tirsdag den 13. september 2011

Høneballehavens historie

I 1999 købte vi huset her på Høneballevej. Det var en lille landarbejderbolig, som en gang har huset en vejmand og hans 8 børn. Utroligt så lidt plads de kunne nøjes med i gamle dage. Dvs. i 40erne. Haven var ikke noget at skrive hjem om, der var tre roser, to æbletræer og to moreltræer, en bornholsk røn samt et dige fyldt med ukrudt.
Den havde heller ikke min store interesse, nu var det huset det drejede sig om. Vi startede med at renovere næsten fra a-z. Nyt tag og to kviste, nye vinduer, nyt køkken og en lille tilbygning til bryggers og soveværelse. Huset var ret smalt, så det gjorde underværker med de nye kviste.

Her ser I så huset, billedet er fra 2002. Det er solfangere, som er under gavlvinduet.
Efterhånden vågnede min haveinteresse. Mest på grund af min lærer i akvarelmaling Ida. Hun er meget haveinteresseret og købte ofte nye planter. Tænk hun gav 95 kr. for en rhododendron, vanvittigt syntes jeg dengang, men jeg blev omvendt. Jeg kørte ofte for hende til plantekøbene, og en dag var jeg smittet med bacillen.
I 2003 fik vi mulighed for at købe en mark på 1600 m2 som lå lige uden for vores gavl. Jeg ringede til Ida og spurgte om hun mente, vi skulle købe den. Hun sagde straks ja og tilbød at lave en have tegning. Som sagt så gjort, vi købte og Ida tegnede. På tegningen var et hegn ud til vejen, en lille skov et stenbed, en petanquebane (som drengene ønskede) to rosenbede i ying og yang form, og et trekantet staudebed.

Stenbedet bliver lavet, kvinderne diskuterer :-)Her ses den bare mark, petanquebanen og stenbedet. Drengene lavede selv med lidt hjælp petanquebanen. Derefter hjalp de med at slæbe sten til stenbedet.


Der arbejdes på petanquebanen

Det færdige stenbed i 2003

Stenbedet 2004

Den spæde start med de nyplantede barrodstræer, det der nu er en skov :-)


Endnu kunne man overskue og fotografere hele haven 2005Skoven 2006
Bag gyvelen skimtes tre små cypresser, købt i Bilka og en lille røn, billedet er fra 2004. Gyvelen er nu væk, de er ikke pæne ret længe.Her ser I det år 2011 fra den anden side. De er vokset ret godt de små cypresser og rønnen bag cypresserne. I får lige et ekstra billede af cypresserne, det andet er ikke så tydeligt. I hvert fald ses det tydeligt her, hvor meget cypresserne er vokset.

Tror lige jeg tager en pause til i morgen, mangler billeder, tror jeg nok, det er svært at bevare overblikket. Håber I kan få noget ud af det.

16 kommentarer:

 1. Altid spændende at se billeder af udviklingen i en have :-)
  Det er egentlig også utroligt så hurtigt planterne vokser til, fra at de nærmest ikke fylder noget det første år, og til at de pludselig giver en frodighed der vil noget :-))

  SvarSlet
 2. Interessant at høre om historien bag haven. Det har vel nok været et stort projekt at få etableret sådan en gigantisk have. Det er meget imponerende hvad I har skabt.

  Ulla

  SvarSlet
 3. Tak Vivik og Ulla :-)
  Det var også ret spændende at se billederne igen, man skulle ikke tro, det var den samme have. En gang imellem må jeg knibe mig selv i armen og sige: har jeg været med til at lave al dette. Ja for mig er det stadig utroligt. Men det har været så spændende, og jeg fryder mig dagligt over alle mine dejlige planter.

  SvarSlet
 4. Jeg kan sandelig godt forstå du nyder det flotte stykke arbejde I har gjort, det viser også hvor sjovt det er når man husker at tage billeder af forløbet, for vi glemmer så hurtigt.

  Sjovt med stenbedet der ligger alene derude på marken, det minder mig om den midtjyske motorvej der er ved at blive lavet, pludselig ligger der en færdig bro ude på en mark - forhåbentlig får den forbindelse engang!! Og jeg skal lige love for der er skabt forbindelse i din have... tak fordi vi måtte kigge med i historiebogen, det var en fornøjelse :o)

  SvarSlet
 5. Jeg kan godt forstå at du fryder dig, Lisbeth, for du kan da virkelig være stolt af at have frembragt noget så skønt :-)
  Det er helt vildt at tænke på at det bare var tom mark, for faktisk ikke så mange år siden.
  Men jeg ved jo at det er muligt, for jeg fik jo også kun en vildtvokset græsplæne fyldt med hundehømmer, da vi overtog vores hus i 1997.
  Det er en super idé med sådan en tidslinie-indlæg :-)

  SvarSlet
 6. En herlig historie du fortæller dér! Kan godt lide, at du går fra nærmest ingen interesse for planter, og høre om, hvordan du bliver smittet af andres glæde til blomster, og så se den flotte have, du har »fået« i dag!
  Flot resultat tillykke med det!

  SvarSlet
 7. Tak for gennemgangen :) Det er bare så sjovt med før- og efter-billeder. Man taler om, at det tager lang tid at etablere en frodig have, og 12 år er da også et pænt stykke tid. På den anden side flyver tiden afsted,og kombineret med at man mister tidsfornemmelsen (flow), når man beskæftiger sig med noget, man godt kan lide, ja så står man "lige pludselig" med en tæt og frodig have. Det ser godt ud hos dig :)

  SvarSlet
 8. Tak for jeres kommentarer. Det er jo netop det, der gør det spændende at gå tilbage i tid. Man har nogen at fortælle det til, som ovenikøbet synes det er interessant.
  Jeg har været rundt her til morgen og fotograferet nye bede, så jeg har stof til vinterens blogindlæg. Lad os nu se, om jeg kan vente så længe, det er faktisk allerede vinteragtigt. Til morgen var jeg ved at tænke på handsker :-(
  I øvrigt er det jo rart, I kender forhistorien, inden I forhåbentlig kommer til Samsø til maj.

  SvarSlet
 9. Det er rigtig sjov at få historien og ikke mindst at se udviklingen i billeder - jeg håber du finder flere før og nu billeder frem :-)

  Og så er jeg ligesom de andre meget imponeret over hvor meget, der er sket - fra bar mark til en skøn have :-)

  SvarSlet
 10. Tak for historien.
  Hvor er det fra ingenting til nu blevet en smuk have.
  Vi har været igennem det samme fra ingenting og så til nu en have, men jeg har desværre ikke nogen billeder fra dengang vi købte vores ejendom. Jeg har først fået et kamera for nogle år siden.

  SvarSlet
 11. Nej, hvor er det sjovt både at læse og se billeder fra - tak :-)

  SvarSlet
 12. Det er et stort arbejde du har lagt der - men tænk at have skabt en lille oase, der hvor der før var "ingenting" :o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 13. Tak for alle jeres søde kommentarer, det giver lyst til at skrive mere historie. Jeg har været ude og tage en masse billeder i dag, der manglede lidt i aftes. Jeg fortsætter nu med et bed om dagen, regner jeg med.
  Landbohaven: ærgerligt at du ikke har billeder fra starten. Hvor længe er det siden I købte jeres ejendom?

  SvarSlet
 14. Det var interessant at læse og se billeder. Det var sjovt, at I lavede stenbedet midt ude på marken. Jeg gætter på, at I havde et slags billede inde i hovedet. Nu skal jeg love for, at det er blevet frodigt! Det var sjovt at høre hvordan din haveinteresse opstod. Man mærker tydeligt hvor glad du er for hver eneste blomst, du har i haven.

  SvarSlet
 15. Tak Birgitte :-)
  Husk på vi havde jo Idas tegning at gå efter, så vi vidste nøjagtig, hvor stenbedet skulle være.
  Du har ret, jeg holder af alle planterne og hele haven.

  SvarSlet
 16. Jeg vil sige, fra slet ikke at interessere sig for have og til nu.....jamen det er jo en kvantespring du har taget. Det er meget imponerende og alligevel ret hurtigt, at det hele er vokset til. Fantastisk reportage du har begået der. For alene det at finde billeder frem - scanne - osv. godt at det er januar, så vi kan få den historie, for det tager tid. Der er garanteret ikke tid, når haven for alvor kalder! Meget flot.

  SvarSlet