tirsdag den 17. november 2020

Skovrejsning på Samsø - og et billedeforløb af sumpcypressen.

 

Solopgang i søndags, flot vejr blev det, men også meget blæsende, det fortsætter så resten af ugen.

Skovrejsning handler om at plante skov for at skabe et nyt stykke natur, som skal kunne udvikle sig i samspil med det omkringliggende landskab; herunder søer, enge, overdrev, krat m.m. Med en flot skov kan du sætte et aftryk i landskabet, som du kan nyde og give videre til dine efterkommere.

Lørdag gik vi tur i Carsten og Nuggas skov, det var en fin tur, solen begyndte at skinne ligesom vi startede på turen. Markerne ved siden af gården blev i 2012 plantet til med træer, ialt knap 5 hektar. Carsten har siden passet området omhyggeligt og lavet stier, det er en fin skov, her kommer billeder fra turen:

Lige nu er det lærketræerne 
som viser deres fine farver
men der mange andre træer i skoven
bl.a rødgran og fyrretræer
eg og bøg samt småbladet lind, vild æble og fuglekirsebær
fine stier er der hele vejen og i øvrigt mange af dem, så det er svært at vælge, hvilken vej man skal gå.
Der er udsigt til vandet
skovstykket ligger til højre ned mod Sælvig Havn, og der er planer om at plante skov på venstre side af vejen også, ialt 8 hektar. Et vandhul på 3000 m2 er også i støbeskeen. Der er et rigt dyre og fugleliv i skoven.
Det er et super initiativ, vi nød turen, det bliver ikke sidste gang, vi går tur i den skov, som i øvrigt kun består af træer fra den danske natur. 

Vi nøjes med vores lille skov og alt det andet, der er plantet i vores have, 
Parykbusken ses tydeligt også her fra portalen
Her ses sumpcypressen/Taxodium distichum til venstre i baggrunden, jeg har forsøgt at tage billeder siden slut oktober for at få et forløb af udviklingen
27.10.
31.10.
samme dag fra bagsiden
6.11.
nærbillede af en gren fra sumpcypressen
6.11.
10.11.
13.11. uden sol
samme dag med sol
også her, det er bestemt et spændende træ, som vi er meget glade for. Taxodium distichum
i går skinnede solen på den, den er magisk der i solen.
Jeg har i øvrigt haft besøg i haven i dag, formanden for Havekredsen på Bornholm og hendes mand kom "lige" en tur for at besøge Samsø og se haven , selv på en efterårsdag med småregn og blæst var der noget at se på og ikke mindst tale om. De havde en del af samme slags træer, som vi har. 
Solen gør en forskel, det bliver efterhånden noget mørkt på min morgentur
og det kan i hvert fald ses, når den står op og trænger gennem skyerne, i dag har vi nu ikke set den. 
Min flittigste kommentator fylder rundt i morgen, derfor allerede et indlæg i dag, i morgen får du nok ikke tid til at kommentere :)
Hjertelig tillykke med dagen Anne, jeg håber, at du trods corona rundt omkring får en dejlig dag. Mon ikke du bliver fejret lidt alligevel.
Alle andre ønskes en fortsat god dag 24 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth
  Hvilket herligt initiativ: At plante en skov. Hvor MÅ det være sjovt, og hvor dejligt for jer at gå tur sådan et smukt sted. Der er godt nok mange farver, kan jeg se.
  Det er der også på sumpcypressen - flot fotoforløb, du har lavet.
  Billedet med truende skyer og glødende træer... WOW.
  Sådan blev det i hvert fald ikke i dag ;-(
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Ja det er et rigtig godt initiativ af flere grunde. Carsten har helt nydt det, han er meget naturmenneske og fuglekigger. Det har været endnu flottere for 14 dage siden, men vi må holde øje med det, så jeg kan tage flere billeder, måske til foråret.
   Ja sumpcypressen skinner rigtigt igennem nu, tak for ros til billederne.
   Ja det var lige det, der manglede efter turen ved det halvmørke hav.
   Nej det har været kedeligt vejr i dag, suk :(
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth,
  Dejlige billeder fra Samsø, både fra den nye skov og fra jeres dejlige have.
  Jeg har ingen sumpcypres, selvom den er flot nøjes jeg med vandgran.
  Er netop kommet hjem fra Kridtvejens planteskole, hvor der kom lidt med hjem.
  Hvor skal jeg få plads til det? Halesia carolina, Himmelsk bambus, Nyssa sylvatica, Parrotia persica Vanessa samt clematis montana grandiflora.
  Jeg var på Mors for at købe en brændeovn til min hytte, så den håber jeg at
  få installeret inden jul. Vi har 13 graders varme og lidt vind, men det blæste en del på Mors.
  Du har vel allerede de omtalte træer. Ellers er der blade overalt, men det har også sin charme. Nu melder de om blæst fra nordvest, så jeg er glad for jeg har fået sat mit vindnet op,netop mod nordvest, det ser ud til at hjælpe rigtig godt og luner vældigt.
  Rigtig god aften til jer.
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Tak skal du have, jeg håbede sådan, at du fik set dette indlæg, det næste må du også endelig se, der er noget der til inspiration for dig.
   Ja du har jo ikke så langt til Kridtvejens planteskole, og køre derop og ingenting købe ville være dumt :)
   Mon ikke du finder pladsen. Du spørger om jeg har noget af det du nævner, jeg troede, du var inspireret af mig, jeg har ikke Halesia men resten har jeg, og jeg har vist mange billeder af både Nyssa og Parrotia for nylig, begge har de mest fantastiske efterårsfarver. Jeg undrer mig ikke over, at det blæste på Mors, det gør det på øerne, I har jo stille vejr, der hvor I bor.
   Jeg måtte lige google vindnet, det havde jeg ikke hørt om før. Godt det hjælper.
   Jeg har sendt et link til dig til messenger, så kan vi skrive sammen der, jeg vil jo gerne følge med i det nye, du anskaffer dig :)
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Skovrejsning er en rigtig god ide. Vi har osse vores egen lille skov, plantet i de første år. Det er et rent fugleparadis nu, for det har fået lov at passe sig selv. Så der er flere døde træer til glæde for spætter og insekter. Men så smuk som den du viser er den ikke. Den er vist for gammel nu. Problemet er jo at når vi planter nyt, så blir det gnasket af rådyrne.
  Jeg vil da osse sige tillykke til Anne,,,,,håber du får en god trods alle restrikstioner...
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Gunvor, restriktioner er vi jo efterhånden ved at vænne os til, så det skal nok gå.

