud i læhegnet. Løvet er her i vinter brunt, den var lidt svær at tage billeder af.
P.J Mezitt blomstrer allerede midt i april
Nu vi var i gang med at grave, kunne vi ligeså godt flytte R. Alexis lidt fremad, så kunne den samtidig få mere spagnum. Det var hårde tider for Bent, for det var nogle store planter begge to.
 så stor er den
jeg klipper lidt i den hvert år, den gror rigtig meget
lidt roser blev der også taget billeder af i går
 Aprikola er blevet meget rød
i sommertøjet ser den noget anderledes ud
 Eden Rose nu
 og i juli
også her
 Hansestadt Rostock står med mange blomster nu
her er den 12.7.
Schneewittchen i går
og 25.6.
den er i familie med Iceberg, som har blomstret overdådigt hele sommeren og efteråret.
God søndag - jeg håber, I er med endnu, det kræver en del at sætte 24 billeder ind hver dag, men jeg giver ikke op, jeg har heldigvis et stort arkiv.

17 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Ja, det er mye arbeide å lage et blogginnlegg. Det er åpenbart at mange har pause nå før jul, men utviklingen denne høsten har ikke vært bra. Snart er det ingen bloggere igjen 😥
  Her fikk vi 7 cm med snø i dag tidlig, så det er stadig vinter her. Du har store rhodoer!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er der, lidt træls at de fleste holder pause, så må vi jo arbejde det mere ;) Det er det samme hvert år i november, december.
   Ja så er det vinter hos jer. Rhodoerne er vokset godt til.
   Klem

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Schneewittchen er bestemt i familie med Iceberg - de er nemlig identiske:) Schneewittchen var vist det første oprindelige navn på denne Kordes succes...
  Aprikola er jo også en Kordes sag - lækker i begge farvevarianter.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det mente jeg nok, men Iceberg er mere til at klatre, det gør Schneewittchen ikke her hos mig. Men begge navne stod på sedlen, da jeg købte de.
   Ja Aprikola er også lækker.
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Her har det været pivstorm og øsregn det meste på dagen. og vi har været ude og fældet juletræ,, sjask, plask mudder. Men det kom i hus. Og mudderkulde kan skylles af med varm kaffe og cacaco.
  det er et flot syn under cypresserne, det giver nu et andet kik når træer bliver stammet op. Og stammerne er så fine, med og uden mos og lav.
  Hov der var dit søde egern jo. Bellis skulle give den en grankogle, hi.
  Altså, det er en stor farve forskel på roser sommer og vinter. Nu du viser billederne sammen ser man det rigtig tydeligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Også pivstorm her, men ikke så meget regn, det gør ikke noget. Det var ikke sjovt at fælde juletræ i sådan et vejr, godt husene er hule indvendig og at det kan hjælpe med kaffe og cacao.
   Ja du siger noget, men jeg tror ikke, Bellis vil være tilfreds med egernet, den vil nok ikke kaste koglen.
   Ja der er meget stor farveforskel på roserne sommer og vinter.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Fantastisk at du stadig har så mange blomstrende roser - det kan næsten virke helt naturstridigt her i den mørke december. Vejret har været træls og stormende her og ikke særligt indbydende, men så er det jo godt, at husene er hule, så vi kan hygge indendøre. Som I da knokler med at flytte rhodoer - håber, I snart er i mål, for det er jo et stort arbejde med den størrelse, de har. Godt, du har Bent til gravearbejdet. Overdådig blomstring i Iceberg/Schneewitzen - min er desværre en værre pistling.
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja det er lidt utroligt med roser i det mørke blæsende vejr. Vi har haft samme vejr her, så jeg har kun været ude, da jeg luftede hunde i regnvejr. Nu er det også de sidste, der skal flyttes i denne omgang, det er hårdt job for Bent, og der er ikke flere pladser.
   Ja Iceberg er ret god, den har blomstret stort set hele sæsonen og mere til. Ærgerligt med din Iceberg.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth. Det er da vildt imponerende at du stadig har blomstrende roser. Her har det regnet og stormet hele dagen, men i går var det fint vejr. Spændende stammet, du viser:) Kh Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Ja det er utroligt med de roser, men sådan er det hvert år og i andres haver også. Her har det også været dårligt vejr, men mest storm, ikke så meget regn, det er fint, det var bedre vejr i går, selvom det også blæste meget der.
   Dejligt med en hilsen fra dig :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Jeg syntes det er så fint når man kan kigge ind imellem stammerne, håber at Bent har forliget sig med det :-)
  Py ha det er da nogle ret store basser der bliver gravet op og ja så skal der graves et endnu større hul der hvor de skal flyttes hen. Hatten af for det knokkel, Bent er bare sej. Nu kan de forhåbentlig klare sig nogle år på den flytning.
  Schneewittchen har sørme gjort det godt og så er den endda forholdsvis ny.
  Det har godt nok været et træls vejr idag. Solen forsøgte sig også her men den kom ikke igennem skyerne. Nå men jeg fik så gjort en julegave færdig :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Han snakker heldigvis ikke om det mere, så det har han nok.
   Ja de rhodoer er ret store og ikke nemme at flytte med, men Bent er sej ja, de bliver ikke flyttet igen, det kniber at finde flere pladser.
   Ja den på pergolaen er forholdsvis ny, den i staudebedet har stået der i mange år.
   Vejret har været ret træls, men du blev heldigvis færdig med julegaven :) det var da meget godt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Jeg bliver helt forpustet over den fart, du lægger blogindlæg op med. Her er jorden så våd, at det nærmest forbyder arbejde i haven. P. J. Mezzit er en fin rhododendron med den tidlige blomstring og det forholdsvis mørke løv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det kan jeg godt forstå, det gør jeg også selv. Men nu har jeg jo skrevet, at det skulle være en slags julekalender. Når vi når d. 24. holder jeg pause :) Det kniber nu også med interessen hos folk, men heldigvis er I alle flinke til at kommentere.
   Ja P. J. Mezitt er bestemt en fin rhodo, også fordi den blomstrer så tidligt.

