tirsdag den 3. december 2019

En vintermorgentur på Samsø 3. december

I der læser med ved, at jeg er tidligt oppe om morgenen, derfor er den første luftetur allerede kl. 6.55. Dagen i dag startede stille og med rim i græsset, det glimtede som små diamanter. Her er mørkt, men allerede nu er stjernerne svagere, i aftes var der en fantastisk stjernehimmel. Jeg går mod byen og de tændte gadelamper. Turen går mod Ballen, når jeg kommer op på Bertels Bakke kan jeg se, at færgen til Sjælland er ved at lægge fra land, den sejler 7.05. Bagefter kigger jeg mod lysene i Tranebjerg, de fleste huse er oplyste, det er kirken også. Det er så fint, at der er lys på kirkerne herovre i julemåneden. Også Besser kirke kan jeg se, når jeg går tur, ja jeg kan se den hjemmefra også. Oppe fra bakken kan jeg se et fuldt oplyst hus med julekæder, foran er der en flagstang med juletræskæde, det ser flot ud.
På hjemvejen ser jeg, at solen oplyser himlen ovre ved Kalundborg. Jeg går ind efter kameraet, så jeg kan tage et billede.
I dag  bliver det kun til et enkelt billede, solen nåede knap at stå op, før det blev gråt, regnen startede her til middag, minderne om den kedelige november står klart igen, men der kommer også et andet minde. I dag for 20 år siden var der orkan se her og her. Den mellemste af sønnerne nåede lige hjem, inden færgen indstillede sejladsen. Den ældste sad på sit værelse i Haderslev, et vindue blev smadret. Min mor sad på Munkebo Bakke og så, at kranen på Lindøværftet væltede. Jo det var en orkan, som gjorde stor skade, heldigvis skete der ikke noget med vores hus, vi var lige flyttet ind i august.
Nå nok om minderne, vi tager i stedet billeder fra i går, Der er stadig lidt grønt i skoven, de fleste bregner står fint endnu, der er ingen navne, dem har jeg aldrig lært, de er lidt svære.


to af samme slags
 friske og grønne står de endnu
 dog med enkelte undtagelser, disse er nu også skønne i deres forfald

 Hjortetungebregner
 Cameliaen står i nordbedet
så jeg må nøjes med at nyde den ud af vinduet, jeg kommer helst ikke i den del af haven. Selvom Bent dækker hullerne, har de lavet nye hver morgen. Vi må have besøg af rottemanden igen.
I går var himlen flot, det måtte jeg tage billeder af i aftensolens stråler er selv ukrudt pænt
Paradisæbletræerne står flot nu med røde bær til fuglene, når de bliver rigtig sultne.
flot ser det ud
 i går var der fine skyer lige inden solnedgang
 solnedgangen kan vi ikke se fra os
men skyerne er fine
Lady Emma Hamilton har stadig en enkelt blomst, mon ikke jeg kan finde lidt billeder af den fra i sommer.


Måske har jeg vist dem før, men det gør nok ikke noget.
Da jeg skulle tage billeder af solopgangen, opdagede jeg, at der var 4 sommerbilleder i kameraet, de var fra 4.7. Jeg går mest rundt med det lille lumix kamera i lommen, men denne gang kom det store frem.
Her får I et af dem:
Det er jo en ganske anden sag med havebør og flotte grønne farver, som man kan hvile blikket på.
Der blev en del tekst i dag, måske læste du med måske ikke.
Jeg ønsker jer en fortsat god 3. december.

26 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Tak for at komme med på din morgentur - det var skønt, når man ikke selv kan nå en 😊 I var heldige med den flotte solopgang, for her blev vi snydt, og nu er vi igen tilbage i novembers grå og triste vejr. Det er da træls med rotterne! Jeg kan godt forstå, at du ikke har lyst til at gå i den gamle del af haven, men forhåbentlig kan skadedyrsbekæmperen gøre noget ved problemet, så du igen kan nyde Nordbedet. Mine bregner er frosset ned, men dejligt at se, st du stadig har mange grønne eksemplarer i haven på nuværende tidspunkt. Fint forløb mef Emma Hamilton og skønt sommerbillede 😊
  Rigtig god aften til dig!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Selv tak, det var jo kun i teksten, du var med, det var for mørkt til billeder. Jeg tror, sjællænderne var mere heldige, jeg har hørt, at der var en fantastisk himmel ved Kbh. eller hvor det nu var. Jeg håber, vi får lidt sol i morgen igen. Ja det er meget træls med rotterne, jeg håber, de snart dør. Det er et stykke væk fra nordbedet, men jeg bryder mig ikke om at komme derind. Det er nok en anden slags bregner du har, de her holder vinteren over. Ja jeg blev glad, da jeg fandt billederne fra i sommer :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Så mange flotte bregner du har, og jeg synes også at det er vanskelig å lære de navnene ;)
  Vakre skyer!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg har en del flotte bregner, navnene er til at brække tungen på :)
   Klem

   Slet
 3. Det var en frostig morgon här också men när jag kom ut från jobbet sen lunchtid hade regnet börjat och det ökade stadigt. Sen hade jag isgata hemma och även om jag insåg det lite sent så kom jag upp. Det brukar vara ett måste att ta rejält med fart.

