fredag den 6. november 2020

Renovering af terrassebedet og lidt om indholdet i den lille pakke.

 To indlæg om ugen er svært at holde, ja jeg må jo indrømme, at det er for lidt. Vi har lavet en masse de sidste dage, til trods for det fæle blæsevejr og regnbygerne. Men fordi mange har kigget forbi, og mange sikkert er nysgerrige efter at få at vide, hvad der var i pakken, ja så må jeg lave indlæg allerede i dag.

 nordbedet er helt fantastisk nu, se bare her

der er mange skønne farver i det, og det er ikke det sidste billede, I får af det. Jeg har taget billeder af det i skygge og i sol, det kan bare noget det bed. Parykbusken laver et farveshow uden lige, også et par løvfældende rhodoer sætter farve i bedet.
Nu til pakken:
Min genbo klipper haveartikler ud til mig, som oftest bliver de hurtigt kigget igennem og smidt ud. Men en af artiklerne fangede min opmærksomhed, den handlede om pæoner og træpæoner, dem har jeg jo en del af, men der stod også noget om Itoh pæoner, sådan nogle havde jeg ikke, jeg googlede og fandt et par eksemplarer, som ikke var vanvittigt dyre. Jeg købte dem her for godt 250 kr. incl fragt. Men de skal jo også plantes, og her må jeg bede om hjælp fra mere erfarne pæon havefolk. Hvordan skal de plantes? Jeg har læst mig til, at det er ligesom silkepæoner, men også at de skal stå på en lille høj.
men jeg er i tvivl om, om knoppen skal sidde over eller under jorden?? Er der nogle, som kan hjælpe? Karsten kan hjælpe, vil jeg tro?
Nu til terrassebedet, som er lavet fuldstændig om i disse blæsende dage:
For 14 dage siden så det sådan ud, spireaen i forgrunden blev gravet op og flyttet over i diget
ja så greb det om sig, for som I kan se er der en niveauforskel, da Bent gravede jord væk, blev der en høj kant. Det er jo ikke muligt at passe det bed, det var groet helt til
bl. a. af denne rose
Ispahan som laver mængder af rodskud, den blev fjernet, og meget andet gravet op, noget kom væk, og andet blev plantet igen. Men hvad med kanten
Bent fik en fin idé
for at jorden ikke skulle skride ned lavede han
en kant af marksten, den ene glasbær fik lov at blive stående
Sten er der nok af, det var alle dem, Bent fjernede fra skovstierne
roserne blev flyttet, se lige alt det ler, der var i bunden, mon ikke roserne bliver glade for det.
dette billede er taget i dag
Photinia serratifolia Pink Crisple stod dårligt og blev flyttet hen i bedet, hvor vi kan nyde den inde fra. Jeg købte den i foråret hos Arne Jakobsen. Der er lidt bart endnu, men det går nu nok over :)

Nu må jeg gå ind nede fra fliserne, det er fint, jeg kunne ikke rigtigt passe bedet, det blev groet helt over. Ispahan og rodskudene er væk. Tilbage stod jeg med mængder af løg, se bedet i foråret 2019:
6.4.
29.4.
15.5. kom du til at længes efter foråret nu?
Nå men jeg stod altså med mængder af løg, som selvfølgelig blev plantet igen, men gad vide hvordan det kommer til at se ud, for nu ligger løgene hulter til bulter i jorden, ja det bliver spændende, farvemæssigt kan det godt blive lidt vildt, tænker jeg. 
Roser:
Chocolate l´orange
Karen Blixen
Perpertually Yours
St. Cecilia
Jeg slutter af med rosen Mermaid i solskin. Næste gang kommer der flere solskinsbilleder, jeg iler ud og river blade sammen og tager billeder. Rigtig god weekend i godt vejr for en gang skyld.


22 kommentarer:

 1. Det er spændende med dine nye pæoner!
  Markstenene er rigtig fine som kantstøtte - det var en god idé! Hvor er I flittige begge to.
  Parykbusken er bare så smuk lige nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja jeg er meget spændt på de nye pæoner og om nogle kan fortælle, hvordan de skal plantes.
   I dag har det været rigtig fint vejr til haven. Ja parykbusken er så flot nu.

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Jeg skulle gjerne ha lånt din mann til å utføre sånne tunge jobber her ;)
  Så fint det ble med steinene. Den Photina Pink Chrispy fikk meg helt dårlig ;)
  Den skulle jeg gjerne ha i hagen her.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ham låner jeg ikke ud :) du må opdrage lidt på din mand ;) nå han har sikkert meget andet at lave.
   Ja Photina Pink Chrispy er meget fin, du må se, om du kan finde den.
   Klem

