tirsdag den 24. november 2020

Struktur og form i haven

 Først et par billeder fra min morgentur i går.Jeg læser Fyns Stiftstidenes netavis dagligt. Forleden så jeg denne artikel skrevet af  Helle Troelsen, jeg fik hendes bog i fødselsdagsgave sidste år. Det er en spændende bog med fine billeder og god tekst, i artiklen står der, hvor vigtigt det er, at der også er noget at se på i vinterhaven. Til trods for at jeg var helt uerfaren med have, da jeg startede for 20 og 17 år siden, synes jeg, at vi har fået lavet en have, der har lidt af det hele. Blomster stort set året rundt, stedsegrønne samt sjældne træer, mange af dem med fint efterårsløv.  

 Her kommer så lidt billeder af haven, som den ser ud nu, dog i solskin, det er det ikke i dag men selvfølgelig heller ikke regn, skønt de fleste af I andre får meget regn, er det ikke tilfældet her:

sumpcypressen ses mellem
de hvide birkestammer
de sidste nåle er smukke der i solen

her i vintertiden lægger man mere mærke til de fine hvide stammer
men også mammuttræet lægger man mærke til

stedsegrønne er der en del af, men når haven er så stor, giver det ikke kirkegårdsstemning, synes jeg. Tværtimod skaber de karakter og struktur i haven.
her lyser Ambratræet op
hyben på rosen The generous Gardener - fuglene bruger det som skjul. Paradisæbletræerne står fulde med frugt, måske bliver fuglene så sultne, at de spiser dem.
Papegøjetræet 
kan endnu, det holder længe ud
Som I ved har jeg mange rhododendron, også de giver haven karakter, især når man som jeg holder af dem, der har det smukke indument:
R. bureavii
R. globigerum
R. Hansel har alle flot indument, der shiner når solen skinner på bagsiden.
her er det P. J Mezitt som får gyldent løv
R. Queenbe x R. rex
Som ekstra supplement er der jo stadig lidt roser:
Acapella sprang lidt mere ud og kom ind i vasen, den dufter så skønt.
Aprikola
Bonita Renæssance
Olivia
og til sidst Souvenir de St. Anne som har en fin blomstring nu
Rigtig god dag til jer, de lover sol igen i morgen, det vil vi glæde os til.26 kommentarer:

 1. Dejlige billeder, Lisbeth, du har stadig mange skønne farver i haven! Ja, det er vigtigt, at der også er noget at se på i vinterhaven - her hjælper det stedsegrønne, som vi også har og nyder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det er vigtigt med stedsegrønt, godt vi har det i vores haver, det er ikke til at undvære om vinteren

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Flotte bilder fra hagen din. Indument er så fint på rhodoer, og det kan stadig nytes.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak skal du have, ja indument er vi nogle, der kan lide og nyder.
   Klem

   Slet
 3. Ingen tvivl om, at vinterhaven har behov for noget struktur for at virke indbydende, og heller ingen tvivl om, at de stedsegrønne også er vigtige. Når de så som dine mange rhododendron har det flotte indument at supplere med, er der lagt op til nogle oplevelsesrige haverunder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja hvis der skal være noget ved at gå rundt om vinteren må der være stedsegrønne også, og rhodoerne gør det mere spændende at gå rundt, både på grund af indumentet men også knopperne.

   Slet
 4. Det er rigtigt, at stedsegrønt er fint om vinteren - det er bare desværre sådan, at de fleste stedsegrønne vækster minder mig om kirkegårde ... jeg har dog selv to af slagsen, men den ene er en vildt stor rosmarinbusk - den kan jeg godt lide at have, og der er heller ikke så mange af dem på kirkegårde ;-)
  Jeg må dog sige, at du har en fantastisk have. Hvor mange m2 har du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja stedsegrønt er godt, det er bare synd, at mange tænker kirkegårde, når de ser det stedsegrønne. Men du har ret, der er vist ikke mange rosmarinbuske på kirkegårde :)
   Jeg har 2500 m2 - der er desværre langt imellem os, men du er velkommen her næste år. Så kan du vælge, om du vil se blomstrende rhododendron, blomstrende roser eller smukke efterårsfarver ;)

   Slet
  2. Jeg ville meget gerne finde en lejlighed til at genbesøge Samsø. Vi har kun været der én gang, og da måtte vi tage hjem før tid, fordi jeg fik rosen (ikke en joke. Jeg var hundesyg!).
   Men altså: Kommer vi til Samsø igen, er det stensikkert, at vi meget gerne vil se din have :-)

   Slet
  3. Ja men I skal være så velkomne :) både i haven og på øen.

   Slet
 5. desværre popper der alt muligt op henover den artikel, så jeg fik ikke læst den. Hun skriver ellers godt. Hendes bog er èn af de (mange) havebøger jeg ønsker mig. Desværre er familien ved at syntes jeg er ved at have nok havebøger. Kan man da det????
  Der er en artikel i havebladet om nogle kæmpetræer i haveselskabets have, bla om sumpcypres, og mammut.. Flotte træer.
  Ja stedsegrønt kan vi ikke undvære i vinter haven. Nu kommer jeg ikke så ofte på kirkegårde, så der er ikke nogen stedsegrønne jeg har aversion imod.
  Dog har jeg ikke købt buskbom i mange år, pga risikoen for visnesyge. Jeg laver dem selv, af de gamle buske. Og de er meeget store. Og de små er sjove at have i krukker især nu om vinteren.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Øv det var da en skam, at du ikke kan læse artiklen, jeg har ikke afprøvet linket. Du må vel selv bestemme, om du har havebøger nok, hvis det er det, du ønsker dig, ellers må du selv købe den :)
   Uha nu bliver jeg alligevel ærgerlig over, at jeg ikke får bladet, jeg er jo ikke medlem, måske skal jeg overveje det.
   Godt du ikke har aversion mod stedsegrønne træer og buske.
   Flot at du selv laver dine buskbom, jeg forstår det godt, visnesygen har jo været udbredt, det er ikke sjovt at få ind i haven.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Jeg synes egentlig der er så stor forskel på vintrene at det er blevet svært at tale om en vinterhave. Det er jo ikke altid der kommer sne og den bliver liggende...
  på din lune ø er der nok endnu mindre sne end så mange andre steder.
  Mange Rhodoer har deres egen rytme med løvet alt efter temperaturen - fascinerende!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tja jeg synes, at vintrene er ens hvert år efterhånden, der er ikke meget vinter tilbage - slet ikke her på øen, men det hedder jo alligevel vinter fra 1.12. - 1.3. så kan man vel også kalde det en vinterhave.
   Ja rhodoerne er fascinerende i både knopper og løv.
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Smukke morgen billeder fra igår, og det endte jo også ud i en en dag med en del sol. Ja i dag var det så gråt og trist igen, men også tørt her. Vi har heller ikke fået de store mængder, men på denne tid af året er der heller ikke så stort brug for det.
  Med de efterhånden mest vintre til den milde side, har vinterhaven jo nok ændret sig en del. Roser er jo ved også at være en vinterblomst efterhånden, ihvertilfald hos dig. De stedsegrønne er jo altid gode i vinterhalvåret, og ligeledes mange at rhodoerne, som står med deres smukke blade både med og uden indument og fine knopper, har de fleste jo også.
  Ja Souvenir de St Anne er da så fin.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak skal du have, ja dagen i går var helt fint. De havde også lovet sol i morgen, men det er gået over. Jeg vil gerne have mere regn for så kan det vel gemmes i jorden, vi har jo ikke fået meget siden vi var ved at drukne i februar marts. Sæt næste år også bliver tørt, så har vi ingen reserver.
   Ja det er rigtigt, at vinterhaven har forandret sig, men på kalenderen er det stadig vinter :) Der er stadig lidt roser i blomst ja, men de bliver lidt slidte af vinden. Så går det bedre med de fine rhododendron med indument og knopper.
   Ja den er fin, det må være navnet ;)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. I har en meget varieret have, der helt bestemt også er fin om vinteren med både stedsegrønne og flotte grafiske stammer og kroner, som I kan nyde, uanset om der kommer sne eller ej.
  Jeg har aldrig forstået det med kirkegårde. Der er også tit græs og blomsterbuketter på kirkegårde, og græs har mange i haven, og buketter sætter de gladeligt på sofabordet. Stedsegrønne er så smukke.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hej Lisbeth
  Tak skal du have, ja selv uden sne synes jeg også, at der er meget at nyde om vinteren.
  Jeg forstår heller ikke det med kirkegårde, så vidt jeg ved, har Danmark nogle af de smukkeste kirkegårde. Jeg tænker ikke kirkegård, selvom jeg ser nogle fine nåletræer og cypresser, men sådan er vi jo forskellige. Nogle kan jo heller ikke lide gule træer, men tænker at de er ved at gå ud. Jeg kan ikke huske, om du er i mellem dem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha-ha. Jo, jeg hører til de mærkelige, der ikke er vild med de der sygeligt gule træer ;-)))) Heldigvis er det nemmere at lave en spændende have uden gule blade end uden stedsegrønne, syns jeg.
   Godt, vi er forskellige.

   Slet
  2. Ja jeg mente nok, at du var en af dem :)))
   Jeg vil ikke undvære mine med gule blade, men det kan lade sig gøre, det har du ret i. De stedsegrønne er til gengæld et must.
   Ja hvis vi ikke var forskellige, var der ikke så meget spændende at se på i haverne :)

   Slet
 10. Jeg er helt på linje med Lisbeth fra Ebeltoft, når hun ikke forstår aversionen mod kirkegårde. Mange steder fungerer kirkegården som en park, og et sted hvor folk går tur, og der er rigtig dygtige folk som udvikler fine beplantninger på kirkegårde nu, hvor der ikke er brug for så mange store gravsteder mere.
  Man m.h.t. til Høneballehaven er den stadig lige så smuk som den var i sommers. Naturligvis mere åben i strukturen, men det synes jeg bare er en dejlig variation. Nu træder de stedsegrønne og de flotte træstammer ud af mørket og viser sig frem. Der er stadig mange gode oplevelser på den daglige havevandring.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja hellere struktur med kirkegårdsstemning end en flad græsplæne, det lærer man med tiden, du er i hvert fald hurtigt kommet efter det.
   Ja haven kan kun blive mere åben i strukturen nu, men der er stadig meget at kigge på, jeg har lige været rundt, nu skal jeg til at lave noget ;)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth. Jeg får slet ikke kommenteret nok, men det ser jo stadig helt fantastisk ud i jeres have. Man kan sagtens novemberdrømme om en tur til Samsø. Venlig hilsen Else

  SvarSlet
 12. Hej Else
  Ja men dejligt at du skriver nu, tak for de pæne ord, du må komme og se haven til næste år, det er du velkommen til.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 13. I har lavet en meget smuk og alsidig have :-) Jeg er jo også typen der vil have have hele året, det er så smukt både med de gyldne blade og alt det stedsegrønne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth
   Jeg er godt tilfreds og jeg kan jo se hos dig, at du også har noget i haven hele året, I har nået det på meget kort tid, det er så flot.

   Slet