  Jag ska maila en plantskola nu och se om de kan få hem några ormbunkar jag har på önskelistan :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Nå det slog også over i regn hos jer, jeg kan forestille mig, at det blev glat, ikke sjovt hvis det er op af bakke.
   Håber du får nogle af planterne på ønskelisten :)
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Der er nogle meget smukke himle (kan man sige det?!?) for tiden. Jeg har selv taget billede af både morgen- og aftenhimmel i dag.
  Jeg husker stormen. Jeg var nyskilt, mine børn var hos deres far, og jeg var alene (med et par hunde, en kat og nogle marsvin), da stormen rasede. Jeg boede til leje i et lille, ikke særligt robust hus, og jeg var lidt bange. Tænk at det er 20 år siden!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det er det, jeg tror, det var flottere hos jer i dag, det fortalte min søn, at det havde været. Her var ikke nogen flot aftenhimmel i dag, så godt jeg havde billeder fra i går.
   Uha ja du har været bange, det forstår jeg godt. Ja det er utroligt som tiden går.

   Slet
 5. Her tog det lige et par ekstra timer før solen forsvandt, men regn fik vi da. Meget flotte billeder af sol og blå himmel, og ja, stjernehimlen var også fantastisk i nat.
  Her er solsorten gået i gang med at høste paradisæblerne, mens jeg stadig nyder vores bregner.

  Og om jeg husker stormen! Min havemur væltede (13 m lang, 1,80 m høj) mens jeg sad til julefrokost på arbejde, hvor både strøm og telefon gik. Udenfor vinduerne hang der store grene i luftledningerne som slog lange gnister, og jeg troede hvert øjeblik at taget ville lette eller vinduerne blive presset ind. Jeg kom først hjem kl. 2 om natten til et meget koldt hus, men værre var det med alle de grise og køer der stod i stalde uden tag og uden strøm til vand og foder. Det var en hård omgang her i Sydsjælland.
  Godt det er længe siden!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja I var mere heldige hos jer, men alligevel slap I ikke for regnen.
   Det var en fantastisk stjernehimmel i aftes og i nat.
   Stormen glemmer man ikke lige, slet ikke hvis en lang havemur vælter og strømmen går. Det har været ret uhyggeligt for dig at komme hjem, det var hårdt mange steder i landet.
   Ja lad os håbe det ikke bliver så slemt igen, men man kan aldrig vide.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Himlen har haft sådan nogle delikate pastelfarver de sidste tre dage. Nu er det nok slut med det. Bregnerne er fine og hyggelige på denne tid af året.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja himlen har været så fin, lad os håbe på lidt flere solskinsdage i december.
   Det er godt at have bregner nu.

   Slet
 7. her var det osse den flotteste solopgang i morges. Og vejene var lumske. Glatte nogen steder og fine andre steder. regnen kom først lidt over middag.
  I har nogle smukke udsigter. Og så med de maleriske himmeler, så flotte.
  Er det ikke udsædvanlig at bregnerne er så grønne endnu? Mine er da næsten helt nede. Men mine er heller ikke af så forskellige sorter, de er den alm. men frøbørn, så noget forskellighed er der da.
  Det er da tarveligt af rotterne de har sat bo lige hvor din Camelia blomster. Håber jeres bekæmper er rundhåndet med giften. Det er et dyr der skal bekæmpes med alle tilrådelig stående midler. Jeg har klapset rotter med alt lige fra spader, til zinkspand og høtyv. Og en blev klemt i hønselågen engang. møjdyr. jeg hader dem.
  de er flotte de paradisæbler, har fuglene virkelig ikke guffet dem endnu? Her har de spist dem alle. Nu har de travlt med de nedfaldne belle booskop.
  Stormen 99 husker vi vist alle. Naboens tag røj af, vores holdt heldigvis, men der væltede mange træer i vores skov.
  det var dengang vejret var spændende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja I fik noget mere sol end os, men I slap ikke for regnen.
   Ja vi er meget heldige med omgivelserne her. Der er bregner, der er stedsegrønne, dem har jeg en del af, men jeg har også nogle af dem, der visner ned.
   Vi skal snart have bud efter rottebekæmperen igen, tror jeg, han har lovet at kigge forbi om 14 dage. De vil åbenbart ikke have kosten. Du er sej, jeg løber langt væk, hvis jeg ser en rotte.
   Vi har et enkelt paradisæbletræ, som åbenbart ikke smager godt endnu, der er altid frugter på længe.
   Ja stormen kan vi alle huske, du har ret, da var det spændende vejr i modsætning til vores kedelige grå november.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth

  Jo alle de videnskabelige navne er jo svære - men der er de der går op i bregner - de kan dem - som vi andre kan det vi går op i:)
  Ja de tidlige gåture er super, og du får mange gode billeder med hjem!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja sådan er det nemlig, jeg kan navnene på mine rhodoer og roser :)
   Tak for det.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Åh jo, orkanen husker vi! Skoven, hvor igennem vejen til gården løb, væltede, så vejen til og fra gården var spærret af hundredvis af træer, og vores foder til dyrene var ved at slippe op. Så det var bare med at starte fra en ende af med motorsaven! Heldigvis kom naboerne med save og traktorer, så efter 2 dage var der igen adgang både ud og hjem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det var da voldsomt hos jer, selvfølgelig også de fleste andre steder i landet. I sneede ikke inde, men der har været meget arbejde med at fjerne træerne. Sådan noget glemmer man ikke.

   Slet
 10. Hej Lisbeth
  Sikken dejlig tur du tog os med på idag d. 3 december, selv om der kun fulgte et billede med så kunne jeg jo næsten se det for mig, via din fortælling. Tak for det. Her forsøgte solen sig også i morges, men skyerne satte hurtig en stopper for den.
  Ja 20 år er gået og flere storme har i årene der er gået huseret i vores land, men den for 20 år siden er nok den vi husker bedst. Det var en fredag og en julefrokost dag, så det gav en del besværligheder, og det var jo livsfarligt at bevæge sig ud, heldigvis skulle jeg ingen steder, så jeg sad bare hjemme om aftenen og frygtede det værste for hold op hvor det rev i huset. Det knagede og bragede, men det meste holdt da. Vi mistede nogle tagsten og det bevirkede at vores undertag blæste i stykker, men det var småting i forhold til hvad andre var udsat for.
  Fine bregner, dejligt at der stadig er noget grønt i skovbunden at glædes over.
  Skønne billeder at Ladyen.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Dejligt du kunne lide turen, selvom den var uden billeder. Ja I havde så vejr som os, det var vidst kun sjællænderne, der fik glæde af solen i formiddags.
   Den storm for 20 år siden husker alle vidst tydeligt, det var noget skræmmende og uhyggeligt, når man ikke kunne komme hjem. Nogle af os var heldigvis så heldige, at der ikke skete noget.
   Ja det er godt med noget grønt i skovbunden.
   Ja Ladyen var fin i sommer.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Så flotte himle, du har fanget til os.
  Du har vel ikke navnet på bregnen på bregnebillederne nr 2+3? Jeg har den nemlig også, men den ligner helt utroligt meget en anden, jeg også har, og der er gået kludder i navnene.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 12. Hej Lisbeth
  Ja jeg er vild med himmelbilleder.
  Nummer to tror jeg er en kambregne/Blechum spicant måske (rent gætværk)
  Det kniber mere med den anden, flere af mine bregner er købt her http://www.theplantexplorer.com/product/polystichum-tsus-simense-135/ Jeg kan dog ikke genkende den, billedet er for lille. Bregner er bestemt ikke min spidskompetence :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 13. Næh, de kan godt være svære. Men tak :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - ja det er de.
   Hov du har været tidligt oppe :)

   Slet
 14. Meget smukke billeder af himlen og solopgangen, det er altså frisk med sådan en tur endda før kl. 7.

  Vores bregner er også færdige for i år - det er nok en anden slags du har og så måske er de mere beskyttet i skoven?
  Uha ja, den storm. Den ødelagde vores drivhus, det stod der hvor der nu er havedam.
  God 4. december.
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak skal du have, ja det er friskt, men du cykler jo også på arbejde tidligt om morgenen.
   Ja det er stedsegrønne bregner, jeg har. Dem der er visnet ned står også i skoven.
   Ja det var en fæl omgang, jeg var glad for, jeg ingen drivhus havde, mange drivhuse og meget andet gik til i den storm.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet