torsdag den 23. oktober 2014

Vintervaner og rosenlæsning

Sidste vinter gik jeg dagligt (næsten) en tur til vandet. Det var dejligt forfriskende, i dag har jeg genoptaget vanen. Det var ikke planen, da vi gik hjemmefra, men benene styrede den vej. Hundene var med og både den gamle og den unge klarede det fint.
Jeg mangler solskin, så billeder er ikke så opløftende, som de plejer at være. Her kommer først billeder af næsten druknede roser, vi fik 4½ mm i nat eller tidligt i morges.
 Charles Austin
 King´s Macc
 Wollerton old Hall
Karen Blixen
 Gertrude Jekyll
 James Galway
 Scepter d´isle
 Sharifa Ashma
 Souvenir de Malmason
St. Cecilia
Jeg er i gang med at læse i mine rosenbøger, for jeg er i syv sind, hvad jeg skal vælge, og skal jeg i det hele taget have nogen, jeg har jo så mange. To bliver flyttet fra rosenbedet til stativet, så må vi se, hvad jeg mere finder på. I øjeblikket er jeg ved at læse bogen Gamle roser af Hugo Lykke. Da jeg fik den, syntes jeg ikke, den var så interessant, men nu vil jeg alligevel anbefale den, der står meget, om de gamle historiske roser, deres oprindelse og ikke mindst deres holdbarhed, groevne og om de står bedst i sol eller skygge.
Nå men der findes jo også andet end roser i min have :) i formiddag har jeg været i gang med 2. halvdel af ørkenbedet, det er en større opgave, så jeg er ikke færdig endnu, der er meget græs groet op i mellem planterne, og timianen skal hades lidt. Vejret er ikke så tillokkende i eftermiddag, så bortset fra gåturen bliver jeg bliver inde.

for tiden er jeg ret fascineret af de smukke birketræer, det synes jeg ikke, at jeg plejer at være, men i år er de i hvert fald smukke.
 Høstrønnen ved enhver læser, at jeg er ret vild med. Foran står perlerønnen, det ser fint ud.
Troldel/Fothergilla major plejer at være meget smuk nu, i år har den mistet mange af bladene allerede, mon ikke det er på grund af tørken.  Den kan i øvrigt anbefales til haver, hvor der ikke er så meget plads. Til vinter vil jeg præsentere den lidt bedre.
Billede af Papegøjebusken/Parrotia Persica i solskin fra den anden dag
 paradisæbletræerne lyser op, men det er vist helt tydeligt, at billedet er fra sidst, solen skinnede.
 Klatrehortensia i går
og i dag, den falmer hurtigt nu
Trælupinen gror og gror, det er ikke længe siden, jeg sidste klippede spidser af, i dag måtte jeg til det igen. Spidser er 30-40 cm.
Cimicifuga White Pearl blev præsenteret forleden, her kommer den lige igen
 Dagliljen Pearl´  Dior        
                             
 Dahlia Eveline
 En ny blomst på Echinacea Feeling
 og på Sunrise
 Fontænegræsset er så flot både i sol og med regndråber, hvor mange havde held med de frø, jeg sendte?
I pavillionen står denne fine Indianermynte/Agatache med gule blomster. Jeg har fået den foræret, men kender ikke navnet.
Endelig sprang den næste irisknop ud, det har taget lang tid
 15.10.
 22.10.
23.10. fantastisk at den kan blive ved
Til slut et glemt solskinsbillede fra i mandags
Fortsat god torsdag, weekenden nærmer sig igen.

27 kommentarer:

 1. Man kan da ikke få for mange roser Lisbeth :o) Her er de regnfulde dage også gået med Rosen bøgerne. Jeg giver dig helt ret i at Hugo Lykkes bog om de Historiske roser er ganske nyttig. Den har givet mig lidt større forståelse for alle de mange rosengrupper. Selv om det nu ikke er der min interesse ligger mest. Bare rosene dufter godt, er smukke og blomstre hele perioden så er jeg på :0)
  Det er da lidt af en spasertur du tager hver dag til vandet og lille Shippo han må da være træt bagefter.
  Rigtig dejlig dag til jer.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Jo jeg kan godt, det er hårdt, når de skal beskæres, så er jeg helt ødelagt i ryggen. Det er godt med rosenbøger, når vejret eller hånden ikke er til udearbejde. Det gør Hugo Lykkes blog nemlig, og så kan man se, om rosen er remonterende og i øvrigt holde sig fra den, hvis den ikke er det :)
   Ja det tog en god times tid, at gå til vandet, jeg troede bestemt, at Schippo var færdig bagefter, men næh nej han kunne sagtens klare at moppe den gamle bagefter. Men nu snorksover han :)
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. hov mobbe sådan staves det da, ups