   Slet
 8. Jeg har lige læst dit forrige indlæg med resten af den lange travetur, og det er jo dejlige omgivelser til lufteturene med flotte udsigter og spændende plantemiljøer undervejs. Men jeg er helt fascineret af dine havebilleder fra -13 og sidder og nyder den megen grokraft der trods tørre somre er til stede i haven. Det virker trøsterigt her hvor alting er nede i knæhøjde.
  Det giver jo også et fingerpeg om hvorfor I flytter rundt som I gør. Der skal jo findes plads til yndlingsplanterne og noget må helt væk. Og selvom du siger jeres Rhodoer er både store og tunge så er det påfaldende hvor lille rodklumpen er i forhold til toppen. Intet under de er så følsomme overfor tørke.
  På en måde glæder jeg mig til den dag hvor jeg må indse at alting er plantet for tæt...

  Tak for fine indlæg!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Det glæder mig, at du læser med og føler trøst ved det, for du har ret, man synes, at når man planter forholdsvis små planter, tager det laaang tid, inden de ser ud til at vokse noget. Men det gør de så alligevel, kan du se. Jeg kan godt forstå, at du glæder dig til at indse en dag, at I har plantet for tæt, men der går så alligevel nogle år inden det sker. Og ja man må til sidst til at prioritere, her har vi fået plads i læhegnet, fordi vi fjernede nogle træer, som alligevel stod for tæt.
   Tak for din opmuntrende kommentar, den blev jeg glad for.
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Härligt att fortfarande gräva och flytta växter :) Förvirringen kring rosen 'Iceberg' är tråkig. Rosen som heter och ska heta 'Iceberg' började säljas som 'Schneewittchen' ett namn som redan var upptaget. De är helt olika dock. Min favorit alla kategorier är 'Iceberg' :) Nuförtiden finns det en 'Climbing Iceberg' också. Iceberg och förvirringen kom jag nära när jag hade valt ut och planterat en grupp hos min mamma i början av -80 talet. När jag bodde i England var Iceberg en ros som fortfarande gick att plocka runt jul även om blommorna skiftade i rosa då :)

  SvarSlet