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Alletiders med ny skov på Samsø! 5ha er en god start, trævalget er glimrende idet jeg dog ikke forstår man planter rødgran, men dem kan man selvfølgelig fælde efter en 30-35 år. Løvtræerne er mere på langt sigt - godt at se lind er med!

  Flot forløb med sumpcypressen, den har vel egentlig flottere høstfarver ens vandgranen?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er nemlig rigtig godt med skov herovre, det går han meget op i, rødgran er jo nok valgt, fordi det skal være danske træer, men det er vel tæt ved havet, så det er ikke sikkert, de holder så længe. De valgte løvtræer er gode.
   Ja sumpcypressen har meget flottere høstfarver end vandgranen, dens grene falder også af i større mængder i hvert fald den almindelige. Den gule vandgran er flot lige til den taber nålene.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Så fint med en tur i skoven, og at der laves nye skove er bare super, og dejligt at der tænkes på udvidelse.
  Her tæt på os har vi også en forholdvis ny skov, det er en kommunen har plantet og den ligger tæt på byen, så ingen skal ud på en lang tur for at komme i skoven, for os tager det 5 minutter og for enden af skoven er der en sø. Så dejligt at vi også har natur tæt på selv om vi bor i byen.
  Flot forløb med sumpcypressen, som jo er fantastisk smukt når solen faldet på.
  Frisk med havebesøg her midt november, men med det rigtige tøj, så kan det jo sagtens være hyggeligt og heldigvis har I jo pavilionnen så der kan søges lidt ly hvis det bliver nødvendigt.
  Mange tak for fødselsdags hilsen og billedet af den smukke Jacquline, og at du tænkte på mig for ja jeg fik nok ikke kommenteret i morgen, da jeg ikke er hjemme. Vi tager på kro ophold, med hygge, afslapning og god mad. Det glæder vi os til.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er så godt med nye skove både af den ene og den anden grund. Dejligt at høre at I ikke skal langt for at gå tur i skoven.
   Ja sumpcypressen bliver bedre år for år.
   Ja det var frisk med havebesøg og så langt væk fra, vi gik nu kun rundt ½ time, der er alligevel ikke så meget at kigge på. I pavillionen er der lunere end ude, men ikke meget.
   Ja men det lyder da godt med et kroophold, din fødselsdag skal da fejres med manér, selvom det ikke bliver helt som planlagt.
   I må have en dejlig dag - hils Mogens.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Spennende med nyplanting av skog. Du har mange flotte trær i hagen din. Jeg er også veldig glad i trær.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er godt at få mere skov. Træer kan man ikke få for mange af, hvis man bare har plads til dem.
   Klem

   Slet
 7. Et herlig område jeres venner har skabt. Den form for natur kræver sjovt nok meget vedligeholdelse, men der er uden tvivl også masser af mental afslapning forbundet med at gå rundt og pleje sin egen skov. Sumpcypressen har nærmest leveret et farveshow.

  SvarSlet
 8. Hej Marie
  Ja det er et godt område, Carsten går meget op i naturpleje, og han elsker at gå rundt og pleje skoven.
  Ja sumpcypressen har virkelig gjort det godt.

  SvarSlet
 9. Det går vist lidt langsomt med den officielle målsætning om 20% skov i Danmark, så alle private tiltag er velkomne. Lyder også som om det allerede er en dejlig skov, som man kan få gode oplevelser i. Dejligt med lindetræer!
  Jeg tager i den grad hatten af for folk som gør en stor indsats for at bringe mere variation ind i landskabet til glæde for mennesker og dyr, planter og miljø. Forstår godt I vil holde øje med udviklingen her!
  I det små - sådan da - har I jo også tilført masser af variation i jeres egen have, og sådan tænker jeg vi haveejere må bidrage til det fælles bedste, hvis vi kan.
  Sumpcypressen er et imponerende træ, som kan nydes året rundt. Din serie af efterårsbilleder er jo én stor kærlighedserklæring til en uundværlig beboer i jeres domæne, og jeg har lige læst at dette træ har boet på vores breddegrader før den sidste istid. Her er der vist for tørt sådan et sumptræ...
  Fantastisk solopgang!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja jeg tror også, at det går lidt langsomt med målsætningen om 20 % skov i Dk, så det er godt, at nogle vil tage sagen i egen hånd, det er jo ikke billigt at lave sådanne projekter. Det er en virkelig skøn skov, og så en mere på den anden side af vejen.
   Ja i det små har vi også plantet en del træer, lidt har også ret.
   Tja måske kan I godt have sumpcypressen. Bornholmerne som vi havde besøg af i går, havde haft en stående i en krukke i en del år, nu blev den plantet ud i haven, men den bliver nu nok vandet en del, men det er da et forsøg værd, hvis den ikke er for dyr i anskaffelse
   Ja den var flot.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Sikke en smuk tur i skoven Lisbeth. Træer er så smukke.
  På kirkegården krammer vi ofte de store gamle træer. Det skulle give energi har vi hørt at holde om og holde af de gamle smukheder.
  Jeg er ret vild med cypres. Kender slet ikke den du viser.

  Skøn onsdag aften

  Klem
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja det er en smuk tur, jeg er glad for, at du har fået et godt forhold til træer, de er uundværlige.
   Den sumpcypres er lidt speciel, jeg er meget glad for den, det er også en man kan holde om og af :)
   Tak i lige måde
   Klem
   Lisbeth

   Slet
 11. Dejligt at nogle mennesker ligefrem får til hobby at plante skov - der er til mange års glæde i den som den vokser til.
  Jeg nød også sumpcypressens efterårscyklus.
  Tillykke til Anne, ja hun er nok den flittigste kommentator du har.
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er rigtig godt, at man bruger sine marker til skov, det er til gavn og glæde for mange.
   Det var godt, du nød sumpcypressens efterårscyklus, den har jo de rigtige efterårsfarver, som du og jeg kan lide dem.
   Ja Anne er meget flittig til at kommentere.
   Knus

   Slet
 12. Hvor er det et godt privat initiativ at plante en skov. Jeg nød billederne af lærketræerne. Jeg kørte igennem en skov i nærheden af Ringkøbing forleden, og der stod lærketræerne også helt gule. Det var et flot syn. Man ser ikke så tit lærketræer i private haver, og det er en skam, for de er smukke både i udspring, om sommeren når de står med grønne kogler og i efterårsdragt. Vi havde engang 4 store lærketræer i haven, men vi valgte at fælde dem, fordi de stod for tæt på vejtræerne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er et godt initiativ, jeg beundrede også lærketræerne, havde vi gået der 14 dage før, havde vi måske slet ikke bemærket dem. Vi har lige fældet et stort lærketræ i haven, fordi det var blevet grimt i toppen, vi har et par stykker mere fra den oprindelige tilplantning, men når de bliver for høje, ser man ikke rigtigt deres efterårsdragt. Nogle gange må man bare fælde, selvom det er trist.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. Det var spændende at læse om den nye skov, Lisbeth - og sikke et godt initiativ!
  Dejligt at du har haft besøg af formanden for Havekredsen på Bornholm.
  Så mange flotte bileder du har taget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Det er jeg glad for, at du synes, det er nemlig et godt initiativ.
   Ja det var lidt sjovt at få besøg af formanden for havekredsen på Bornholm.
   Tak skal du have.

   Slet