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Ja det er imponerende med den Iris!
  Men ellers har du ret dagen idag har ikke været vildt spændende!

  Så er det da godt med en god bog! Jeg kan også godt lade mig inspirere af bøger - men bruger gerne internettet til de sidste informationer! Også mange blogs udenfor norden har passionerede, dygtige og vidende skribenter!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det må man sige, den bliver bare ved og ved. Men det var så det eneste spændende ved dagen, mørkt, gråt og trist har det været.
   Ja det er nemlig godt med en god bog. Jeg bruger også nettet meget, men jeg synes lige, der skulle lidt andre billeder til, og når jeg nu har bøgerne stående, kan jeg lige så godt bruge dem.
   Tak i lige måde

   Slet
 3. En tur til vandet er godt for både mennesker og hunde! Det lyder dejligt at kunne gå til vandet hver dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det har du helt ret i, jeg må have ordentlig gang i turen igen, jeg plejer at starte sammen med vintertids begyndelse.

   Slet
 4. Jo tak, vi har haft en fin fontænegræs i en krukke og jeg har faktisk vist ikke fået vist billeder af den...
  Du plejer da ikke at mestre begrænsningens kunst.... skal du ikke bare have alle de roser, du kan proppe ind i haven? Jeg har også Hugo Lykkes bog, men jeg er ikke nået til vinterlæsningen endnu (jobbet... tager meget tid).
  Fint med tur til stranden, vi fik da også fine billeder af vand og strand sidste år.

  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg har sendt frø til mange, så det var da sjovt at vide, om man har haft held med frøene.
   Nej så mange roser skal jeg ikke have, jeg har mange i forvejen, og de passer jo ikke sig selv med beskæring og gødning. Desuden bliver jeg jo ikke yngre, ærgerligt nok :)
   Nej der bliver såmænd tid nok til vinterlæsning senere, så kan du fryde dig over bogen. Hårde tider med det job, kan jeg forstå.
   Det var ikke så spændende i dag, men mon ikke jeg tager kameraet med nogen gange.
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Du må da have flere roser Lisbeth de trives så godt hos dig! Der findes jo mange skønne roser., især synes jeg indenfor de historiske. Det er flotte efterårs farver der er i din have nu! Skønt med en tur til vandet, en god måde at starte dagen på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Jeg finder hele tiden roser, jeg gerne vil have, men det kræver en del med beskæring og deadheading, så jeg må begrænse mig lidt. Ja der er mange skønne høstfarver nu. Turen foregik nu over middag, men det var skønt alligevel.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ja nu er det jo ved at være vintertid igen så er det da en rigtig god ide at genoptage sidste vinters gåture og hundene har jo også godt af en gåtur måske det kan tage lidt af krudtet ud af Shippo :-) Ingen sol her heller men regn har vi ikke haft. Rosenbøger er ikke noget jeg har gjort så meget i men havebøger i al almindelighed har jeg da haft stor fornøjelse af. Når du nu får næsen op af bøgerne mon så ikke du har bestemt dig hvad du skal have. Mon ikke der kan være en rose el to som du ikke kan undvære :-) Stort arbejde når der både er græs og timian der skal luges væk. Timian gror jo som var det ukrudt. Det sker nok ikke noget ved at klippe i trælupinen kan det passe at jeg har læst at den kan klippes halvt ned men om det var forår el efterår kan jeg jo ikke huske forkalket som jeg er. Flotte solhatte og den gule indianermynte er da rigtig sød. Er den ikke hårdfør siden den står i pavillonen? Fontænegræsset har været helt forrygende her så jeg kan kun sige at heldet har været med mig. Det er noget af det som flere besøgende her har været begejstret for. Det er jeg også selv :-) Fantastisk som dine Iris de bare fortsætter med at imponere.
  Jeg har været igang med at stryge tøj og pakke kuffert for kl.4.45 i morgen tidlig drager Mogens syd på. Så håber jeg bare at det bliver udendørsvejr når jeg nu har hele weekenden for mig selv.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg må i gang igen med gåturene, men det tog nu ikke krudtet af Schippo, tværtimod mobbede den Vicky, da vi kom hjem. Nej ingen regn i dag, det er åbenbart kun Linda som er uheldig med det. Der er mange roser, jeg gerne vil have, men jeg SKAL ikke have mange, det går ikke, det er derfor jeg har så travlt med at læse bøger, jeg skal jo vælge de rigtige. Ja timian er lidt forfærdelig, den var ved at gro helt ind i en af rhodoerne i bedet, den har dækket mange sten, så jeg må nok give mig mere tid i det bed de næste dage. Jeg tænker trælupinen gror lige meget, hvad jeg gør ved den, den er godt nok sej. Jeg har ikke set, den skulle klippes, derfor kan det godt have stået, min hukommelse er vist ikke bedre end din :)
   Ja du har haft held med fontænegræs, det er godt. Ja de iris er bare forrygende.
   Det er tidligt Mogens skal af sted, håber han får en god tur, og du kan få en slapper med madlavning, det nyder jeg, når Bent er på cykeltur :) Så vi krydser fingre for tørvejr til både dig og Linda.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Fantastisk fine rosenbilleder! De har da klaret regnen flot og er så smukke med dråber på. Jeg giver dig helt ret i, at Hugo Lykkes rosenbog er god at fordybe sig - det er en af mine yndlinge - nok også fordi, at min anden store interesse er historie, som jeg læser en del af, og Hugo Lykke kombinerer jo på smukkeste vis roser og historie :) Jeg holder i det hele taget meget af de historiske roser, som jo oftest er utroligt sunde og livskraftige. Flot, at du lige nupper et halvt Ørkenbed på en formiddag, og så også kommer ud på tur til stranden med hundene - det lyder bare dejligt! Jeg kom ikke i haven i dag, da det har været koldt med regn - er derfor også ekstra glad for dit solskinsbillede, for i de sidste lange tider er solen kun noget, jeg har oplevet gennem din linse :) Jeg har noteret Trodel og ser frem til at høre mere om den - den passer jo lige i min have. Det er helt vildt, så stor din Trælupin er! Jo, efter adskillige forviklinger kom der to styks Fontænegræs af Høneballefrø, men det var bestemt ikke ad den lige vej ;) Jeg er meget glad for dem. Jeg er helt på linje med dig, hvad angår birketræer - har altid haft et svagt punkt for dem :) Spændende med den gule Indianermynte - den kendte jeg ikke. Håber, altså på opholdsvejr i morgen - der er så meget, der skal ordnes i haven, og græsplænen er virkelig langhåret.
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Tak skal du have, ja der var måske rigeligt vand på roserne, men de har klaret det fint. Jeg har plukket tre ind i en vase, Sct. Cecilia dufter fantastisk nu den er kommet ind. Jeg må tilstå, at jeg altid har synes, det var lidt kedeligt med det historie værk, men er begyndt at læse lidt mere om det, den første bog jeg fik med roser var fyldt med historie, det var rigeligt for mig :) Men når det er sagt, så valgte jeg fra start en eller to roser fra hver gruppe, de lever ikke alle endnu, men jeg har haft dem, og nu har jeg kigget lidt igen, der står nogen på listen af dem, men vi må se, hvad det bliver til, jeg er ikke helt færdig endnu med at bestemme mig :)
   Man skal jo holde sig i form :) så når der ikke er have, må der være ture til havet. Hvor er det da træls, at det regner hele tiden hos jer, jeg håber, du får tørvejr og solskin i morgen. En ½ times sol her til nye billeder ville være godt :)
   Ja troldel må du have, jeg skal nok sætte billeder fra foråret og sidste efterår, så du kan se den. Godt du også fik fontænegræs til sidst. Birketræer er smukke, tænk på turen fra Sælvig til Mårup, det er en smuk strækning nu. Vi plejer at tage turen her i efteråret, men først solskin.
   Ja vi krydser fingre for sol i morgen.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Jeg er så imponert over dine roser! De er jo stadig like flotte. Her bare regner det, og jeg har ikke sett på mine for jeg regner med at de er helt råtne alle sammen.

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja mine roser er rimeligt godt med endnu. Jeg kan godt forstå, du ikke vil kigge til dine, det er deprimerende at se rådne blomsterknopper.
   Klem

   Slet
 9. Takker for dine dejlige billeder.

  SvarSlet
 10. Kære Lisbeth.
  Det blev da til nogle fine billeder af regnvåde roser.
  Sjove billeder af din Iris, den er ret flot. Godt knoppen nåede at springe ud.
  Der er ikke så meget ved at være ude i haven når det hele er så vådt--
  Jeg har dog gjort klar til tulipanløg, som jeg håber at modtage meget snart.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja de var ok de regnvåde roser.
   Ja iris har et flot forløb, jeg er også glad for, at den nåede at springe ud.
   Nej det er ret træls, når det hele er så vådt. Ja det er tiden at sætte tulipanløg, jeg har ikke sat så mange i år.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Fine våde roser du lægger ud med idag, det er nu imponerede at de stadig kan blive ved, med al den regn de får i hovedet hele tiden.
  Jeg er nu også ret imponeret over dine iris der også bare bliver ved og ved, men selvfølgelig nu er Samsø jo også blevet solskins ø nummer 1 ;)
  Hvor er den troldel du viser fin, dejligt at den ikke bliver så stor, den må jeg vist hellere tjekke ud, da jeg jo gerne vil ha lidt mere med smukke høstfarver i haven. Din trælupin er nu også fin, men den bliver da vist alt for stor til min lille have.
  Godt du har genoptaget dine daglige gåture til vandet, men jeg vil nu ikke kalde det vinter endnu ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det er imponerende med roserne, og nogen af dem har knopper endnu. Så længe det bliver ved at være mildt, er der en chance for, at de også springer ud. Ja her på solskinsøen kan de iris blomstre, de kommer jo også fra Spanien )
   Jeg må nok lige finde et par arkivbilleder af troldel, flere har vist interesse.
   Ja trælupinen har vokseværk, den tager for meget plads op i en lille have.
   Nej jeg kalder det heller ikke vinter, slet ikke - men alligevel stiller vi om til vintertid på søndag, så jeg må genoptage vanerne :)

   Slet
 12. Kære Lisbeth.
  Tak for de smukke billeder fra din have. Utroligt at roserne kan blive ved med at sætte blomster. Dejlige oversigtsbilleder.
  Så er det i dag vi skal have rejst teltet og have sat de store krukker ind. Så længe det ikke blæser mere, kan vi lade være med at lukke fronten ned, så får de både lys og luft, men står i tørvejr.
  Ønsker dig en god dag.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Selv tak, ja det utroligt med roserne. Tak for det.
   Ja det bliver spændende at få rejst teltet med hjælp fra Johns sønner, godt de vil hjælpe jer.
   Held og lykke med det og god dag til jer.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth.Dejlige billeder af alle dine roser............der bare bliver ved med at blomstre.Her er der travlt med at få mit arbejdsværelse færdigt.....................og der er rigtig meget at sortere og male.
  Men så må det også være slut med at renovere indenfor for en tid.
  Super at du stadig har iris der blomstre...............og er vild med løvet på din trælupin.
  Hvor må det være dejligt at kunne gå daglige ture ved vandet.........en frisk måde at starte dagen på.
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja roserne kan stadig, det er godt i dette triste grå vejr.
   Hold da op, hvad skal du lave hele vinteren, du er godt nok aktiv.
   Ja det er også dejligt med en iris i blomst nu, trælupinen er rigtig fin og stedsegrøn, det er et stor plus.
   Ja det er dejligt at gå ture ved vandet, jeg går altid over middag.
   Også god dag til dig
   Knus Lisbeth

   Slet