   Slet
 3. Ja det er flot som parykbusken kan give farver. Min er osse begyndt, men ikke så flot som din. Men blæsten har hevet de fleste blade af træerne, så forhåbentlig når jeg at rive blade ind i bedene fra stierne, i weekenden.
  Det er sjovt at lave stenkanter, syntes jeg. Og det giver liv i haven. jeg finder tit salemandere bag stenene, når jeg renoverer. det giver osse gode armmuskler, hihi.
  Det skal da nok blive flot med dine løg i wild dressur. Det har jeg ofte lavet med vilje. Men selvfølgelig i farver der matcher hinanden.
  de lyder spændende med dine pæoner. Jeg har læst om dem, i havebladet vist. Men kender dem ikke.
  god weekend gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja parykbusken er fantastisk, min er den rosafarvede, det er ikke sikkert din er, ellers kommer det nok også an på, hvor meget lys de får. Der skulle være en chance for, at du kan nå at rive blade ind i bedene her i weekenden.
   Jeg har slet ikke evner til stenkanter, så er det godt, at Bent har, han har jo også armmusklerne.
   Jeg ved intet om mine løg, jeg tror, det er en blanding af crocus, narcisser og tulipaner, vi får se.
   Ingen har meldt sig med råd til pæonerne endnu, håber nogle vil gøre det.
   Tak i lige måde Gunvor.

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Nordbedet er og bliver et favorit bed uanset årstid. Det bed har jeg bare været vild med siden jeg blev præsenterer for det første gang.
  Sikken da en fin pakke, og dejligt at genboen endelig havde held med at friste dig, Spændende med de nye pæoner og de var da også til en god pris.
  Wow et fint bed du har fået lavet, I holder da heller aldrig fri og Bent er da fuld af gode ideer og så koster det jo gratis når det er genbrug. Ja men det bliver så spændende at se løg udsmykningen i det bed til foråret, måske det bare bliver helt fantastisk sådan er det jo tit når tilfældigheder råder.
  Mermaid er da også i blomstring humør, selv om det er blevet november, med blæst og regn. Idag har dog været nogenlunde ok.
  Rigtig god weekend
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja man må sige, at nordbedet har fortjent, at det er det første, man ser, når man kommer på besøg :)
   Jeg har lige fundet ud af, at man kan få dem billigere på en helt ukendt planteskole Herborg, kun 99 kr. nå men det var alligevel godt, at Brita havde plukket den artikel ud til mig.
   Bent er heldigvis fuld af gode idéer, denne var vi fælles om, men han lavede arbejdet, det er han godt nok god til. Så må vi se, hvordan det går med løgene til foråret. Jeg håber, det bedste og frygter det værste.
   Ja Mermaid er en god solid rose, må man sige. Dagen i dag har været ret god, men vi gider ikke tåge i morgen.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Du har gjort det rigtige. ITOH pæoner siger bøgerne skal behandles som silkepæoner - Paeonia lactiflora. Min egen erfaring er at de er super robuste og klarer sig ok bare der er vinterdræn. Sætter du dem dybere - som træpæoner- vil du få en kraftigere plante, du risikerer til gengæld at skulle vente nogen år på blomstring.

  Flot med stenkanterne!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Godt jeg fik "råbt" dig op, jeg var noget usikker med plantningen, udover at jeg også havde læst, at de skal behandles som silkepæoner. Godt at høre om din erfaring, jeg ved jo, at du har den.
   Tak for det, jeg er meget tilfreds med stenkanterne.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Nordbedet er meget vellykket og derfor også meget fotogent. Jeg forstår godt det er en favorit, og så skal terrassebedet selvfølgelig også fungere dér lige udenfor vinduerne. Det ser spændende ud foreløbig, og en god idé at fjerne den rodskydende rose og bringe nogle små fine ting helt tæt på huset.
  Stenkanten er virkelig godt tænkt, og hvor ser det fint ud! Du kan nok begribe jeg er en smule misundelig på jeres store stenbunke, men nu har John fundet nogle sten ud i markskellet, så hvis du lover at holde tæt, vil jeg nok rende lidt frem og tilbage over marken i den kommende tid:) Man skal helst have et passende udvalg for at kunne pusle dem sammen.
  Jeg er sikker på terrassebedet bliver fint med hulter-til-bulter-løg og alt hvad du ellers finder på.
  Pøj-pøj med alle jeres projekter! Jeg håber I har fået lukket huset af igen med de nye vinduer (tænk de kun holder 20 år - det er faktisk ikke i orden).

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak skal du have, ja det er ret vellykket i betragtning af, at det var et af de første projekter, vi lavede. For tiden er det parykbusken, som gør det ekstra fint. Ja Ispahan kunne jeg slet ikke styre, samtidig var der en plante, der opførte sig som skvalderkål, så det var med at fjerne hver eneste lille strimmel fra bedet. Jeg kan godt forstå, at du er misundelig på stenbunken. Jeg skal indrømme, at den er hentet ved stranden, hvor mange bønder smider deres overflødige sten ned til kanten. Så det er ikke strandsten men marksten. Ja det er ikke nok med 10 sten, ikke alle passer i hullet, kunne jeg se, da Bent lavede det. Det står mine evner ikke til, men det gør dine nok. Jeg tænker, at I kan få sten, hvis I spørger en af dem, der har markerne i nærheden. De har helt sikkert alle en stenbunke liggende, de kommer jo op af jorden hvert år.
   Jeg håber, at løgene ser fine ud der i bedet, sikker er jeg ikke.
   Tak for det og i lige måde, ja vinduerne er sat i og ser godt ud. Bent har dog lidt flere projekter, men tømreren skal først komme med materialerne til det, nej 20 år er ikke længe, de var for billige.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Hold da helt op Lisbeth der sker noget hos jer.
  Jeg har nærmest været helt væk. Her har været så utrolig meget de sidste to uger.
  Så nu sidder jeg og læser igennem og håber på selv også at kunne lavet et indlæg her til morgen.
  Hvor har Bent gjort det flot. Er total vild og missundelig med den kant. Jeg elsker marksten og syntes han har lagt det så utrolig flot.
  Glæder mig til at blive lige så dygtigt.
  Jeg skal lærer at ligge det på gravsteder. Så jeg kommer til at få lidt viden, på et tidspunkt.
  Du have blomster smukt. Du har virkelig grønne finger.

  Klem og en henrivende weekend til jer
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja der sker meget her, men det gør der garanteret også hos dig. Jeg tænkte lige på til morgen, at det var lidt siden, jeg havde hørt fra dig, og så var du her bare :) Jeg holder øje med et indlæg fra dig.
   Bent er virkelig god til noget med sten. De første sten lagde Bent og Ida i fællesskab, så han er godt lært op, jeg ved ikke, om han kunne i forvejen.
   Du skal nok få det lært, du har jo evnerne, så skal de nok vise dig, hvordan du skal gøre.
   Ja grønne fingre eller god jord :)
   Klem og i lige måde
   Lisbeth

   Slet
  2. Tak fordi du holder øje hos mig. Du er altid så trofast.
   Er så missundelig på de sten. Sådan nogle gange vil jeg så gerne have i hele haven. Jeg ligger dem også bare men man skal ikke gå med rolator her....... Kan ikke huske hvad de kalder belægningen på gravstederne. Måske pikkede brosten. Det er så smukt lagt. Her ligger alle sten med siden op. Skal nok få det lært og bringe viden videre.

   Klem og dejlig søndag
   Charlotte

   Slet
  3. God morgen Charlotte
   Tak fordi du kigger tilbage på, hvad jeg har skrevet, det er der vist ikke mange, der gør. Ja jeg er trofast, alligevel er der ikke mange tilbage af den gamle flok, det er lidt trist, men vi prøver at holde liv i bloggene efter bedste evne.
   Det er godt, du lægger sten, når du godt kan lide det, så må vi håbe, du ikke skal bruge rollator med tiden. Dejligt at du lærer mere om det, hvor er det bare et super job, du har fået der, så heldig af være, det er dig vel undt.
   Klem og i lige måde

   Slet
 8. Stensætningen er godt udført, men jeg er næsten mest imponeret over, at I fik ideen. Det bliver så flot, når planterne vokser til. Jeg kender godt det der med, at man graver i et bed, og pludselig står man med en spandfuld løg af alle slags, som får blomster i alle mulige farver og tænker, hvad er nu hvad? Og så lægger man dem helt tilfældigt i jorden. Men næste forår bliver man næsten altid glædelig overrasket over resultatet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Tak skal du have, jeg må sige, at det var det eneste, vi kunne finde på, for det var lidt af et problem med den høje kant. Nu frygter vi mere eller jeg gør, når ukrudtet begynder at gro op mellem stenene. Ja det bliver spændende med løgene, forhåbentlig bliver det en glædelig overraskelse :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Itoh kan man gott sätta med en lutning ca 45 grader men i övrigt så planterar jag dem som P lactiflora. Knoppen du visar - ett arv från släktingen buskpion som ju också får knoppar uppe på de vedartade delarna. Jag klipper över sådana knoppar och hoppas på en mild vinter. Du kan inte gräva ner den så djupt att alla knoppar kommer under jord.

  Fin stensättning och en jättebra lösning!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Tak for din kommentar til min Itoh, så er jeg helt rolig, det lyder til, at jeg har gjort det rigtige. Godt med nogle, der har erfaring.
   Tak for det, Bent hygger sig over din kommentar :)
   Tak i lige måde

   Slet
 10. Hvor har I gang i mange spændende ting :-) Stenkanten er virkelig flot. Og det er vel nok interessant med 'din lille pakke'. Jeg håber, du får held med den. Det får vi nok at se her på bloggen næste år.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg havde ikke set din kommentar. Ja vi har gang i mange spændende ting. Stenkanten er flot nu, men jeg frygter lidt, at der kommer ukrudt op til foråret. Jeg håber, jeg får held med pakken og viser den gerne frem næste år, hvis jeg har.
   Kh Lisbeth

   Slet