onsdag den 5. juni 2024

Min vilde forhave

 Her i vores lille by Havndrup er der en del vild med vilje haver. Tja jeg kalder det nu noget andet, for haven bliver slet ikke rørt. 

Vores forhave har vi måttet opgive, skvalderkål og alt muligt andet har taget overhånd. 

Den er lidt vild, men vi forsøger at holde tidsler og mælkebøtter væk, nemt er det ikke. Bag fuglebrættet ses fjerbusken
Vi har alligevel forsøgt at plante lidt forskellige træer og buske derude.
Bl.a. Styrax Obassia
Deuzia i baggrunden Photinia
Himlens 7 sønner er kun lille bitte endnu, der er også et lille syretræ, begge fra Lønbæk
Rød hyld med flere blomsterskærme
Skæbnetræ
Liquidamber
Der er også to røde acer og en acer, jeg har fået af Inge. Det hele gror godt derude, bortset fra photiniaen som bliver spist af et eller andet.
Tre af planterne er købt hos Inge, i dag skal vi ud og se hendes have, vi er tre piger på tur. Så må vi se, om vi falder for noget.
Inde i haven ser der sådan ud. Gul tretorn og rød parykbusk 
er flotte sammen her langs stien. Som I kan se er der også et par roser.
Haven inden for lågen er nogenlunde velpasset i bedene. Jeg går rundt med et hakkejern og vælter ukrudtet. Ligge på knæ og luge, kan jeg ikke længere.
27 års bryllupsdag i dag, som sædvanlig er jeg ikke hjemme på dagen. Vi har foræret hinanden dette runde havebord i dagens anledning. Dejligt med en mand, der er god til at lave bede og hjælpe mig.
Inde i mellem træerne
står lilje pyrenaicum, den var her i haven, da vi kom. Jeg havde den også på Samsø.





ja så er der jo alle mine iris, irishøjen er bestemt en succes, takket være Jan, som har foræret mig mange iris. 
Roserne er også ved at være i gang:
A shropshire lad
Princess  Alexandra of Kent
Ebb Tide
Denne her er jeg stolt af, den har jeg selv lavet af en stikling, den har en skøn duft.

Nu vil vi tage på tur, rigtig god Grundlovsdag til jer. 









14 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth,
    Tillykke med bryllupsdagen, første gang i besøgte mig var på Grundlovsdag.
    Man må sige din iris høj er blevet en succes. Vild med vilde ved du jo jeg dyrker i stor stil, men utroligt hvor grovilligt tingene er.
    Fandt den ene rævehvalp død tæt ved hulen, det blev jeg ked af at se. Må ud og se hvor meget vand vi har fået i nattens løb, jeg nåede heldigvis at få slået en del græs i går inden regnen begyndte, men det er mest hidsige byger af kort varighed. Håber I må få en dejlig bryllupsdag.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte
      Tak for det, ja det har du ret i, du havde endda lavet tarteletter, så var Bent glad.
      Ja irishøjen er en stor succes. Det vild med viljer, de har her i byen, er dovenskab og uinteresse for have. Det er noget helt andet.
      Åh det var synd, det kan jeg godt forstå, du blev ked af. Vi fik ikke mange dråber her, men det er ok. Tak har været i to haver på havevandring og i Nonnebo, så det har været en dejlig dag.
      Kh Lisbeth

      Slet
  2. Til lykke med både brullupsdag og grundlovsdag! Det er godt å se at det er flere som sliter med ugress. Det gjør jeg også her. Det er en flott rosestikling som du har laget.
    Klem

    SvarSlet
  3. Tak for det Marit. Ja ugress er svært at udgå. Ja det er en fin rose.
    Klem

    SvarSlet
  4. Tillykke med bryllupsdagen 😀

    SvarSlet
  5. Tillykke med bryllupsdagen.
    Der er stor forskel på "vild med vilje" haver. Det vil jeg faktisk osse kalde min. Halvvild måske. Jeres forhave er måske halvvild, men virker ikke upasset. Sommetider må man vælge sine kampe. Meget af den tid jeg førhen brugte på at småluge, bruger jeg på sneglejagt nu, sååe, ukrudtet har lidt længere snor nogen steder.
    Fine iris og lilje. Jeg købte jo flere liljer af Lene i foråret. Og satte dem grønne og fine ud i jorden. De har osse vokset fint og sat knopper uden problemer. Meen nu har sneglene fundet ud af de smager godt, især knopperne. De bliver henrettet så snart jeg ser dem, men de sover jo ikke om natten. ædedolke..
    hilsen Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det Gunvor. Ja det er der stor forskel på, dit vilde er sikkert alligevel lidt kontrolleret. Med alderen må man vælge sine kampe, jeg kan godt forstå, at du vælger sneglejagten. Jeg har taget to her i aften, de lever ikke mere, men jeg må til at holde øje.
      Det er noget skidt, når de ødelægger liljerne, det gør de også hos Per. Nej de sover vist mere om dagen, især når solen skinner. Regnen holder dem i live.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  6. Tillykke med de 27 år og jeres gode makkerskab. Tænk at du har en vild forhave. Den havde jeg ikke set komme 😳 lige så snart de nyplantede træer får noget mere højde, vil ukrudtet blive opfattet som bunddække og bemærkes meget mindre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det Marie. Ja der må jeg give op med forhaven. Dejlig trøst du kommer med, Tak.

      Slet
  7. Hej Lisbeth
    Mon ikke de fleste har et eller andet sted i haven hvor det er lidt vildt :-) hos dig er det forhaven, hos mig er det mit store staudebed, men det er vi jo nok nødt til at leve med, men der er jo stadig langt til den med det fine nye hus som vi kørte forbi igår :-)
    Alle de fine ting du viser i dette indlæg, ligger jo frisk i hukommelsen og ja den Rose duftede helt fantastisk.
    Endnu engang tillykke med bryllupsdagen og tak for en hyggelig havedag, vi nåede da lidt omkring.
    Ha’ en god dag
    Knys Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Jo det har de fleste nok, men Marie har trøstet mig med, at når planterne bliver lidt større er det bare lidt ukrudt omkring det. Jeg skal vist ud og fjerne ukrudt rundt om stammerne, det gjorde jeg også på Samsø, det er sikkert en god idé.
      Ja dejligt at du hjalp med at fejre bryllupsdag, jeg blev rigtig glad for gaven, den lille kalanchoe, den er så fin. Hvis du har flere af den slags, som jeg ikke har, tager jeg gerne imod. Ja det må vi gøre om en anden dag.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  8. Jeg må give Marie ret, og tænker også at træer og buske med tiden vil skygge meget ukrudt bort. Her i haven er der sandelig også gang i skvalderkålen, og jeg laver de dejligste buketter af blomsterne:-)
    Ja, og så tillykke med bryllupsdagen! Det er et smukt bord I har foræret hinanden. Her fejrede vi min fars 101 års fødselsdag i går, og det er jo også fint når hele landet flager.
    Den kønneste blomst i dag er din egen stikling - og tænk den også dufter. Den skulle hedde Lisbeth!
    Håber du fik noget ud af pigeturen!

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Jeg håber, at du og Marie har ret. I morgen vil jeg forsøge at gøre jorden fri rundt om træerne. Her får skvalderkålen ikke lov at blomstre, hvis jeg opdager blomsterne. Tak for det og tillykke med din gamle far, kan man vist roligt sige, godt de flager for ham.
      Ja måske skal jeg kalde den Lisbeth :)
      Det var en dejlig oplevelse at se haven, jeg købte ikke meget denne gang, men lidt fik jeg da.
      Knus

      Slet